Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Ľuboš Dobrota Matúš Klobušický III.E 2009/2010

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Ľuboš Dobrota Matúš Klobušický III.E 2009/2010"— Prepis prezentácie:

1 Ľuboš Dobrota Matúš Klobušický III.E 2009/2010
MODERNÉ ZDROJE TEPLA Ľuboš Dobrota Matúš Klobušický III.E 2009/2010

2 Typy moderných zdrojov tepla
Tepelné čerpadlá Solárne systémy Kondenzačné kotly Kotly na biomasu

3 Tepelné čerpadlá využívajú až do 75% prírodnú energiu

4 Tepelné čerpadlá - princíp činnosti

5 Tepelné čerpadlá - princíp činnosti – animácia
kompresor výparník kondenzátor expanzný ventil

6 Tepelné čerpadlo vzduch/voda
Odoberá teplo z vonkajšieho vzduchu a odovzdáva ho do vykurovacej vody.

7 Vzduch/voda + Jednoduchá a rýchla inštalácia bez potreby zemných prác. Nižšie investičné náklady ako pri tepelnom čerpadle s vrtom. Veľmi vhodné pre vykurovanie sezónnych bazénov. - Vyššie prevádzkové náklady ako pri tepelnom čerpadle zem/voda. Kratšia životnosť. Nízky výkon a výkonové číslo pri zimných nízkych vonkajších teplotách.

8 Tepelné čerpadlo voda/voda
Odoberá teplo z vody a odovzdáva ho do vykurovacej vody.

9 Voda/voda + Najnižšie prevádzkové náklady. V porovnaní s vrtmi aj nižšie investičné náklady. - Môže sa použiť len v lokalitách s dostatkom spodnej vody. Systém vyžaduje pravidelnú údržbu a dozor. Vyššie náklady na servis.

10 Tepelné čerpadlo zem/voda
Odoberá teplo zo zeme (hĺbkový vrt alebo plošný zemný kolektor) a odovzdáva ho do vykurovacej vody.

11 Zem/voda - Vyššie investičné náklady, nutnosť stavebného povolenia.
+ Vďaka malým nárokom na priestor môžeme vrty realizovať pri väčšine objektov. Nízke prevádzkové náklady, možnosť využitia vrtov pre lacné chladenie domu v letnom období. - Vyššie investičné náklady, nutnosť stavebného povolenia.

12 Plynový kondenzačný kotol
Kotol, ktorý produkuje teplo spaľovaním plynu a umožňuje využiť aj teplo vodných pár vznikajúcich pri spaľovaní zemného plynu.

13 Plynový kondenzačný kotol
Ako vlastne pracuje kondenzačný kotol? Pri klasických zdrojoch tepla sa prenáša tepelná energia zo spalín do vykurovacej vody v primárnom výmenníku, kde dochádza k ich ochladeniu na určitú teplotu (v priemere cca 120 °C). Takto získané teplo je označované ako citeľné teplo. Spaliny ďalej obsahujú určitú časť tepelnej energie – tzv. latentné – kondenzačné teplo. Ide o teplo spojené s vodnou parou, ktorá vzniká pri spaľovaní plynu.

14 Plynový kondenzačný kotol
Konštrukcia kondenzačných kotlov vďaka veľkej ploche výmenníka umožňuje využiť kondenzačné teplo. Po odovzdaní primárneho tepla zo spalín dochádza k ich ďalšiemu ochladeniu až na teplotu, ktorá sa nachádza pod hodnotou rosného bodu. Pokiaľ sa teplota pohybuje v tejto oblasti, vodná para obsiahnutá v spalinách kondenzuje a tým je tepelná energia dodatočne odovzdávaná do vykurovacieho systému. Kondenzačná technika využíva navyše nielen latentné teplo, ale aj primárna tepelná energia je využitá účinnejšie ako v klasických kotloch.

