Stiahnuť prezentáciu
Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte
1
Nikola Mečárová,2.B GSF v Žiline
Fermentácia Nikola Mečárová,2.B GSF v Žiline
2
Téma: Pozorovanie fermentácie
Pomôcky: kvasnice, prášok do pečiva, cukor, váha,0,5l plastová fľaša, sáčok, šnúrka, fotoaparát, Chemikálie: NaHCO₃ (sóda bikarbóna) a pyrofosforenan sodný Na₂H₂PO₇ ( nachádzajú sa v prášku do pečiva)
3
Úloha č.1: Rozloženie glukózy
Kvasnice pri svojom metabolizme produkujú CO₂,kt. vzniká pri trávení potravy kvasnicami. Kvasnice obsahujú enzýmy , ktoré dokážu cukry rozštiepi a premeni na glukózu Konečnými produkt rozkladu cukru je etanol (CH3–CH2–OH) a CO2 C₆H₁₂O₆→ 2CH₃–CH₂–OH + 2 CO₂
4
Úloha č.2: Pripravenie kvásku a zachytenie plynu
V 0,1dlc vody sme rozmiešali kvasnice s 1 pl cukru. Prikrili sáčkom, kt. sme uviazali o hrdlo fľaše. Pozorovali vznik CO₂. Sáčok sa vyplnil plynom za 18 min.
5
Úloha č.3 : Objem vzniknutého plynu
Objem kvapaliny= 1250ml Objem kvapaliny s plynom=2010 ml
6
Záver: Pozorovala som rozloženie glukózy pomocov kvasiniek, kt. sú bohaté na enzýmy. Vznik CO₂ pri vzniku kvasiniek, ale aj jeho objem
Podobné prezentácie
© 2024 SlidePlayer.sk Inc.
All rights reserved.