Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

VOĽBY DO NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "VOĽBY DO NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY."— Prepis prezentácie:

1 VOĽBY DO NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY

2 O b s a h PRÁVO VOLIŤ A SPÔSOB HLASOVANIA VOLEBNÉ ORGÁNY
VÝSLEDKY VOLIEB KONANIE VO VOLEBNÝCH VECIACH VOLEBNÍ POZOROVATELIA

3 Národná rada Slovenskej republiky je jediným ústavodarným a zákonodarným orgánom Slovenskej republiky. ÚSTAVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Národná rada Slovenskej republiky má 150 poslancov, ktorí sú volení na štyri roky. Právo zúčastňovať sa na správe verejných vecí slobodnou voľbou svojich zástupcov je základným právom každého občana Slovenskej republiky. Volebné právo zahŕňa právo voliť (aktívne volebné právo) a právo byť volený (pasívne volebné právo). Volebné právo je všeobecné, rovné a priame a vykonáva sa tajným hlasovaním.

4 Zbierka zákonov SLOVENSKEJ REPUBLIKY
Podmienky výkonu práva voliť do Národnej rady Slovenskej republiky ustanovuje zákon č. 333/2004 Z.z. o voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov. Zbierka zákonov SLOVENSKEJ REPUBLIKY Voľby vyhlasuje predseda Národnej rady Slovenskej republiky. Predseda národnej rady vyhlási voľby a určí deň volieb najneskôr 110 dní pred ich konaním. Vyhlásenie volieb sa uverejňuje v Zbierke zákonov Slovenskej republiky a na internetovej stránke Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Voľby sa konajú na celom území Slovenskej republiky v jeden deň v sobotu.

5 nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky
Právo voliť do Národnej rady Slovenskej republiky má každý občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov veku a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v čase volieb sa zdržiava na jej území nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v čase volieb sa zdržiava mimo jej územia Obsah

6 v určený deň v sobotu od 7.00 do 22.00 hodiny.
Pre štátnych občanov Slovenskej republiky, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v čase volieb sa zdržiavajú na jej území sa voľby konajú v určený deň v sobotu od 7.00 do hodiny. Ak to miestne podmienky vyžadujú, môže starosta obce určiť začiatok hlasovania na skoršiu hodinu, najviac však o dve hodiny. Informovanie voličov Obec najneskôr 25 dní predo dňom konania volieb zašle každému voličovi oznámenie, v ktorom uvedie: čas konania volieb, volebný okrsok a miesto kde môže voliť. V prípade, že voličovi nebolo toto oznámenie doručené, môže si v úradných hodinách obce overiť, či je zapísaný v stálom zozname voličov.

7 Stály zoznam voličov Stály zoznam voličov zostavuje a vedie obec, v hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislava a v meste Košice mestská časť („obec“). Do stáleho zoznamu zapisuje obec voličov, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Volič sa zapisuje do stáleho zoznamu voličov podľa miesta trvalého pobytu. Každý volič môže byť zapísaný len v jednom stálom zozname voličov. V stálom zozname voličov sú voliči uvedení v abecednom poradí podľa priezviska. O voličovi sa uvedú údaje: meno a priezvisko, rodné číslo, názov obce, názov ulice a číslo domu trvalého pobytu. Obec je povinná v úradných hodinách umožniť občanovi nahliadnuť do stáleho zoznamu voličov, aby sa presvedčil, či je v ňom zapísaný a či údaje zapísané o jeho osobe sú úplné a pravdivé.

8 Námietkové konanie k stálemu zoznamu voličov
Námietkové konanie k stálemu zoznamu voličov slúži voličovi na overenie, či je v zozname zapísaný, resp. či sú údaje o jeho osobe úplné a pravdivé. Obec je povinná umožniť voličovi nahliadnuť do stáleho zoznamu voličov v úradných hodinách. Ak sú v stálom zozname voličov chyby alebo nedostatky, volič môže požadovať vykonanie opráv alebo doplnenie údajov. Obec je povinná žiadosti vyhovieť, alebo do troch dní písomne oznámiť voličovi dôvody, pre ktoré žiadosti nemôže vyhovieť. Ak obec sama neodstráni chyby alebo nedostatky v stálom zozname voličov, môže sa volič, ktorý je tým dotknutý, obrátiť na okresný súd príslušný podľa volebného okrsku s návrhom na vydanie rozhodnutia o vykonaní opravy alebo o doplnení stáleho zoznamu voličov. Na konanie sa vzťahujú ustanovenia Občianskeho súdneho poriadku. (časť: Konanie vo volebných veciach - Konanie vo veci zoznamov voličov)

