Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Liptov Dominik Beňo 4.A.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Liptov Dominik Beňo 4.A."— Prepis prezentácie:

1 Liptov Dominik Beňo 4.A

2 Liptovská Mara Liptovská Mara je vodná nádrž v strednom Liptove. Roku 1975 celú obec zaplavili vody vodnej nádrže. Iba gotický kostolík, presnejšie jeho ruiny, ostali nad hladinou v lokalite Havránok.

3 Poloha Liptova Zo severu Liptov obklupujú Tatry.Z juhu Nízke Tatry.Zo západu Veľká Fatra.Liptov sa nachádza v Podtatranskej kotline.

4 Liptovský Hrádok Mesto leží vo východnej časti Liptovskej kotliny pri sútoku Váhu s Belou. Je prirodzeným centrom. Je mesto na Slovensku ležiace v Žilinskom kraji.

5 Liptovský Mikuláš Liptovský Mikuláš je mesto na severe Slovenska, centrum stredného Liptova. Nachádza sa v žilinskom samosprávnom kraji.

6 Ružomberok Ružomberok je okresné mesto ležiace v Žilinskom kraji.
V minulosti bolo súčasťou Liptovskej stolice. Prvá písomná zmienka z roku 1233 uvádza mesto ako terra Reuche.

7 Historické pamiatky Liptova
Likavský hrad Hrad Likava sa nachádza v obci Likavka. V súčasnosti predstavuje najimpozantnejší objekt stredovekej fortifikačnej architektúry na území Liptova. Vznikol niekedy na prelome 30. a 40.rokov 14.storočia.

8 Liptovský hrad Hrad vznikol v druhej štvrtine 13. storočia. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku Pôvodne pol kráľovský a mal chrániť hranice krajiny.

9 Kostol sv. Mikulaša Kostol sv. Mikuláša Rímskokatolícky Kostol sv. Mikuláša je najstaršou stavebnou pamiatkou v meste a najväčšou ranogotickou stavbou v Liptove.

10 Historické pamiatky na Liptove-obrázky
Evanielický kostol

11 KONIEC


Stiahnuť ppt "Liptov Dominik Beňo 4.A."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google