Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Osvienčim.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Osvienčim."— Prepis prezentácie:

1 Osvienčim

2 Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau
bol najväčší nemecký vyhladzovací tábor v dobe nacizmu. Bol zriadený roku 1941, v dedine Birkenau neďaleko poľského mestečka Osvienčim, asi 60 km západne od Krakova.

3 Do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau bolo deportovaných približne 1,3 milióna ľudí. Odhaduje sa, že asi 1,1 milióna z nich tam bolo zavraždených. Asi deportovaných hneď po príjazde poslali do plynových komôr alebo zastrelili; zvyšných zomrelo na následky chorôb, podvýživy, týrania, lekárskych pokusov alebo neskoršieho splynovania.

4 Komplex tábora mal obdĺžnikový pôdorys a do konca vojny dosiahol rozlohu okolo 140 hektárov. Celý priestor bol ohradený dvojitým ostnatým drôtom, ktorého jeden okruh bol nabitý elektrickým napätím.

5 Prvé stavby, ktoré boli v tábore postavené boli tehlové domy
Prvé stavby, ktoré boli v tábore postavené boli tehlové domy. Potreba ubytovania väzňov najprv viedla k využitiu konských maštalí. Život v nich bol ťažký, v prípade chladnejšieho počasia tam bola veľká zima a v lete v nich bolo neznesiteľné teplo.

6 Vchod do tábora tvorí dominantná vstupná brána s nápisom ,,Arbeit macht frei“, čo sa dá preložiť ako práca oslobodzuje. Pri tejto bráne prebiehalo aj triedenie väzňov.

7 Do tábora viedli kolajnice, po ktorých dovážali daľších väzňov a naraz mohli prísť až tri vlaky, keďže kolajnice sa rozbočovali až na tri dráhy.

8 Väčšinu väzňov v Osvienčime popravili
Väčšinu väzňov v Osvienčime popravili. Veľa z nich bolo popravených pri tzv. stene smrti, kde ich strieľali. No väčšina bola usmrtená v plynových komorách.

9 Plynové komory boli vybudované ako prezliekárne a veľké sprchy
Plynové komory boli vybudované ako prezliekárne a veľké sprchy. Obete najprv vošli do prezliekárne, kde odložili oblečenie a nahí potom vstúpili do plynovej komory. Jednalo sa o betónovú miestnosť, ktorá bola prepojená s povrchom vetracími komínmi. Vojaci SS tadiaľ sypali dovnútra jedovatý plyn.

10 Keď už vnútri komôr nezostal nikto nažive nahnali do vnútra väzňov, ktorých úlohou bolo odoberanie zlatých zubov a vlasov mŕtvych. Následne mŕtve telá odvliekli do krematórií, kde ich spaľovali v peciach.

11 Dodnes sa zachovalo 45 murovaných a 22 drevených barakov
Dodnes sa zachovalo 45 murovaných a 22 drevených barakov. Patrné sú aj zbytky plynových komôr a kremačných jám pre pece. Dobové je aj oplotenie, komíny a základy zničených barakov. Dnes sú objekty koncentračného tábora KL Auschwitz I a II pamätníkom pripomínajúcim celému svetu zvrátenosť nacistického režimu a utrpení miliónov nacistami prenasledovaných ľudí celej Európy. Pamätník je voľne prístupný bez poplatkov.


Stiahnuť ppt "Osvienčim."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google