Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Obsah soli - mäso Hotové jedlá NaCl v g/porciu % z dennej dávky

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Obsah soli - mäso Hotové jedlá NaCl v g/porciu % z dennej dávky"— Prepis prezentácie:

1 Obsah soli - mäso Hotové jedlá NaCl v g/porciu % z dennej dávky
25% 30% 41% 50% 53% 70% 66% Hovädzie na ,5g Šampiňónoch Anglická, oravská, g údená slanina Teľacie karé,sviečkovica, plece, stehno 0,19-0,29 Karbonátky mäsové vyprážané g Bravč. pečené 1,5 g Debrecínska pečeň, ,2g morav. mäso, pražská, slovenská, hydinová šunka Bravčové vnútornosti 0,29-0,46 Bravčový rezeň prírodný g Bravč.guláš seged. Párky, špekáčiky, bôčik, 2,5g parizer, kabanos, úd.rolka Bravčové karé, krkovička, stehno, bôčik 0,18-0,30 Bravč.rezeň vyprážaný ,5 g Bravč.krkovička údená, 4,2g bravč.bôčik, úd. rebierko Hovädzia vnútornosti 0,23-0,54 Hovädzie dusené v hláv.kapuste g Španielsky vtáčik Malokarpatská, Lovecká, 4g Nitran, Poličan, Maďarská, Bratislavská klobása Mäsové konzervy g Hovädzia roštenka, sviečkovica,plece,stehno, 0,21-0,27 Hotové jedlá NaCl v g/porciu % z dennej dávky Mäsové výrobky NaCl v g/100 g Konzer. mäso NaCl v g/100 g Surové mäso Najmenší obsah soli obsahuje mäso v surovom stave. Konzervovaním,spracovaním mäsových výrobkov a tepelnou úpravou hotových jedál sa zvýšuje obsah soli. Denná dávka spotreby soli v potravinách by nemala presiahnuť 6g! Najvyšší obsah soli je v suchých mäsových výrobkoch a údenom mäse.

2 Obsah soli - hydina Hotové jedlá NaCl v g/porciu % z dennej dávky
12,5% 5% 32% 25% 20% 33% 36% 41% Polievka slepačia 1,2g 0,13-0,10g Holub domáci, králik dom., bažant.obyč., hus divá, ja- rabica poľná Morč.prsia prírodné Morč.prsia g zapekané so syrom Hydin.paštéta 0, 74g 0,16-0,13g Srnčie stehno, kačica divá, jeleň obyčajný, hlucháň, zajac poľný Kuracie stehno pečené g Kurča vyprážané Hydin.párky 0,32g 0,17-0,16g Hus domáca, morka domáca, sliepka domáca Kuracie prsia v cestíčku ,2g Hydin.tlačenka 1,95g 0,18-0,21g Morčacia pečeň, stehno, kurča domáce, kačica domáca Kurča pečené s plnkou ,5g Hydinová šunka 1,5g 0,25-0,38g Kačacia pečeň, husacia Pečeň, husacia krv Hotové jedlá NaCl v g/porciu % z dennej dávky Vyrobky z hydiny NaCl v g/100g % /100g Obsah NaCl v g /100 g Názov suroviny Hydina a výrobky z hydiny patria k potravinám z nižším obsahom soli. Taktiež tepelnou úpravou sa obsah soli zvýšuje, ako pri ostatných potravinách.

3 Konzervovaním soľou mäso zadržiava vodu a zväčšuje svoju hmotnosť
Konzervovaním soľou mäso zadržiava vodu a zväčšuje svoju hmotnosť. Marinovaním a sušením sa jej koncentrácia v potravinách neúmerne zvyšuje.

4 Obsah soli - mliečne výrobky
38% 22% 15% 53% 14% 37% 36% 28% 63% 47% 45% Halušky bryndzové 2,5g % Ementál ,28g tavený Krémový syr nizkotučný 1,36g Jogurt biely ,17 do 3,5% Bryndza 2, % Mlieko materské 0,037 Rezance s tvarohom a smot ,5g % Palacinky s tvarohom 0,6g % Ementál 1,32g Mozarella 0,93g Oštiepok 3,2g Ovčí syr v slanom náleve 4, % Mlieko ovčie ,10 Halušky so syrom a kyslou smotanou 2g % Zemiaky zapekané so syrom g Kozí syr mäkký ,92g polotvrdý 1,28g tvrdý g Smotana obyč ,10 Smotana pochúťk. 16% ,12 Mlieko kozie ,10 Karfiol zapekaný so syrom 3g % Gouda Encián Eidam ,18g Mlieko odtuč.sušené 1,28 Mlieko zahust.neslad.0,32 Cmar ,2 Mlieko pasterizované 0,11-0,15 Špagety s mäsom a syrom 4g % Niva ,77g Feta ,79 g Gouda ,69g Maslo obyč ,035 Tvaroh chudý ,087 Tvaroh tučný ,078 Mlieko kravské ,13 Hotové jedlá NaCl v g/%/porciu Syry NaCl v g/100 g % z d.dávky Mliečne výrobky NaCl v g/100g Mlieko Čo sa týka syrov, tak pri niektorých druhoch je dosť vysoký obsah soli napr./NIVA, ÚDENÝ OŠIEPOK/ Hotové jedla so syrom a mliečnymi výrobkami majú taktiež vyšší obsah soli na porciu.