9 (poučenie je uvedené na zadnej strane voličského preukazu)
Voličský preukaz Voličovi, ktorý nebude môcť voliť vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný, vydá obec na jeho žiadosť voličský preukaz. (poučenie je uvedené na zadnej strane voličského preukazu) Žiadosť môže volič podať osobne alebo prostredníctvom ním splnomocnenej osoby (splnomocnenie nevyžaduje overenie). Volič môže požiadať o vydanie voličského preukazu najskôr 30 dní, najneskôr však dva dni predo dňom volieb v úradných hodinách obce. Obec vydá voličský preukaz v deň podania žiadosti. Voličský preukaz oprávňuje voliča na zápis do zoznamu voličov, v ktoromkoľvek volebnom okrsku.

10 POUČENIE PRE VOLIČA HLASOVACÍ LÍSTOK VZOR VOLEBNÁ MIESTNOSŤ volebný okrsok č. 3 V deň konania volieb sa volič dostaví do príslušnej volebnej miestnosti, ... Miesto konania volieb a číslo volebného okrsku je uvedené na oznámení o čase a mieste konania volieb, ktoré je doručené voličovi.

11 POUČENIE PRE VOLIČA ... predstúpi pred okrskovú volebnú komisiu ....

12 ... a preukáže svoju totožnosť predložením OBČIANSKEHO PREUKAZU.
POUČENIE PRE VOLIČA ... a preukáže svoju totožnosť predložením OBČIANSKEHO PREUKAZU. Ak volič nepredloží občiansky preukaz, hlasovanie sa mu neumožní.

13  V prípade, že volič požiadal o vydanie voličského preukazu,
POUČENIE PRE VOLIČA V prípade, že volič požiadal o vydanie voličského preukazu, tento taktiež predloží okrskovej volebnej komisii. Volebná komisia voličský preukaz voličovi odoberie a pripojí k prvému rovnopisu zoznamu voličov.

14 ZOZNAM VOLIČOV 1 2 3 4 5 6 7 8 ZOZNAM VOLIČOV 1 2 3 4 5 6 7 8 LÍSTOK HLASOVACÍ Okrsková volebná komisia zaznamená účasť voliča v oboch rovnopisoch zoznamu voličov. Potom volič dostane hlasovacie lístky a prázdnu obálku opatrenú odtlačkom úradnej pečiatky obce.

15 HLASOVACÍ LÍSTOK POUČENIE PRE VOLIČA Každý volič sa musí pred hlasovaním odobrať do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov (za zástenu). Voličovi, ktorý sa neodobral do tohto priestoru, okrsková volebná komisia hlasovanie neumožní.

16 HLASOVACÍ LÍSTOK HLASOVACÍ LÍSTOK HLASOVACÍ LÍSTOK V priestore na úpravu hlasovacích lístkov, vyberie volič zo sady hlasovacích lístkov hlasovací lístok toho kandidujúceho politického subjektu, ktorému chce odovzdať svoj hlas. Tento hlasovací lístok môže bez ďalšej úpravy vložiť do obálky.

17 HLASOVACÍ LÍSTOK 1 2 3 4 5 6 7 8 Ak sa volič rozhodne dať niektorému z kandidátov uvedených na hlasovacom lístku prednostný hlas, zakrúžkuje poradové číslo uvedené pred menom kandidáta. Prednostný hlas môže dať volič najviac štyrom kandidátom. Ak volič zakrúžkuje vyšší počet poradových čísiel ako štyri, na prednostné hlasy sa pri zisťovaní výsledkov hlasovania nebude prihliadať, ale hlasovací lístok sa počíta v prospech kandidujúceho subjektu.

18 HLASOVACÍ LÍSTOK 1 2 3 4 5 6 7 8 Po úprave hlasovacieho lístka vloží volič hlasovací lístok do obálky a túto uzavrie.

19 POUČENIE PRE VOLIČA Volič hlasuje tak, že po opustení priestoru na úpravu hlasovacích lístkov ...

20 POUČENIE PRE VOLIČA ... vloží obálku pred okrskovou volebnou komisiou do volebnej schránky.

21 HLASOVACÍ LÍSTOK POUČENIE PRE VOLIČA Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, má právo vziať do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov iného voliča, ...

