Silvia Horáková Kontaktná kancelária pre Open Access NOAD Slovensko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Miroslav Jakubec, Peter Kardoš
Advertisements

Jadrový reaktor, jadrová elektráreň
ERASMUS MOBILITA - ŠTÚDIUM
Centrum projektovej podpory
JUDr. Zuzana Adamová, PhD. Mgr. Richard Bednárik
Autorské práva na softvér
Politika turizmu.
Národný projekt Zvyšovanie transparentnosti neziskového sektora a kvality služieb poskytovaných neziskovými organizáciami cez mechanizmus akreditácie.
Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave
Academic Internet Television Network Showcases
Rudolf Zajac Minister zdravotníctva Peter Pažitný
OBČIANSKE ZDRUŽENIE PRIMA ROK 2008

ERASMUS MOBILITA - ŠTÚDIUM
Bratislavský proces prechodu na zelené hospodárstvo (Transition to Green Economy – T2gE) Barbora Bondorová odbor politiky životného prostredia sekcia.
PhDr. Marta Hanečáková, PhD.
Manažment športu Predmet: Manažment športu – 4. prednáška
Nová verejná administratíva II.
Štátny rozpočet Anna Valachová 3.B
Univerzitná knižnica UPJŠ v Košiciach
Súťaž „Kariérové poradenstvo 2011“
Správa o mládeži 2018 Dobrovoľníctvo.
André Marie Ampére
24.apríl 2019 Bratislava "Polícia pre 21. storočie"
Sekcia environmentálnych programov a projektov 11. decembra 2007
Štokholmská deklarácia
Informačná a propagačná podpora prechodu Slovenskej republiky
Microsoft Engineering Excellence
Európska centrálna banka
Ochorenia CNS človeka a zvierat spôsobené priónmi
EFEKTÍVNA VEREJNÁ SPRÁVA POWERPOINT PREZENTÁCIE OPERAČNÝ PROGRAM
Inštitút zamestnanosti
Posilňovanie rovnosti LGBTI osôb v Európskej únii
FP7: Výskum v prospech MSP
Tvorba a manažment projektov
Ing. Alojz ANDROVIČ, PhD. – PhDr. Jana MATÚŠKOVÁ Bratislava, máj 2016
Topic : Sustainable Construction LFS Kirchberg am Walde, Austria
Tvorba a manažment projektov
Národný projekt Zvyšovanie transparentnosti neziskového sektora a kvality služieb poskytovaných neziskovými organizáciami cez mechanizmus akreditácie.
DEŇ VÝSKUMU RAKOVINY Nadácia Výskum rakoviny s cieľom upozorniť na priority a potenciál moderného onkologického výskumu na Slovensku sa v roku 2007.
Informačné zdroje v heterogénnom prostredí a KIS nového tisícročia
Migrácia, utečenci – podpora samospráv
Finančné riadenie projektov a kategorizácia výdavkov
Ľudské zdroje a mobility
Právna úprava podnikania
JUDr. Miroslava Benediková
Otvorený prístup k poznatkom vedy a výskumu
Dopady aktívnych opatrení trhu práce na zvyšovanie zamestnanosti
Európsky sociálny fond
Regióny a regionálny rozvoj
KATEGORIZÁCIA MSP EURÓPSKEJ ÚNIE.
ŠTRUKTÚRA TURISTICKEJ PONUKY. Bezpečnostné faktory turizmu
Erasmus mobilita - stáž
VYUŽITIE VÝSLEDKOV PROJEKTU EPANIL NA SLOVENSKU
Ex-post hodnotenie NSRR 2007–2013
Vplyv stavebných úprav na všeobecnú hodnotu bytu
Ing. Viera Petrášová, CSc. Lesnícky výskumný ústav Zvolen
(Vieme) Kam kráča svet vedeckého publikovania?
Národné fórum pre rozvoj celoživotného vzdelávania Košice,
PREPOJENIE EURÓPSKYCH
PhDr. Tatiana ARBE, OEMP ÚM STU
PRECARIR meeting, September 17-18, 2015, Bratislava
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
14. Rokovanie MONITOROVACIEHO VÝBORU pre operačný program Výskum a inovácie (MV OP VaI)
Európsky kontaktný bod pre program Európa pre občanov
Informačný seminár 5. septembra 2019 Banská Bystrica
OBČIANSKE ZDRUŽENIE PRIMA ROK 2012
Informačné popoludnie SAEC
Teórie ekonomického rastu Ing. Magdaléna Hajtmanková
Projekt „Bezpečnejšie školy pre deti”
Prepis prezentácie:

Silvia Horáková Kontaktná kancelária pre Open Access NOAD Slovensko Plán S a OpenAIRE Silvia Horáková Kontaktná kancelária pre Open Access NOAD Slovensko

Obsah Čo je cOALition S a Plán S? 10 princípov Vybraný feedback OpenAIRE na Plán S Reakcia veľkých vydavateľov a financovateľov výskumu

