Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Najdôležitejšie informácie k Eduzberu 2019

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Najdôležitejšie informácie k Eduzberu 2019"— Prepis prezentácie:

1 Najdôležitejšie informácie k Eduzberu 2019

2 Zadávanie údajov prostredníctvom CR
V septembri 2019 sa údaje o žiakoch a iné údaje potrebné pre rozpis finančných prostriedkov zbierajú len prostredníctvom centrálneho registra. Školy pošlú aktualizačné dávky s údajmi o žiakoch podľa stavu k 15. septembru prostredníctvom svojich školských informačných systémov. Následne sa prihlásia na crinfo.iedu.sk, kde skontrolujú, prípadne opravia kumulatívne údaje a odošlú protokol za školu. Zriaďovatelia budú preberať protokoly škôl tiež prostredníctvom crinfo.iedu.sk

3 Príspevok na školu v prírode
Príspevok bude MŠVVaŠ SR poskytovať aj v roku 2020 pre ZŠ a ŠZŠ. Škola (kategória ZŠ1, ŠZŠ) bude zadávať nasledovné údaje: očakávaný počet žiakov v dennej forme, ktorí sa zúčastnia ŠvP v roku 2020 a na ktorých škola žiada príspevok. Údaj nesmie presiahnuť hodnotu väčšieho z čísiel 35 a 1,2 násobok priemerného počtu žiakov v dennej forme v ročníku na 1. stupni ZŠ v školskom roku 2019/2020 (platí iba pre školu, ktorá má žiakov vo všetkých ročníkoch 1. stupňa ), počet žiakov v dennej forme 1. stupňa (len kategória ŠZŠ). Škola môže toho istého žiaka, ktorý sa zúčastní ŠvP, zadať iba jedenkrát počas jeho návštevy ZŠ, resp. ŠZŠ. Údaje o počte žiakov, ktorí sa zúčastnia ŠvP je potrebné zadať ručne, nebudú sa automaticky preberať zo školských systémov.

4 Príspevok na lyžiarsky výcvik - ZŠ, ŠZŠ
Príspevok bude MŠVVaŠ SR poskytovať aj v roku 2020 pre ZŠ a ŠZŠ. Škola (kategória ZŠ2, ŠZŠ) bude zadávať nasledovné údaje: očakávaný počet žiakov v dennej forme, ktorí sa zúčastnia lyžiarskeho výcviku v roku 2020 a na ktorých škola žiada príspevok. Údaj nesmie presiahnuť hodnotu väčšieho z čísiel 35 a 1,2 násobok priemerného počtu žiakov v dennej forme v ročníku na 2. stupni ZŠ v školskom roku 2019/2020 , počet žiakov v dennej forme 2. stupňa (len kategória ŠZŠ). Škola môže toho istého žiaka, ktorý sa zúčastní lyžiarskeho výcviku, zadať iba jedenkrát počas jeho návštevy ZŠ, resp. ŠZŠ. Údaje o počte žiakov, ktorí sa zúčastnia lyžiarskeho výcviku je potrebné zadať ručne, nebudú sa automaticky preberať zo školských systémov.

5 Príspevok na lyžiarsky kurz – stredné školy
Príspevok bude MŠVVaŠ SR poskytovať aj v roku 2020 pre stredné školy. Škola bude zadávať nasledovný údaj: očakávaný počet žiakov v dennej forme štúdia, ktorí sa zúčastnia lyžiarskeho kurzu v roku 2020 a na ktorých škola žiada príspevok. Údaj nesmie presiahnuť hodnotu väčšieho z čísiel 35 a 1,2 násobok priemerného počtu žiakov v dennej forme štúdia v ročníku na strednej škole v školskom roku 2019/2020. Pri školách s 8-ročným vzdelávacím programom ide o údaj za 1. až 4. ročník, resp. 5. až 8. ročník. Školy s 8-ročným vzdelávacím programom môžu toho istého žiaka zadať jedenkrát počas jeho štúdia v 1. až 4. ročníku a jedenkrát počas jeho štúdia v 5. až 8. ročníku. Ostatné stredné školy môžu toho istého žiaka, ktorý sa zúčastní lyžiarskeho kurzu, zadať iba jedenkrát počas jeho štúdia v príslušnom druhu školy. Údaje o počte žiakov, ktorí sa zúčastnia lyžiarskeho výcviku je potrebné zadať ručne, nebudú sa automaticky preberať zo školských systémov.

