Biologický experiment Júlia Čechová, 2.B GSF v Žiline
Téma: Extrakcia DNA z banánu Pomôcky: zrelý banán, skúmavky, tyčinka, filtračný papier, kadička, odmerka, lyžička, Chemikálie: voda, šampón s obsahom EDTA, soľ, C2H5OH,
Teória: v hypertonickom roztoku nastáva narušenie bunkových membrán a rozklad membránových lipidov vplyvom saponátu, pridaním chladeného alkoholu k filtrátu sa vyzrážajú molekuly DNA. Vyextrahovaný biely povlak predstavuje celkový obsah DNA prítomný v bunkách časti plodu.
Postup: Odkrojíme kúsok banánu, rozpučíme ho a dáme do kadičky. Pripravíme si roztok. Do kadičky nalejeme 13 ml vody, pridáme ½ lyžičky soli a 5ml šampónu s EDTA. Do kadičky s rozpučeným banánom nalejeme roztok, poriadne zamiešame a počkáme 10 minút.
Celú zmes potom prefiltrujeme aby sme sa zbavili tuhých častí zmesi. Nalejeme zmes do skúmavky. Opatrne pridáme chladený alkohol a pozorujeme.
Záver: V skúmavke môžeme pozorovať zhluk bielych vláken (aj drobné bublinky), ktoré predstavujú molekulu DNA. Týmto pokusom sa nám podarilo izolovať DNA z bunky a následne ju v alkohole skondenzovať.
Ďakujem za pozornosť!