22 POUČENIE PRE VOLIČA ... aby podľa jeho pokynov upravil hlasovací lístok a vložil do obálky. Členovia okrskovej volebnej komisie nesmú voličom upravovať hlasovacie lístky.

23 POUČENIE PRE VOLIČA Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, môže ju do nej na jeho požiadanie a v jeho prítomnosti vložiť iný volič, ale nie člen volebnej komisie.

24 VOĽBY Zo závažných, najmä zdravotných dôvodov možno okrskovú volebnú komisiu požiadať o to, aby volič mohol hlasovať mimo volebnej miestnosti, a to len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená. V takom prípade okrsková volebná komisia vyšle k voličovi aspoň dvoch svojich členov s prenosnou volebnou schránkou, hlasovacími lístkami a obálkou; vyslaní členovia okrskovej volebnej komisie zabezpečia, aby bola zachovaná tajnosť hlasovania. Právo voliť Obsah

25 musí písomne požiadať o zápis do OSOBITNÉHO ZOZNAMU VOLIČOV
Volič, ktorý nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a rozhodne sa pre voľbu poštou, musí písomne požiadať o zápis do OSOBITNÉHO ZOZNAMU VOLIČOV Osobitný zoznam voličov, ktorí nemajú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky vedie Mestská časť Bratislava-Petržalka. Do tohto zoznamu za zapisujú voliči, ktorí o to písomne požiadajú. V osobitnom zozname voličov sa o voličovi uvedú údaje: meno a priezvisko, rodné číslo, a ak mu nebolo pridelené, dátum narodenia, adresa miesta pobytu v cudzine. Žiadosť o zápis do osobitného zoznamu voličov, musí volič zaslať na adresu: Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka Oddelenie organizačných vecí Kutlíkova 17 Bratislava 5 tak, aby bola doručená najneskôr 50 dní predo dňom volieb. Vzor žiadosti je možné získať na internetovej stránke Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (odkaz: Voľba poštou). K žiadosti musí volič priložiť: čestné vyhlásenie v slovenskom jazyku, že nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, fotokópiu časti platného cestovného dokladu Slovenskej republiky s osobnými údajmi alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve.

26 Mestská časť Bratislava-Petržalka na základe doručenej písomnej žiadosti voliča so všetkými požadovanými náležitosťami zapíše voliča do osobitného zoznamu voličov a na adresu uvedenú v písomnej žiadosti najneskôr 35 dní predo dňom volieb zašle: hlasovacie lístky počet bude totožný s počtom zaregistrovaných kandidátnych listín obálku s odtlačkom úradnej pečiatky „Mestská časť Bratislava-Petržalka“; je určená na vloženie jedného hlasovacieho lístka poučenie o spôsobe hlasovania spôsob úpravy hlasovacieho lístka návratnú obálku označená heslom „VOĽBA POŠTOU“ adresou Miestneho úradu Bratislava-Petržalka ako adresáta a adresou voliča v cudzine ako odosielateľa Volič po doručení hlasovacích lístkov a obálok postupuje nasledovne » » »

27 HLASOVACÍ LÍSTOK HLASOVACÍ LÍSTOK HLASOVACÍ LÍSTOK Po rozhodnutí, ktorému kandidujúcemu subjektu chce volič odovzdať svoj hlas, vyberie zo sady jeden hlasovací lístok, ktorý môže bez ďalšej úpravy vložiť do obálky.

28 HLASOVACÍ LÍSTOK 1 2 3 4 5 6 7 8 Ak sa volič rozhodne dať niektorému z kandidátov uvedených na hlasovacom lístku prednostný hlas, zakrúžkuje poradové číslo uvedené pred menom kandidáta. Prednostný hlas môže dať volič najviac štyrom kandidátom. Ak volič zakrúžkuje vyšší počet poradových čísiel ako štyri, na prednostné hlasy sa pri zisťovaní výsledkov hlasovania nebude prihliadať, ale hlasovací lístok sa počíta v prospech kandidujúceho subjektu.

29 HLASOVACÍ LÍSTOK 1 2 3 4 5 6 7 8 Volič vloží hlasovací lístok do obálky (s odtlačkom úradnej pečiatky: Mestská časť Bratislava-Petržalka) a túto zalepí.

