Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Mesto Prešov.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Mesto Prešov."— Prepis prezentácie:

1 Mesto Prešov

2 História- Prešov patrí medzi najvýznamnejšie centrá Slovenskej republiky. V súčasnosti je po Bratislave a Košiciach tretím najväčším mestom na Slovensku. Prvá písomná zmienka o Prešove je známa z roku 1247 z listiny kráľa Belu IV. Najvýznamnejším dátumom v dejinách Prešova je 28. január 1299, kedy kráľ Ondrej III. udelil Prešovu mestské výsady. Mestský erb získal Prešov v roku 1453 od kráľa Ladislava V. Prvé známe sčítanie obyvateľov mesta prebehlo koncom 15. storočia, kedy mal Prešov okolo 3000 obyvateľov.

3 Kultúra- Prešov ponúka viacero možností kultúrneho vyžitia. Stále divadelné scény sa nachádzajú v Divadle Jonáša Záborského - v novej budove (veľká aj malá scéna) a v historickej budove - obe v centre mesta. Obyvateľom mesta sú k dispozícii dve kiná (jedno je v MAX-e a druhé na Veľkej pošte kino:PANORAMA),amfiteáter pre divákov. Služby kultúrneho charakteru poskytujú aj Park kultúry a oddychu, Odborový dom kultúry a Mestská hala, ktorá je vzhľadom na svoju kapacitu 5500 divákov, okrem športových akcií často aj dejiskom koncertov populárnej a(ROCKOVEJ..xD) hudby.

4 Zopár fotiek..xD

5 Cestovný ruch- Prešov je jednou z najstarších a najrozsiahlejších mestských pamiatkových rezervácií. Spolu s jeho okolím poskytuje možnosti najmä na mestský a prímestský cestovný ruch. Unikátnym je historický areál národných kultúrnych pamiatok svetového významu v prímestskej časti Solivar s drevenými zariadeniami na ťažbu a spracovanie soľnej suroviny. V blízkosti Prešova sa nachádzajú Dubnícke opálové bane, ktoré sú najväčším a najstarším ložiskom drahého opálu na svete.

6 Šport a Školstvo- Mesto Prešov je každoročne dejiskom významných medzinárodných športových podujatí a vo svojej histórii vychovalo viaceré osobnosti známe na celom svete. História vzdelávania a školstva na území Prešova siaha až na začiatok 15.storočia a je prepojené s celou jeho históriou. Významný je najmä rok 1667, v ktorom bolo založené známe Prešovské evanjelické kolégium. Aj v súčasnosti je Prešov centrom vysokoškolského vzdelávania v regióne severovýchodného Slovenska. Je sídlom fakúlt dvoch univerzít: Prešovskej univerzity v Prešove a Technickej univerzity v Košiciach, na ktorých študuje vyše poslucháčov.

7 Pohľad na Hlavnú ulicu mesta Prešov večer...x)

8 Prezentáciu vytvorili ... Maroš Baka..9.A a Ján Stopko..9.A
Veríme že sa vám naša prezentačka páčila.. DAKUJEME...DOVI...=-* JaniQQ MaOSQo-xD


Stiahnuť ppt "Mesto Prešov."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google