Optické prístroje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
=MESIAC PRIRODZENÁ DRUŽICA ZEME =
Advertisements

Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Elektromagnetické vlnenie v praxi:
VRSTVY Rastrova grafika
HUBBLOV VESMÍRNY ĎALEKOHĽAD
Pozorovanie rastlinných buniek
Všeobecná štruktúra bunky
Ďalšie sekvenčné obvody
Gymnázium J.G.Tajovského Kvantová mechanika Doplnok
Pytagorova veta Autor: Matúš Halaj.
OBJAVOVANIE VZOROV POHĽADU PRI NAVIGAČNÝCH ÚLOHÁCH NA WEBE
Svet bublín Martina Ľuptáková, 3.A Šk. rok: 2008/2009.
Deskriptívna geometria
Kruh a Kružnica.
Jadrová energia.
3D Technológie Michal Kubaľa III.A.
Optika Optika Lenka Heldová III.E Lenka Heldová III.E.
ZVUK Marián Pitel.
2.1 Slnko- najbližšia hviezda 3.1 Merkúr 3.2 Venuša 3.3 Zem 3.4 Mars
Kónická perspektíva Margita Vajsáblová
Meteorológia.
Optika. Optické zobrazovanie
OKO Lucia Benediktyová 3.L.
5.2 ZÁPICHY Tvar a rozmery stanovuje norma STN Zápichy sú technologické prvky, ktoré uľahčujú opracovanie rotačných a rovinných plôch.
Princípy fungovania medicínskych prístrojov
Mechanické vlnenie Matúš Lauko 3.C.
FARBOSLEPOSŤ.
Elektromagnetické vlnenie
Alternatívne zdroje energie - solárna energia
Povrchy a objemy hranatých a rotačných telies
Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského, Tajovského 25,
MONITORY.
Úvod do jazyka C Algoritmizácia úloh.
Analytická geometria kvadratických útvarov
Zobrazenie pravidelného ihlana v kótovanom premietaní
ŠTVORUHOLNÍKY spracovala Mgr. Jaroslava Lošáková
Infračervené žiarenie
Matematika a Fyzika v umení
Autá a Tuning Evvka 2005.
Magnetické pole PaedDr. Jozef Beňuška
FP7: Výskum v prospech MSP
Ing. Jana Ďurišová Grafika pre web.
Bioelektronika a organická elektronika Úvod
Technické kreslenie REZY A PRIEREZY TELESAMI Ing. Mária Gachová.
Výstupné zariadenia na dočasné zobrazovanie informácií, zvukový výstup
Odčítanie celých čísel
Prozodické vlastnosti reči I. Časová modulácia reči (PD č. 4)
DO OKNA NIEČO NARAZILO. BOL TO VTÁČIK!
Manažér a jeho funkcie Predmet: Manažment športu – 2. prednáška
Čierne diery.
História a vývoj telefónu a nácvik správneho telefonovania
Optika Optické zobrazovanie
Opakovanie sekvencia postupnosť príkazov (príkaz je povel, ktorý počítač alebo iné zariadenie pozná a dokáže vykonať) vykonávanú v takom poradí, v akom.
Balistika.
Veta a členenie viet Mgr. Michalcová Gabriela.
Čo je elektromotor ?.
Papier z hľadiska fyziky
Binokulárne ďalekohľady
Banán č.1 Podmienky: - uzavretý priestor -žiadne svetlo
Pomer prevrátený pomer postupný pomer.
Depth of Field Caustics Subsurface Scattering
PhDr. Tatiana ARBE, OEMP ÚM STU
Rozpoznávanie obrazcov a spracovanie obrazu
OBJEM KVÁDRA A KOCKY.
Použitie počítačov v geografii (2)
Ukážky z inovácie výučby v predmete
Čo s malými písmenkami vo Win10 ?
Základná charakteristika médií Stavba CD-R, CD-RW a DVD
PRAVDEPODOBNOSTNÝ POJEM doc. Ing. Kristína Machová, CSc.
Egyptské pyramídy.
Prepis prezentácie:

Optické prístroje

Rozdelenie optických prístrojov 1. zobrazovacie prístroje - patria sem fotografické aparáty, prístroje k premietaniu, okuliare, lupa, mikroskop alebo ďalekohľad. 2. laboratórne prístroje - využívajú vlastnosti svetla a jeho interakcie s prostredím k meracím účelom.

