Riešenie kariérového poradenstva na stredných školách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Úcta a poslušnosť Boh chcel, aby sme si po ňom ctili svojich rodičov, ktorým vďačíme za svoj život, a ktorí nám odovzdali poznanie Boha. Sme povinní ctiť.
Advertisements

Centrum projektovej podpory
Stredná odborná škola obchodu a služieb,Martin
OUTPLACEMENT – PRÍPRAVA NA HĽADANIE NOVÉHO PRACOVNÉHO MIESTA
Národný projekt Zvyšovanie transparentnosti neziskového sektora a kvality služieb poskytovaných neziskovými organizáciami cez mechanizmus akreditácie.
Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave
Rudolf Zajac Minister zdravotníctva Peter Pažitný
Správa mládeže 2018 Zamestnanosť Miroslav Hajnoš
ŠTUDIJNÝ ODBOR 2940 M 05 POTRAVINÁRSTVO – spracovanie mlieka
OBČIANSKE ZDRUŽENIE PRIMA ROK 2003
Mikulov Bc. Ľuboš Berky Mgr. Simona Majerníková
Zákonník práce 311/2001 Z.z. a jeho novely
Nástroj pomoci pri zamestnávaní
Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety
MANAŽMENT ĽUDSKÝCH ZDROJOV
Koncepcia a kompetencie komôr / lekárnikov, lekárov, sestier/
Kariérne možnosti v spoločnosti STRABAG.
Zhodnotenie prípravy územia Žilinského samosprávneho kraja pre prístup LEADER v rokoch Žilina 21.január 2009.
Súťaž „Kariérové poradenstvo 2011“
Tlačová konferencia 28.júna 2016 Vitajte!.
Starostlivosť o rodiny profesionálnych vojakov
24.apríl 2019 Bratislava "Polícia pre 21. storočie"
Podmienky spracúvania osobných údajov samosprávou podľa novej právnej úpravy Konferencia Asociácie prednostov úradov miestnej samosprávy v SR 15. –
Prioritná os č. 6: TECHNICKÁ POMOC Odbor technickej pomoci
Maturita 2013.
Kam na strednú školu ? Kde hľadať informácie o strednej škole?
Rodinné právo prednáška č. 6.
Predstavenie Projektu Rudolf Horváth Združenie DEUS
Prírodovedné predmety
Učiteľ v novej epoche.
Nezdaniteľné časti základu dane
Regionálna lekárska komora Prešov
Tvorba a manažment projektov
Vzdelávanie sestier Prof. Mgr. Katarína Žiaková, PhD.
Štrukturálne fondy v SR
Zákon č. 390/2011 Z. z. Pedagogickí a odborní zamestnanci
Migrácia, utečenci – podpora samospráv
Právna úprava podnikania
Implementácia a zabezpečenie prevádzky systému ARL – spolupráca knižnice a firmy Dobrý den, vážení a milí, dovolte mi aby som Vam v mene svojom i v mene.
Európsky sociálny fond
Kvalita a uznávanie neformálneho vzdelávania
Regióny a regionálny rozvoj
Stredná odborná škola - Szakközépiskola Rákocziho 23, Kráľovský Chlmec
VYUŽITIE VÝSLEDKOV PROJEKTU EPANIL NA SLOVENSKU
Kamila Ambrošová Šk. r 2011/ D
PRIJÍMANIE NA VZDELÁVANIE V STREDNÝCH ŠKOLÁCH
Člověk v tísni Slovensko
Matematické vzdelávanie – zmeny pre budúcnosť Košice,
AGENDA: DVOJITÉ KARIÉRY V ŠPORTE
Základná škola MARIANKA.
Národné fórum pre rozvoj celoživotného vzdelávania Košice,
PARTICIPATÍVNY ROZPOČET A JEHO UPLATNENIE V SAMOSPRÁVE
Pracovné stretnutie poradenských zariadení - CPPPaP a CŠPP v zriaďovateľskej pôsobnosti OÚ Odbor školstva Prešov Prešov Kompetencie CPPPaP.
o odbornom vzdelávaní a príprave
Prevencia sociálno-patologických javov u detí a mládeže ako integrovaný systém a miesto školských koordinátorov prevencie v ňom PhDr. Štefan Matula Výskumný.
15. máj – Medzinárodný deň rodiny
PREPOJENIE EURÓPSKYCH
Rada školy a výberové konanie
Minimálna mzda za každú hodinu odpracovanú zamestnancom 46,60 Sk,
Prevencia kriminality
Informačné systémy vo verejnej správe
EDUZBER 2019 Zber údajov o počtoch žiakov škôl v školskom roku 2019/2020 prostredníctvom RIS (§ 7 ods. 4 zákona NR SR č. 597/ 2003 Z. z. o financovaní.
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Aktuálna situácia, ktorú poznáme z praxe:
Najdôležitejšie informácie k Eduzberu 2019
Premeny školského dvora ZŠ Park Angelinum
Vykonávacie predpisy ( nariadenia vlády a vyhlášky)
OBČIANSKE ZDRUŽENIE PRIMA ROK 2012
Informačné popoludnie SAEC
prof. RNDr. Libor Vozár, CSc. Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
Prepis prezentácie:

