Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Slovenské Jedlá na všetky sviatky.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Slovenské Jedlá na všetky sviatky."— Prepis prezentácie:

1 Slovenské Jedlá na všetky sviatky.
B. Mesaroš A

2 Obsah Veľkonočné jedlá Vianočné jedlá Svadobné jedlá Obedové menu
Pitný režim

3 Veľkonočné jedlá Šovdra (šoudra, šoldrina, šódra) sa pripravovala po zabíjačkách hlavne na strednom a východnom Slovensku, kde často ani pomenovanie šunka nepoznali. Jej názov pochádza zo šarišského slova označujúceho veľkonočnú šunku Najlepšia šovdra je domáca... RECEPT TU!

4 Hrudka Je v podstate syr z vajec známy najmä na východe Slovenska.
Je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov. Jedlo z vajec, mlieka alebo syra Nie je extra veľká ani malá RECEPT TU!

5 Cviklový šalát Je príloha k šoudre, hrudke a všetkým veľkonočným jedlám. Je mierne štipľavý pretože je v ňom chren. Jeho príprava nie je náročná. RECEPT TU!

6 Vianočné jedlá Kapustnica- pripravuje sa z kapusty, húb, klobás, rôsolu Je mierne kyslá ale chutí perfektne  Väčšinou sa požíva na Štedrý večer, 1. sviatok Vianočný a Silvester 31.12 RECEPT TU!

7 Bobaľky (opekance) Tradičným vianočným jedlom, ktoré sa jedáva len raz v roku sú bobaľky. Poznáme kapustové, tvarohové a makové Cesto je z múky, mlieka, cukru a soli. RECEPT TU!

8 Vyprážaný Kapor Spolu so zemiakovým šalátom je pre väčšinu z nás kapor neodmysliteľnou súčasťou štedrovečernej večere a symbolom Vianoc. Podávame buď so zemiakovou kašou alebo so zemiakovým šalátom Kapor sa na vianočný stôl postupne prepracoval na prelome 19. a 20. storočia, do tej doby vyzeralo vianočné menu celkom ináč... RECEPT TU!

9 Svadobné jedlá Plnený kapustný list ( po východňarsky HOLUBKY)
Holubky nie sú len jedlo, je to tradícia. Potrebné suroviny ryža, kapusta, bravčová masť... RECEPT TU!

10 Obedové menu Polievky -Kuracia polievka -Fazuľová polievka
-Držková polievka Hlavné jedlá –Halušky -pirohy V názve jedla je prepojenie na recept...

11 Nápoje Slivovica- tradičný slovenský nápoj ktorý si väčšina Slovákov vyrába doma (alkohol) Žinšica- vyrobená z ovčieho mlieka, ktorá sa okrem kyslého mlieka podávala k bryndzovým haluškám. Víno -Tokajské víno z Tokaja patrí k najlepším zo známych odrôd. Značkovým vínom s tradíciou je aj červené víno Račianska frankovka.

12 Zdroje Varecha.sk Fanky.sk Wikipedia.sk

13 Ďakujem za pozornosť!


Stiahnuť ppt "Slovenské Jedlá na všetky sviatky."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google