M. Bellušová, V. Foltínová, D. Kohútová, L. Lipová 2.A 2009/2010

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Fašiangy Natália Barvířová 9.a.
Advertisements

Samuel Bubica, ZŠ Ulica mieru,4.B. 2012/2013
Návraty do minulosti Hudba v stredoveku 5. – 14. storočie.
Grécke náboženstvo.
Určovanie storočí STOROČIE – časová jednotka, ktorá má sto rokov
Mgr. Ján Hlaváč, OBN – 1. ročník
Jamajka Michaela Rybárová.
Grécko.
Infarkt myokardu Dominika Darmová 3.E.
Liečivé účinky Marihuany
Madagaskar.
Chlieb z hľadiska fyziky
Sci-fi (Science fiction)
„Hojnú úrodu, daj nám Pane“
Základné ukazovatele vývoja národného hospodárstva
Dejiny Banskej Bystrice
Grécko (dovolenková destinácia)
Povinne hlÁsenÉ ochorenia
Víno z pohľadu etiky a umenia a kultúry
Tomáš Peprný Filip Wagner 3.C
Riešenie krízových situácií
T U R E C K O Michal Briak 3.E.
Market – trh Ing – dej, činnosť
Med Elixír zdravia.
Katarína Garajová Romana Kováčiková 3. D
Elektromagnetické vlnenie
VÁPNIK.
Krajina vychádzajúceho slnka
Kultúrne pamiatky UNESCO na Slovensku
Cisco a Internetové siete
POĽNOHOSPODÁRSTVO.
SOP pre prepuknutie epidémie cholery
Dominika Sýkorová III.B 2011/2012
Alkohol a alkoholické nápoje
Mesto Prešov.
História matematiky Známi matematici.
Argentína.
Kultúrne a historické pamiatky v krajoch Slovenska
Víno TVORBA PROJEKTOV Téma: Dejepis - Víno.
Pomôcky: Úloha: igelitové vrecká (4 kusy) 6 kúskov chleba Chladnička Čas: 3 týždne Zistiť ,v ktorom prostredí sa najrýchlejšie vytvorí pleseň na chlebe.
Manažment kultúry Predmet: Manažment športu – 8. prednáška
Dopyt, ponuka, rovnovážna cena
Slovenské Jedlá na všetky sviatky.
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
vo svetovej literatúre 1. polovica 19. storočia –koniec 19. storočia
PREZENTÁCIA Z DEJEPISU
CHLIEB V GEOGRAFII Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského Banská Bystrica
Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline
BOH Eucharistia Dobrý dar Eucharistia grécke slová Eu – dobrý
B. Bystrica – Badín 2014 konferencia o pastorácii rodín vo farnosti
PYRAMÍDA ZDRAVEJ VÝŽIVY
DIECÉZNA ŠKOLA VIERY 3. TÉMA: EUCHARISTIA..
Miriam Halvoňová Gymnázium J. G. Tajovského Banská Bystrica
Prehľad projektu Oblasti vzdelávania Veková skupina Vzdelávacie ciele
Iný pohľad na globálne otepľovanie
Michaela Skúpa 3. B Barbora Javorská 3.B
ČOKOLÁDA Michaela Tuschlová 1.C.
Veľká Morava.
Ako u nás len trochu iná ponuka
I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
Chlieb v matematike, a v umení a kultúre
v európskej literatúre
Trenčín Kyselicová.
Gymnázium J.G. Tajovského Simona Kulfasová 3.L
Gavalcová, Králiková, Slemenská, Strečková 2.A, 2010
Najvýznamnejšie bitky 2. svetovej vojny
ČOKOLÁDA Oblasť: Dejepis Vypracovali: Adam Bučko Ivana Dobríková
Príbeh o anjeloch.
Liptov Dominik Beňo 4.A.
Egyptské pyramídy.
Prepis prezentácie:

M. Bellušová, V. Foltínová, D. Kohútová, L. Lipová 2.A 2009/2010 CHLIEB V DEJEPISE M. Bellušová, V. Foltínová, D. Kohútová, L. Lipová 2.A 2009/2010

Úvod Chlieb sprevádza ľudstvo takmer celou históriou (je jednou z najstarších potravín) Najstaršie zmienky o chlebe – 11. stor. (dvory, kláštory) Vo svete je jeho história ešte väčšia Znak úcty – pokrm, platidlo, Boží dar

1. Prvý chlieb História výroby chleba sa časovo kryje s dejinami pestovania obilia Presný záznam o objave chleba v strave človeka neexistuje (náhodne – Egypt) Egypt (4 – 6 tisícimi rokmi p. n. l. ) – pestovanie obilnín Najstaršie pestované obilniny: – vo svete – pšenica, jačmeň – na Slovensku – S – raž, ovos – J – pšenica, jačmeň

