charakteristika a biologický význam LIPIDY charakteristika a biologický význam Laura Čunderlíková 3.A
Definícia lipidov estery vyšších karboxylových kyselín a alkoholov
Vznik lipidov Vznikajú reakciou alkoholu s vyššou karboxylovou kyselinou Esterifikácia Kyselina palmitová + 3CH3 – (CH2 )14 – COOH - 3H2O → alkohol
Význam lipidov stavebné látky zásobné látky zdroj a zásoba energie obaľujú orgány funkcia tepelnej izolácie stavba bunkových membrán
Delenie lipidov a) Podľa konzistencie b) Podľa štruktúry Tuhé (maslo, masť) a) Podľa konzistencie b) Podľa štruktúry jednoduché lipidy acylglyceroly vosky zložené lipidy fosfolipidy glykolipidy lipoproteíny izoprenoidné lipidy terpény karotenoidy steroidy Kvapalné (oleje)
Vosky Estery vyšších mastných kyselín a vyšších jednosýtnych alkoholov vlastnosti: cetylalkohol (C16), stearylalkohol (C18), myricylalkohol (C22), cerylalkohol (C26) Pevné, nežltnú Ťažko sa zmydelňujú, nehydrolizujú Hydrofóbne, produkty rastlín a živočíchov
Vyššie karboxylové kyseliny kyselina maslová CH3 – (CH2) – COOH kyselina palmitová CH3 – (CH2 )14 – COOH kyselina steárová CH3 – (CH2 )16 – COOH kyselina olejová CH3 – (CH2 )7 – CH = CH - (CH2 )7 – COOH kyselina linolová CH3 – (CH2 )4 – CH = CH - CH2 – CH = CH -(CH2 )7 – COOH kyselina linolénová CH3 - CH2 – CH = CH - CH2 – CH = CH - CH2 – CH = CH – (CH2 ) 7 - COOH
Kyselina palmitová Vyššia, nenasýtená, mastná kyselina V živočíšnych a rastlinných tukoch Žltá, hnedá , nerozpustná vo vode
Kyselina linolová Omega- 6 Zmierňuje pocit hladu, spomaľuje rast tukového tkaniva V mlieku, mliečnych výrobkoch, hovädzom a baraňom mäse
Vysychanie olejov Ľanový olej, makový olej Môžeme urýchliť pridaním látok vysušovadiel (sikatív) vznikajú znehodnotené oleje, ktoré sa využívajú na výrobu fermeží
Hydrolýza lipidov a) kyslá hydrolýza b) zásaditá hydrolýza = zmydelňovanie, výroba mydla, dezinfekcia
Bibliografické údaje http://www.chemicalize.org http://referaty.aktuality.sk http://bioweb.genezis.eu
Ďakujem za pozornosť