1. princíp: Práva akcionárov, spravodlivé zaobchádzanie s akcionármi a kľúčové funkcie vlastníctva Michal Kotlárik.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Miroslav Jakubec, Peter Kardoš
Advertisements

OUTPLACEMENT – PRÍPRAVA NA HĽADANIE NOVÉHO PRACOVNÉHO MIESTA
Miestna akčná skupina STREDNÝ LIPTOV
Miestna akčná skupina Stredný Liptov
Komplexné služby pre váš web
Rodinné právo prednáška č. 7.
Ako ušetriť peniaze a čas pomocou webového sídla a jeho služieb?
Mikulov Bc. Ľuboš Berky Mgr. Simona Majerníková
Register mimovládnych neziskových organizácií (R MNO)
Voľby, volebné právo a volebné systémy
Elektronizácia vo verejnom obstarávaní
Sprostredkovateľská zmluva
Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety
Podstata a členenie platobného styku
MANAŽMENT ĽUDSKÝCH ZDROJOV
4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU
ROEP REGISTER OBNOVENEJ EVIDENCIE PODY
Ochrana súkromia medzi matfyzákmi
Politika súdržnosti EÚ 2014 – 2020
Koncepcia a kompetencie komôr / lekárnikov, lekárov, sestier/
REZERVAČNÁ ZMLUVA. REZERVAČNÁ ZMLUVA Rezervačná zmluva 1. krok k vysnívanému bývaniu výhoda RZ uzatvorenej cez sprostredkovateľa: nestrannosť – 3 stranná.
Partnerské vzťahy a rodina
24.apríl 2019 Bratislava "Polícia pre 21. storočie"
ANALÝZA OBSAHOVÉHO ZAMERANIA VÝZIEV NA PREDKLADANIE ŽIADOSTÍ O NFP
Prioritná os č. 6: TECHNICKÁ POMOC Odbor technickej pomoci
doc. JUDr. Marek Domin, PhD.
Ing. Alexandra Vašašová
Rodinné právo prednáška č. 6.
Imrich Fuhl Skúsenosti zakladateľa portálu Slovákov v Maďarsku
Daňové veci mi rieši zamestnávateľ Daňové priznanie si robím sám
Predstavenie Projektu Rudolf Horváth Združenie DEUS
Manažment kultúry Predmet: Manažment športu – 8. prednáška
Posilňovanie rovnosti LGBTI osôb v Európskej únii
Učiteľ v novej epoche.
PhDr. Tatiana Arbe OEMP ÚM STU
Tvorba a manažment projektov
SKLÁDKY ODPADOV NA ÚZEMÍ OBCE
PODNIKOVÉ STRATÉGIE, RAST A ROZVOJ PODNIKU, DIVERZIFIKÁCIA PODNIKANIA
Databázové systémy.
doc. JUDr. Marek Domin, PhD.
Voľby do NR SR Voľby do EP
Verejné obstarávanie 2019, legislatívne zmeny, možnosti a postrehy z praxe APUMS 13. –
Zákon č. 390/2011 Z. z. Pedagogickí a odborní zamestnanci
Tvorba projektu a prezentačné zručnosti
Sprostredkovateľská zmluva
Jednorázový registračný poplatok
ORGANIZAČNÝ VÝVIN VO VEREJNOM SEKTORE Robert Golembiewski
Migrácia, utečenci – podpora samospráv
B. Bystrica – Badín 2014 konferencia o pastorácii rodín vo farnosti
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE Biológia Osmtické javy v bunke
Prednášky z Agrárneho práva EU
Právna úprava podnikania
JUDr. Miroslava Benediková
Dopady aktívnych opatrení trhu práce na zvyšovanie zamestnanosti
Európsky sociálny fond
Valné zhromaždenie SNUS Častá Papiernička,
Aktualizačné vzdelávanie učiteľov cvičných firiem
Podnikanie a podnikateľský plán
Nc Nv Inflexný bod Nf y N, V njc njv ZV ZZ Nm P1 P2 P3 PO IB V1 V2.
Zakladanie živností v Maďarsku 1. prednáška
Vývoj spotreby liekov v Slovenskej republike
VOĽBY DO NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY.
Softvérové riešenia pre samosprávu
PhDr. Tatiana ARBE, OEMP ÚM STU
Informačný seminár – MOPS
Prevencia kriminality
Informačné systémy vo verejnej správe
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Informačné popoludnie SAEC
prof. RNDr. Libor Vozár, CSc. Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
Prepis prezentácie:

1. princíp: Práva akcionárov, spravodlivé zaobchádzanie s akcionármi a kľúčové funkcie vlastníctva Michal Kotlárik

A. Základné práva akcionárov i. Registrácia akcií ii. Právo na prevod akcií/obmedzenie prevoditeľnosti iii. Právo na včasné a relevantné informácie o spoločnosti iv. Právo účasti a rozhodovania na valnom zhromaždení Obmedzenie hlasovacieho práva v. Právo akcionára voliť a odvolávať členov orgánov vi. Právo na podiel na zisku

B. Právo účasti na rozhodovaní o podstatných zmenách v spoločnosti a na prístup k informáciám i. Stanovy a iné interné predpisy ii. Vydávanie nových emisií iii. Mimoriadne transakcie

C. Právo účasti a hlasovania na valnom zhromaždení (1) 1. Včasné informácie o valnom zhromaždení, programe a o záležitostiach, o ktorých sa má na VZ rozhodovať. 2. Postupy súvisiace s uplatňovaním hlasovacích práv by nemali byť prehnane zložité a nákladné: i. Zriadené kanály pre komunikáciu a rozhodovanie s menšinovými a zahraničnými akcionármi. ii. Zrušené prekážky pre účasť na valných zhromaždeniach (zákaz hlasovania pomocou zástupcu, poplatky za hlasovanie, a pod.). iii. Existencia elektronického hlasovania v neprítomnosti, vrátane elektronickej distribúcie dokumentov a spoľahlivých systémov pre potvrdenie hlasovania.

