Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

TIBET Tibet.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "TIBET Tibet."— Prepis prezentácie:

1 TIBET Tibet

2 Očami Tibeťanov História – Autonómna oblasť? Krajina – Strecha sveta?
Kultúra – Filozofia či náboženstvo? Globalizácia – Vzostup či zánik? Galéria

3

4 Stručná história: 6. storočie – vytvorenie 1. Ríše
                                                                                  Stručná história: 6. storočie – vytvorenie 1. Ríše 8. storočie – rozšírenie budhizmu 9. Storočie – rozpad Ríše 1253 – Tibet sa stáva závislým od Číny 15. storočie – vznik reformného hnutia 16. storočie – duchovný vodca Tibetu je označený titulom dalajláma 1911 – Tibet sa stáva samostatným štátom 1951 – Čína obsadila Tibet, prísľub regionálnej autonómie 1959 – proti-čínske povstanie, útek 14. dalajlámu do Indie 1950 – Čína pristala na vytvorenie autonómnej oblasti Tibet v rámci svojho územia

5                                                                                                                                                                                                                                                                                             Himaláje Tibet je najvyššie položená krajina sveta. Nachádza sa na Tibeckej náhornej plošine približne vo výške 6000 – 8000 metrov nad morom.

6 V Tibete sa tiež nachádza aj najvyšší vrch sveta Mont Everest.
Vo všeobecnosti sa Tibet nazýva aj Strechou Sveta vzhľadom na svoju ojedinelú nadmorskú výšku.

7 Náboženstvo Náboženské učenie Tibetu je lamaizmus alebo tibetský budhizmus. Lamaizmus ako taký je považovaný skôr za životnú filozofiu ako za dogmatické náboženstvo.

8 Duchovný vodca Tibetu sa nazýva dalajláma.
                                              Duchovný vodca Tibetu sa nazýva dalajláma. Tibecké slovo láma sa prekladá ako učiteľ – vzdelanie v Tibete je úzko späté práve s náboženským vyznaním pričom lámovia sú jedinými dostupnými vzdelancami.

9 Globalizácia V dôsledku globalizácie je možné všimnúť si v Tibete mnohé kontrasty medzi pôvodnou kultúrou a vplyvom novodobej architektúry.

10 Galéria

11 Ďakujem za pozornosť

12 Čerpala som z:


Stiahnuť ppt "TIBET Tibet."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google