I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Advertisements

5.Trieda Vanesa Znachorová
Vyparovanie a var Gabriel Horos.
(c) Koman ACH 2006/2007.
Crohnova choroba Zdenko Otruba,3.C.
Rast, vývin rastlín a Hydropónia
Dýchacia sústava Frederika Gilianová 3.B.
Pozorovanie rastlinných buniek
Crohnova choroba Maroš Sámel 3.L.
Liečivé účinky Marihuany
Madagaskar.
KRV lat. sanguis.
NA VIANOCE PAT A MAT.
Chlieb z hľadiska fyziky
Svet bublín Martina Ľuptáková, 3.A Šk. rok: 2008/2009.
ZVUK Marián Pitel.
Človek – chemická továreň
Povinne hlÁsenÉ ochorenia
Základy jadrovej Fyziky
OKO Lucia Benediktyová 3.L.
M. Bellušová, V. Foltínová, D. Kohútová, L. Lipová 2.A 2009/2010
Genetické choroby človeka a možnosti ich prevencie
TRÁVIACA SÚSTAVA Diana Halanová 3.E.
Nádorové ochorenie prsníka
Med Elixír zdravia.
Osvienčim.
Katarína Garajová Romana Kováčiková 3. D
Elektromagnetické vlnenie
Alternatívne zdroje energie - solárna energia
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Týždeň zdravej výživy.
Psychické zdravie a stres
Kompostovanie A. Minárik.
Alkohol a alkoholické nápoje
Pomôcky: Úloha: igelitové vrecká (4 kusy) 6 kúskov chleba Chladnička Čas: 3 týždne Zistiť ,v ktorom prostredí sa najrýchlejšie vytvorí pleseň na chlebe.
Krv a krvné skupiny Ivana Petáková III.L.
Povinnosti obce ako právnickej osoby podľa zákona NR SR č. 314/2001 Z
Znečistenie vody človekom
PSYCHOLÓGIA A UČITELIA
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
Geneticky podmienené choroby
Následky fajčenia na pľúca
Čierne diery.
CHLIEB V GEOGRAFII Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského Banská Bystrica
Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline
Dominik Medvecký II.B GSF v Žiline
Imunitný systém človeka
PYRAMÍDA ZDRAVEJ VÝŽIVY
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
Aj plyn padá k zemi Kristínka Dovalová.
Terestriálne PLANÉTY Merkúr a Venuša.
Zdravá výživa.
Iný pohľad na globálne otepľovanie
Michaela Skúpa 3. B Barbora Javorská 3.B
Mystická sila pyramíd Dávid Lupták III.A.
ČOKOLÁDA Michaela Tuschlová 1.C.
Banán č.1 Podmienky: - uzavretý priestor -žiadne svetlo
Gymnázium J.G. Tajovského Simona Kulfasová 3.L
Zdravá contra nádorová bunka
Závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty
Opakovanie Zmesi a chemicky čisté látky.
Mutácie.
Sopka z fyzikálneho hľadiska
Kyselina acetylsalicylová
Ukážky z inovácie výučby v predmete
Príbeh o anjeloch.
«Ako myslíš srdcom, taký si» Príslovia 23:7
Nikola Mečárová,2.B GSF v Žiline
Nepriama úmernosť – tabuľka, rovnica a graf
Prepis prezentácie:

I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010 Chlieb ( Biológia ) I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010

Pšenica Zdroj všetkých nevyhnutných živín Lieči nervové ochorenia ( únavu, stres,nervozitu, depresiu )

Obsahuje účinné látky Uhľohydráty Bielkoviny Tuky Vlákninu Minerály Vitamíny

Dopĺňa v organizme potrebné živiny Je skvelým zdrojom energie (330kcal/100g) vynikajúco prospieva i športovcom. Je bohatá na vitamíny skupiny B. Umožňuje glukóze rýchlejšie vstúpiť do procesu látkovej premeny.