6 Základná škola Údaje o počte žiakov sú rozpísané podľa stupňov do dvoch kategórií: 1. stupňa do kategórie (ZŠ1), 2. stupňa do kategórie (ZŠ2). Škola vo vybraných položkách zadáva údaje o počte tried. Zadávajú sa aj údaje o počte žiakov: zo SZP, o ktorých škola nemá informáciu, ktorí sa vzdelávajú mimo územia SR, ktorí sa učia jazyk národnostnej menšiny.

7 Základná škola Žiak zo SZP: Údaje sú rozpísané do 2 riadkov:
Do 1. riadka sa zadajú údaje o takých žiakov, ktorí : majú vyjadrenie CPPPaP o tom, že ich ŠVVP vyplývajú z ich vývinu v SZP alebo, pochádzajú z rodín, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (túto skutočnosť preukáže zákonný zástupca riaditeľovi školy). Každý žiak zo SZP môže byť zadaný iba jedenkrát (buď na základe vyjadrenia CPPPaP alebo na základe potvrdenia o pomoci v hmotnej núdzi). Do 2. riadka sa zadáva z počtu žiakov uvedených v 1. riadku počet žiakov, ktorí pochádzajú z rodín, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi.

8 Základná škola Žiak zo SZP: Uvedení môžu byť len žiaci ktorí:
sú vzdelávaní v bežnej triede, nie sú vzdelávaní formou školskej integrácie a v špeciálnej triede. Z uvedeného vyplýva, že ak žiak v bežnej triede je integrovaný, potom ho škola nemôže uviesť ako žiaka zo SZP.

9 Základná škola Žiak, o ktorom škola nemá informáciu:
Do tejto položky sa zadáva počet žiakov, ktorí k 15. septembru: vynechali viac ako 15 vyučovacích hodín, neoznámili dôvod svojej neprítomnosti, vzdelávajú sa mimo územia SR, nepredložili doklad o navštevovanej škole v zahraničí. Žiak, ktorý sa vzdeláva mimo územia SR: Do tejto položky sa zadáva počet žiakov, ktorí sa vzdelávajú mimo územia SR a predložili doklad o navštevovanej škole v zahraničí. Do tejto položky sa zadáva aj počet žiakov, ktorí sa vzdelávajú v zahraničí individuálne.

10 Základná škola Žiak, ktorý sa učí jazyk národnostnej menšiny:
Do tejto položky zadáva údaj o počte žiakov škola, v ktorej vo všetkých alebo v niektorých triedach je jedným z vyučovacích predmetov jazyk národnostnej menšiny a literatúra a ostatné predmety sa vyučujú v štátnom jazyku. V týchto triedach sa postupuje podľa rámcových učebných plánov pre školy s vyučovaním jazyka národnostnej menšiny.

11 Špeciálna základná škola
Žiak so ŠVVP, ktoré vyplývajú výlučne zo SZP, nemôže byť prijatý do ŠZŠ. Z uvedeného dôvodu ŠZŠ nevypĺňa údaje o žiakoch zo SZP. Počet žiakov bez ŠVVP: Ak sa v škole vzdelávajú v súlade so schváleným experimentálnym overovaním aj žiaci bez ŠVVP údaje sú uvedené v samostatnom riadku. Žiak, o ktorom škola nemá informáciu: Do tejto položky sa zadáva počet žiakov, ktorí k 15. septembru: vynechali viac ako 15 vyučovacích hodín, neoznámili dôvod svojej neprítomnosti, vzdelávajú sa mimo územia SR , nepredložili doklad o navštevovanej škole v zahraničí. Žiak, ktorý sa vzdeláva mimo územia SR: Do tejto položky sa zadáva počet žiakov, ktorí sa vzdelávajú mimo územia SR a predložili doklad o navštevovanej škole v zahraničí. Do tejto položky sa zadáva aj počet žiakov, ktorí sa vzdelávajú v zahraničí individuálne.

