Chlorid sodný - užitočná, ale aj škodlivá látka pre ľudí
Chlorid sodný – NaCl kuchynská soľ biela tuhá látka vyskytuje sa v morskej vode a v kamennej soli iónová zlúčenina katión Na+ anión Cl- kryštalizuje v kubickej sústave
Vznik soli Na a Cl sú „popolom hviezdneho ohňa“ hviezdnou explóziou sa stali súčasťou hmloviny, z ktorej sa sformovala Zem tieto látky tvoria súčasť kremičitých hornín pukaním zemskej kôry v oceánoch, vulkanickými aktivitami pevninskej zemskej kôry sa vymršťujú na povrch približne pred 260 miliónmi rokov more pokrývalo dnešnú pevninskú zemskú kôru vysychaním vody došlo k usadeniu a vykryštalizovaniu minerálov
História Soľ v dejinách Prísun soli len prostredníctvom potravy Ťažba od 8. storočia p.n.l. Pri balzamovaní a mumifikácii Ako platidlo Výroba kože Konzervačný prostriedok rozsypaná soľ na bojiskách bola symbolom víťazstva Ľudové obyčaje
Soľ v medicíne Egypt Grécko dezinfekcia ako preháňadlo, k urýchleniu pôrodu, zastaveniu krvácania, pri tvorbe mastí, zábalov Grécko soľ používali v zmesi s vodou a octom ako vyvolávač zvracania; ochorenia sleziny liečili nápojom z kravského mlieka a slanej vody na čistenie vredov slúžila zmes soli a medu Dioskurides odporúčal ako preháňadlo „morské víno“, zmes z morskej vody, dažďovej vody a medu.
kúpeľnú liečbu podporoval lekár Ch. W. Hufeland Rím kožné choroby inhalácia morskej vody pri chorobách dýchacích ciest obklady utišujúce bolesť, pri bolestiach zubov, hlavy kúpeľnú liečbu podporoval lekár Ch. W. Hufeland Samuel Hahnemann ľudom so sklonom k nachladeniu, unaveným a tým, ktorí precitlivelo reagujú na všetky vonkajšie vplyvy, odporúčal natrium muriaticum (zoznam rôznych druhov solí) v homeopatikách
Soľ v súčasnosti Pozitívne vlastnosti soli Soľ pre zdravie človeka udržuje rovnováhu tekutín dobrý stav svalovej a nervovej sústavy uľahčujú vstrebávanie živín (glukózy, AMK) fyziologický roztok pre krásnu pokožku dýchacie cesty
Soľ pre potravinársky priemysel konzervovanie (glutaman sodný) ktoré spočíva v odstraňovaní vody z buniek mikroorganizmov – v dôsledku osmózy v narúšaní účinku proteolytických enzýmov spracovanie údenín, mäsa
Pri solení mäsa NaCl obsadzuje miesta peptidických väzieb R O- . Na+CH3 | | | Cl-.NH3+-CH-C = N - CH-CO- čím: zmenšuje účinok mikrobiálnych enzýmov na bielkoviny znižuje možnosť využiť ich pre svoj metabolizmus v roztokoch NaCl sa kyslík zle rozpúšťa, ktorého neprítomnosť bráni rozvoju aeróbnych baktérií
Soľ pre technické odbory zmäkčuje vodu posypová soľ zušľachťovanie textilných vlákien (pri farbení, potlači) vypracovávanie kože
Priemyselná soľ – látková premena výroba sódy výroba mnohých látok pomocou elektrolýzy surovina na výrobu kyseliny chlorovodíkovej, Cl, hydroxidu sodného
Negatívne účinky soli nepriaznivé vplyvy má len na ľudský organizmus (pri nadmernom alebo nedostatočnom prijímaní) nadmerný príjem: zvýšenie rizika hypertenzie mozgová porážka, infarkt alebo zlyhanie obličiek osteoporóza (vysoký príjem soli podporuje vylučovanie vápnika) nedostatočný príjem: kŕče v lýtkach dehydratácia (sucho v ústach, zvracanie) pokles krvného tlaku
príjem soli závisí od veku (deti nie sú schopné dostatočne vylučovať sodík) fyzickej námahy podnebného pásma v ktorom žijeme (teploty, vlhkosti ovzdušia) odporúčaná denná dávka je 4 - 6 gramov soli (1,6 – 2,4 g sodíka) – zarovnaná čajová lyžička predstavuje 5 g a kopcovitá 8 g soli
alternatívne náhrady soli citrónová šťava, bylinky cesnak korenie soľ s nízkym obsahom sodíka obmedzenie prisáľania potravín s vysokým obsahom soli (polievkové kocky(60%), omáčkové zmesi (15%), údený losos (6%), slanina a šunka (4%), lupienky(1%), olivy (2%) kyslá kapusta (2%))
Obsah sodíka v bežných potravinách: Slanina, prerastená, grilovaná: 2240 mg/100 g - 800 mg v jednom plátku Chlieb, všetky druhy: 550 mg/100 g - 200 mg v jednom krajci Plesňový syr: 1095 mg/100 g - 430 mg v jednej porcii Kukuričné lupienky: 1110 mg/100 g - 360 mg v jednej porcii Rôzne chrumky: 1070 mg/100 g - 270 mg v malom balíčku Arašidy, pražené a solené: 400 mg/100 g - 100 mg v malom balíčku Paradajková polievka v konzerve: 450 mg/100g - 1125 v jednej porcii
- má kladný i záporný účinok na ľudský organizmus:
Vypracovali: Kristián Chrien, Monika Kučerová, 3.F