Čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Postup prípravy prezentácie
Advertisements

Kristína Fábryová 5.B ZŠ Mariánska ul. Prievidza
December Nemudruj o minulosti, nesnívaj o budúcnosti, ale chop sa okamihu a uč sa od tejto chvíle.
Editovanie nových záznamov Modifikácia zadaní
Vyparovanie a var Gabriel Horos.
Základy Ethernetu Dávid Miľo 3.A.
(c) Koman ACH 2006/2007.
Oheň v chémií 2011.
Pozorovanie rastlinných buniek
MPC Nitra, Katka Vajliková SEV SAŽP Dropie
KRV lat. sanguis.
Chlieb z hľadiska fyziky
Jedlé -Nejedlé -Jedovaté
Invázia do Sovietskeho zväzu - Operácia Barbarossa
Vybrané návykové látky a ich dopad na ľudský organizmus
Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B
charakteristika a biologický význam
4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU
TRÁVIACA SÚSTAVA Diana Halanová 3.E.
MERANIE Krvného TLAKU V ZÁVISLOSTI OD VEKU a námahy
Med Elixír zdravia.
Kto som? Vyslobodíš ma? V.Jančová.
FARBOSLEPOSŤ.
Mliekujeme.
PROTOLYTICKÉ REAKCIE.
Biologický experiment
Permakultúra dizajnuje ekosystémy
HISTÓRIA SPODNÉHO PRÁDLA a módnych trendov
Alkohol a alkoholické nápoje
Karin Blahová, II.B Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline
Pomôcky: Úloha: igelitové vrecká (4 kusy) 6 kúskov chleba Chladnička Čas: 3 týždne Zistiť ,v ktorom prostredí sa najrýchlejšie vytvorí pleseň na chlebe.
Otestuj sa Kvízové otázky 3. ročník.
Názov aktivity: Alenkine obliečky
Cieľ : Príjem a výdaj vody rastlinnými pletivami, pri rôznych koncentrovaných roztokoch. Materiál a pomôcky : hľuza zemiaka , nôž , sklené nádoby (3ks),
Analytická chémia.
Krv a krvné skupiny Ivana Petáková III.L.
Uhlík Makroelementy.
Bioelektronika a organická elektronika Úvod
Tráviaca sústava Lucia Kováčiková 3.A GJGT 2011/2012.
UHĽOVODÍKY Katarína Bullová 3.D.
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
Odčítanie celých čísel
Sem zadajte názov projektu Vaše meno Meno vyučujúceho Vaša škola
Následky fajčenia na pľúca
Čierne diery.
Lahôdky ALFA s. r. o..
DEŇ VÝSKUMU RAKOVINY Nadácia Výskum rakoviny s cieľom upozorniť na priority a potenciál moderného onkologického výskumu na Slovensku sa v roku 2007.
História a vývoj telefónu a nácvik správneho telefonovania
Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline
Michal Mičuch, II.A GSF v Žiline.
Papier z chemického hľadiska
Sopky z chemického hľadiska
Dominik Medvecký II.B GSF v Žiline
Výsledky projektu „V našej škole je pohoda“ za šk. rok 2011/12
Teplo TEPLO - úlohy.
Michaela Skúpa 3. B Barbora Javorská 3.B
ČOKOLÁDA Michaela Tuschlová 1.C.
Ako u nás len trochu iná ponuka
I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
Banán č.1 Podmienky: - uzavretý priestor -žiadne svetlo
Univerzita P. J. Šafárika, Košice
Formátovanie tabuliek
PREPOJENIE EURÓPSKYCH
Závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty
Michaela Kraľovanská, III.B Gymnázium J. Lettricha, Martin 2010/2011
Sopka z fyzikálneho hľadiska
Kyselina acetylsalicylová
Ako sa menili mestá a dediny
«Ako myslíš srdcom, taký si» Príslovia 23:7
Nikola Mečárová,2.B GSF v Žiline
Prepis prezentácie:

Čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku? Pokus Čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku? Vypracovala: Andrea Hlaváčová 2.A, GSF v Žiline

Čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku? Čas: 2 až 3 dni Cieľ: Poukázať na význam kys.chlorovodíkovej pre trávenie. Materiál a pomôcky: mäso, vajce, 4 sklenené nádobky, pohár, lyžička, nôž, striekačková odmerka(5ml), fixka, uč.Biológia- praktické cvičenia 8 Chemikálie: 0,2% roztok HCl, voda.

Princíp: Kyselina chlorovodíková vytvára v žalúdku silné kyslé prostredie, potrebné nielen na aktivovanie pepsínu, ale aj na ničenie choroboplodných zárodkov a ochranu niektorých vitamínov pred ich znehodnotením. V skúmavkách bez kys.chlorovodíkovej potrava začne hniť, čo sa prejaví hnilobným zápachom.

Postup: Najprv som označila nádobky. Do dvoch nádobiek som dala kúsok mäsa a do ďalších dvoch 5 ml roztoku bielka. Do jednej nádobky s bielkom a jednej s mäsom som pridala 10 ml vody. Do zvyšných dvoch nádobiek som naliala 10 ml 0,2% kys.chlorovodíkovej. 2-3 dni som ich nechala postáť v miestnosti s izbovou teplotou. Čuchom som zisťovala zmeny, ktoré tu nastali.

Zistenie: 1.deň Mäso a bielko vo vode začalo trošku zapáchať a voda sa postupne zakalila Zriedená kyselina chlorovodíková s mäsom a bielkom ostala číra a bolo cítiť malý zápach (?)

Zistenie: 2. a 3.deň Mäso vo vode začalo hniť, čo sa prejavovalo aj nepríjemným zápachom, kým z HCl už nebol cítiť. HCl ostala stále číra a na mäse sa vytvorila biela vrstvička.

roztok HCl s bielkom- podobne ako s mäsom- mal len malý špecifický zápach, ktorý neskôr vyprchol, číra tekutina. voda s bielkom bola zakalená a nepríjemne zapáchala.

HCl má dôležitú úlohu pri trávení: - umožňuje pôsobenie pepsínu - spôsobuje napúčanie väziva v mäse, a tým uľahčuje jeho trávenie - mení niektoré nerozpustné soli na rozpustné, a tým umožňuje ich využitie - usmrcuje mikróby a zabraňuje množeniu kvasiniek je pri trávení nenahraditeľná. Ak v žalúdočnej šťave chýba, môže to zapríčiniť poruchy trávenia. nadbytok kyseliny chlorovodíkovej spôsobuje nepríjemný pocit pálenia ( pálenie záhy ).

A čo tak v coca-cole? Mäso ponorené v coca-cole nemalo nijaký zápach, no vytvorila sa na ňom čierna vrstvička a zrýchlil sa jeho rozkladný stav. Po dvoch dňoch táto čierno-hnedá tekutina zbledla.

Vlastné postrehy z pokusu : Zistila som, že to, čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku, je vlastne kys.chlorovodíková, a že je pre trávenie veľmi dôležitá. Vo vode potrava hnila a zapáchala, pozorovaním som si všímala veľkosť a farbu potravy, ktoré sa nemenili. Zaujal ma prípad mäsa v coca-cole , ako sa zmenila farba tekutiny aj mäsa. Pokus nebol náročný na prípravu.

Ďakujem.