Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline"— Prepis prezentácie:

1 Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline
Trvanlivosť potravín Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline

2 Úloha: Nájsť prostredie v ktorom potraviny vydržia najdlhšie nepokazené
Cieľ: Zistiť ako dlho vydržia potraviny v rôznych podmienkach a v rôznych prostrediach čerstvé. Za akú dobu sa zmení ich stav a ako sa zmení ich stav. Trvanie pokusu: 11 dní Materiál: Chlieb, mlieko, šunka, kúsok jablka Pomôcky: podložky, igelitové vrecká, papier a pero, fotoaparát Chemikálie : žiadne

3 Postup Rozdelenie potravín na podložky
Rozloženie do štyroch prostredí : 1. chladnička 2. izbová teplota 3. miestnosť rôznymi teplotami 4. igelitové vrecko v rôznych teplotách, ktoré boli menené

4 1. Chladnička 2 ºC teplota sa nemení po celý čas
Prvý deň: čerstvé potraviny, ktoré vyzerajú jedlé Druhý deň: po okraji pohára, v ktorom je mlieko sa začína vytvárať malá vrstva . Šunka po stranách, ale veľmi slabo začína schnúť. Rozštvrtené jablko začína žltnúť a chlieb je začína schnúť Tretí deň: na pohári s mliekom sa drží biela vrstva aj naďalej, nezapácha. Šunka zmenšuje sa nezoschnutý povrch. Jablko sa začína scvrkávať a zhnedlo. Chlieb je z dolnej strany mäkký z vrchnej tvrdý. Štvrtý deň : mlieko stále rovnaké, šunka je stále viac zoschnutá, jablko, sa scvrkáva chlieb je už iba na malej dolnej časti mäkký. Piaty deň mlieko stále rovnaké, šunka a chlieb zaschnuté a jablko sa scvrkáva. Ostatné dni sú chlieb, šunka, mlieko jablko stále rovnaké

5

6 2. Izbová teplota 22 º C nemení sa
Prvý deň: potraviny sú v jedlom stave Druhý deň: na povrchu mlieka sa vytvára koža a mlieko hustne, šunka po okrajoch usušená, jablko sa sfarbuje do žlto-hnedej farby a chlieb je zoschnutý hlavne z vrchnej strany Tretí deň: zahustené mlieko sa začína okyslievať a zapáchať, šunka sa schne smerom z vonka dnu jablko sa scvrkáva a ohnedlo, chlieb uschol Štvrtý deň: mlieko okyslené, zapácha šunka zosušená, jablko sa scvrklo a chlieb je tvrdý Piaty deň: husté, zapácha ako tvaroch , šunka zaschnutá, jablko scvrknuté, hnedé, chlieb tvrdý. Potom sa menilo už iba mlieko. Vytvorila sa na ňom zoschnutá vrstva

7

8

9 3. Miestnosť s rôznymi teplotami
Podľa počasia Prvý deň: potraviny boli v dobrom stave Druhý deň: po okraji pohára s mliekom sa vytvárala vrstva, šunka bola po okrajoch zoschnutá (najhoršie z troch podmienok), jablko hnedlo a scvrkávalo sa, chlieb stvrdnutý Tretí deň: mlieko zapácha hustá vrstva na povrchu okyslelo sa, šunka usušená ešte vnútri celkom dobrá, ale už nie moc, jablko scvrknuté hnedé, chlieb úplne usušený Štvrtý deň: mlieko zapácha a je husté okyslené šunka zosušená, jablko zhnednuté a scvrknuté, chlieb zoschnutý Piaty deň: mlieko zapácha je husté, šunka a chlieb sú zoschnuté a jablko hnedé scvrknuté. ďalšie dni sa už nič nemenilo.

10

11

12 4. Igelitové vrecko s rôznymi teplotami
Menila som prostredia Prvý deň : chladná miestnosť (CHM): potraviny boli v jedlom stave Druhý deň: CHM- mlieko zapácha so šunkou sa nič nestalo, jablko zožltlo a chlieb bol stále dobrý Tretí deň: Izbová teplota (IT) – Silný zápach stuhlo šunka začína žltnúť, jablko si drží šťavu a chlieb je stále dobrý Štvrtý deň: IT- mlieko je stuhnuté na povrchu sa vytvorila voda a zapácha, šunka začína zapáchať a je žltá, jablko sa nezmenilo a chlieb je stále v poriadku Piaty deň : IT – trošku je tekutejšie a stále zapácha, šunka je žltá a zapácha, jablko stále rovnaké , chlieb trochu páchne Šiesty deň : Chladnička (CHL) - mlieko prestáva zapáchať, ale nemení sa, šunka začína zelenieť, jablko začína hniť po stranách ktoré boli poudierané a chlieb celkom dobrý až na menší zápach Ostatné dni sa bolo všetko rovnaké až na ôsmy deň sa na chlieb dala malá škvrna plesne a tá sa za jedenásť rozšírila, jablko zhnilo po okrajoch

13

14

15 Záver a vlastné postrehy
Záver: Pri tomto pokuse som striedala prostredia potravín a pozorovala čo sa z potravinami dialo a za aký čas sa potraviny pokazili. Čo na nich vznikalo a ako vyzerali po pokazení alebo uschnutí. Vlastné postrehy: potraviny ktoré nie sú zabalené v igelitovom vrecku sa nepokazia, samozrejme okrem mlieka ktoré nebolo pasterizované, ale čerstvé. Ak nechcete aby sa vám mlieko pokazilo tak ho pred uskladnením odporúčam prevariť. Inak sa pokazí aj keď v chlade možno neskôr. Potraviny v igelitovom vrecku sa pokazili neskôr.

16 Ďakujem za pozornosť


Stiahnuť ppt "Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google