Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Červený Kameň. Autor : Adrián Kičin Čerpanie informácii:

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Červený Kameň. Autor : Adrián Kičin Čerpanie informácii:"— Prepis prezentácie:

1 Červený Kameň. Autor : Adrián Kičin Čerpanie informácii:

2 Červený Kameň : Na nádvorí dnešného hradu Červený Kameň stál už v polovici 13. storočia kamenný hrad. Tento pôvodný hrad zanikol v prvej polovici 16. storočia, keď jeho vtedajší majitelia, vybudovali v rokoch po jeho obvode novú pevnosť s ústredným štvorcovým dvorom a štyrmi nárožnými baštami a rozsiahlymi skladovacími pivničnými priestormi. Základom pevnosti bolo pôvodne iba juhozápadné obytné krídlo, v ktorého suteréne boli rozsiahle skladovacie priestory. Štyri nízke a široké bašty boli prispôsobené vyspelej delostreleckej obrane. Pevnosť dobudoval po roku 1588 jej nový majiteľ Mikuláš Pálfi. Pevnosť sa tak stala zároveň honosným renesančným zámkom.

3 Povesť Červený Kameň. O stavbe hradu Červený Kameň sa zachovala zaujímavá povesť. Radilo sa dvanásť mudrcov kde ho postaviť. Jedenásti navrhli vrch Kukla. Iba jeden - najmladší navrhol terajšie miesto, pretože na vrchu Kukla sa stretávajú duchovia a strašidlá. Väčšina mudrcov rozhodla pre Kuklu. A tak robotníci už v prvý deň postavili veľkú časť základov a múrov. V noci dobré víly nadvihli hrad a preniesli ho na susedný kopec. Aké veľké bolo prekvapenie keď na druhý deň tam nič nenašli. Tak znova zasadla rada a dala za pravdu svojmu najmladšiemu členovi a hrad nechala na novom mieste. Tak sa vystaval do svojej krásnej podoby.

4 Otváracie hodiny November - február Marec - apríl Máj - august
November - február Marec - apríl Máj - august September Október Pondelok zatvorené Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Nedeľa

5 Vstupné Dospelí 5.00 € • zľava 20 % - klienti poštovej banky 4.00 €
• zľava 50 % - držitelia kariet EURO 26, ISIC, ITIC €     • zľava 80 % - dôchodcovia nad 65 rokov, preukaz ZŤP €   Mládež rokov €   Deti rokov €   Deti do 3 rokov zdarma   rodinné vstupné (2 dospelí + 2 deti) €

6 Knižnica : Historická knižnica na hrade obsahuje kníh, ak by sme ich dali do jednej police, musela by byť dlhá 286 m?

7 V hradnom paláci môžete vidieť 1729 kusov historických predmetov (v múzejnej terminológii – zbierkových predmetov), čo je iba 12,83 % z celkového počtu predmetov, ktoré múzeum vlastní.


Stiahnuť ppt "Červený Kameň. Autor : Adrián Kičin Čerpanie informácii:"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google