Stiahnuť prezentáciu
Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte
1
Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B
Bielkoviny okolo nás Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B
2
Čo sú vlastne bielkoviny?
makromolekulové látky, zložené z aminokyselín, ktoré majú v organizme osobitné postavenie
3
Funkcia bielkovín štruktúrna/stavebná (tvorba buniek a tkanív organizmu) katalytická (vo forme enzýmov) transportná (pri prenose látok napr. kyslíka) pohybová (kontrakcia svalových vlákien) obranná (vo forme protilátok) nutričná (vo výžive) regulačné (vo forme hormónov)
4
Zdroje bielkovín Rastlinné: strukoviny, obilniny Živočíšne:
mäso, mlieko, vajcia, ryby
5
Strukoviny výživná čiastočná alternatíva mäsa
zdroj aminokyselín, hlavne neesenciálnych
6
Obilniny vysoko využiteľná surovina vo výžive
zdroj bielkovín aj keď neplnohodnotných
7
Mäso Vysoká biologická hodnota
Obsah všetkých esenciálnych aminokyselín Ľahšie stráviteľné bielkoviny
8
Mlieko a výrobky Vysoko hodnotné živočíšne bielkoviny obsiahnuté v 1l mlieka kryjú až polovicu dennej potreby bielkovín 20% priemernej energetickej potreby
9
Vajcia Vysoká výživová hodnota Obsahujú všetky aminokyseliny
Esenciálne mastné kyseliny, vitamíny a draslík
10
Vegetariánstvo Semivegetariánstvo Frutariánstvo Vegánstvo
Laktoovovegetariánstvo Frutariánstvo Vegánstvo
11
Ochorenia Z nedostatku bielkovín: Hormonálne poruchy Málokrvnosť
Spomalený rast 2. Z nadbytku bielkovín: Hypertenzia Hypertrofia pečene Dna
12
Ďakujeme za pozornosť ! (Nasleduje potlesk)
Podobné prezentácie
© 2024 SlidePlayer.sk Inc.
All rights reserved.