5 V našej populácii tak veľmi obľúbené syry sa môžu stať zdrojom nadmerného príjmu soli.

6 Obsah soli - zelenina Zemiakové pyré v prášku 3g Hotové jedlá
41% 66% 50% Kapusta hlávk.dusená, ,5g Kapusta plnená mäsom a ryžou g Kapusta kvasená ,9g Kapusta hlávková biela 0,039g Karfiol zaprávaný g so syrom Karfiol ako mozoček ,5g Karfiol ,063g Kaša zemiaková g Placky zemiakové ,5g Zemiakové pyré v prášku g Zemiak skorý ,071g Špargľa varená ,5g Špargľa sterilizovaná ,9g Špargľa ,017g Prívarok hráškový g Rizoto zeleninové g Hrášok sterilizovaný ,9g Mrkva sterilizovaná ,9g Hrášok ,032g Mrkva ,194g Hotové jedlá NaCl v g/1 porciu % z dennej dávky Konzervovaná zelenina NaCl v g/100 g Surová zelenina Zelenina v surovom stave má zanedbateľný obsah soli . Lenže tepelnou úpravou sa podstatne obsah soli zvyšuje. Napr. Zemiakové pyré v prášku má až 50% dennej dávky.

7 Pre výživu organizmu nepostrádateľná zelenina - obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky, balastné látky. Ideálna je v prírodnom stave, konzervovaním a nakladaním sa obsah soli prudko zvyšuje.

8 Obsah soli v minerálnych vodách
0,005 % 0,028g 11,3 Korytnica 0,083 % 0,5g 202,5 Slatina 0,0001 % 0,006g 2,5 Bonaqua 0,011 % 0,07g 27,6 Mitická 0,00005 % 0,003g 1,4 Rajec 0,034 % 0,17g 70 Mattoni 27 % 1,62g 650 Fatra 0,038 % 0,023g 91,8 Baldovská 0,16 % 0,96g 385 Budišská % z dennej dávky NaCl v g/l Obsah Na+ v mg/l Názov Minerálne vody ako sú FATRA, BUDIŠSKA, majú vysoký obsah soli a preto by ich príjem mal byť minimálny. Z vymenovaných sú najvhodnejšie RAJEC,BONAGUA,KORYTNICA.

9 Obsah soli - ryby a morské organizmy
19 % Rybie prsty vyprážané ,12g Úhor údený ,25g Sleď v rajč.omáčke 0,87 g 0,08-0,13g Pstruh dúhový, losos obyč.,tuniak, kapor, pleskáč, sumec, 25 % Rybacia polievka so zeleninou ,5g Treščí šalát ,71g Sardinky v oleji ,02g Tuniak v oleji g 0,17-0,14g Treska škvr., karas, úhor, halibut atlant., pstruh atlant.,ostriež 33 % Rybie krokety s citrńovou g omáčkou Sleď nakladaný ,35g Sardely v oleji ,5g Rybie prsty mrazené 1,3g 0,73-1,05g Kreveta, sépia, ustrica, chobotnica, krab, homár 50 % Pstruh pečený na masle g Rybie filé na masle Kapor vyprážaný Krevety varené ,6g Krabie tyčinky ,75g 0,27-0,3g Žralok, sardinka, šprota, kalmár, 58% Rybie filé vyprážané ,5g Losos údený ,2g Treska sušená solená ,68g 0,20-0,25g Makrela, treska filé,platesa, šťuka, sardela európska, sleď,lieň, zubáč Hotové jedlá NaCl v g/porciu % z dennej dávky Rybie výrobky mrazené, konzervované NaCl v g/100 g NaCl g/100g Názov suroviny Niektoré konzervované rybie výrobky majú veľmi vysoký obsah soli, ktorý niekoľko násobne prevyšuje dennú spotrebu. Ryby aj keď sú zdravé,ale tepelnou úpravou ako hotové jedlo majú vyšší obsah soli.