30 Zalepenú obálku s hlasovacím lístkom vloží volič do návratnej obálky (s heslom „VOĽBA POŠTOU“, adresou prijímateľa a adresou odosielateľa) ...

31 POSTBOX  ... a túto odošle poštou. Poštovné uhrádza volič.
Na návratnej obálke musí byť uvedená adresa odosielateľa. Na základe nej okrsková volebná komisia vyznačí v osobitnom zozname voličov, že volič zaslal návratnú obálku.

32 Do výsledku hlasovania sa započíta hlasovací lístok v obálke, ktorá bude doručená Miestnemu úradu mestskej časti Bratislava-Petržalka najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom volieb. Právo voliť Obsah

33 musí písomne požiadať obec trvalého pobytu o VOĽBU POŠTOU
Volič, ktorý má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v čase volieb sa zdržiava mimo jej územia a rozhodne sa pre voľbu poštou, musí písomne požiadať obec trvalého pobytu o VOĽBU POŠTOU Žiadosť o voľbu poštou musí zaslať na adresu obecného (mestského, miestneho) úradu v mieste svojho trvalého pobytu tak, aby bola doručená najneskôr 50 dní predo dňom volieb. Vzor žiadosti je možné získať na internetovej stránke Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (odkaz: Voľba poštou).

34 Obec (mesto, mestská časť) na adresu v cudzine, ktorú volič uviedol v žiadosti, najneskôr 35 dní predo dňom volieb zašle: hlasovacie lístky počet bude totožný s počtom zaregistrovaných kandidátnych listín obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce (mesta, mestskej časti); je určená na vloženie jedného hlasovacieho lístka poučenie o spôsobe hlasovania spôsob úpravy hlasovacieho lístka návratnú obálku s heslom „VOĽBA POŠTOU“ adresou obecného (mestského, miestneho) úradu ako adresáta a adresou voliča v cudzine ako odosielateľa Volič po doručení hlasovacích lístkov a obálok postupuje nasledovne » » »

35 HLASOVACÍ LÍSTOK HLASOVACÍ LÍSTOK HLASOVACÍ LÍSTOK Po rozhodnutí, ktorému kandidujúcemu subjektu chce volič odovzdať svoj hlas, vyberie zo sady jeden hlasovací lístok, ktorý môže bez ďalšej úpravy vložiť do obálky.

36 HLASOVACÍ LÍSTOK 1 2 3 4 5 6 7 8 Ak sa však volič rozhodne dať niektorému z kandidátov uvedených na tomto hlasovacom lístku prednostný hlas, zakrúžkuje poradové číslo uvedené pred menom kandidáta. Prednostný hlas môže dať volič najviac štyrom kandidátom. Ak volič zakrúžkuje vyšší počet poradových čísiel ako štyri, na prednostné hlasy sa pri zisťovaní výsledkov hlasovania nebude prihliadať, ale hlasovací lístok sa počíta v prospech kandidujúceho subjektu. .

37 HLASOVACÍ LÍSTOK 1 2 3 4 5 6 7 8 Volič vloží hlasovací lístok do obálky (s odtlačkom úradnej pečiatky obce /mesta, mestskej časti/) a túto zalepí.

38 Zalepenú obálku s hlasovacím lístkom vloží volič do návratnej obálky (s heslom „VOĽBA POŠTOU“, adresou prijímateľa a adresou odosielateľa) ...

39 POSTBOX  ... a túto odošle poštou. Poštovné uhrádza volič.
Na návratnej obálke musí byť uvedená adresa odosielateľa. Na základe nej okrsková volebná komisia vyznačí v zozname voličov, že volič zaslal návratnú obálku.

40 Do výsledku hlasovania sa započíta hlasovací lístok v obálke, ktorá bude doručená obecnému (mestskému, miestnemu) úradu najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom volieb. Právo voliť Obsah

41 Ústredná volebná komisia
Volebné orgány Pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa zriaďujú tri stupne volebných komisií: Ústredná volebná komisia obvodné volebné komisie okrskové volebné komisie Členovia volebných komisií sú delegovaní zástupcovia kandidujúcich politických strán, politických hnutí alebo koalícií politických strán. Nezaregistrovanie kandidátnej listiny alebo jej späťvzatie politickou stranou alebo koalíciou má za následok zánik členstva tejto politickej strany alebo koalície vo volebných komisiách. Člen volebnej komisie sa ujíma svojej funkcie zložením sľubu. Obsah