Riešenie kariérového poradenstva na stredných školách Návrhy riešení

Súčasnosť: stredné školy neprodukujú dostatok absolventov v profesiách, ktoré zamestnávatelia požadujú, absolventi sú nedostatočne pripravení pre výkon povolania, rozhodovanie žiaka o výbere kariérnej cesty je usmerňované prevažne rodičom, kamarátom, bez ohľadu na informácie o potrebách trhu práce, podľa prieskumov časť stredoškolákov študuje odbor, o ktorý nemá záujem, po ukončení štúdia časť absolventov končí na úrade práce, rekvalifikácia absolventov je drahá

Kariérový poradca v novele zákona č. 61/2015 Z. z Kariérový poradca v novele zákona č. 61/2015 Z.z. o odbornom vzdelávaní nový § 24a Regionálny kariérový poradca vykonáva koncepčné, metodické a supervízne činnosti vo vzťahu k výkonu kariérového poradenstva v poradenských zariadeniach podľa § 33 ods. 14. Odborne dohliada na úroveň jednotlivých odborných činností kariérového poradenstva v školách, školských a poradenských zariadeniach vo svojej územnej pôsobnosti a podieľa sa na kontinuálnom vzdelávaní a inom zvyšovaní profesijných kompetencií v oblasti kariérového poradenstva. nový § 24b Regionálny kariérový poradca je zamestnancom poradenského zariadenia podľa osobitného predpisu, ustanovením do funkcie sa stáva sa členom Krajskej rady pre odborné vzdelávanie a prípravu a vyberá sa na základe odporúčania Ministerstva školstva.

Návrhy na umiestnenie regionálneho kariérového poradcu Celkom 8 regionálnych kariérových poradcov v samosprávnych krajoch: Regionálny kariérový poradca v CPPPaP Regionálny kariérový poradca na VUC Regionálny kariérový poradca v Centre orientácie na povolanie

1. návrh: Nový § 135a Kariérové poradenstvo zákona č. 61/2015 Z.z. (4) Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie a Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva zabezpečujú v rámci svojej pôsobnosti najmä vytváranie informačných väzieb medzi zamestnávateľmi, školami a školskými zariadeniami, žiakmi a ich zákonnými zástupcami, plnenie koordinačných a metodických voči školám a školským zariadeniam podľa ods. 2. ako aj informačnú a konzultačnú činnosť pre žiakov, ich zákonných zástupcov a učiteľov. (6) Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie podľa osobitného predpisu zabezpečuje plnenie koncepčných, metodických a koordinačných činností v oblasti kariérového poradenstva vo vzťahu k poradenským zariadeniam podľa odseku (5) vo svojej územnej pôsobnosti. Plní funkciu dohľadu nad úrovňou jednotlivých odborných činností kariérového poradenstva v školách, školských a poradenských zariadeniach vo svojej územnej pôsobnosti.

2. návrh: Regionálny poradca na VUC Nový § 24 c) zákona č. 61/2015 Z.z. Regionálny kariérový poradca je zamestnancom samosprávneho kraja a ustanovením do funkcie sa stáva sa členom Krajskej rady pre odborné vzdelávanie a prípravu § 35 zákona č. 61/2015 o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov a vyberá sa na základe odporúčania Ministerstva školstva.

Porovnanie 1. a 2. návrh Zákon č. 317/2009 Z. z Porovnanie 1. a 2. návrh Zákon č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch návrh: CPPPaP Odborní zamestnanci sa členia na tieto kategórie: a) psychológ, školský psychológ, b) školský logopéd, c) špeciálny pedagóg, školský špeciálny pedagóg, terénny špeciálny pedagóg, d) liečebný pedagóg, e) sociálny pedagóg, f) regionálny kariérový poradca 2. návrh: VUC Odborní zamestnanci sa členia na tieto kategórie: a) psychológ, školský psychológ, b) školský logopéd, c) špeciálny pedagóg, školský špeciálny pedagóg, terénny špeciálny pedagóg, d) liečebný pedagóg, e) sociálny pedagóg, f) školský kariérový poradca, g) regionálny kariérový poradca    

3. návrh: Centrum orientácie na povolanie CENTRUM ORIENTÁCIE NA POVOLANIE (Regionálny kariérový poradca)   KARIÉROVÝ PORADCA ZŠ a SŠ: - komunikácia so zainteresovanými inštitúciami, -informácie o štúdiu na SŠ a VŠ, o rekvalifikáciách, o možnosti uplatnenia a potreby TP CPPPaP, CŠPP Osobnostné predpoklady žiakov (identifikácia pre štúdium a výkon povolaní)  

Ďakujem za pozornosť !