Spracovali: J.Marko, J.Fašung

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Jar 2. ročník.
Advertisements

=MESIAC PRIRODZENÁ DRUŽICA ZEME =
December Nemudruj o minulosti, nesnívaj o budúcnosti, ale chop sa okamihu a uč sa od tejto chvíle.
“13 RÁD DO ŽIVOTA".
Editovanie nových záznamov Modifikácia zadaní
Evolving logic functions
V 95 rokoch sa, Don Juan rozhodne oženiť.
Úvodné vysvetlenia k tímovej práci v škole
Určovanie storočí STOROČIE – časová jednotka, ktorá má sto rokov
Dokument pápežskej Rady pre rodinu Príprava na manželstvo
NA VIANOCE PAT A MAT.
Rodinné právo prednáška č. 3.
OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI
Publicita malého projektu
Herné činnosti jednotlivca
Výzva na doplnenie disciplinárneho previnenia
Rodinné právo prednáška č. 7.
Mikulov Bc. Ľuboš Berky Mgr. Simona Majerníková
Inovácia obsahu a metód vzdelávania prispôsobená potrebám vedomostnej spoločnosti EFEKT VODOVÝCH FARIEB VYPRACOVAL: MGR.ART. BARBORA ČISÁRÍKOVÁ.
Sprostredkovateľská zmluva
Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety
Spojená stredná škola Lieskovská cesta 1 Zvolen
5.2 ZÁPICHY Tvar a rozmery stanovuje norma STN Zápichy sú technologické prvky, ktoré uľahčujú opracovanie rotačných a rovinných plôch.
som slobodný, ak nepoviem k ČOMU som slobodný.
4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU
ERASMUS MOBILITA - ŠTÚDIUM
ROEP REGISTER OBNOVENEJ EVIDENCIE PODY
Podobne po večeri vzal kalich a hovoril: "Tento kalich je nová zmluva v mojej krvi, ktorá sa vylieva za vás.“ LK 22,20.
1. princíp: Práva akcionárov, spravodlivé zaobchádzanie s akcionármi a kľúčové funkcie vlastníctva Michal Kotlárik.
Nastavte sem na začiatok efekt prílet zhora zľava, ktorý pôjde automaticky a rýchlo. Na zvýraznenie použijete vlnu, ktorá pôjde automaticky a rýchlosť.
REZERVAČNÁ ZMLUVA. REZERVAČNÁ ZMLUVA Rezervačná zmluva 1. krok k vysnívanému bývaniu výhoda RZ uzatvorenej cez sprostredkovateľa: nestrannosť – 3 stranná.
Tlačová konferencia 28.júna 2016 Vitajte!.
Seminár pre prijímateľov malých projektov
24.apríl 2019 Bratislava "Polícia pre 21. storočie"
doc. JUDr. Marek Domin, PhD.
Tehotenstvo Veronika Bajzíková 3.L , 2012.
Rodinné právo prednáška č. 6.
Hokejové pravidlá Lívia Mišková 3.A.
Otestuj sa Kvízové otázky 3. ročník.
Manažment kultúry Predmet: Manažment športu – 8. prednáška
PhDr. Tatiana Arbe OEMP ÚM STU
Nezdaniteľné časti základu dane
Povinnosti obce ako právnickej osoby podľa zákona NR SR č. 314/2001 Z
SKLÁDKY ODPADOV NA ÚZEMÍ OBCE
Vzdelávanie sestier Prof. Mgr. Katarína Žiaková, PhD.
Ako prezentovať prezentáciu?
doc. JUDr. Marek Domin, PhD.
Voľby do NR SR Voľby do EP
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
Prozodické vlastnosti reči I. Časová modulácia reči (PD č. 4)
Sprostredkovateľská zmluva
Čierne diery.
Vlak „život“ Pred časom som čítal knihu, v ktorej bol život prirovnaný k ceste vlakom. Je to výnimočne zaujímavé čítanie, pod podmienkou že ho správne.
Majstrovstvá SR základných škôl a 1
Právna úprava podnikania
Opakovanie sekvencia postupnosť príkazov (príkaz je povel, ktorý počítač alebo iné zariadenie pozná a dokáže vykonať) vykonávanú v takom poradí, v akom.
AKTÍV ŠTK ObFZ Dunajská Streda
Stredná odborná škola - Szakközépiskola Rákocziho 23, Kráľovský Chlmec
B A S K E T B A L Pravidlá.
Vývoj spotreby liekov v Slovenskej republike
Tvorba a manažment projektov
Takto sme si užili školský rok 2018/2019
Pomer prevrátený pomer postupný pomer.
ZÁSADY HLASOVEJ HYGIENY
Lineárne r o v n i c e Mgr. Ján Nandráži spracovala: E. Hlačinová.
PYTAGOROVA VETA.
ŠTART Skúšobný test s predmetu „ Príprava obyvateľstva na
Zadávanie zákaziek a kontrola VO
Minimálna mzda za každú hodinu odpracovanú zamestnancom 46,60 Sk,
PhDr. Tatiana ARBE, OEMP ÚM STU
Prepis prezentácie:

Spracovali: J.Marko, J.Fašung PRAVIDLO 7 HRACÍ ČAS Výklad pravidla, platný od 1.7.2011 Spracovali: J.Marko, J.Fašung

Hrací čas / 1 Ak sa družstvá s rozhodcom nedohodli inak, stretnutie trvá dva polčasy po 45 minút. Akákoľvek iná dohoda o zmene hracieho času (napríklad zníženie každého polčasu na 40 minút pre nedostatok svetla) musí byť urobená pred začiatkom stretnutia a musí byť v súlade s rozpisom príslušnej súťaže. Polčasová prestávka Hráči majú právo na prestávku v polčase. Nemá trvať dlhšie ako 15 minút. Zmena trvania polčasovej prestávky môže byť vykonaná len so súhlasom rozhodcu. Rozpis každej súťaže musí určovať maximálnu dĺžku polčasovej prestávky. Nadstavenie hracieho času Rozhodca je povinný nadstaviť každý polčas o primeraný čas, ktorý sa podľa jeho názoru v ňom premárnil: - striedaním, - posudzovaním zranenia hráčov, - odchodom zranených hráčov z hracej plochy, - zdržiavaním hry, - pre iné príčiny. Nadstaviť hrací čas je vo výlučnej kompetencii rozhodcu.

