Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Návraty do minulosti Hudba v stredoveku 5. – 14. storočie.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Návraty do minulosti Hudba v stredoveku 5. – 14. storočie."— Prepis prezentácie:

1 Návraty do minulosti Hudba v stredoveku 5. – 14. storočie

2 Čo vieme o stredovekej hudbe?
Väčšina hudby, ktorá pochádza z obdobia stredoveku, je cirkevná. Najrozšírenejším druhom cirkevnej hudby bol gregoriánsky chorál. Spievali ho v každom kostole, kláštore, katedrále i kaplnke. Kostoly boli stavané v tzv. románskom slohu. Pozrite si, ako vyzeral interiér stredovekých chrámov, čím sa vyznačoval?

3

4

5

6

7 Gregoriánsky chorál Vypočujte si krátku ukážku a odpovedzte na otázky:
Ako na vás zapôsobila hudba? Kto spieval v ukážke – muži alebo ženy? Spievali jednohlasne – jednu melódiu alebo viachlasne? Ktoré hudobné nástroje ste počuli v ukážke? Poznáte jazyk, v ktorom spievali?

8 Gregoriánsky chorál Je jednohlasný latinský bohoslužobný spev.
Je nazvaný podľa pápeža Gregora Veľkého, ktorý žil v 6. – 7. storočí. Spievali ho len muži (mnísi) na latinský text bez sprievodu hudobných nástrojov (neskôr sa k spevu pridal organ).

9 Noty v období stredoveku
Keďže v období stredoveku nepoznali noty ani notovú osnovu, od hudobníkov sa očakávalo, že si zapamätajú stovky chorálov. Prvé noty – tzv. neumy boli jednoduché značky, ktoré sa písali nad text a len približne naznačovali pohyb melódie. Ukážka stredovekých nôt:

10

11 Kto bol Quido z Arezza? Bol to hudobný teoretik, ktorý žil v 11. storočí. Považuje sa za zakladateľa notovej osnovy. Od 11. storočia sa používala štvorlinajková notová osnova, do ktorej sa vpisovali neumy. Neumy v 11. storočí už naznačovali presný pohyb melódie a približný rytmus.

12 Pokrok Quida z Arezza

13 Gregoriánsky chorál dnes
Gregoriánsky chorál, hoci vznikol už pred mnohými storočiami, nezanikol a dodnes je súčasťou katolíckych bohoslužieb. Stal sa inšpiráciou aj pre mnohé súčasné hudobné skupiny – Era, Enigma, ... Vypočujte si piesne od týchto skupín a hľadajte v nich prvky gregoriánskeho chorálu.

14 Svetská hudba v stredoveku
Aj keď v stredoveku jednoznačne prevažovala cirkevná hudba, vznikala aj svetská hudba. Najznámejšími stredovekými hudobníkmi boli potulní speváci, ktorí často pochádzali zo šľachtických rodov - rytieri. trubadúri, truvéri – Francúzsko igríci – územie dnešného Slovenska

15 Potulní speváci Ich piesne boli veľmi obľúbené.
Najčastejšie spievali o: - láske, - historických udalostiach (križiacke výpravy) - prírode.


Stiahnuť ppt "Návraty do minulosti Hudba v stredoveku 5. – 14. storočie."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google