Čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku? Pokus Čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku? Vypracovala: Andrea Hlaváčová 2.A, GSF v Žiline
Čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku? Čas: 2 až 3 dni Cieľ: Poukázať na význam kys.chlorovodíkovej pre trávenie. Materiál a pomôcky: mäso, vajce, 4 sklenené nádobky, pohár, lyžička, nôž, striekačková odmerka(5ml), fixka, uč.Biológia- praktické cvičenia 8 Chemikálie: 0,2% roztok HCl, voda.
Princíp: Kyselina chlorovodíková vytvára v žalúdku silné kyslé prostredie, potrebné nielen na aktivovanie pepsínu, ale aj na ničenie choroboplodných zárodkov a ochranu niektorých vitamínov pred ich znehodnotením. V skúmavkách bez kys.chlorovodíkovej potrava začne hniť, čo sa prejaví hnilobným zápachom.
Postup: Najprv som označila nádobky. Do dvoch nádobiek som dala kúsok mäsa a do ďalších dvoch 5 ml roztoku bielka. Do jednej nádobky s bielkom a jednej s mäsom som pridala 10 ml vody. Do zvyšných dvoch nádobiek som naliala 10 ml 0,2% kys.chlorovodíkovej. 2-3 dni som ich nechala postáť v miestnosti s izbovou teplotou. Čuchom som zisťovala zmeny, ktoré tu nastali.
Zistenie: 1.deň Mäso a bielko vo vode začalo trošku zapáchať a voda sa postupne zakalila Zriedená kyselina chlorovodíková s mäsom a bielkom ostala číra a bolo cítiť malý zápach (?)
Zistenie: 2. a 3.deň Mäso vo vode začalo hniť, čo sa prejavovalo aj nepríjemným zápachom, kým z HCl už nebol cítiť. HCl ostala stále číra a na mäse sa vytvorila biela vrstvička.
roztok HCl s bielkom- podobne ako s mäsom- mal len malý špecifický zápach, ktorý neskôr vyprchol, číra tekutina. voda s bielkom bola zakalená a nepríjemne zapáchala.
HCl má dôležitú úlohu pri trávení: - umožňuje pôsobenie pepsínu - spôsobuje napúčanie väziva v mäse, a tým uľahčuje jeho trávenie - mení niektoré nerozpustné soli na rozpustné, a tým umožňuje ich využitie - usmrcuje mikróby a zabraňuje množeniu kvasiniek je pri trávení nenahraditeľná. Ak v žalúdočnej šťave chýba, môže to zapríčiniť poruchy trávenia. nadbytok kyseliny chlorovodíkovej spôsobuje nepríjemný pocit pálenia ( pálenie záhy ).
A čo tak v coca-cole? Mäso ponorené v coca-cole nemalo nijaký zápach, no vytvorila sa na ňom čierna vrstvička a zrýchlil sa jeho rozkladný stav. Po dvoch dňoch táto čierno-hnedá tekutina zbledla.
Vlastné postrehy z pokusu : Zistila som, že to, čo zabraňuje hnitiu mäsa v žalúdku, je vlastne kys.chlorovodíková, a že je pre trávenie veľmi dôležitá. Vo vode potrava hnila a zapáchala, pozorovaním som si všímala veľkosť a farbu potravy, ktoré sa nemenili. Zaujal ma prípad mäsa v coca-cole , ako sa zmenila farba tekutiny aj mäsa. Pokus nebol náročný na prípravu.
Ďakujem.