ŠTATISTIKA A EFKÁRI IVONA MAGYAROVÁ 3.F BANSKÁ BYSTRICA 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Postup prípravy prezentácie
Advertisements

Prajem Ti, aby to bola inšpirácia aj pre Teba.
Prajem Ti, aby to bola inšpirácia aj pre Teba.
=MESIAC PRIRODZENÁ DRUŽICA ZEME =
“13 RÁD DO ŽIVOTA".
Abstrakt Mgr. Imrich IŠTVAN, PhD..
Dobrý pastier Žalm 23 (veršovaná parafráza - MBKB)
Algorithmic Chemistry in Genetic Programming Informatics and Information Technologies Student Research Conference, 2006 Vojtech Szöcs Vedúci projektu:
Iniciatívy pre otvorené vládnutie
Určovanie storočí STOROČIE – časová jednotka, ktorá má sto rokov
OUTPLACEMENT – PRÍPRAVA NA HĽADANIE NOVÉHO PRACOVNÉHO MIESTA
Kruh a Kružnica.
ZVUK Marián Pitel.
Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika - Pavol Jozef Šafárik Gimnázium Rožňava Kód ITMS projektu: Názov projektu: Kvalitou vzdelávania otvárame brány.
3 X P alebo Prezentácia o úspešnej prezentácii /pre študentov 4. roč
Zelená škola Mgr. Eduard Gemza
ŠTATISTICKÁ INDUKCIA.
Štatistika a spracovanie údajov
Inovácia obsahu a metód vzdelávania prispôsobená potrebám vedomostnej spoločnosti EFEKT VODOVÝCH FARIEB VYPRACOVAL: MGR.ART. BARBORA ČISÁRÍKOVÁ.
Ako sú na tom naši štvrtáci v čítaní, matematike a prírodovede?
Chenonceau „zámok na vode“
Rovnice a ich riešenia Dušan Vágner 3.B.
24.apríl 2019 Bratislava "Polícia pre 21. storočie"
VŠETKOVEDKO   Naša škola sa zúčastnila celoslovenskej vedomostnej súťaže Všetkovedko pre žiakov 2. - 5. ročníka ZŠ.   Naši žiaci súťažili v  samostatných.
Zobrazenie pravidelného ihlana v kótovanom premietaní
Tommy's Window Slideshow
Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika - Pavol Jozef Šafárik Gimnázium Rožňava Kód ITMS projektu: Názov projektu: Kvalitou vzdelávania otvárame brány.
Maturita 2013.
Základné pojmy spojené s BIOS
Daňové veci mi rieši zamestnávateľ Daňové priznanie si robím sám
História matematiky Známi matematici.
Metódy používané na vyučovaní
Otestuj sa Kvízové otázky 3. ročník.
Stredná odborná škola obchodu a služieb
Základné nástroje manažérstva kvality (Kontrolná tabuľka a histogram)
Národný projekt: Kvalitnejšie verejné politiky prostredníctvom lepšieho poznania občianskej spoločnosti OP EVS: ,- euro Hlavným cieľom projektu.
Tvorba projektu a prezentačné zručnosti
(Digitálny prezentačný materiál)
Názov aktivity: Letíme raketou
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE Biológia Osmtické javy v bunke
stavebný a znalecký softvér
Použitie počítačov v geografii (2)
Opakovanie sekvencia postupnosť príkazov (príkaz je povel, ktorý počítač alebo iné zariadenie pozná a dokáže vykonať) vykonávanú v takom poradí, v akom.
Stredná odborná škola - Szakközépiskola Rákocziho 23, Kráľovský Chlmec
Veta a členenie viet Mgr. Michalcová Gabriela.
Zelená Štatistika.
Ako môžeme využiť animácie?
Y = log x y = x2 + 3x + 7 y = x Funkcia y = 3x+ 5 y = sin x y = x + 4.
Pavel Petrovič Future Technologies Laboratory
Výsledky projektu „V našej škole je pohoda“ za šk. rok 2011/12
Ročníková práca – Adam Guláš (IV.D, 2014/2015)
Víta vás nový PowerPoint
Rovnice a ich riešenia.
VYHĽADÁVANIE LETECKÝCH ZÁJAZDOV
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Testovanie štatistických hypotéz v programe Excel
Leonhard Paul Euler Ján Murín, III.F.
Pomer prevrátený pomer postupný pomer.
Problém výberu portfólia
vypracovala: RNDr. Bertová Oľga
Štandardy v procese spracovania bibliografických informácií i u nás.
Rozpoznávanie obrazcov a spracovanie obrazu
Vyjadrovacie prostriedky v štatistike
Sopka z fyzikálneho hľadiska
Použitie počítačov v geografii (2)
Štatistika Martin Čuka 2010/ B.
Ako zobrazujeme skutočnosť
Nepriama úmernosť – tabuľka, rovnica a graf
Rekonštrukcia podlahy v 8.A
Prepis prezentácie:

ŠTATISTIKA A EFKÁRI IVONA MAGYAROVÁ 3.F BANSKÁ BYSTRICA 2006

ÚVOD ...................................... ZÁKLADNÉ POJMY................ GRAFY..................................... MOJA ANKETA ......................

