Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Ročníková práca – Adam Guláš (IV.D, 2014/2015)

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Ročníková práca – Adam Guláš (IV.D, 2014/2015)"— Prepis prezentácie:

1 Ročníková práca – Adam Guláš (IV.D, 2014/2015)
Bicie nástroje (Rytmika) Ročníková práca – Adam Guláš (IV.D, 2014/2015)

2 Prečo som si vybral túto tému
Túto tému som si vybral preto, lebo na bicie hrám a bavia ma. Kto by chcel hrať na bicie, musí vedieť koordinovať nohy s rukami. Ale keby ste veľmi chceli, dá sa to naučiť, či ste dospelí alebo deti. Na bicie je dobré hrať preto, lebo sa stretávate s hudobníkmi, z ktorých sa často stanú kamaráti. Mne sa tak podarilo skamarátiť s chlapcami z Bánovskej dychovky (ktorí sú majstrami Európy), Peťom Cmoríkom a Robom Opatovským.

3 Obsah 1. Úvod- rytmika a rytmus 2. Zloženie súpravy bicích nástrojov 3. Úloha bubeníka 4. Notový záznam bicích 5. Zloženie mojej bicej súpravy 6. Významné hudobné štýly pre bicie 7. Anketa – vyhodnotenie 8. Zdroje

4 1. Úvod - rytmika a rytmus Rytmika je rytmická sekcia v hudobnej skupine. Rytmus (Grécky rhytmos). Hlavné jadro kapely dnes často tvorí bicia súprava a basgitara. Ďalej sa ako rytmická sekcia môžu vyskytnúť perkusie alebo slovná rytmika (verbálna rytmika) - je súčasťou spevu v hiphope (v žánri RAP) - oceňované je to, ako sú slová vsadené do rytmu. Aby bol výsledok akusticky príjemný, musí byť spojenie tvorené nadanou osobou, ktorá má hudobný sluch a cit pre rytmus.

5 2. Zloženie súpravy bicích nástrojov

6 3. Úloha bubeníka Spolu s basgitaristom tvoria rytmiku, na ktorej „stojí alebo padá“ celá kapela.  Spolu ručia za to, že tempo, v ktorom začali hrať, udržia až do konca skladby. Bubeník musí mať v hlave celú skladbu a ako dirigent musí presne vedieť, kto má čo a kedy zahrať. Musí vedieť ostatných ovládať, ale zároveň ich nechať vyniknúť. To, ako sa hrá, je to najdôležitejšie a to má pod kontrolou rytmika, teda bubeník s basgitaristom.

7 4. Notový záznam bicích

8 4. Notový záznam bicích

9 5. Zloženie mojej bicej súpravy
Ja hrám na bicích Sonor. Činely používam Meinl.

10 6. Významné hudobné štýly pre bicie
Beat Rock Veľká Británia, 60-te roky Beatles 4/4 takt, viachlasový spev, vlastné texty

11 6. Významné hudobné štýly pre bicie
Slow Beat varhany Hammond (klávesy) Animals, YES 4/4 takt, 95 úderov za minútu.

12 6. Významné hudobné štýly pre bicie
Slow Swing jazzový štýl, New York, USA súčasťou orchestru boli swingoví speváci (Frank Sinatra). 4/4 takt, hrá sa na činelu súpravy v triolovom swingovom cítení.

13 6. Významné hudobné štýly pre bicie
Pop Rock vznikol v roku 1958, Veľká Británia Shadows, Elvis Presley 4/4 takt, basová gitara hrá razantne na 1. a 3. dobu.

14 6. Významné hudobné štýly pre bicie
Pop Reggae Boogie – Woogie Cha Cha Swing Blues Samba

15 7. Anketa - vyhodnotenie Cieľ: Overiť, že väčšina ľudí má v sebe prirodzený zmysel pre rytmus. Anketová otázka: Zopakuj rytmus. Počet opýtaných: 9 Z toho správne zopakovali: 7 Percento: 77,77 % VÝSLEDOK: Svojím výskumom môžem POTVRDIŤ, že väčšina ľudí má v sebe prirodzený zmysel pre rytmus .

16 ROSIČKA – dychovka Bánov

17 8. Zdroje Zýka, Bohumil, Deväť hudobných štýlov pre bicie, Muzikus 2008, ISBN Vajgl, Martin, Etudy pre malý bubon, Muzikus 2001, ISBN X Madola, Jozef, Groove ako princíp výstavby jazzu, diplomová práca, FiF UK, Bratislava, 2012 Online zdroj: Online zdroj:

18 Ďakujem za pozornosť.


Stiahnuť ppt "Ročníková práca – Adam Guláš (IV.D, 2014/2015)"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google