42 Ústredná volebná komisia
○ preskúmava a registruje kandidátne listiny, ○ dohliada na pripravenosť volebných komisií nižších stupňov zabezpečovať úlohy podľa volebného zákona, ○ prerokúva informácie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky o organizačnej a technickej príprave volieb, ○ prerokúva informácie Štatistického úradu Slovenskej republiky o príprave projektu automatizovaného spracovania výsledkov volieb, ○ prerokúva informácie o zabezpečení rovnosti pridelenia vysielacích časov v televíznom a rozhlasovom vysielaní počas volebnej kampane, ○ zisťuje a zverejňuje výsledky volieb, ○ vyhotovuje zápisnicu o výsledkoch volieb a odovzdá ju predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky, ○ vydáva zvoleným kandidátom osvedčenie o zvolení, ○ volebné dokumenty odovzdáva do úschovy Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky. Konanie (podnety, sťažnosti, oznámenia) vo volebných veciach Volebné orgány

43 Obvodná volebná komisia
○ dohliada na pripravenosť okrskových volebných komisií zabezpečovať úlohy podľa volebného zákona, ○ prerokúva informácie obvodného úradu o organizačnej a technickej príprave volieb, ○ prerokúva informácie o zabezpečení svojho odborného sumarizačného útvaru, ○ dozerá na spracovanie výsledkov hlasovania vo volebných okrskoch, ○ vyhotovuje zápisnicu o priebehu a výsledku hlasovania a predkladá ju Ústrednej volebnej komisii, ○ volebné dokumenty odovzdáva do úschovy obvodnému úradu. Volebné orgány

44 Okrsková volebná komisia
○ zabezpečuje správny priebeh hlasovania a udržiava poriadok vo volebnej miestnosti, ○ dopĺňa zoznam voličov a odoberá voličské preukazy, ○ sčíta hlasy a vyhotovuje zápisnicu o priebehu a výsledku hlasovania, ktorú bezodkladne predkladá príslušnej obvodnej volebnej komisii, ○ volebné dokumenty odovzdáva do úschovy obci. Volebné orgány Obsah

45 Podmienky prideľovania mandátov
Výsledky volieb Zistenie výsledkov volieb do Národnej rady Slovenskej republiky vykoná Ústredná volebná komisia na základe zápisníc, ktoré jej doručili jednotlivé obvodné volebné komisie. Podmienky prideľovania mandátov Základnou podmienkou pridelenia mandátov je, aby politická strana alebo politické hnutie získali najmenej päť percent z celkového počtu odovzdaných platných hlasov. Pri koalícii zloženej z dvoch alebo troch politických strán, resp. politických hnutí, je to najmenej sedem percent a pri koalícii zloženej zo štyroch politických strán alebo politických hnutí je to desať percent. Ak niektorá politická strana alebo politické hnutie, resp. koalícia politických strán a politických hnutí nesplní túto podmienku, pri ďalšom zisťovaní volebných výsledkov a prideľovaní mandátov sa už na ne a na hlasy odovzdané pre ne neprihliada. Ak však Ústredná volebná komisia zistí, že túto tzv. uzatváraciu klauzulu nesplní ani jedna politická strana alebo politické hnutie, resp. koalícia, zníži hranicu z päť percent na štyri percentá, zo siedmich percent na šesť percent a z desiatich percent na deväť percent tak, aby sa pri ďalšom zisťovaní volebných výsledkov a pri prideľovaní mandátov mohlo prihliadať aspoň na dve politické strany (politické hnutia) alebo na dve koalície, alebo na jednu politickú stranu (politické hnutie) a jednu koalíciu.

46 Prideľovanie mandátov
Vzhľadom na to, že Slovenská republika tvorí pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky jeden volebný kraj, nie je potrebné prideľovať mandáty v dvoch skrutíniách. Súčet platných hlasov odovzdaných pre postupujúce politické strany, politické hnutia a koalície sa vydelí číslom 151 (počet mandátov zväčšený o číslo jeden). Výsledné číslo delenia je tzv. republikové volebné číslo. Politickej strane, politickému hnutiu alebo koalícii sa pridelí toľko mandátov, koľkokrát je republikové volebné číslo obsiahnuté v súčte platných hlasov, ktoré táto politická strana, politické hnutie alebo koalícia získala. V rámci jednotlivých politických strán alebo koalícií kandidáti dostanú mandáty pridelené strane v poradí, v akom sú uvedení na hlasovacom lístku. Ak však voliči využili právo prednostného hlasu, dostane mandát ten z kandidátov, ktorý získal najmenej tri percentá prednostných hlasov z celkového počtu platných hlasov odovzdaných kandidujúcemu politickému subjektu. Kandidáti, ktorí nedostali mandát, sa stávajú náhradníkmi.