Hrací čas / 2 Nadstavenie premárneného hracieho času v praxi Mnoho prerušení v hre má celkom prirodzený charakter (napríklad, vhadzovanie, kop od bránky). Rozhodca musí hrací čas nastaviť, len keď je takéto prerušenie neprimerane dlhé. Náhradný rozhodca ukáže minimálny nastavený čas na konci poslednej minúty každého polčasu. Urobí tak na základe rozhodnutia rozhodcu. Ukázané oznámenie o nastavenom čase, neznamená presný čas, ktorý zostáva dokonca. Pridaný čas môže byť aj dlhší, ak to rozhodca považuje za vhodné, ale nesmie byť nikdy kratší. Rozhodca nesmie vykompenzovať prípadnú chybu pri určení hracieho času v prvom polčase, predĺžením alebo skrátením druhého polčasu. Pokutový kop Rozhodca musí predĺžiť každý polčas, ak treba vykonať pokutový kop, nariadený v normálnom hracom čase. Rozhodca ukončí polčas alebo stretnutie po skončení akcie pokutového kopu. Predčasné ukončenie stretnutia Ak rozhodca ukončí stretnutie pred uplynutím hracieho času z dôvodov, stanovených v pravidlách, musí sa opakovať, pokiaľ príslušný súťažný poriadok neurčuje inak.

Rozhodnutie SFZ V SR je hrací čas stanovený takto: a) pre dospelých 2 polčasy po 45 minút b) pre starší dorast 2 polčasy po 45 minút c) pre mladší dorast 2 polčasy po 40 minút d) pre staršie žiactvo 2 polčasy po 35 minút e) pre mladšie žiactvo 2 polčasy po 30 minút f) pre prípravku a minifutbal 2 polčasy po 25 minút g) pre ženy 2 polčasy po 45 minút h) pre žiačky 2 polčasy po 25 minút s maximálne 15 minútovou prestávkou (vrátane odchodu hráčov do kabín a ich návratu na hraciu plochu). Výnimku tvoria pohárové súťaže alebo turnaje. O výsledku predčasne skončeného stretnutia rozhoduje príslušný riadiaci orgán. Ak sa stretnutie predčasne skončilo bez viny družstiev, celé stretnutie sa bude opakovať

Odporúčania rozhodcom / 1 Meranie hracieho času Rozhodca meria hrací čas od okamihu, keď sa otvárací výkop správne vykonal a nie od okamihu, keď dal signál píšťalkou na vykonanie otváracieho výkopu. Pri meraní hracieho času sú rozhodujúce jedine hodinky rozhodcu. Napriek tomu sa odporúča, aby si ich rozhodca pred začiatkom stretnutia porovnal s hodinkami asistentov rozhodcu a s náhradným rozhodcom (ak je delegovaný). Takto môžu hrací čas sledovať aj oni. Konečné rozhodnutie o trvaní hry však prináleží rozhodcovi. Skrátenie hracieho času V súťažných stretnutiach rozhodca nesmie skrátiť predpísaný hrací čas ani vtedy, keď družstvá nastúpia až po uplynutí čakacej lehoty. V priateľských stretnutiach rozhodca môže skrátiť hrací čas (napríklad pre oneskorený nástup jedného z družstiev), no prvý polčas musí byť úplný. Nie je dovolené skrátenie hracieho času rozdeliť na obidva polčasy. Polčasová prestávka Ak si to želajú obidve družstvá, od polčasovej prestávky možno upustiť. Ak by však na polčasovej prestávke trval čo len jeden hráč, musí rozhodca polčasovú prestávku dodržať. V stretnutiach mládeže sa predpísaná polčasová prestávka musí dodržať. Rozhodca môže dať súhlas na predĺženie polčasovej prestávky, ak ho o to požiada klub, organizátor zápasu alebo prítomný zástupca polície. Takáto požiadavka musí byť riadne zdôvodnená. Rozhodca je povinný uviesť dôvody tohto rozhodnutia v zápise o stretnutí.

Odporúčania rozhodcom / 2 Uctenie pamiatky zosnulého Vykoná po žrebovaní pred začiatkom stretnutia a trvá najviac 1 minútu. Hráči zaujmú pritom postavenie, predpísané pravidlami pre vykonanie otváracieho výkopu. Až potom sa na signál rozhodcu píšťalkou začne hra otváracím výkopom. Predĺženie hracieho času V niektorých súťažiach, ktoré sa hrajú podľa osobitných propozícií, je po nerozhodnom výsledku nevyhnutné určiť víťaza. Preto sa hrací čas predlžuje o určitý čas, rozdelený na dve polovice (napríklad dvakrát 15 minút). Hráči majú pred týmto predĺžením hry nárok na 5-minútovú prestávku, počas ktorej sa rozhodca i obidve družstvá zdržiavajú na hracej ploche. Hráč môže vtedy hraciu plochu opustiť so súhlasom rozhodcu. Pred začiatkom predĺženia rozhodca s kapitánmi vykoná žrebovanie. Po uplynutí prvej polovice predĺženia nie je prestávka. Družstvá si vymenia polovice hracej plochy a v hre sa pokračuje výkopom.