PÁR SLOV NA ÚVOD Prvýkrát som sa so štatistikou stretla v Prahe na Dni otvorených dverí Matematicko-fyzikálnej fakulty Univerzity Karlovej, keď o nej na jednej z prednášok hovoril profesor Matoušek. Zo začiatku som ho počúvala len tak ,,jedným uchom dnu a druhým von“, ale po chvíli som si uvedomila, že hovorí celkom zaujímavé veci.

Štatistika je všade okolo nás a využívame ju každý deň, len si to neuvedomujeme. Veď napríklad: prečo z niektorých predmetov radšej píšem písomku ako odpovedám? No, lebo viem, že tak dostanem lepšiu známku. A ako to viem? Za tie roky, čo chodím do školy, som si všimla, že z písomiek mám lepšie známky. A aj toto povšimnutie možno považovať za využitie štatistiky.

A teda preto, že štatistika je všade okolo nás, som si ju vybrala ako tému na moju prácu. Písať o nej by sa dalo hodiny a hodiny (veď na niektorých vysokých školách je to predmet, ktorý sa preberá 4 semestre). Ja sa však chcem venovať štatistike v mojom živote, v prostredí, v ktorom žijem. Je to prostredie, ktoré poznám, a predsa v ňom mám čo skúmať. Veď každý človek je jedinečný, a keďže sa štatistika venuje práve ľuďom, je nevyčerpateľným zdrojom informácií.

ZÁKLADNÉ POJMY ŠTATISTIKY Štatistika je presné spracovanie nepresných údajov. Aby bola štatistika čo najobjektívnejšia a najpresnejšia, je potrebné aby bolo skúmaných viac ako 1000 prvkov. Keďže štatistika je vedná disciplína, poznáme v nej niekoľko základných pojmov, ktorými štatistické súbory charakterizujeme.

Štatistický súbor Je to neprázdna konečná množina. V tejto práci sú to žiaci F tried na Gymnáziu J. G. Tajovského v Banskej Bystrici. Rozsah štatistického súboru Označujeme ho n a určuje počet prvkov danej množiny. Rozsah mnou skúmaného štatistického súboru je n = 92 prvkov. Štatistické jednotky Prvky. Žiaci.

Štatistický znak Je to spoločná vlastnosť, ktorú prvky obsahujú. V tejto práci napríklad: najobľúbenejší deň, predmet, voliteľné predmety, ... Hodnoty znakov Napr. x1, x2, ..... , xn. Tieto hodnoty môžu byť kvantitatívne a kvalitatívne (nie v číslach). Pri možnosti výberu odpovede nie je správne, ak škála ponúkaných možností je nepárna. Dotazník vtedy nemá objektívnu výpovednú hodnotu (vyberá sa stred). Usporiadanie týchto znakov môže byť vzostupné alebo zostupné. Ak sa nám x1 = x3 = x5 .... xn, môžeme si tieto znaky označiť jedným znakom. (x1 = x3 = x5 = z)

Početnosti Absolútne - sú to počty jednotlivých konkrétnych hodnôt. Ich súčet sa rovná n. Relatívne - v menovateli je vždy n. Charakteristiky štatistického znaku Štatistický znak charakterizujeme polohou a variabilitou. Modus Hodnota, ktorá sa vyskytuje najčastejšie. Medián Stredná hodnota.

vzorce pre výpočty jednotlivých priemerov Poloha štatistického znaku Priemery – kvadratický (ďalej KP), aritmetický (AP), geometrický (GP), harmonický (HP), vážený (VP) ,... vzorce pre výpočty jednotlivých priemerov Ostatné vzorce (najzákladnejšie)

1.F ........................................ 2.F ........................................ 3.F ........................................ 4.F ........................................ Otázky...................................

1. otázka

2.otázka

3.otázka

4.otázka

5.otázka

6.otázka

7.otázka

8. otázka

1. otázka

2. otázka

3. otázka

4. otázka

5. otázka

6. otázka

7. otázka

8. otázka

1. otázka

2. otázka

3. otázka

4. otázka

5. otázka

6. otázka

7. otázka

8. otázka

1. otázka

2. otázka

3. otázka

4. otázka

5. otázka

6. otázka

7. otázka

8. otázka

GRAFY Grafy sú v štatistike dôležité. Jednoducho zobrazujú zistené údaje a človek si vďaka nim ľahšie vie predstaviť výsledok prieskumu. Všimneme si ich ako prvé. Graf je zobrazenie výsledku do nejakého obrazca. Podľa toho do akého, rozdeľujeme grafy na spojnicové, histogramy, kruhové, koláčové a iné.

Spojnicový diagram

Histogramy

Kruhové diagramy

Koláčové diagramy

Iné

ZÁVER Štatistika ľuďom umožňuje poznávať, robiť závery, analyzovať, predpovedať, ... Využíva ju každý predmet v škole (napr. geografia – počty obyvateľov; informatika – práca s Excelom; fyzika – štatistika optických polí a podobne). Taktiež profesionálne zamestnáva ľudí (štatistické úrady, prieskumné agentúry). Táto práca je zjednodušeným pohľadom na štatistiku.

POUŽITÉ ZDROJE Matematika pre 4. ročník Odmaturuj z matematiky 3 Minilexikón matematiky Matematické, fyzikálne a chemické tabuľky INTERNET (www.cuni.cz)

ĎAKUJEM VÁM ZA POZORNOSŤ