12 Gymnázium Ak gymnázium vykazuje žiakov aj v osemročnom štúdiu, zadáva osobitne údaje za: žiakov 1. až 4. ročníka osemročného gymnázia, žiakov 5. až 8. ročníka osemročného gymnázia a žiakov všetkých ročníkov štvorročného (resp. 5 – ročného) gymnázia. Školy zadávajú údaje do 2 stĺpcov: V 1. stĺpci škola vykazuje údaje o počte všetkých žiakov školy. V 2. stĺpci škola zadáva údaje o počte žiakov: 2. a 4 ročníka v triedach otvorených nad rámec počtu povolených tried určených vo VZN príslušného VÚC v prípade, že MŠVVŠ SR nerozhodlo o zvýšení počtu tried 1. ročníka, 1. ročníka, ktorí boli prijatí nad rámec počtu žiakov určených VÚC alebo po úprave počtu žiakov MŠVVŠ SR. Gymnázium, v ktorom sa vzdeláva v cudzom jazyku na základe medzinárodnej dohody, zadáva v 2.stĺpci údaje o počte žiakov v triedach otvorených nad rámec počtu tried povolených OÚ.

13 Stredná športová škola - športové gymnázium
Gymnázia zaradené do siete škôl a ŠZ s názvom „športové gymnázium“ sa stali od 1.januára 2019 strednými športovými školami. Školy zadávajú údaje o počtoch žiakoch do samostatných riadkov podľa jednotlivých druhov športu, ktoré sú rozdelené do 3 skupín. Školy zadávajú údaje do 2 stĺpcov: V 1. stĺpci škola vykazuje údaje o počte všetkých žiakov školy. V 2. stĺpci škola zadáva údaje o počte žiakov: 2. až 4. ročníka v triedach otvorených nad rámec počtu povolených tried určených VZN príslušného VÚC v prípade, že MŠVVŠ SR nerozhodlo o zvýšení počtu tried 1. ročníka, 1. ročníka, ktorí boli prijatí nad rámec počtu žiakov určených VÚC alebo po úprave počtu žiakov MŠVVŠ SR.

14 Stredná športová škola - športový manažment
Gymnázia zaradené do siete škôl a ŠZ s názvom „športové gymnázium“ sa stali od 1.januára 2019 strednými športovými školami. Školy zadávajú údaje o počtoch žiakoch v študijných odboroch 7471 M, 7475 M, 7476 M, do samostatných riadkov podľa jednotlivých druhov športu, ktoré sú rozdelené do 3 skupín. Školy zadávajú údaje do 2 stĺpcov: V 1. stĺpci škola vykazuje údaje o počte všetkých žiakov školy. V 2. stĺpci škola zadáva údaje o počte žiakov v 1. ročníku nad rámec počtu žiakov určených VÚC alebo po úprave počtu žiakov MŠVVŠ SR.

15 Stredné odborné školy a Školy umeleckého priemyslu
SOŠ vykazuje údaje o počtoch žiakov podľa učebných a študijných odborov. Jednotlivé učebné a študijné odbory sú rozdelené do 15 kategórií. Škola umeleckého priemyslu zadáva údaje do tých kategórií SOŠ, v ktorých má zaradené jednotlivé učebné a študijné odbory. Pokiaľ má škola v sieti ŠaŠZ zaradené aj odbory, v ktorých nemá žiakov, bude jej vygenerovaná kategória SOŠ s nulovým počtom žiakov. Je potrebné aj tieto nulové kategórie pred odoslaním protokolu uložiť. SOŠ môže organizovať vzdelávanie pre žiakov, ktorí nezískali nižšie stredné vzdelanie. Údaje o počtoch žiakov tohto vzdelávania sa nahlasujú osobitným listom prostredníctvom zriaďovateľa na OÚ. Ak je žiak tohto vzdelávania aj žiakom konkrétneho učebného odboru, potom sa uvedie v konkrétnej SOŠ a tiež v osobitnom liste. Ak žiak nie je žiakom konkrétneho učebného odboru uvedie sa iba v osobitnom liste.

16 Stredné odborné školy a Školy umeleckého priemyslu
Škola zadáva údaje do 4 stĺpcov: V 1. stĺpci vykazuje údaje o počte všetkých žiakov (SOŠ1 – SOŠ15). V 2. stĺpci zadáva údaje o počte žiakov : 2. až 5. ročníka v triedach otvorených nad rámec počtu povolených tried určených vo VZN príslušného VÚC v prípade, že MŠVVŠ SR nerozhodlo o zvýšení počtu tried 1. ročníka, 1. ročníka, ktorí boli prijatí nad rámec počtu žiakov určených VÚC alebo po úprave počtu žiakov MŠVVŠ SR. V 3. stĺpci zadáva údaje o počte žiakov v študijných a učebných odboroch, ktoré sú nad rozsah potrieb trhu práce. V 4. stĺpci zadáva údaje o počte žiakov v študijných a učebných odboroch s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce.