47 ÚSTREDNÁ VOLEBNÁ KOMISIA
Osvedčenie o zvolení Ústredná volebná komisia vydá kandidátom zvoleným za poslancov osvedčenie o zvolení. Vydaním osvedčenia zvolenému kandidátovi Ústredná volebná komisia potvrdzuje výsledok volieb. O S V E D Č E N I E ÚSTREDNÁ VOLEBNÁ KOMISIA Výsledky ostatných volieb do Národnej rady Slovenskej republiky sú uverejnené na internetovej stránke Štatistického úradu Slovenskej republiky Obsah

48 Konanie vo volebných veciach
○ Konanie vo veci zoznamov voličov ○ Konanie vo veci registrácie kandidátnych listín ○ Konanie o sťažnostiach pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb a o sťažnostiach proti výsledku volieb ○ Konanie o sťažnostiach vo veci vysielania politickej reklamy Obsah

49 Konanie vo veci zoznamov voličov
Ak obec nevyhovie žiadosti voliča o doplnenie alebo úpravu údajov v stálom zozname voličov v rámci námietkového konania, je povinná do troch dní voličovi oznámiť dôvody, pre ktoré takéto zmeny v stálom zozname voličov nie je možné vykonať. V tomto prípade sa môže volič obrátiť na okresný súd príslušný podľa volebného okrsku s návrhom na vydanie rozhodnutia o vykonaní opravy alebo doplnení stáleho zoznamu voličov. Konanie upravuje § 250z Občianskeho súdneho poriadku.

50 Zákon č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok
VÝŇATOK § 250z Konanie vo veciach zoznamov voličov a zoznamov oprávnených občanov na hlasovanie v referende (1) Ak obec sama neodstráni chyby alebo nedostatky v stálom zozname voličov alebo v zozname oprávnených občanov na hlasovanie v referende, môže sa občan tým dotknutý obrátiť na okresný súd príslušný podľa volebného okrsku s návrhom na vydanie rozhodnutia o vykonaní opravy alebo o doplnení zoznamu. (2) Účastníkmi konania sú navrhovateľ a obec. (3) Súd rozhodne bez pojednávania uznesením do troch dní od podania návrhu. Rozhodnutie treba doručiť účastníkom v deň rozhodnutia. (4) Proti rozhodnutiu súdu nie je prípustný opravný prostriedok. Lehotu, v ktorej môže občan návrh na súd podať neustanovuje ani volebný zákon ani Občiansky súdny poriadok. Vo vlastnom záujme by však občan mal tak urobiť bezodkladne, resp. v takej lehote, aby obec mohla na základe rozhodnutia súdu opravu alebo zmenu v stálom zozname vykonať predo dňom volieb a pred odovzdaním zoznamu voličov okrskovej volebnej komisii. V opačnom prípade v deň volieb vykoná zmenu v zozname voličov na základe rozhodnutia súdu okrsková volebná komisia. Konanie vo volebných veciach

51 Konanie vo veci registrácie kandidátnych listín
Rozhodnutie o registrácii kandidátnej listiny alebo o odmietnutí registrácie je zverené Ústrednej volebnej komisii. Rozhodovanie o opravnom prostriedku proti rozhodnutiu Ústrednej volebnej komisie zákon zveril Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky. S návrhom na Najvyšší súd Slovenskej republiky sa môže obrátiť dotknutý kandidujúci politický subjekt. Konanie upravuje § 250za Občianskeho súdneho poriadku.