1.1 Výroba chleba 1. kysnutý chlieb – náhodne (kvasinky zo vzduchu sa dostali do pšeničného cesta) Najstarší recept – Egypt (Essenský chlieb) Postupy pečenia prevzali a rozšírili – Rimania (základy dodnes /domáci chlieb/) Výroba - vo veľkej vážnosti – zvyky pri výrobe Platilo veľa zásad, ktoré sa nesmeli porušiť Chlieb sa nikdy nevyhadzoval (vzácnosť)

Obr. č. 1 - Chlieb pečený v minulosti

2. Dejiny chleba Od lovcov k roľníkom v kamennej dobe – neolitická revolúcia Egypťania nám zanechali unikát – bochník chleba (Téby) Starovek – kvasený chlieb a pivo – základná potravina, súčasť mzdy., obetný dar Chlieb nie len ako potrava: Grécko – chlieb slúžil ako príbor na vytieranie omáčok Rím – ženám slúžil ako pleťová maska (rozmočený v kozom mlieku) Stredovek – chlieb – pokrmom, tanierom i príborom zároveň

3. Chlieb a kultúra Prelína sa celou ľudskou kultúrou Chlieb – už v najstarších písomnostiach histórie (Starý zákon), v rozprávkach, pesničkách básňach, románoch, vo výtvarnom umení atď. Na egyptských hieroglyfoch Starorímska zásada – vládnuť podľa hesla „ Chlieb a hry“ (dať ľuďom jedlo a zábavu)

4. Povery a zvyky „boží dar“ počas prípravy sa zvykol 7 krát požehnávať (zabezpečenie dobrého chleba) Povery spojené s nešťastím, smrťou, biedou... Symbol pohostinnosti a úcty – vítanie návštev chlebom a soľou (na Slovensku, ale aj u iných slovanských národov) Svadobné obyčaje – dar, vítanie

5. Pekárstvo Remeselnou a priemyselnou výrobou chleba Súvis so vznikom poľnohospodárskej výroby a pestovaním obilnín Spôsob prípravy – vplyv na kvalitu a chuť Ako remeslo – na území Slovenska od 13.-14. stor. Najstaršie známe pekárne chleba – Kremnica Od 2. pol. 19. stor. – opúšťa sa domáce pečenie a prechádza sa na jeho miesto remeselná výroba Najrýchlejší rozvoj pekárstva – medzi dvomi svetovými vojnami Po 1948 – pekárstvo sa začleňuje do mlynského a pekárenského priemyslu Patrónka pekárov – Sv. Anna (rozdávala chlieb chudobným)

Obr. č. 2 - Pec na pečenie chleba

Obr. č. 3 - Pečenie chleba v remeselnej výrobe

5.1 Z čoho sa piekol chlieb Zloženie – rôzna zmes múk alebo šrotu Najčastejšie – pšeničná alebo ražná múka V čase biedy – ovsená alebo pohánková múka, pšeničné otruby alebo bukvice Podľa podielu rôznych múk alebo druhu múky sa menila aj jeho chuť a vlastnosti

5.2 Pekárenské „podvody“ Pečenie nepoctivého chleba – hlavne v období keď sa cena múky vyšplhala vyššie Kuriózne prípady – zámena múky za slamu, lístie, banány ( Nemecko) Aj v súčasnosti – zdravý chlieb (celozrnný), dobrý názov, farba = drahší, v skutočnosti však niektoré z takýchto chlebov obsahujú len malý podiel celozrnných múk a farba chleba je docielená pridávaním melasy alebo jablkovej vlákniny do cesta

RESUMÉ /Záver/ Dnešný chlieb je možno trochu iný, než v dávnej minulosti, no i tak ale vychádza z rovnakých základov a storočiami overených tradícií výroby. Máte tak možnosť ochutnať chleby svetlé i tmavé, klasické i toastové, celozrnné i chleby špeciálne dochutené. Chlieb považujeme za zdravé a zároveň chutné jedlo. Vďaka vysokému obsahu vlákniny je účinnou zbraňou v prevencii a liečbe črevných ťažkostí. Do určitej miery dokonca chráni pred niektorými typmi rakoviny. V správe, ktorú nedávno vydala Svetová zdravotnícka organizácia, sa uvádza, že zložené sacharidy, ktoré sa nachádzajú v chlebe, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a pomáhajú zvládnuť cukrovku.

Obr. č. 4 – Dnešný čierny chlieb

Obr. č. 5 – Celozrnný chlieb

ZDROJE INFORMÁCIÍ http://www.dobrychlebik.sk http://www.vamex.sk http://ivanbella.blog.sme.sk http://www.tahaky-referaty.sk/Vyroba-chleba http://www.penam.cz/sk/rodina/chlieb-v-premenach-storoci/

Ďakujeme za pozornosť !