Stiahnuť prezentáciu
Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte
1
charakteristika a biologický význam
LIPIDY charakteristika a biologický význam Laura Čunderlíková 3.A
2
Definícia lipidov estery vyšších karboxylových kyselín a alkoholov
3
Vznik lipidov Vznikajú reakciou alkoholu s vyššou karboxylovou kyselinou Esterifikácia Kyselina palmitová + 3CH3 – (CH2 )14 – COOH - 3H2O → alkohol
4
Význam lipidov stavebné látky zásobné látky zdroj a zásoba energie
obaľujú orgány funkcia tepelnej izolácie stavba bunkových membrán
5
Delenie lipidov a) Podľa konzistencie b) Podľa štruktúry
Tuhé (maslo, masť) a) Podľa konzistencie b) Podľa štruktúry jednoduché lipidy acylglyceroly vosky zložené lipidy fosfolipidy glykolipidy lipoproteíny izoprenoidné lipidy terpény karotenoidy steroidy Kvapalné (oleje)
6
Vosky Estery vyšších mastných kyselín a vyšších jednosýtnych alkoholov
vlastnosti: cetylalkohol (C16), stearylalkohol (C18), myricylalkohol (C22), cerylalkohol (C26) Pevné, nežltnú Ťažko sa zmydelňujú, nehydrolizujú Hydrofóbne, produkty rastlín a živočíchov
7
Vyššie karboxylové kyseliny
kyselina maslová CH3 – (CH2) – COOH kyselina palmitová CH3 – (CH2 )14 – COOH kyselina steárová CH3 – (CH2 )16 – COOH kyselina olejová CH3 – (CH2 )7 – CH = CH - (CH2 )7 – COOH kyselina linolová CH3 – (CH2 )4 – CH = CH - CH2 – CH = CH -(CH2 )7 – COOH kyselina linolénová CH3 - CH2 – CH = CH - CH2 – CH = CH - CH2 – CH = CH – (CH2 ) 7 - COOH
8
Kyselina palmitová Vyššia, nenasýtená, mastná kyselina
V živočíšnych a rastlinných tukoch Žltá, hnedá , nerozpustná vo vode
9
Kyselina linolová Omega- 6
Zmierňuje pocit hladu, spomaľuje rast tukového tkaniva V mlieku, mliečnych výrobkoch, hovädzom a baraňom mäse
10
Vysychanie olejov Ľanový olej, makový olej
Môžeme urýchliť pridaním látok vysušovadiel (sikatív) vznikajú znehodnotené oleje, ktoré sa využívajú na výrobu fermeží
11
Hydrolýza lipidov a) kyslá hydrolýza
b) zásaditá hydrolýza = zmydelňovanie, výroba mydla, dezinfekcia
12
Bibliografické údaje http://www.chemicalize.org
13
Ďakujem za pozornosť
Podobné prezentácie
© 2024 SlidePlayer.sk Inc.
All rights reserved.