charakteristika a biologický význam

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Advertisements

TUNDRY RICHARD RYBÁR V.D.
Vyparovanie a var Gabriel Horos.
Posudzovanie vplyvov na životné prostredie a krajinný vzhľad
Michaela Štofaníková 1.D
Jadrový reaktor, jadrová elektráreň
Rast, vývin rastlín a Hydropónia
Liečivé rastliny Dominika Bohunická.
Pozorovanie rastlinných buniek
Liečivé účinky Marihuany
Biológia Endokrinné žľazy a vplyv hormónov na život človeka
Všeobecná štruktúra bunky
KRV lat. sanguis.
Chlieb z hľadiska fyziky
Jadrová energia.
Vybrané návykové látky a ich dopad na ľudský organizmus
ZVUK Marián Pitel.
Michaela Žačková 3.A Nukleové kyseliny.
Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B
Vírusy ...neviditeľní nepriatelia Natália Schlanková
NOVÉ SYSTÉMY LOGITEX PRE NULOVÉ DOMY
Učíme efektívne a moderne – inovácia vyučovacieho procesu
REGULAČNÉ SÚSTAVY ŽĽAZY S VNÚTORNOU SEKRÉCIOU Dária Šutáková, 3.C.
Alternatívne zdroje energie
Med Elixír zdravia.
Mliekujeme.
VÁPNIK.
PROTOLYTICKÉ REAKCIE.
Biologický experiment
Biochémia makroergických molekúl
Možnosti podnikania mladých farmárov v ŽV
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Finančná matematika Postupnosti.
Ľuboš Dobrota Matúš Klobušický III.E 2009/2010
Alkohol a alkoholické nápoje
„Každá kvapka sa počíta“
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Vírusové ochorenia Kristína Piliarová.
H u s t o t a l á t k y Dva rovnako veľké valčeky.
H u s t o t a l á t k y Dva rovnako veľké valčeky.
Analytická chémia.
Uhlík Makroelementy.
Slovenské Jedlá na všetky sviatky.
Základy jadrovej fyziky
POĽSKO Miroslav Opiela 3.C.
Znečistenie vody človekom
UHĽOVODÍKY Katarína Bullová 3.D.
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
Topic : Sustainable Construction LFS Kirchberg am Walde, Austria
Elektrický prúd v kovoch
Rebarbora Matej Babej 3.a.
Papier z chemického hľadiska
Dominik Medvecký II.B GSF v Žiline
Imunitný systém človeka
Živočíšna a rastlinná bunka
Podnikanie a podnikateľský plán
Geneticky modifikované potraviny
Zdravá výživa.
Papier z hľadiska fyziky
Michaela Skúpa 3. B Barbora Javorská 3.B
ČOKOLÁDA Michaela Tuschlová 1.C.
Malé molekuly ako inhibítory amyloidnej agregácie
Zdravá contra nádorová bunka
Opakovanie Zmesi a chemicky čisté látky.
Vyučovanie prírodopisu / biológie na Slovensku
Kyselina acetylsalicylová
ALKÉNY IX.A.
DOBRÉ A ZLÉ (TUKY, SLADKOSTI, SOĽ) a FITNESS TÍNEDŽERA
Zrážky 7. ročník.
Stavba Baktérií Tomáš Poliačik, 3.E.
Prepis prezentácie:

charakteristika a biologický význam LIPIDY charakteristika a biologický význam Laura Čunderlíková 3.A

Definícia lipidov estery vyšších karboxylových kyselín a alkoholov

Vznik lipidov Vznikajú reakciou alkoholu s vyššou karboxylovou kyselinou Esterifikácia Kyselina palmitová + 3CH3 – (CH2 )14 – COOH - 3H2O → alkohol

Význam lipidov stavebné látky zásobné látky zdroj a zásoba energie obaľujú orgány funkcia tepelnej izolácie stavba bunkových membrán

Delenie lipidov a) Podľa konzistencie b) Podľa štruktúry Tuhé (maslo, masť) a) Podľa konzistencie b) Podľa štruktúry jednoduché lipidy acylglyceroly vosky zložené lipidy fosfolipidy glykolipidy lipoproteíny izoprenoidné lipidy terpény karotenoidy steroidy Kvapalné (oleje)

Vosky Estery vyšších mastných kyselín a vyšších jednosýtnych alkoholov vlastnosti: cetylalkohol (C16), stearylalkohol (C18), myricylalkohol (C22), cerylalkohol (C26) Pevné, nežltnú Ťažko sa zmydelňujú, nehydrolizujú Hydrofóbne, produkty rastlín a živočíchov

Vyššie karboxylové kyseliny kyselina maslová CH3 – (CH2) – COOH kyselina palmitová CH3 – (CH2 )14 – COOH kyselina steárová CH3 – (CH2 )16 – COOH kyselina olejová CH3 – (CH2 )7 – CH = CH - (CH2 )7 – COOH kyselina linolová CH3 – (CH2 )4 – CH = CH - CH2 – CH = CH -(CH2 )7 – COOH kyselina linolénová CH3 - CH2 – CH = CH - CH2 – CH = CH - CH2 – CH = CH – (CH2 ) 7 - COOH

Kyselina palmitová Vyššia, nenasýtená, mastná kyselina V živočíšnych a rastlinných tukoch Žltá, hnedá , nerozpustná vo vode

Kyselina linolová Omega- 6 Zmierňuje pocit hladu, spomaľuje rast tukového tkaniva V mlieku, mliečnych výrobkoch, hovädzom a baraňom mäse

Vysychanie olejov Ľanový olej, makový olej Môžeme urýchliť pridaním látok vysušovadiel (sikatív) vznikajú znehodnotené oleje, ktoré sa využívajú na výrobu fermeží

Hydrolýza lipidov a) kyslá hydrolýza b) zásaditá hydrolýza = zmydelňovanie, výroba mydla, dezinfekcia

Bibliografické údaje http://www.chemicalize.org http://referaty.aktuality.sk http://bioweb.genezis.eu

Ďakujem za pozornosť