Popis základných optických prístrojov OKO – Očná šošovka - je dvojvypuklá spojná sústava a jej vzdialenosť od sietnice je stála. Akomodácia oka – zmena optickej mohutnosti oka čo spôsobuje zaostrovanie. Konvenčná vzdialenosť 25cm – je vzdialenosť, z ktorej môžeme predmety dlhodobo pozorovať bez väčšej únavy. Zloženie oka – Dúhovka – slúži ako clona a plynulo sa mení podľa intenzity dopadajúceho svetla. - Tyčinky a čapíky – sú bunky na zadnej stene oka (sietnici) Tyčinky rozlišujú intenzitu svetla a čapíky farby Zotrvačnosť oka – zrakový vnem oka sa zachováva 0,1s a preto dej okolo seba vnímame plynule Krátkozrakosť – tvar šošovky zmenený a nevytvorí obraz na sietnici ale za sietnicou. Ďalekozrakosť – tvar šošovky je zmenený a nevytvorí obraz na sietnici ale pred sietnicou.

Okuliare Dioptrické okuliare – pre korekciu krátkozrakosti - pre korekciu ďalekozrakosti - cylindrické šošovky –majú rôznu úroveň korekcie v rôznych rovinách - bifokálne a multifokálne – majú rôznu lámavosť v rôznych miestach šošovky zvyčajne v spodnej časti šošovky spojky na čítanie a v hornej časti šošovky slabšie spojky alebo rozptylky pre videnie do diaľky. - ochranné okuliare - chránia zrak pred mechanickým, tepelným poškodením alebo pred slnečným žiarením. - špeciálne okuliare – sledovanie 3D filmou.

Ďalekohľad Najčastejšie používaný ďalekohľad je hvezdársky (Keplerov) - Skladá sa z dvoch spojných šošoviek. Objektív má veľkú ohniskovú vzdialenosť f1 a okulár má malú ohniskovú vzdialenosť f2. Objektív vytvorí skutočný, zmenšený, prevrátený obraz predmetu, ktorý pozorujeme okulárom ako lupou. Zväčšenie ďalekohľadu vypočítame ako podiel ohniskovej vzdialenosti objektívu f1 a okulára f2. Výsledný obraz v oku je prevrátený. Keďže najčastejšie použitie je v astronómii, tam to nevadí. Tried – je upravený Keplerov ďalekohľad keď medzi objektív a okulár vložíme dva pravouhlé hranoly tým sa zmenší veľkosť ďalekohľadu. Používa sa pri turistike v námornej doprave atď... Galileov - ďalekohľad má ako objektív spojku a ako okulár rozptylku. Tým pádom môže byt malých rozmerov a používa sa ako divadelný ďalekohľad. Zrkadlove dalekohlady – zrkadlové ďalekohľady sú oveľa kvalitnejšie lebo nemajú poškodenia ako šošovkové ďalekohľady. Zrkadlo nepohlcuje svetlo ako šošovka.

Fotoaparát Fotoaparát - Jeho princíp spočíva v tom, že tmavá komora má na jednom konci otvor (clonu), uzávierku a šošovku (objektív), na druhom zasa kúsok filmu s vrstvou citlivou na svetlo. Uzávierka sa na okamih otvorí, aby svetlo prešlo clonou a šošovka premietne na film prevrátený obraz predmetu.

Lupa Lupa – je každá spojná šošovka s ohniskovou vzdialenosťou menšou ako je konvenčná zraková vzdialenosť – pre zdravé oko 25 cm. Praktické použitie zväčšenia zorného uhla je obmedzené chybami, ktoré pri zobrazovaní vznikajú. Jednoduchá šošovka je použiteľná do šesťnásobného zväčšenia. Väčšie zväčšenie (až 30-násobné) možno dosiahnuť okulármi, ktoré sú zložené z viacerých šošoviek.

Mikroskop Mikroskop - je centrovaná optická sústava zložená z objektívu (bližšie k predmetu) a okuláru (bližšie k oku). Obe šošovky sú spojky a sú usporiadané tak, aby ich optická os bola spoločná. Okulár je od objektívu vzdialený tak, aby obraz vytvorený objektívom bol v ohniskovej rovine okulára. Okulár tu slúži ako lupa a vytvorí neskutočný obraz, ktorý je oko schopné pozorovať. Celkové zväčšenie mikroskopu vypočítame ako súčin zväčšení objektívu a okulára (zväčšenia bývajú obyčajne na objektívoch a okulároch uvedené).

Záver Je jasné, že napriek svojmu dlhému vývoju nie je optika uzavretou vedou. Chcel som touto prácou opísať optické prístroje, ich funkciu a ďalšie využitie.

Ďakujem za pozornosť