17 Stredné odborné školy a Školy umeleckého priemyslu
Odbory nad rozsah potrieb trhu práce: Škola zadáva údaje o počte žiakov v ročníkoch v závislosti od toho, kedy bol odbor zaradený do „Zoznamu nad rozsah“. Podrobnosti o odboroch zaradených do „Zoznamu nad rozsah“ sú uvedené v tab. č. 1 v „Pokynoch“ za kategórie (SOŠ1 – SOŠ15). Odbory s nedostatočným počtom absolventov: Škola zadáva údaje o počte žiakov v ročníkoch v závislosti od toho, kedy bol odbor zaradený do „Zoznamu s nedostatočným potom absolventov“. Podrobnosti o odboroch zaradených do „Zoznamu s nedostatočným potom absolventov“ sú uvedené v tab. č. 2 v „Pokynoch“ za kategórie (SOŠ1 – SOŠ15).

18 Stredné odborné školy a Školy umeleckého priemyslu
Odbory nad rozsah potrieb trhu práce: Príklad 1 Škola má žiakov v študijnom odbore 8222 M. Uvedený odbor bol do „Zoznamu nad rozsah“, zaradený od šk. roku 2017 /2018. Škola uvedie do 3. stĺpca formulára žiakov 1. a 3. ročníka uvedeného študijného odboru. Škola má žiakov v študijnom odbore 6324 M. Uvedený odbor sa v predchádzajúcich šk. rokoch nachádzal v „Zozname nad rozsah“, od šk. rok 2017 /2018 už nie je zaradený do „Zoznamu nad rozsah“. Škola uvedie do 3. stĺpca formulára žiakov 4. ročníka uvedeného študijného odboru. Príklad 2 Škola má žiakov v študijnom odbore M. Uvedený odbor sa v predchádzajúcich šk. rokoch nachádzal v „Zozname nad rozsah“ a aj pre šk. rok 2019 /2020 je zaradený do „Zoznamu nad rozsah“. Škola uvedie do 3. stĺpca formulára žiakov ročníka uvedeného študijného odboru.

19 Strediská praktického vyučovania a SOŠ
Od školského roku 2018/2019 strediská praktického vyučovania už nie sú v sieti škôl a školských zariadení. Z toho dôvodu ani nezadávajú údaje o počtoch žiakov. Stredné odborné školy teda nezadávajú počet žiakov vykonávajúcich prax v SPV.

20 Špeciálne školy (ŠMŠ, SOSSP, SSS,)
Špeciálne materské školy zadávajú údaj aj o počte detí, ktoré nedovŕšili vek 5 rokov a zákonný zástupca predložil riaditeľovi materskej školy doklad o tom, že je poberateľom pomoci v hmotnej núdzi. Školy (SOSSP, SSS) zadávajú údaje do 2 stĺpcov: V 1. stĺpci škola vykazuje údaje o počte všetkých žiakov príslušnej strednej školy. V 2. stĺpci škola zadáva údaje o počte žiakov v triedach otvorených nad rámec počtu tried povolených OÚ.

21 Externé stravovania pre školy v zriaďovateľskej pôsobnosti OÚ
Túto kategóriu vypĺňajú : ŠMŠ, ŠMŠI, ak sa stravujú v zariadení školského stravovania (ZŠS), ktoré zriaďuje obec, VÚC, cirkevní, alebo súkromní zriaďovatelia, ZŠ, ŠZŠ, ZŠI,ŠZŠI, ak sa stravujú v zariadení školského stravovania, ktoré zriaďuje VÚC, SŠ, ŠSŠ, PŠ, OU a internátne SŠ, ŠSŠ, OU, PŠ, ktorých žiaci sa stravujú v ZŠS ktoré zriaďuje obec, SŠ, ŠSŠ, PŠ, OU a internátne SŠ, ŠSŠ, OU, PŠ, ktorých žiaci sa stravujú v ZŠS, ktoré zriaďujú cirkevní alebo súkromní zriaďovatelia a ktorých žiaci nedovŕšili 15 rokov veku k Finančné prostriedky na stravníkov nad 15 rokov veku, ktorí sa stravujú v ZŠS neštátneho zriaďovateľa, poskytne na základe žiadosti neštátneho zriaďovateľa samosprávny kraj z výnosu DPFO.

