Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Balistika.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Balistika."— Prepis prezentácie:

1 Balistika

2 Rozdelenie balistiky:
Vonkajšia balistika Vnútorná balistika Cieľová (ranivá) balistika

3 Vnútorná balistika Vnútorná balistika , zaoberá sa správaním strely od doby jej zápalu až po opustenie hlavne. Štúdium vnútornej balistiky je dôležité pre projektantov a používateľov strelných zbraní všetkých typov, od malých pištolí, olympíjskych pušiek , samopalov, až po delá.

4 Faktory ovplyvňujúce vnútornú balistiku
Medzi vecami, ktoré majú vplyv na vnútornú výkonnosť (tlak a rýchlosť) guľky sú: -Kapacita komory na strelný prach, veľkosť a tvar -Relatívna rýchlosť horenia a vlastnosti spaľovania používaného prachu -Množstvo použitého prachu a spôsob vyplnenia komory na strelný prach -Priemer, hmotnosť a celková plocha projektilu -Dĺžka a vnútorné rozmery hlavne -Rýchlosť vznietenia paliva -Teplota pri ktorej sa palivo vznieti

5 Vonkajšia balistika Je to obor balistiky, ktorá sa zaoberá chovaním hodeného telesa iba počas letu. Hlavnými silami, ktorými sa zaoberá, sú gravitácia a odpor vzduchu.

6 Využíva sústavu súradníc, ktorá sa používa k určeniu polohy bodu vystreleného a letiaceho telesa, je systém poludníkov a rovnobežiek, ktoré rotujú spolu so Zemou. Pre malé vrhy je táto rotácia zanedbateľná, ale pri dlhších letoch telesa napr. delostrelectvo a balistické rakety to je dôležitý faktor.

7 Cieľová (ranivá) balistika
Cieľová (ranivá) balistika je jedním zo základních kameňov taktickej strelby, ak už ide o pištol, pušku alebo samopal a patrí mezi nejdôležitějšie aspekty taktickej streľby. Cieľová balistika je pre policajných a vojenských odstrelovačov veľmi dôležitá, pretože títo ľudia berú jedným život, aby tí druhý přežili.

8 Terčom je ľudské telo, ale nieje to hociaké miesto, ale určité malé miesto na hlave alebo hrudi, ktoré spôsobí rôzne stupne zneškodnenia človeka. Americká námorna pechota rozdeluje tieto stupne do štyroch kategorii, ktoré sú: -Okamžitý smrtelný zásah -Smrtelný zásah -Vyraďovací smrtelný zásah -Vyraďovací zásah

9 Časti projektilu: Náboj Nábojnica Zápalka Výmetová náplň Strela
Dno nábojnice

10 Palné zbrane Krátke zbrane (revolvery, pištole)
Dlhé zbrane (samopaly, pušky)

11 Revolver,pištol

12 Samopal, puška

13


Stiahnuť ppt "Balistika."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google