15 Zloženie kondenzačného kotla
Spaľovacia komora Thermo-Compact modul(horák, ventilátor, plynová armatúra) Obehové čerpadlo Sekundárny výmenník Trojcestný prepínací ventil Ovládací panel s elektronickou jednotkou Pripojovacie miesta (kúrenie + TV) Nabíjacie čerpadlo zásobníka Zásobník s vrstveným ukladaním vody

16 Zloženie kondenzačného kotla
1) plastový odvod spalín 2) nerezový kruhový horák s predzmiešavaním 3) chladená spalovacia komora 18) odvod kondenzátu 19) prívod plynu 26) nerezový veľkoplošný výmenník 29) přívod spalovacího vzduchu 30) nerezový vodící plech 31) nerezový kryt výměníku 32) spodní část výměníku - chladič spalin 33) horní část výměníku ohřívaná plamenem 34) chlazení hořáku 35) předsměšovací komora

17 Prierez kondenzačným kotlom

18 Solárne systémy Solárne systémy využívajú tepelnú energiu, ktorú vyžaruje slnko a ktorá dopadá na našu planétu. Táto tepelná energia sa šíri sálaním.

19 Princíp činnosti solárneho systému.
Solárny systém aktívne využíva slnečnú energiu a transformuje ju na tepelnú energiu. Kolektor, spojovacie potrubie a spotrebič tvoria základ solárneho zariadenia. Pod spotrebičom rozumieme bojler, bazén, vykurovací systém alebo iný spôsob využitia tepelnej energie. Absorbér kolektora zachytáva slnečné lúče a premieňa ich na teplo. Nemrznúca kvapalina odvádza získané teplo potrubným systémom do výmenníka tepla úžitkovej vody, vykurovanie budov a ohrev vody v bazénoch. Komplexný solárny ohrev zahrňuje ešte zásobník, elektronickú reguláciu, expanznú nádobu, obehové čerpadlo a celý rad ďalších armatúr potrebných pre bezchybnú funkciu slnečných kolektorov.

20 Zloženie solárneho kolektora

21 Typy solárnych kolektorov
Plochý solárny kolektor Vákuový trubicový solárny kolektor

22 Plochý solárny kolektor

23 Vákuový trubicový solárny panel

24 Využitie solárnych kolektorov
Príprava teplej vody Prikurovanie budov Ohrev vody v bazénoch Priemyselné teplo

25

26 Kotly na biomasu Kotly na biomasu používajú na výrobu tepla spaľovanie biomasy.

27 Kotly na biomasu Biomasa v podobe rastlín je chemicky zakonzervovaná slnečná energia. Je to súčasne jeden z najuniverzálnejších a najrozšírenejších zdrojov energie na Zemi. Biomasa sa ako palivový zdroj využíva od objavenia ohňa. Jej výhodou je, že ponúka nielen veľkú rôznorodosť vstupných surovín, ale aj univerzálne využitie v energetike.

28 Kotly na biomasu Najrozšírenejším palivom z kategórie biomasy je drevo. Drevo ako palivo môže mať rôznu podobu - môže byť využívané ako kusové, ako drevný odpad (napr. vo forme štiepok, alebo peliet) alebo môže byť špeciálne pestované ako energetická rastlina napr. vŕba. Existujú však aj iné zdroje, ktoré hrajú významnú úlohu v energetickej bilancii mnohých krajín. Sem patria napr. organické zvyšky z poľnohospodárskej výroby ako je napr. slama. Biomasou je aj bioplyn získavaný zo skládok komunálneho odpadu, čističiek odpadových vôd alebo hnojovice zo živočíšnej výroby.

29 Kotly na biomasu Automatizované kotly na biomasu používajú na výrobu tepla : Brikety Pelety

30 Ďakujeme za Vašu pozornosť


Stiahnuť ppt "Ľuboš Dobrota Matúš Klobušický III.E 2009/2010"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google