Chlorid sodný - užitočná, ale aj škodlivá látka pre ľudí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Povrch tela KOŽA Biológia 7. ročník.
Advertisements

Vyparovanie a var Gabriel Horos.
(c) Koman ACH 2006/2007.
Vnútorné geologické procesy
Znečisťovanie ovzdušia
Pozorovanie rastlinných buniek
Infarkt myokardu Dominika Darmová 3.E.
Biológia Endokrinné žľazy a vplyv hormónov na život človeka
Madagaskar.
KRV lat. sanguis.
Tehotenstvo a pôrod Tehotenstvo a pôrod Simona Pinková III.L
Chlieb z hľadiska fyziky
Choroby tráviacej sústavy
Vitamíny Erika Majerová Dominika Pracná 3.C.
ZVUK Marián Pitel.
Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B
charakteristika a biologický význam
Človek – chemická továreň
Endokrinné žľazy - vplyv hormónov na život človeka
M. Bellušová, V. Foltínová, D. Kohútová, L. Lipová 2.A 2009/2010
Nádorové ochorenie prsníka
MERANIE Krvného TLAKU V ZÁVISLOSTI OD VEKU a námahy
Med Elixír zdravia.
Katarína Garajová Romana Kováčiková 3. D
VÁPNIK.
PROTOLYTICKÉ REAKCIE.
Biologický experiment
Psychické zdravie a stres
SOP pre prepuknutie epidémie cholery
Alkohol a alkoholické nápoje
Vyššia nervová činnosť
Vírusové ochorenia Kristína Piliarová.
Víno TVORBA PROJEKTOV Téma: Dejepis - Víno.
Cieľ : Príjem a výdaj vody rastlinnými pletivami, pri rôznych koncentrovaných roztokoch. Materiál a pomôcky : hľuza zemiaka , nôž , sklené nádoby (3ks),
Analytická chémia.
Krv a krvné skupiny Ivana Petáková III.L.
Uhlík Makroelementy.
Slovenské Jedlá na všetky sviatky.
Vplyv vína na ľudský organizmus
Obsah soli - mäso Hotové jedlá NaCl v g/porciu % z dennej dávky
Znečistenie vody človekom
PSYCHOLÓGIA A UČITELIA
UHĽOVODÍKY Katarína Bullová 3.D.
Intímna hygiena a pohlavné choroby
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
Elektrický prúd v kovoch
Rebarbora Matej Babej 3.a.
Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline
Sopky z chemického hľadiska
Polročná skúška Rudolf Polák.
ZÁKLADNÉ ÚDAJE oblasť podnikania výroba organokremičitých prípravkov
Michaela Skúpa 3. B Barbora Javorská 3.B
Vírusy (Vírusové ochorenia).
IÓNY..
I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
MINERÁLNE VODY.
Gymnázium J.G. Tajovského Simona Kulfasová 3.L
autor : Viktória Vitikáčová
Malé molekuly ako inhibítory amyloidnej agregácie
Zdravá contra nádorová bunka
Závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty
Opakovanie Zmesi a chemicky čisté látky.
Mutácie.
Sopka z fyzikálneho hľadiska
Kyselina acetylsalicylová
ALKÉNY IX.A.
«Ako myslíš srdcom, taký si» Príslovia 23:7
DOBRÉ A ZLÉ (TUKY, SLADKOSTI, SOĽ) a FITNESS TÍNEDŽERA
Nikola Mečárová,2.B GSF v Žiline
Prepis prezentácie:

Chlorid sodný - užitočná, ale aj škodlivá látka pre ľudí

Chlorid sodný – NaCl kuchynská soľ biela tuhá látka vyskytuje sa v morskej vode a v kamennej soli iónová zlúčenina katión Na+ anión Cl- kryštalizuje v kubickej sústave

Vznik soli Na a Cl sú „popolom hviezdneho ohňa“ hviezdnou explóziou sa stali súčasťou hmloviny, z ktorej sa sformovala Zem tieto látky tvoria súčasť kremičitých hornín pukaním zemskej kôry v oceánoch, vulkanickými aktivitami pevninskej zemskej kôry sa vymršťujú na povrch približne pred 260 miliónmi rokov more pokrývalo dnešnú pevninskú zemskú kôru vysychaním vody došlo k usadeniu a vykryštalizovaniu minerálov

História Soľ v dejinách Prísun soli len prostredníctvom potravy Ťažba od 8. storočia p.n.l. Pri balzamovaní a mumifikácii Ako platidlo Výroba kože Konzervačný prostriedok rozsypaná soľ na bojiskách bola symbolom víťazstva Ľudové obyčaje

