Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

ROEP REGISTER OBNOVENEJ EVIDENCIE PODY

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "ROEP REGISTER OBNOVENEJ EVIDENCIE PODY"— Prepis prezentácie:

1 ROEP REGISTER OBNOVENEJ EVIDENCIE PODY

2 Čo je register obnovenej evidencie pozemkov (ROEP)?
Je to verejná listina, na základe ktorej dôjde k zápisom vlastníckych práv k pozemkom do katastra nehnuteľností. Zápis v katastri je rozhodujúci z hľadiska určenia vlastníctva k pozemku.

3 Historické pozadie vzniku registra
Vzhľadom na rôzne politicko-právne zmeny od roku 1945 dnešný kataster nehnuteľností neodráža reálny stav vlastníctva k pozemkom. V minulosti sa z rôznych dôvodov do pozemkových kníh nedostali niektoré konfiškačné rozhodnutia (Benešove dekréty), prídely pôdy, združstevňovanie pôdy, dedičské konania či rôzne kúpnopredajné zmluvy medzi občanmi. Navyše, v pozemkových knihách sa neuvádzali adresy ľudí, ich dátumy narodenia, prípadne rodné čísla, čo je potrebné pri zápise vlastníctva predložiť dnes.

4 Zvlášť negatívny vplyv na centrálnu evidenciu pozemkov malo to, že po roku 1951 už zápis v pozemkovej knihe nebol podmienkou vzniku a preukázania vlastníctva. Význam pozemkových kníh sa zásadne znížil, pretože sa nimi už nezakladalo právo. Po roku 1964 sa viedla tzv. evidencia nehnuteľností, ale tá tiež neobsahovala komplexné informácie o právach k parcelám. Neporiadok v centrálnej evidencii pozemkov a vo vlastníckych právach sa stal vážnou prekážkou podnikania po novembri 1989.

5 Cieľ vzniku registra Vykonať vlastnícku inventarizáciu pozemkov, identifikovať ich vlastníkov. Kataster nehnuteľností sa tak dá do súladu s reálnymi vlastníckymi vzťahmi k pozemkom.

6 Ako vzniká register Údaje na potreby registra zistené na základe rôznych listinných dôkazov a výpovedí svedkov zhromažďujú obecné komisie, pôsobiace na základe zákona č. 180/1995 Z.Z Obnova evidencie pozemkov a vlastníckych vzťahov k nim sa uskutočňuje v rámci konania, ktoré vytýči správny orgán. Slovensko bolo rozdelené podľa zákona do 5 kategórií, a to podľa kvality podkladov. V prvých dvoch kategóriách je správny orgánom katastrálny úrad a v ďalších pozemkové úrady. Predmetom konania sú tie pozemky, ktoré nemajú v katastri založený list vlastníctva. Účastníkmi takéhoto konania sú väčšinou majitelia pozemkov.

7 Čo sú pozemky nezistených vlastníkov
Pozemky, ktorých meno vlastníka je známe, ale miesto jeho trvalého pobytu alebo sídlo známe nie je. Tieto predstavujú väčšinu. Pozemky, ktorých vlastník nie je známy, napríklad preto, že sa stratila pozemková kniha v obci. Tých je podľa odhadov menej ako jedno percento.


Stiahnuť ppt "ROEP REGISTER OBNOVENEJ EVIDENCIE PODY"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google