Egyptské pyramídy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Santa Fé, štát Nové Mexiko, USA
Advertisements

Postup prípravy prezentácie
Jar 2. ročník.
“13 RÁD DO ŽIVOTA".
Dobrý pastier Žalm 23 (veršovaná parafráza - MBKB)
Kristína Fejková VIII.A
Lekcia od divých husí.
(c) Koman ACH 2006/2007.
Návraty do minulosti Hudba v stredoveku 5. – 14. storočie.
Rožňava.
Určovanie storočí STOROČIE – časová jednotka, ktorá má sto rokov
Petra Túryová, Martin Ťavoda 3.C
DUBAJ إمارة دبيّ.
Spojené Arabské Emiráty
EGYPT.
DIVY SVETA Rekordy prírody.
NA VIANOCE PAT A MAT.
Austrália Austrália a jej pamiatky Unesco.
Dejiny Banskej Bystrice
PodpornÉ skupinkY pre smútiacich
Meteorológia.
Na potulkách Sokolovcami
(Dátum poslednej aktualizácie: )
Market – trh Ing – dej, činnosť
Chenonceau „zámok na vode“
Nastavte sem na začiatok efekt prílet zhora zľava, ktorý pôjde automaticky a rýchlo. Na zvýraznenie použijete vlnu, ktorá pôjde automaticky a rýchlosť.
Osvienčim.
VÁPNIK.
Povrchy a objemy hranatých a rotačných telies
Zobrazenie pravidelného ihlana v kótovanom premietaní
PO výhľadoch z Liptova Liptovský Ján.
ŠTVORUHOLNÍKY spracovala Mgr. Jaroslava Lošáková
Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika - Pavol Jozef Šafárik Gimnázium Rožňava Kód ITMS projektu: Názov projektu: Kvalitou vzdelávania otvárame brány.
Viem, že robot nie je človek.
Mesto Prešov.
Kultúrne a historické pamiatky v krajoch Slovenska
Víno TVORBA PROJEKTOV Téma: Dejepis - Víno.
MODEL METEOROLOGICKÉHO
SKEJTU ZDAR.
Stredná odborná škola obchodu a služieb
JA ZLODUCH 1.
orangutany A PALMOVÉ OLEJE
SEDEM DIVOV STAROVEKÉHO SVETA
Ako prezentovať prezentáciu?
Le Grand Louvre Musée du Louvre
a jeho čarovná história
TIBET Tibet.
Čierne diery.
Čierne Diery.
Vlak „život“ Pred časom som čítal knihu, v ktorej bol život prirovnaný k ceste vlakom. Je to výnimočne zaujímavé čítanie, pod podmienkou že ho správne.
Brasília Patrik Kovaľ.
Červený Kameň. Autor : Adrián Kičin Čerpanie informácii:
Názov aktivity: Letíme raketou
Lenka Karahutová a Tomáš Bilák
Terestriálne PLANÉTY Merkúr a Venuša.
Taliansko- NAšA DOVOLENKA
Egyptské pyramídy Viktória Baranská ZŠ Sačurov VI.B.
Poklady Karibiku.
Mária Hrnčárová, Marek Mažáry 3.E
Mystická sila pyramíd Dávid Lupták III.A.
Veľká Morava.
Trenčín Kyselicová.
Jozef Gregor Tajovský    Jozef Gregor Tajovský sa narodil v roku 1874 v Tajove a zomrel v roku 1940 v Bratislave. Detstvo prežil v Tajove u starých rodičov.
4. SVIATOSŤ POKÁNIA.
Rozpoznávanie obrazcov a spracovanie obrazu
Sopka z fyzikálneho hľadiska
Použitie počítačov v geografii (2)
Príbeh o anjeloch.
Liptov Dominik Beňo 4.A.
Značka a logo firmy Hasbro.
Prepis prezentácie:

Egyptské pyramídy

Egyptské pyramídy sú jednou z najznámejších pamiatok staroveku Egyptské pyramídy sú jednou z najznámejších pamiatok staroveku. Už v tej dobe vzbudzovali taký veľký údiv, že boli zaradené medzi Sedem divov sveta. Ako jediný z týchto divov sa zachovali dodnes a sú zároveň i najstarším z nich. Egyptské pyramídy vystavané z obrovských kamenných blokov patria medzi najväčšie stavby vytvorené ľudskou rukou. Dnes ich je v Egypte evidovaných medzi 80 a 111. Niektoré z nich nie sú väčšie ako kopa kamenia a sú v pomerne zlom stave, iné dosahujú takých monumentálnych rozmerov, že ich vidieť z vesmíru. V textoch pyramíd pochádzajúcich z obdobia stavby pyramíd sa hovorí, že sa po smrti mal faraón spojiť s Réom a zaujať miesto po jeho boku v slnečnej bárke. To všetko mal dosiahnúť výstupom po schodisku Niet preto divu, že najstaršia známa stavba tohoto druhu v Egypte, Stupňovitá pyramída faraóna Necericheta (Džosera) má, ako to napovedá jej meno, stupňovitú štruktúru.

Stupňovitá pyramída faraóna Necericheta (Ďžosera) Pyramída bola postavená ako hrobka pre faraóna Necericheta jeho vezírom a héliopolitským veľkňazom Imhotepom v 27. storočí pred Kr. V rozľahlom zádušnom komplexe sa nachádzajú ďalšie pohrebné a kultové objekty a dekorácie. Stupňovitá pyramída v Sakkáre je najstaršou egyptskou pyramídou, ktorú poznáme. Tvorí ju šesť na seba položených blokov v tvare mastaby, ktoré sa postupne do výšky pôdorysne zmenšujú, a tým tvoria stupňovitý ihlanový tvar s obdĺžnikovou základňou. Objekt bol pôvodne vysoký 62 metrov s rozmermi strán 109 × 125 metrov. Na plášť sa použil kvalitný leštený vápenec. Stupňovitá pyramída v Sakkáre je v súčasnosti považovaná za druhú najstaršiu veľkorozmernú kamennú stavbu na svete. Najstaršou je pyramída pri meste Caral v Peru, z obdobia okolo roku 3000 pred Kr. V blízkosti Stupňovitej pyramídy sa nachádza ohradený priestor známy pod názvom Veľká ohrada ktorý vyzerá byť starší, zatiaľ sa však v jeho areáli nenašiel žiadny objekt.

Stupňovitá pyramída faraóna Necericheta (Ďžosera)

Podobné stavby, ale omnoho menších rozmerov, boli nájdene aj vnútri hrobiek z 1. dynastie, kde plnili pravdepodobne obdobnú, rituálnu funkciu.Starovekí Egypťania obkladali steny pyramíd leštenými doskami z vápenca a vrcholky zlatom. Väčšina z vápencového obkladu v priebehu vekov z pyramíd opadala alebo bola použitá na iné stavby. Najlepšie sa obloženie zachovalo na Snofruovej Lomenej pyramíde pri Dahšúre, malá časť pri základni na Menkaureho pyramíde alebo na vrchole Rachefovej pyramídy v Gíze. Najväčšie pyramídy boli postavené v Gíze: Chufuova (starog. Cheopsova), Rachefova (starogr. Chefrénova) a Menkaureho (starogr. Mykerínova). Najznámejšia a najväčšia z nich, známa aj ako Veľká pyramída v Gíze, je Chufuova pyramída, ktorá bola postavená približne v rokoch 2580–2560 pred Kr. Dosahuje výšky 137 m, V niektorých pyramídach boli veľké miestnosti. Jedna z nich bola pohrebná miestnosť. V nej bol faraón so svojimi najväčšími pokladmi. Vedľa boli jeho odevy, poživeň, zbrane a jeho zvieratá. Vedľa nich boli vetracie šachty a vedľa nich boli miestnosti pre faraónovu rodinu. Vedľa pyramíd boli mastaby – hrobky jeho sluhov a pisárov.

Snofruova Lomená pyramída

Menkaureho pyramída

Rachefova pyramída

Cheopsova pyramída

Chufuova pyramída

Ďakujem za pozornosť! Aneta Bednárová 6.C