Pozitívne pôsobí na ľudský organizmus Lieči chronické choroby Pšenica chráni pred: divertikulózou (črevné výdute) hemoroidmi rakovinou hrubého čreva ekzémami bolesťami hlavy

Múka Múka vzniká zomletím obilného zrna. Obsahuje: škrob, bielkoviny, tuk, vlákninu, vodu a taktiež minerálne látky a vitamíny. Najdôležitejšou zložkou múky je proteín - -Glutén

Delenie múky Pšeničná múka   Ražná múka  Celozrnná múka  Hnedá múka 

Druhy chleba Špaldový chlieb Ražný chlieb Slnečnicový chlieb Biele pečivo alebo celozrnný chlieb? Chlieb je populárna potravina v západnej spoločnosti V ponuke dnešných obchodov nájdeme kadečo. Môžeme si pripraviť chlebík alebo pečivo doma Špaldový chlieb Ražný chlieb Slnečnicový chlieb Celozrnný chlieb

Pokus Cieľom našej práce bolo pokúsiť sa vytvoriť rozličné podmienky pre vznik plesne na chlebe Snažili sme sa zistiť za akých podmienok sa pleseň najlepšie rozširuje Pokúsili sme sa vyvrátiť tvrdenie, že chlieb podlieha plesni po dvoch dňoch Chlieb sme pozorovali po dobu jedného týždňa.

Pleseň na chlebe všeobecne Po 2 dňoch ju nie je vidieť, ani cítiť no vytvára sa Pripomína pomúčenie Mikroorganizmy sa nezničia ani pri teplote nad 100˚C Mykotoxíny sú toxické až pri konzumácii vo veľkom množstve

Naša Hypotéza V našom pokuse sme chceli zistiť ako rýchlo chlieb splesnivie a pri akých podmienkach sa pleseň najlepšie rozširuje Predpokladáme, že najpriaznivejšie podmienky pre vznik plesní je teplo a vlhko Cieľom je aj zistiť, do akej miery ovplyvňuje pleseň svetlo.

Pokus prebiehal 7 dní. Jednotlivé pozorovania sme zaznamenávali po dvoch dňoch.

Stanovištia Tmavé, vlhké a chladnejšie prostredie (špajza - chlieb vo vlhkom a otvorenom sáčku). Svetlé, vlhké a teplejšie prostredie (kúpeľňa). Tmavé, suché a chladnejšie prostredie (špajza - chlieb vo voľnom prostredí). Vonkajšie prostredie (balkón). Suché, svetlé, s primeranou teplotou (kuchyňa).

Pozorovanie Pokus prebiehal 7 dní Po dvoch dňoch: pleseň sa badateľne neobjavila Po štyroch dňoch: známky plesne sa objavili len na chlebe uloženom vo vlhkom, teplom a svetlom prostredí Po týždni: známky plesní sa objavili na chlebe v každom stanovišti, no v rozličnej miere

Výsledky Pleseň v najväčšej miere bola na chlebe vo vlhkom, svetlom a teplom prostredí (kúpeľňa) Menší rozsah plesne bol na chlebe v tmavom, vlhkom a chladnejšom prostredí (špajza) Ďalej bola pleseň rozšírená na chlebe vo vonkajšom prostredí (balkón)

Ako druhé najmenej postihnuté miesto bolo prostredie suché, svetlé a s izbovou teplotou (kuchyňa) Na záver, najmenej postihnutý chlieb bol v tmavom, suchom a chladnom prostredí (špajza) Pozorovaním sme si všimli, že pleseň sa za týždeň rozšírila iba po chlebe, okolité prostredie bolo bez známky plesne.

Percentuálne vyjadrenie výskytu plesne na povrchu chleba po 7 dňoch: Prostredie Pleseň v % Čistý povrch v % Kúpeľňa (vlh.,tepl.,sv.) 40 60 Špajza (tma.,chlad.,vlh.) 30 70 Balkón (vonkajšie) 20 80 Kuchyňa (such.,sv.,izb.t.) 10 90 Špajza (tm.,such.,chlad.) 5 95

Percentuálne vyjadrenie výskytu plesne na povrchu chleba po 7 dňoch:

Záver Aj napriek tomu, že pleseň nevidieť, neznamená to, že naše potraviny nezasiahla. Postihnuté miesto nestačí odstrániť a potravinu, v našom prípade chlieb, ďalej skonzumovať, pleseň je rozšírená v ňom celom. A preto plesňové huby na potravinách by sme mali vnímať ako úhlavného nepriateľa

Ďakujeme za pozornosť A dobrú chuť