22 CŠPP v zriaďovateľskej pôsobnosti OÚ
CŠPP zadáva údaje o výkonoch, ktoré sú rozdelené podľa priemernej časovej náročnosti do 4 kategórií ( I. – IV.). V každej kategórii sú výkony rozdelené podľa charakteru činnosti na priama činnosť a metodická a nepriama činnosť. Výkony v kategórii priama činnosť s klientom sa vykazujú sumárne iba v jednom riadku.

23 Kvalifikačná štruktúra pedagogických zamestnancov:
V tomto roku sa pri kvalifikačnej štruktúre pedagogických zamestnancov bude zisťovať aj počet rokov započítanej praxe. Údaje o prepočítanom počte pedagogických zamestnancov zaradených do príslušných platových a pracovných tried sú uvedené v samostatnej kategórie označenej ŠZAM spolu za celú školu vrátane jej elokovaných pracovísk a organizačných zložiek. Materská škola v zriaďovateľskej pôsobnosti OÚ v sídle kraja zadáva údaje o prepočítanom počte ped. zam. zaradených do príslušných platových a pracovných tried do samostatnej kategórie označenej MŠZAM. Školský internát v zriaďovateľskej pôsobnosti OÚ v sídle kraja zadáva údaje o prepočítanom počte ped. zam. zaradených do príslušných platových a pracovných tried do samostatnej kategórie označenej INTZAM.

24 Kvalifikačná štruktúra pedagogických zamestnancov:
Po prihlásení sa na crinfo.iedu.sk bude mať škola možnosť editovať zoznam zamestnancov a údajov o nich ktoré systém RIS eviduje. Na základe zoznamu zamestnancov sa vygeneruje kumulatívna tabuľka s údajmi o počte pedagogických zamestnancov (SZAM a MSZAM) Je potrebné, aby škola zoznam upravila tak, aby výsledná kumulatívna tabuľka s údajmi o počte pedagogických zamestnancov zodpovedala skutočnému prepočítanému počtu pedagogických zamestnancov podľa pokynov. Údaje o pedagogických zamestnancoch internátov v zriaďovateľskej pôsobnosti OÚ je potrebné zadať ručne. Na základe týchto údajov sa vygeneruje kumulatívna tabuľka INTZAM.

25 Kvalifikačná štruktúra pedagogických zamestnancov:
Do prepočítaného počtu pedagogických zamestnancov príslušnej platovej a pracovnej triedy nepatria údaj o počte: pedag. asistentov pre žiakov so zdrav. znevýhodnením, pedagogických asistentov pre žiakov zo SZP, odborných zamestnancov, učiteľov odbor. praxe a majstrov odbornej výchovy, ktorí majú pracovný úväzok u iného zamestnávateľa v súvislosti s duálnym vzdelávaním. Ak zamestnanec SOŠ (učiteľ OP, MOV) vykonáva činnosť pre SOŠ a zabezpečuje aj praktické vyučovanie žiakov v duálnom vzdelávaní u zamestnávateľa, s ktorým má škola uzatvorenú zmluvu o duálnom vzdelávaní, potom pracovný úväzok zamestnanca, ktorý má uzatvorený s týmto zamestnávateľom sa do prepočítaného počtu pedagogických zamestnancov nezadáva.

26 Kvalifikačná štruktúra pedagogických zamestnancov:
Do pracovnej triedy 2 sa zaraďuje pedagogický zamestnanec, ktorý vykonáva pedagogickú činnosť v: špeciálnej škole, špeciálnej triede, v špeciálnom výchovnom zariadení alebo v školskom výchovno-vzdelávacom zariadení pre detí so zdravotným znevýhodnením (len v zriaďovateľskej pôsobnosti OÚ).

27 Kvalifikačná štruktúra pedagogických zamestnancov - súkromní zriaďovatelia:
Súkromní zriaďovatelia odmeňujú zamestnancov podľa: zákona č. 553/2003 Z. z. alebo kolektívnej zmluvy alebo vnútorného predpisu, v ktorých sú podmienky odmeňovania upravené podľa Zákonníka práce. Ak súkromní zriaďovatelia odmeňujú zamestnancov podľa kolektívnej zmluvy alebo vnútorného predpisu, v ktorých sú podmienky odmeňovania upravené podľa Zákonníka práce , potom: nevykazujú údaje o príplatkoch za profesijný rozvoj (kreditový príplatok), nevykazujú údaje o započítaných rokoch praxe.

28 Ďakujem za pozornosť.


Stiahnuť ppt "Najdôležitejšie informácie k Eduzberu 2019"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google