Soľ v medicíne Egypt Grécko dezinfekcia ako preháňadlo, k  urýchleniu pôrodu, zastaveniu krvácania, pri tvorbe mastí, zábalov Grécko soľ používali v zmesi s vodou a octom ako vyvolávač zvracania; ochorenia sleziny liečili nápojom z kravského mlieka a slanej vody na čistenie vredov slúžila zmes soli a medu Dioskurides odporúčal ako preháňadlo „morské víno“, zmes z morskej vody, dažďovej vody a medu.

kúpeľnú liečbu podporoval lekár Ch. W. Hufeland Rím kožné choroby inhalácia morskej vody pri chorobách dýchacích ciest obklady utišujúce bolesť, pri bolestiach zubov, hlavy kúpeľnú liečbu podporoval lekár Ch. W. Hufeland Samuel Hahnemann ľudom so sklonom k nachladeniu, unaveným a tým, ktorí precitlivelo reagujú na všetky vonkajšie vplyvy, odporúčal natrium muriaticum (zoznam rôznych druhov solí) v homeopatikách

Soľ v súčasnosti Pozitívne vlastnosti soli Soľ pre zdravie človeka udržuje rovnováhu tekutín dobrý stav svalovej a nervovej sústavy uľahčujú vstrebávanie živín (glukózy, AMK) fyziologický roztok pre krásnu pokožku dýchacie cesty

Soľ pre potravinársky priemysel konzervovanie (glutaman sodný) ktoré spočíva v odstraňovaní vody z buniek mikroorganizmov – v dôsledku osmózy v narúšaní účinku proteolytických enzýmov spracovanie údenín, mäsa

Pri solení mäsa NaCl obsadzuje miesta peptidických väzieb R O- . Na+CH3 | | | Cl-.NH3+-CH-C = N - CH-CO- čím: zmenšuje účinok mikrobiálnych enzýmov na bielkoviny znižuje možnosť využiť ich pre svoj metabolizmus v roztokoch NaCl sa kyslík zle rozpúšťa, ktorého neprítomnosť bráni rozvoju aeróbnych baktérií

Soľ pre technické odbory zmäkčuje vodu posypová soľ zušľachťovanie textilných vlákien (pri farbení, potlači) vypracovávanie kože

Priemyselná soľ – látková premena výroba sódy výroba mnohých látok pomocou elektrolýzy surovina na výrobu kyseliny chlorovodíkovej, Cl, hydroxidu sodného

Negatívne účinky soli nepriaznivé vplyvy má len na ľudský organizmus (pri nadmernom alebo nedostatočnom prijímaní) nadmerný príjem: zvýšenie rizika hypertenzie mozgová porážka, infarkt alebo zlyhanie obličiek osteoporóza (vysoký príjem soli podporuje vylučovanie vápnika) nedostatočný príjem: kŕče v lýtkach dehydratácia (sucho v ústach, zvracanie) pokles krvného tlaku

príjem soli závisí od veku (deti nie sú schopné dostatočne vylučovať sodík) fyzickej námahy podnebného pásma v ktorom žijeme (teploty, vlhkosti ovzdušia) odporúčaná denná dávka je 4 - 6 gramov soli (1,6 – 2,4 g sodíka) – zarovnaná čajová lyžička predstavuje 5 g a kopcovitá 8 g soli

alternatívne náhrady soli citrónová šťava, bylinky cesnak korenie soľ s nízkym obsahom sodíka obmedzenie prisáľania potravín s vysokým obsahom soli (polievkové kocky(60%), omáčkové zmesi (15%), údený losos (6%), slanina a šunka (4%), lupienky(1%), olivy (2%) kyslá kapusta (2%))

Obsah sodíka v bežných potravinách: Slanina, prerastená, grilovaná: 2240 mg/100 g - 800 mg v jednom plátku Chlieb, všetky druhy: 550 mg/100 g - 200 mg v jednom krajci Plesňový syr: 1095 mg/100 g - 430 mg v jednej porcii Kukuričné lupienky: 1110 mg/100 g - 360 mg v jednej porcii Rôzne chrumky: 1070 mg/100 g - 270 mg v malom balíčku   Arašidy, pražené a solené: 400 mg/100 g - 100 mg v malom balíčku  Paradajková polievka v konzerve: 450 mg/100g - 1125 v jednej porcii

- má kladný i záporný účinok na ľudský organizmus:

Vypracovali: Kristián Chrien, Monika Kučerová, 3.F