Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Register mimovládnych neziskových organizácií (R MNO)

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Register mimovládnych neziskových organizácií (R MNO)"— Prepis prezentácie:

1 Register mimovládnych neziskových organizácií (R MNO)
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky Úrad Splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti

2 1. 1. 2019 nadobudol účinnosť zákon č. 346/2018 Z. z. o registri MNO

3 Najneskôr do 1. 1. 2021 spustí MV SR do prevádzky register MNO
Najneskôr do spustí MV SR do prevádzky register MNO. Pôvodné registre sa zrušia, údaje v nich zapísané budú automaticky prenesené do registra MNO. Nie je potrebná „preregistrácia“!

4 Dotknuté MNO: - nadácie, - neziskové organizácie PVPS, - neinvestičné fondy, - občianske združenia, - odborové organizácie, - organizácie zamestnávateľov, - organizácie s medzinárodným prvkom.

5 Register MNO bude obsahovať: Povinné údaje o MNO (§ 3 ods. 1 až 4; ods
Register MNO bude obsahovať: Povinné údaje o MNO (§ 3 ods. 1 až 4; ods. 6) Nepovinné údaje – webové sídlo a všeobecne prospešné účely, ktorým sa organizácia venuje (§ 3 ods. 5).

6 Doterajšie zákony o MNO sa nerušia a ostávajú v platnosti
Doterajšie zákony o MNO sa nerušia a ostávajú v platnosti. Postup registrácie, oznamovanie zmien, vznik a zánik danej MNO aj ďalšie povinnosti ostávajú naďalej v platnosti.

7 Medzi Zápisy o MNO v existujúcich registroch, evidenciách a zoznamoch sa už považujú za zápisy v R MNO.

8 Úprava legislatívy sa najviac dotkla: 1
Úprava legislatívy sa najviac dotkla: 1. občianskych združení, odborových organizácií, a organizácií zamestnávateľov (ďalej všetky len ako OZ), 2. organizácií s medzinárodným prvkom (OMP).

9 Nové oznamovacie povinnosti pre existujúce OZ: Do 30. 6
Nové oznamovacie povinnosti pre existujúce OZ: Do oznámiť aktuálne údaje o štatutárnom orgáne alebo členoch štatutárneho orgánu. (rozsah v § 20a ods. 1 zák. č. 83/1990 Zb.)

10 Nové oznamovacie povinnosti pre existujúce OZ: Do 31. 12
Nové oznamovacie povinnosti pre existujúce OZ: Do oznámiť aktuálne údaje o organizačných jednotkách (OJ) konajúcich vo svojom mene (a nezaniknutých do ). (rozsah v § 20a ods. 2 zák. č. 83/1990 Zb.)

11 Nové oznamovacie povinnosti pre existujúce OMP: Do 30. 6
Nové oznamovacie povinnosti pre existujúce OMP: Do oznámiť aktuálne údaje o štatutárnom orgáne alebo členoch štatutárneho orgánu. (rozsah v § 7a zák. č. 116/1985 Zb.)

12 Správne poplatky: Upravuje položka 34 a 35 sadzobníka správnych poplatkov - prílohy zák. č. 145/1995 Z.z. o správnych poplatkoch.

13 Správne poplatky (nadácie): I. Návrh na registráciu = 66 € II
Správne poplatky (nadácie): I. Návrh na registráciu = 66 € II. Zmena nadačnej listiny alebo údajov nadácie zapísaných do registra = 16,50 € III. Vyhotovenie nadačnej listiny ako náhrady za stratenú, zničenú, poškodenú alebo odcudzenú nadačnú listinu = 16,50 € IV. Vyhotovenie výpisu z registra = 5 € V. Vyhotovenie písomnej informácie z registra = 5 € VI. Výmaz z registra = 33 €

14 Správne poplatky (neziskové organizácie poskyt. všeob. pros. služby): I. Návrh na registráciu = 66 € II. Zmena štatútu alebo údajov neziskovej organizácie poskytujúcej všeobecne prospešné služby zapísaných do registra = 16,50 € III. Vyhotovenie štatútu ako náhrady za stratený, zničený, poškodený alebo odcudzený štatút = 16,50 € IV. Vyhotovenie výpisu z registra = 5 € V. Vyhotovenie písomnej informácie z registra = 5 € VI. Výmaz z registra = 33 €

15 Správne poplatky (neinvestičné fondy): I
Správne poplatky (neinvestičné fondy): I. Návrh na registráciu = 66 € II. Zmena štatútu alebo údajov neinvestičného fondu zapísaných do registra = 16,50 € III. Vyhotovenie štatútu ako náhrady za stratený, zničený, poškodený alebo odcudzený štatút = 13 € IV. Vyhotovenie výpisu z registra = 5 € V. Vyhotovenie písomnej informácie z registra = 5 € VI. Výmaz z registra = 16,50 €

16 Správne poplatky (občianske združenia): I
Správne poplatky (občianske združenia): I. Návrh na registráciu = 66 € II. Zmena stanov alebo údajov združenia občanov zapísaných do registra = 16,50 € III. Oznámenie údajov o štatutárnom orgáne alebo členoch štatutárneho orgánu združenia občanov do registra = 16,50 € IV. Vyhotovenie stanov ako náhrady za stratené, zničené, poškodené alebo odcudzené stanovy= 13 € V. Vyhotovenie výpisu z registra = 5 €

17 Správne poplatky (občianske združenia): VI
Správne poplatky (občianske združenia): VI. Vyhotovenie písomnej informácie z registra = 5 € VII. Výmaz z registra = 16,50 € VIII. Zápis údajov o zriadenej organizačnej jednotke združenia občanov oprávnenej konať vo svojom mene do registra = 66 € IX. Zmena údajov zapísanej organizačnej jednotky združenia občanov oprávnenej konať vo svojom mene v registri = 16,50 € X. Výmaz údajov zapísanej organizačnej jednotky združenia občanov oprávnenej konať vo svojom mene z registra = 16,50 €

18 Správne poplatky (organizácie s medzinárodným prvkom): I
Správne poplatky (organizácie s medzinárodným prvkom): I. Podanie žiadosti o povolenie zriadiť organizáciu s medzinárodným prvkom alebo o povolenie vyvíjať činnosť alebo mať sídlo takej organizácie na území Slovenskej republiky = 66 € II. Zmena stanov, štatútu alebo štatutárneho orgánu organizácie s medzinárodným prvkom = 16,50 € III. Vyhotovenie stanov alebo štatútu ako náhrady za stratené, zničené, poškodené alebo odcudzené stanovy alebo štatút organizácie s medzinárodným prvkom = 16,50 € IV. Vyhotovenie výpisu z registra = 5 € V. Vyhotovenie písomnej informácie z registra = 5 €

19 Oslobodenie od správnych poplatkov: Odborové organizácie Organizácie zamestnávateľov na všetky povinnosti (prechodné aj budúce).

20 Oslobodenie od správnych poplatkov: Občianske združenia na splnenie povinností podľa ustanovenia § 20a zák. č. 83/1990 Zb.

21 Oslobodenie od správnych poplatkov: Organizácie s medzinárodným prvkom na splnenie povinnosti podľa § 7a zák. č. 116/1985 Zb.

22 Pre viac informácií: http://www. minv. sk/

23 Odkaz na často kladené otázky: https://www. minv

24 Ďakujeme za pozornosť! Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti


Stiahnuť ppt "Register mimovládnych neziskových organizácií (R MNO)"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google