52 Zákon č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok
VÝŇATOK § 250za Konanie vo veciach registrácie kandidátnych listín (1) Ak volebná komisia príslušná podľa osobitného zákona rozhodla a) o registrácii kandidátnej listiny, môže sa dotknutá kandidujúca politická strana alebo koalícia obrátiť na Najvyšší súd Slovenskej republiky s návrhom na zrušenie registrácie kandidátnej listiny, b) o registrácii kandidátnej listiny s úpravou vykonanou podľa osobitného zákona, môže sa dotknutá kandidujúca politická strana alebo koalícia obrátiť na Najvyšší súd Slovenskej republiky s návrhom na vydanie rozhodnutia o ponechaní kandidáta na kandidátnej listine, c) o odmietnutí registrácie kandidátnej listiny, môže sa dotknutá kandidujúca politická strana alebo koalícia obrátiť na Najvyšší súd Slovenskej republiky s návrhom na vydanie rozhodnutia o zaregistrovaní tejto kandidátnej listiny. (2) Účastníkmi konania sú politická strana alebo koalícia, ktorá podala návrh podľa odseku 1, a Ústredná volebná komisia. (3) Súd rozhodne uznesením do piatich dní od podania návrhu. (4) Proti rozhodnutiu súdu nie je prípustný opravný prostriedok. Konanie vo volebných veciach

53 Konanie o sťažnostiach
pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb a o sťažnostiach proti výsledku volieb Ústava Slovenskej republiky v čl. 129 ods. 2 zveruje rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do Národnej rady Slovenskej republiky Ústavnému súdu Slovenskej republiky. Konanie pred ústavným súdom upravuje zákon Slovenskej národnej rady č. 38/1993 Z.z. o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov. Ak Ústavný súd Slovenskej republiky vyhlási voľby za neplatné alebo zruší výsledok volieb, predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlási nové voľby do Národnej rady Slovenskej republiky do 30 dní od uverejnenia nálezu ústavného súdu v Zbierke zákonov Slovenskej republiky.

54 Zákon SNR č. 38/1993 Z.z. o Ústavnom súde Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov VÝŇATOK § 20 (1) Návrh na začatie konania sa Ústavnému súdu podáva písomne. Návrh musí obsahovať, akej veci sa týka, kto ho podáva, prípadne proti komu návrh smeruje, akého rozhodnutia sa navrhovateľ domáha, odôvodnenie návrhu a navrhované dôkazy. Návrh musí podpísať navrhovateľ (navrhovatelia) alebo jeho (ich) zástupca. (2) K návrhu na začatie konania sa musí pripojiť splnomocnenie na zastupovanie navrhovateľa advokátom alebo komerčným právnikom, ak tento zákon neustanovuje inak. V splnomocnení sa musí výslovne uviesť, že sa udeľuje na zastupovanie pred Ústavným súdom. (3) Ústavný súd je viazaný návrhom na začatie konania okrem prípadov výslovne uvedených v tomto zákone.

55 § 21 Účastníkmi konania sú navrhovateľ a prípadne ten, proti komu návrh smeruje, ako aj osoby, o ktorých to ustanovuje tento zákon. (2) Vedľajšími účastníkmi konania sú osoby, ktorým toto postavenie priznáva tento zákon, ak sa tohto postavenia nevzdajú. Majú v konaní rovnaké práva a povinnosti ako účastníci konania, konajú však iba sami za seba. (3) Štátne orgány alebo orgány územnej samosprávy ako účastníkov konania alebo vedľajších účastníkov konania na ústnom pojednávaní zastupuje nimi ustanovený zástupca. Ak nejde o zástupcu zákonodarného orgánu alebo o skupinu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky uvedenej v § 18 ods. 1 písm. a), musí mať vysokoškolské právnické vzdelanie. (4) Ak je účastníkom konania súd, zastupuje senát jeho predseda.

56 Konanie vo volebných veciach
Siedmy oddiel Konanie vo volebných veciach § 59 (1) Sťažnosť pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do Národnej rady Slovenskej republiky, do Európskeho parlamentu alebo do orgánu miestnej samosprávy alebo proti výsledku volieb môže podať okrem navrhovateľov uvedených v § 18 ods. 1 písm. a) až e) aj politická strana, ktorá sa na voľbách zúčastnila, 10% oprávnených voličov volebného obvodu alebo kandidát, ktorý získal vo volebnom obvode najmenej 10% voličov. (2) Sťažnosť proti výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky, do Európskeho parlamentu alebo do orgánu miestnej samosprávy môže podať aj protikandidát, ktorý získal aspoň 10% hlasov. Sťažnosť môže podať aj najmenej 10% voličov príslušného volebného obvodu; k sťažnosti musia byť pripojené podpisy a adresy týchto občanov. § 60 (1) Návrh na začatie konania popri všeobecných náležitostiach uvedených v § 20 musí obsahovať a) vyjadrenie sťažovateľa o tom, či napáda voľby na celom území Slovenskej republiky, alebo len v určitom volebnom obvode; kandidát môže napádať len zvolenie iného kandidáta vo svojom volebnom obvode, b) dôvody, pre ktoré voľby napáda, s označením dôkazov, c) údaje a dôkazy o tom, že je oprávneným navrhovateľom podľa § 59; to neplatí v prípade navrhovateľov uvedených v § 18 písm. a) až e), d) návrh na rozhodnutie vo veci podľa § 63 ods. 2. (2) Návrh podľa odseku 1 sa musí podať do desiatich dní po oznámení výsledku volieb.

