Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Miroslav Jakubec, Peter Kardoš

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Miroslav Jakubec, Peter Kardoš"— Prepis prezentácie:

1 Miroslav Jakubec, Peter Kardoš
Platobná neschopnosť slovenských podnikateľských subjektov v závislosti od hospodárskeho cyklu a legislatívnych zmien

2 Štruktúra príspevku Hospodársky vývoj od roku 2008.
Vývoj zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Štatistiky z oblasti konkurzov a reštrukturalizácií. Nová zákonná úprava konkurzu a reštrukturalizácie.

3 Hospodársky vývoj od roku 2008

4 Hospodársky vývoj od roku 2008
Prehľad skutočného a odhadovaného vývoja HDP Slovenska

5 Vývoj zákona o konkurze a reštrukturalizácii
Zákon o konkurze a vyrovnaní č. 328/1991 Zb. má korene v československom zákone o bankrote z roku 1931, v rakúskom zákone z roku 1914 a uhorskom zákone o bankrote z roku 1881. V roku 1993 zákon novelizovaný zákonom č. 122/1993 Z.z. – doplnené dohadovacie konanie. Od februára v platnosti ďalšia novela – zrušené dohadovacie konanie a doplnený inštitút vyrovnania.

6 Vývoj zákona o konkurze a reštrukturalizácii
Od roku 2004 v platnosti nový zákon o konkurze a reštrukturalizácii – nový inštitút riešenia problémov s platobnou neschopnosťou – reštrukturalizácia (formálna a neformálna). Aktuálna úprava zákona – v ďalšej časti prezentácie.

7 Štatistiky z oblasti konkurzných konaní

8 Štatistiky z oblasti reštrukturalizačných konaní

9 Konkurzné konanie a jeho dĺžka
Prehľad dĺžky konkurzných konaní vo vybraných krajinách sveta

10 Konkurzné konanie a jeho náklady
Prehľad nákladov konkurzných konaní o vybraných krajinách sveta

11 Konkurzné konanie na Slovensku
Priemerná dĺžka konkurzného konania je 4 roky. Náklady na konkurzné konanie sa odhadujú vo výške 18 % z hodnoty nehnuteľného majetku. Keďže tieto štatistiky sú pomerne zlé, zákonodarca bol prinútený pristúpiť k novele zákona a konkurze a reštrukturalizácii č. 7/2005 Z.z.

12 Nová zákonná úprava konkurzu a reštrukturalizácie
Novela zákona so sebou priniesla nasledovné zmeny: Možnosť podania návrhu na vyhlásenie konkurzu. Spresnenie pojmu platobná schopnosť. Zadefinovanie pojmu predĺženie. Zodpovednosť členov predstavenstva za porušenie povinnosti včasného zahájenia konkurzného konania.

13 Nová zákonná úprava konkurzu a reštrukturalizácie
Veriteľ má právo podať návrh na vyhlásenie konkurzu i bez toho, aby mal uznanú pohľadávku dlžníkom alebo vykonateľnú pohľadávku.

14 Nová zákonná úprava konkurzu a reštrukturalizácie
Dlžník je platobne neschopný, ak je viac ako 30 dní v omeškaní s plnením aspoň dvoch peňažných záväzkov viac ako jednému veriteľovi a bol jedným z týchto veriteľov písomne vyzvaný na zaplatenie.

15 Nová zákonná úprava konkurzu a reštrukturalizácie
Predĺženie je stav, keď suma všetkých záväzkov dlžníka presiahne hodnotu jeho majetku. Predchádzajúca právna úprava definovala predĺženie ako stav, keď hodnota splatných záväzkov presahuje hodnotu majetku, t.j. hodnotu majetku neporovnáva so sumou všetkých záväzkov avšak iba so sumou splatných záväzkov.

16 Nová zákonná úprava konkurzu a reštrukturalizácie
Negatíva predchádzajúcej úpravy: Zákon umožňoval podnikať podnikateľom, ktorí dlhodobo vykazovali stratu, v dôsledku ktorej hodnota ich majetku nekryla ich záväzky. Dlžník, ktorý bol účtovne v predĺžení mal možnosť zbaviť sa majetku avšak právne v predĺžení nebol. Akcionári, ktorí financovali spoločnosť formou pôžičiek neskôr v priebehu konkurzu ovplyvňovali jeho priebeh. Ich záujem bol však iný, ako základný záujem sledovaný konkurzom resp. reštrukturalizáciou, t.j. čo najvyššie uspokojenie veriteľov.

17 Nová zákonná úprava konkurzu a reštrukturalizácie
V súčasnosti sa do celkových záväzkov nepočítajú záväzky veriteľov, ktorí sú súčasne aj akcionárom spoločnosti. Veritelia týchto záväzkov nemajú možnosť ovplyvňovať priebeh konkurzu alebo reštrukturalizácie svojím hlasovaním a v prípade uspokojenia budú uspokojení až ako poslední.

18 Nová zákonná úprava konkurzu a reštrukturalizácie
Ďalšia novinka, ktorú prináša novela zákona je zodpovednosť členov predstavenstva za porušenie povinnosti včasného zahájenia konkurzného konania.

19 Záver Problémy v tejto oblasti sú aj v iných
krajinách, čo dokumentujú vyššie uvedené štatistiky. Insolvencia a platobná neschopnosť tu vždy bola, je a bude, je však dôležité do budúcnosti nájsť také ekonomické nástroje, aby poškodenie veriteľov bolo čo najnižšie. Uvidíme, čo nám prinesie novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii.

20 Ďakujeme za pozornosť a želáme príjemný deň 
Ing. Miroslav Jakubec, PhD. Ing. Peter Kardoš, PhD. Ekonomická univerzita v Bratislave Katedra podnikovohospodárska


Stiahnuť ppt "Miroslav Jakubec, Peter Kardoš"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google