Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice"— Prepis prezentácie:

1 Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Učíme efektívne a moderne – inovácia vyučovacieho procesu v súlade s modernizáciou ŠkVP Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ. Moderné vzdelávanie pre modernú spoločnosť.

2 NÁTEROVÉ LÁTKY Gabriela Petríková

3 Vytvárajú súvislú ochrannú vrstvu. Obsahujú:
Náterové látky Súhrnný názov všetkých výrobkov, ktoré sa dajú nanášať na podklad v tekutom, kašovitom a práškovom stave. Vytvárajú súvislú ochrannú vrstvu. Obsahujú: filmotvorné látky (spojivá), pigmenty, plnivá, prchavé zložky (rozpúšťadlá a riedidlá), ostatné prísady (aditíva, zvláčňovadlá atď.). Z pohľadu odlišného obsahu pigmentov a plnív ich delíme na ďalšie skupiny.

4 Základové farby – antikorózna ochrana, sú viac pigmentované a odolné.
Náterové látky Bezfarebné krycie laky neobsahujú žiadne pigmenty ani plnivá. Hlavnou požiadavkou je lesk a hladký povrch. Vrchné laky – nízky obsah pigmentov a plnív – lesk, hladký povrch. Základové farby – antikorózna ochrana, sú viac pigmentované a odolné.

5 Zásada: riadne a pravidelné premiešanie.
Náterové látky Tmely a plniče – špeciálne náterové látky s vysokou koncentráciou pigmentov a plniv (vyrovnávanie nerovností, rýh, utesňovanie, trhliny). Zásada: riadne a pravidelné premiešanie.

6 Náterové látky Filmotvorné látky – neprchavé zložky, vytvárajú náterový film a udržiavajú ostatné prísady. Vyskytujú sa samostatne, alebo ako súbor filmotvorných látok, potom sú to spojivá. Zvláčňovadlá – organické látky → hustoolejovité až tuhé. Používajú sa do tvrdých a krehkých filmotvorných látok, aby nepraskali. Zvyšujú nepriepustnosť.

7 Plnivá – obdoba pigmentov, sú aktívne a pasívne.
Náterové látky Pigmenty – práškovité, nerozpustné, majú farbiace a krycie vlastnosti, môžu byť organické a anorganické, prírodné a umelé. Plnivá – obdoba pigmentov, sú aktívne a pasívne. Rozpúšťadlá – prchavé látky, v ktorých sú pevné suroviny pre vznik laku rozpustné.

8 Riedidlá – riedia, musia byť prchavé.
Náterové látky Riedidlá – riedia, musia byť prchavé. Spomaľovače – pomaly prchavé rozpúšťadlá. Sušidlá – zlúčeniny kovov (Co, Mn, Pb, Fe, Zn a Ca), urýchľujú zasýchanie náterov.

9 Zdroje: CPA SR: Tmelenie a brúsenie, pracovný zošit Ing. Košťál,M
Zdroje: CPA SR: Tmelenie a brúsenie, pracovný zošit Ing.Košťál,M., Spurný,Fr.: Autolakýrník, učebnice pro autoopravárenství, vyd. František Spurný, F.S. Publishing, Plzeň, ISBN

10 Košice Február 2011


Stiahnuť ppt "Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google