10 Ani drobné „dary mora“ nemusia byť -pre vyšší obsah solí celkovo -také zdravé ...

11 Z predchádzajúceho prehľadu vyplýva, že je nutné v záujme zdravia obyvateľstva prijať čo najskôr opatrenia aj pri výrobe potravín na zníženie obsahu NaCl. Konkrétne: znížiť obsah soli v priemyselne spracovaných potravinách -postupne a trvale (zníženie o 10-20% nezmení chuť) stanoviť hodnotové rozpätie obsahu NaCl pre jednotlivé skupiny potravín urýchlene uzákoniť povinné vyznačenie obsahu soli na nálepkách (pozor na rozdiel: Na v g krát 2,5 = NaCl v g,) v stravovacích prevádzkach stanoviť max. hodnoty obsahu NaCl v hotových jedlách ( napr. aby jedno kompletné jedlo obsahovalo max.33 % z priemernej odporúčanej dennej dávky, t.j. 2g NaCl pre dospelú osobu) Cieľom na najbližších 10 rokov je znížiť množstvo soli pridávanej vo výrobe a v reštauráciách o 50%

12 Menu pre dospelých Raňajky : Obed : Večera :
1. 150g Šunkovo-syrový tanier, pečivo 2 ks ,5g /1,1g /1,8g = 4,4g % /100g šunka,50g syr eidam/ 2. 150g Hydinové párky, chlieb 2 ks, horčica ,9g /1g/ 1,25g = 7,15g % 3. 200g Praženica s klobásou, pečivo 2ks ,8g /1,5g /1,8g = 4,1g % Obed : Polievka: 0,33l Krupicová s vajcom g % 0,33l Šampiňónová g % 0,33l Guľášová ,5g % Hl. jedlo: 1. 150g Pečené mäso, kapusta, knedľa ,5g / 2,5g / 1,5g = 5,5g % 2. 250g Halušky s kyslou kapustou g % 3. 150g Španielsky vtáčik, dusená ryža, nakladaná uhorka g /1,5g /0,45g = 4,95g % Večera : 1. 100g Rybie filé na masle, zemiaková kaša, g / 3g = 6g % zeleninová obloha g Pizza šunková , kečup g / 1,25g = 3,25g % g Cestoviny zapekané so syrom, čalamáda g / 0,45g = 3,45g % Menu V jedálnom listku sme vybrali niekoľko druhov jedál a to hlavne takých,ktoré sú najviac zaužívané v naších slovenských domácnostiach. V týchto jedlách je obsah soli vysoko nad priemerom dennej dávky. Keď si zrátame 1 celodenné menu, tak zistime aké je alarmujúce číslo v g a v %. Približne je to okolo 15g dennej spotreby, čo je 250%.

13 Znížiť príjem soli na požadovanú úroveň v rodinách znamená postupne odstraňovať prisáľanie jedál, namiesto soli používať rôzne rastlinné koreniny a pri výbere jedál uprednostňovať prirodzené potraviny pred priemyselne spracovanými. V domácnostiach nepridávať soľ počas prípravy pokrmov, nevykladať soľ na jedálenský stôl Veď pohľad do našich jedálničkou hovorí jasne. Tak čo nám je drahšie – soľ?, zlato? ...alebo vlastné zdravie?

14 Menu pre deti vo veku 10-12 rokov ( do 5g soli)
Raňajky : 80g Vaječná omeleta, pečivo 1ks ,3g/ 0,9g = 2,2g % 30g Sardinková nátierka, chlieb ,4g/ 0,5g = 0,9g % 50g Syr eidam, saláma, pečivo 1,1g/2g/0,9g = g % 100g Treščí šalát, chlieb ,7g/0,5g = ,2g % Obed : Polievka: 0,25l Karfiolová g % 0,25l Krupicová s vajcom g % Hl. jedlo: g Špagety s mäsom a syrom ,kečup 2g,1,25g = 3,25g % 100g Morčacie prsia v cestíčku, ,1g/1g = 2,1g % opekané zemiaky, zel. šalát Večera : Hl. jedlo: g Rybie prsty vyprážané, ,1g /1,5g /0,2g = 2,8g % zemiaková kaša, zel. šalát 100g Špenátový prívarok, g /1g /0,9g = 3,9g % var. zemiaky, volské oko


Stiahnuť ppt "Obsah soli - mäso Hotové jedlá NaCl v g/porciu % z dennej dávky"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google