57 § 61 Okrem navrhovateľa sú účastníkmi konania aj politické strany a politické hnutia, ktoré vo voľbách získali zastúpenie v Národnej rade Slovenskej republiky, v Európskom parlamente alebo v orgánoch miestnej samosprávy. V konaní o sťažnosti kandidáta (§ 59 ods. 1) sú účastníkmi len sťažovateľ a kandidát, proti ktorému sťažnosť smeruje. § 62 Sťažnosť proti výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky, do Európskeho parlamentu alebo do orgánu miestnej samosprávy môže podať aj protikandidát, ktorý získal aspoň 10% hlasov. Sťažnosť môže podať aj najmenej 10% voličov príslušného volebného obvodu; k sťažnosti musia byť pripojené podpisy a adresy týchto občanov. § 63 (1) Ústavný súd môže a) vyhlásiť voľby za neplatné, b) zrušiť napadnutý výsledok volieb, c) zrušiť rozhodnutie volebnej komisie a vyhlásiť za zvoleného toho, kto bol riadne zvolený, d) sťažnosť zamietnuť. (2) V prípadoch uvedených v odseku 1 písm. a) až c) Ústavný súd rozhoduje nálezom. (3) Nález, ktorým sa vyhlásili voľby za neplatné, doručí sa aj s odôvodnením neodkladne Národnej rade Slovenskej republiky a Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky.

58 (5) Uznesenie o zamietnutí sťažnosti sa oznamuje iba sťažovateľovi.
(4) Rozhodnutie uvedené v odseku 1 písm. b) a c) oznámi Ústavný súd Národnej rade Slovenskej republiky alebo príslušnému orgánu miestnej samosprávy, politickým stranám a politickým hnutiam, ako aj členovi orgánu uvedenému v § 61. (5) Uznesenie o zamietnutí sťažnosti sa oznamuje iba sťažovateľovi. Konanie vo volebných veciach

59 Konanie o sťažnostiach vo veci vysielania politickej reklamy
O sťažnostiach vo veci vysielania politickej reklamy v rozhlasovom a televíznom vysielaní koná, podľa zákona č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/200 Z.z. o telekomunikáciách v znení neskorších predpisov, Rada pre vysielanie a retransmisiu. Konanie vo volebných veciach

60 Volební pozorovatelia
Vo volebnej miestnosti majú právo byť prítomní: ○ voliči, ○ členovia okrskovej volebnej komisie, ○ zapisovateľ okrskovej volebnej komisie, ○ členovia volebných komisií vyšších stupňov a členovia ich odborných sumarizačných útvarov ako aj osoby, ○ ktoré prejavili záujem o sledovanie priebehu volieb a sčítania hlasov ○ a pozorovatelia vyslaní medzinárodnými organizáciami. Tieto osoby možno z volebnej miestnosti vylúčiť, len ak by bol ohrozený verejný poriadok, alebo z dôvodov kapacitných možností volebnej miestnosti.

61 Práca okrskovej volebnej komisie, ako aj samotný priebeh hlasovania si vyžadujú také správanie voliča vo volebnej miestnosti a pred ňou, ktorým sa nenarušuje činnosť okrskovej volebnej komisie, ktorým nie sú rušení voliči pri úprave hlasovacích lístkov a ktorým nedochádza k narušeniu plynulosti hlasovania. Pokyny predsedu okrskovej volebnej komisie alebo jej podpredsedu na zachovanie poriadku vo volebnej miestnosti a dôstojný priebeh hlasovania sú záväzné pre všetkých prítomných. V prípade, že osoby narúšajúce poriadok vo volebnej miestnosti nerešpektujú pokyny predsedu okrskovej volebnej komisie, môže tento požiadať o spoluprácu orgány Policajného zboru alebo obecnej polície. Obsah


Stiahnuť ppt "VOĽBY DO NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google