Čo je cOALition S? Je konzorcium založené Európskou radou pre výskum a národnými výskumnými agentúrami a financovateľmi z 12 európskych krajín (Rakúsko, Fínsko, Francúzsko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Holandsko, Nórsko, Poľsko Slovinsko, Švédsko, UK) a 3 medzinárodnými organizáciami (Gates foundation, European Foundation Centre, Wellcome Trust)

Čo je Plán S? „S“ znamená „šok (z angl. shock)“ Iniciatíva vedeckého publikovania formou otvoreného prístupu, ktorú uvidla do činnosti Science Europe 4. septembra 2018 Plán vyžaduje od vedcov, ktorí pracujú pre štátom financované výskumné organizácie, aby publikovali ich prácu v OA repozitároch a časopisoch do 2020

10 princípov „Po 1. januári 2020 vedecké publikácie, ktoré sú výsledkom výskumu financovaného z verejných grantov alebo Európskou radou pre výskum, musia byť publikované vo vyhovujúcom Open Access časopise alebo na Open Access platforme.“

01 Autorom sú zachované ich autorské práva k publikáciám bez obmedzenia. Všetky publikácie musia byť publikované pod otvorenou licenciou, najlepšie Creative Commons Attribution License CC BY. Vo všetkých prípadoch by uplatňovaná licencia mala spĺňať požiadavky vymedzené v Berlínskej deklarácií.

02 Poskytovatelia finančných prostriedkov spoločne zabezpečia vytvorenie pevných kritérií a požiadaviek na služby, ktoré musia poskytovať vysokokvalitné časopisy s otvoreným prístupom a platformy s otvoreným prístupom, ktoré sú v súlade s týmito požiadavkami.

03 V prípade, že takéto vysokokvalitné časopisy alebo platformy s otvoreným prístupom zatiaľ neexistujú, poskytovatelia finančných prostriedkov koordinovane poskytnú stimuly na ich zriadenie a podporu. V prípade potreby sa poskytne podpora aj pre chýbajúcu infraštruktúru.

04 Tam, kde to prichádza do úvahy, poplatky za publikovanie v otvorenom prístupe sú financované poskytovateľmi finančných prostriedkov alebo univerzitami, nie jednotlivými výskumnými pracovníkmi. Všetci vedci by mali byť schopní zverejniť prácu v otvorenom prístupe, aj keď ich inštitúcie majú obmedzené prostriedky.

05 Keď sa uplatňujú publikačné poplatky za otvorený prístup, ich financovanie je štandardizované a limitované (v rámci Európy).

06 Poskytovatelia finančných prostriedkov požiadajú univerzity, výskumné organizácie a knižnice o zosúladenie svojich politík a strategií, najmä s cieľom zabezpečiť transparentnosť.

07 Vyššie uvedené zásady sa vzťahujú na všetky typy vedeckých publikácií, avšak je jasné, že časový harmonogram na dosiahnutie otvoreného prístupu pre monografie a knihy môže byť dlhší ako od 1. januára 2020.

08 Význam otvorených archívov a repozitárov pre hosťovanie výsledkov výskumu je uznaný z dôvodu ich dlhodobej funkcie archivovania a ich potenciálu pre inováciu.

09 „Hybridný“ model publikovania nie je v súlade s uvedenými princípmi.

10 Poskytovatelia finančných prostriedkov budú monitorovať dodržiavanie pravidiel a sankcionovať ich nedodržiavanie.

OpenAIRE privítalo nasledovné aspekty Odporúčanie, že repozitáre majú byť v súlade s OpenAIRE Uznanie rozdielnych ciest a to najmä ukladanie vedeckých článkov v OA repozitároch Požiadavka na transparentnosť výdavkov a poplatkov za účelom podpory časopisov a platforiem Zámer cOALition S spoločne podporovať mechanizmy na zriadenie OA časopisov, platforiem, infraštruktúr atď. Definícia požiadaviek pre individuálne publikácie a pre časopisy, repozitáre atď. iniciujú dobrý smer pre budúcnosť

Vybraný feedback OpenAIRE na Plán S Poplatky: Férové a primerané APC (fair and reasonable) – nepresný termín Licencie: Vyžadovanie otvorených licencií, iba odporúčanie CC licencií, nemalo by sa (nepresné vyjadrenie) používať ND, repozitár pod CC BY? OA repozitáre Využívanie Zenodo

Reakcia veľkých vydavateľov „Naše časopisy môžeme prehodiť (na OA) iba vtedy, ak to všetci podpíšu. Takže najprv obehnite celý svet a vráťte sa o 20 rokov – potom sa môžeme znovu rozprávať.“ Robert-Jan Smits (EK, osobitný poradca pre OA a inovácie)

Reakcia financovateľov výskumu v Európe Niektorí financovatelia výskumu si myslia, že Plán S zachádza priďaleko „My a mnohé nemecké organizácie si myslíme, že by sme nemali byť taký normatívny ako plán S.“ Wilhem Krull, generálny tajomník nadácie VW „Časový harmonogram je príliš tesný“ Estónska rada pre výskum

Silvia Horáková silvia.horakova@cvtisr.sk Ďakujem za pozornosť! Silvia Horáková silvia.horakova@cvtisr.sk