Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Podstata a členenie platobného styku

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Podstata a členenie platobného styku"— Prepis prezentácie:

1 Podstata a členenie platobného styku
PLATOBNÝ STYK- predstavuje prevod peňazí od platiteľa k príjemcovi. Uskutočňuje sa pomocou rozličných nástrojov.

2 Platobný styk v SR upravujú základné právne normy
Obchodný zákonník Zákon o platobnom styku Zákon o bankách Devízový zákon Platobný styk zahŕňa všetky platby medzi fyzickými a právnickými osobami. Platby môžu prebiehať medzi rôznymi účastníkmi.

3 Účastníci platobného styku:
Platiteľ (dlžník) – ten, kto platí, má úbytok peňazí. Príjemca peňazí (veriteľ) – ten, komu sa platí, má prírastok peňazí. Inštitúcia (napr. banka) – ktorá vykonáva prevod medzi platiteľom a príjemcom platby. Príklad Podnik – dodávateľ dodanie statkov a služieb podnik - odberateľ Príjemca peňazí zaslanie peňazí platiteľ (odosielateľ peňazí)

4 Členenie platobného styku podľa územia
Tuzemský - Platiteľ, príjemca platby aj banka majú sídlo a uskutočňujú platbu na území Slovenskej republiky. Medzinárodný- Platiteľ a jeho banka je v zahraničí, príjemca platby a jeho banka je na území Slovenskej republiky alebo naopak.

5 Členenie platobného styku podľa organizácie platieb
Hotovostný - Nástrojom platenia sú bankovky a mince. (napr. platba za časopis v novinovom stánku.) Bezhotovostný - Prevod peňazí sa uskutočňuje na bankových účtoch prostredníctvom banky. (napr. úhrada faktúry účtu v banke.) Kombinovaný - Jedna časť platobnej operácie sa uskutoční v hotovosti, druhá bezhotovostne. (napr. výber hotovosti z bankomatu prostredníctvom bankomatovej karty sa odpočíta z účtu majiteľa.)

6 Členenie platobného styku podľa technológie spracovania údajov
Tradičný - Komunikácia s poštou alebo bankou pri platení prebieha prostredníctvom tradičných platobných prostriedkov. (napr. prevodných príkazov, poštových peňažných poukazov a i.) Elektronický - Komunikácia s bankou pri platení prebieha prostredníctvom moderných elektronických platobných prostriedkov. (napr. prostredníctvom telefónu, internetu.)

7 Hotovostný platobný styk
Hotovostný platobný styk sa uskutočňuje prostredníctvom bankoviek a mincí, ktorú sú fyzicky prítomné. Bankovky predstavujú papierové peniaze. Vydáva ich Národná banka Slovenska. Mince sú drobné kovové peniaze. Majú nízku menovitú hodnotu (napr. 2 Sk, 10 Sk)

8 Formy hotovostného platobného styku
Hotovostný platobný styk sa uskutočňuje: priamo Odovzdanie hotovosti platiteľ príjemca Potvrdenie o zaplatení prostredníctvom pošty odovzdanie hotovosti odovzdanie hotovosti platiteľ pošta príjemca potvrdenie o zaplatení potvrdenie o prijatí

9 Význam hotovostného platobného styku
Hotovostný platobný styk sa používa na platenie menších súm pri tzv. osobných platbách. Medzi podnikateľmi je platenie v hotovosti zriedkavejšie najmä z bezpečnostných dôvodov pri preprave a odovzdaní peňazí.

10 Doklady používané pri hotovostnom platobnom styku:
Bloky z registračnej pokladnice 1 Príjmové a výdavkové pokladničné doklady 2 Vstupenky Cestovné lístky Poštové peňažné poukazy H 3 Poštová dobierková poukážka 4 Cenný list

11 1 Bloky z registračných pokladníc potvrdzujú zaplatenie tovaru
1 Bloky z registračných pokladníc potvrdzujú zaplatenie tovaru. Platiteľ má právo na doklad o zaplatení. 2 Príjmové a výdavkové pokladničné doklady sa používajú v podnikoch ako účtovné doklady v pokladnici (napr. príjmové - ak zamestnanec platí v pokladnici podniku v hotovosti za rekreáciu v podnikovej chate ; výdavkový – pri vyplatení preddavku zamestnancovi na služobnú cestu v hotovosti...) 3 Poštové peňažné poukazy pri ich použití sa k príjemcovi dostane už len hotovosť. 4 Poštová dobierka je druh poštovej zásielky (napr. balík s tovarom), ktorá sa vydá adresátovi až po zaplatení. Peniaze zašle pošta príjemcovi platby.

12

13


Stiahnuť ppt "Podstata a členenie platobného styku"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google