C. Právo účasti a hlasovania na valnom zhromaždení (2) 3. Akcionári majú: i. Právo klásť otázky orgánom spoločnosti a externému auditu a dostať na ne odpovede. ii. Právo navrhovať body programu a predkladať návrhy uznesení prostredníctvom jasného a jednoduchého postupu.

C. Právo účasti a hlasovania na valnom zhromaždení (3) 4. Podpora efektívnej účasti akcionárov na rozhodnutiach o nominácii, voľbe a odmenách členov orgánov spoločnosti: i. Možnosť účasti na a hlasovania akcionárov o nominácii členov orgánov. ii. Prístup akcionárov k dokumentom týkajúcim sa hlasovania na valnom zhromaždení. iii. Možnosť akcionárov informovať o svojich názoroch ohľadom odmien členov orgánov spoločnosti. iv. Schvaľovanie nefinančných systémov odmeňovania (akcie a pod.) akcionármi. v. Zverejnenie odmien členov orgánov spoločnosti a vyššieho manažmentu, celkových vyplatených a vysvetlenie spojitosti medzi odmeňovaním a výkonnosťou spoločnosti. vi. Schvaľovanie akýchkoľvek podstatných zmien v systéme odmeňovania akcionármi. Účasť nezávislých členov orgánov spoločnosti na nominačných postupoch* Zverejňovanie CV kandidátov a informácií o ich iných funkciách v orgánoch spoločnosti*

C. Právo účasti a hlasovania na valnom zhromaždení (4) 5. Umožnenie nediskriminačného hlasovania akcionárov v neprítomnosti: i. Hlasovanie na základe splnomocnenia je vykonávané výhradne v súlade s usmernením držiteľa splnomocnenia. ii. Zverejnenie hlasovania spojeného so splnomocnením. iii. Zverejnenie smerníc pre hlasovanie ak bolo splnomocnenie udelené orgánom spoločnosti alebo manažmentu penzijných fondov. 6. Účasť na hlasovaní elektronickou formou nediskriminačným spôsobom (ak spoločnosť takéto hlasovanie umožňuje).

D. Možnosť vzájomných konzultácií akcionárov i. Dohody medzi majiteľmi cenných papierov, ktoré sú známe, a ktoré môžu viesť k obmedzeniam prevoditeľnosti cenných papierov a obmedzeniam hlasovacích práv . ii. Majitelia cenných papierov s osobitnými právami kontroly a opis týchto práv .

E. Nediskriminačné zaobchádzanie s akcionármi a transparentnosť kapitálových štruktúr 1. Rozhodnutia o kapitálovej štruktúre v kompetencii riadiacich orgánov, schvaľovanie akcionármi. i. Rovnaké práva spojené s akciami rovnakého druhu. ii. Informácie pre investorov o právach spojených s akciami pred nákupom akcií. iii. Zmeny v ekonomických a hlasovacích právach schvaľované kvalifikovanou väčšinou hlasov tej skupiny akcionárov, ktorej sa zmena týka. 2. Zverejňovanie kapitálových štruktúr a dohôd o prevzatí.

F. Transakcie spriaznených osôb schvaľované a vykonávané tak, aby sa zabezpečil primeraný manažment konfliktu záujmov a ochrana záujmov spoločnosti a jej akcionárov. 1. Riešenie konfliktu záujmov v rámci transakcií spriaznených osôb i. Vytvorenie efektívneho systému na určenie transakcií spriaznených osôb. ii. Vytvorenie postupov na schválenie transakcií spriaznených osôb, ktoré umožnia minimalizovať ich negatívny dosah. 2. Členovia orgánov spoločnosti a vyšší manažment sprístupňujú informácie o tom, či majú priamy alebo nepriamy záujem na ktorejkoľvek transakcii alebo záležitosti, ktorá sa priamo dotýka spoločnosti. V prípade priznania významného osobného záujmu sa osoba v konflikte záujmov nezúčastňuje na rozhodovaní, ktoré sa danej transakcie alebo záležitosti týka*

G. Ochrana minoritných akcionárov pred nekalým konaním akcionárov s kontrolným vplyvom, vrátane účinných prostriedkov nápravy i. Lojálnosť členov orgánov voči spoločnosti a všetkým akcionárom. ii. Zákaz poškodzujúceho obchodovania na vlastný účet. V prípade obchodovania v rámci skupiny - kompenzácia transakcií v prospech inej spoločnosti v skupine získaním zodpovedajúcej výhody. iii. Výkup akcií za spravodlivé protiplnenie v prípade ukončenia verejného obchodovania spoločnosti.

H. Efektívne a  transparentné možnosti získania kontroly nad spoločnosťou 1. Prevzatie spoločnosti, zlúčenia, splynutia, predaj významnej časti podniku a iné mimoriadne transakcie za transparentné ceny a za spravodlivých podmienok chrániac práva všetkých akcionárov. 2. Nástroje na ochranu proti prevzatiu spoločnosti nepoužívať na ochranu manažmentu a orgánov spoločnosti pred zodpovednosťou. 3. Informácie o existencii potenciálnych obranných nástrojoch v spoločnosti .