Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010"— Prepis prezentácie:

1 I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
Chlieb ( Biológia ) I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik

2 Pšenica Zdroj všetkých nevyhnutných živín
Lieči nervové ochorenia ( únavu, stres,nervozitu, depresiu )

3 Obsahuje účinné látky Uhľohydráty Bielkoviny Tuky Vlákninu Minerály
Vitamíny

4 Dopĺňa v organizme potrebné živiny
Je skvelým zdrojom energie (330kcal/100g) vynikajúco prospieva i športovcom. Je bohatá na vitamíny skupiny B. Umožňuje glukóze rýchlejšie vstúpiť do procesu látkovej premeny.

5 Pozitívne pôsobí na ľudský organizmus
Lieči chronické choroby Pšenica chráni pred: divertikulózou (črevné výdute) hemoroidmi rakovinou hrubého čreva ekzémami bolesťami hlavy

6 Múka Múka vzniká zomletím obilného zrna. Obsahuje: škrob, bielkoviny, tuk, vlákninu, vodu a taktiež minerálne látky a vitamíny. Najdôležitejšou zložkou múky je proteín - -Glutén

7 Delenie múky Pšeničná múka   Ražná múka  Celozrnná múka  Hnedá múka 

8 Druhy chleba Špaldový chlieb Ražný chlieb Slnečnicový chlieb
Biele pečivo alebo celozrnný chlieb? Chlieb je populárna potravina v západnej spoločnosti V ponuke dnešných obchodov nájdeme kadečo. Môžeme si pripraviť chlebík alebo pečivo doma Špaldový chlieb Ražný chlieb Slnečnicový chlieb Celozrnný chlieb

9 Pokus Cieľom našej práce bolo pokúsiť sa vytvoriť rozličné podmienky pre vznik plesne na chlebe Snažili sme sa zistiť za akých podmienok sa pleseň najlepšie rozširuje Pokúsili sme sa vyvrátiť tvrdenie, že chlieb podlieha plesni po dvoch dňoch Chlieb sme pozorovali po dobu jedného týždňa.

10 Pleseň na chlebe všeobecne
Po 2 dňoch ju nie je vidieť, ani cítiť no vytvára sa Pripomína pomúčenie Mikroorganizmy sa nezničia ani pri teplote nad 100˚C Mykotoxíny sú toxické až pri konzumácii vo veľkom množstve

11 Naša Hypotéza V našom pokuse sme chceli zistiť ako rýchlo chlieb splesnivie a pri akých podmienkach sa pleseň najlepšie rozširuje Predpokladáme, že najpriaznivejšie podmienky pre vznik plesní je teplo a vlhko Cieľom je aj zistiť, do akej miery ovplyvňuje pleseň svetlo.

12 Pokus prebiehal 7 dní. Jednotlivé pozorovania sme zaznamenávali po dvoch dňoch.

13 Stanovištia Tmavé, vlhké a chladnejšie prostredie (špajza - chlieb vo vlhkom a otvorenom sáčku). Svetlé, vlhké a teplejšie prostredie (kúpeľňa). Tmavé, suché a chladnejšie prostredie (špajza - chlieb vo voľnom prostredí). Vonkajšie prostredie (balkón). Suché, svetlé, s primeranou teplotou (kuchyňa).

14 Pozorovanie Pokus prebiehal 7 dní
Po dvoch dňoch: pleseň sa badateľne neobjavila Po štyroch dňoch: známky plesne sa objavili len na chlebe uloženom vo vlhkom, teplom a svetlom prostredí Po týždni: známky plesní sa objavili na chlebe v každom stanovišti, no v rozličnej miere

15 Výsledky Pleseň v najväčšej miere bola na chlebe vo vlhkom, svetlom a teplom prostredí (kúpeľňa) Menší rozsah plesne bol na chlebe v tmavom, vlhkom a chladnejšom prostredí (špajza) Ďalej bola pleseň rozšírená na chlebe vo vonkajšom prostredí (balkón)

16 Ako druhé najmenej postihnuté miesto bolo prostredie suché, svetlé a s izbovou teplotou (kuchyňa)
Na záver, najmenej postihnutý chlieb bol v tmavom, suchom a chladnom prostredí (špajza) Pozorovaním sme si všimli, že pleseň sa za týždeň rozšírila iba po chlebe, okolité prostredie bolo bez známky plesne.

17 Percentuálne vyjadrenie výskytu plesne na povrchu chleba po 7 dňoch:
Prostredie Pleseň v % Čistý povrch v % Kúpeľňa (vlh.,tepl.,sv.) 40 60 Špajza (tma.,chlad.,vlh.) 30 70 Balkón (vonkajšie) 20 80 Kuchyňa (such.,sv.,izb.t.) 10 90 Špajza (tm.,such.,chlad.) 5 95

18 Percentuálne vyjadrenie výskytu plesne na povrchu chleba po 7 dňoch:

19 Záver Aj napriek tomu, že pleseň nevidieť, neznamená to, že naše potraviny nezasiahla. Postihnuté miesto nestačí odstrániť a potravinu, v našom prípade chlieb, ďalej skonzumovať, pleseň je rozšírená v ňom celom. A preto plesňové huby na potravinách by sme mali vnímať ako úhlavného nepriateľa

20 Ďakujeme za pozornosť A dobrú chuť


Stiahnuť ppt "I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google