Slovenské Jedlá na všetky sviatky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Kristína Fejková VIII.A
Advertisements

Fašiangy Natália Barvířová 9.a.
Návraty do minulosti Hudba v stredoveku 5. – 14. storočie.
Vianočný Coca-Cola kamión 2010 vo vašom meste
Patrícia Pastoreková, III.L 2012/2013
Geografia a jej využitie v cestovnom ruchu Hotel LUX
Madagaskar.
NA VIANOCE PAT A MAT.
Maďarsko Katedrála sv. Štefana
Poľsko.
Jedlé -Nejedlé -Jedovaté
Vitamíny Erika Majerová Dominika Pracná 3.C.
Hubert Katarína Labajová 5.B.
Riziká informačných technológií
Austrália Austrália a jej pamiatky Unesco.
charakteristika a biologický význam
Grécko (dovolenková destinácia)
ODKIAĽ JEDLO POCHÁDZA? Zisťuj, skúmaj, pozoruj, povedz iným odkiaľ sa berie jedlo v našom regióne.
Víno z pohľadu etiky a umenia a kultúry
M. Bellušová, V. Foltínová, D. Kohútová, L. Lipová 2.A 2009/2010
Ako čeliť Zlému.
4. prikázanie CTI OTCA I MATKU SVOJU
ROEP REGISTER OBNOVENEJ EVIDENCIE PODY
Tomáš Peprný Filip Wagner 3.C
Market – trh Ing – dej, činnosť
uvádza prezentáciu pre P. Pavlovovú
VÁPNIK.
Odkiaľ pochádza jedlo súťažný príspevok
Krajina vychádzajúceho slnka
Kultúrne pamiatky UNESCO na Slovensku
POĽNOHOSPODÁRSTVO.
Vstupné testy Mária Tomková
Alkohol a alkoholické nápoje
Mesto Prešov.
Argentína.
„DEŇ ZEME“ Spolu s občanmi nášho mesta Lipt. Hrádok sme sa zúčastnili akcie „DEŇ ZEME“, ktorá mala za cieľ vyčistiť a skrášliť naše životné prostredie.
Víno TVORBA PROJEKTOV Téma: Dejepis - Víno.
Vplyv vína na ľudský organizmus
Obsah soli - mäso Hotové jedlá NaCl v g/porciu % z dennej dávky
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
Odčítanie celých čísel
CHLIEB V GEOGRAFII Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského Banská Bystrica
9., 10. Snímač realizovaný tlačidlom
pripravil tieto podujatia
Rebarbora Matej Babej 3.a.
Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline
EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhľadávanie
Karin Beňová Natália Nedoroščíková 5.C
Ovocný koláč s posýpkou
Nový Zéland Zaujímavosti.
(Dátum poslednej aktualizácie: )
Rodinné zvyky a tradície
Polročná skúška Rudolf Polák.
Zdravá výživa.
Michaela Skúpa 3. B Barbora Javorská 3.B
autor: Ing. Mgr. Peter SLÁVIK
Veľká Morava.
Ako u nás len trochu iná ponuka
IÓNY..
Chlieb v matematike, a v umení a kultúre
Trenčín Kyselicová.
Sv. Don Bosko * 16. augusta 1815 v Becchi v Taliansku
žiaci 3. A a 3.C sa pridali k projektu v Českej republike
Goralský kroj, moja hrdosť a ozdoba
VIEDEŇ Hlavné mesto Rakúska.
Sviatosť manželstva Diecézna škola viery.
ČOKOLÁDA Oblasť: Dejepis Vypracovali: Adam Bučko Ivana Dobríková
1. Lexikálna sémantika substantív
Príbeh o anjeloch.
Egyptské pyramídy.
Prepis prezentácie:

Slovenské Jedlá na všetky sviatky. B. Mesaroš 7 . A

Obsah Veľkonočné jedlá Vianočné jedlá Svadobné jedlá Obedové menu Pitný režim

Veľkonočné jedlá Šovdra (šoudra, šoldrina, šódra) sa pripravovala po zabíjačkách hlavne na strednom a východnom Slovensku, kde často ani pomenovanie šunka nepoznali. Jej názov pochádza zo šarišského slova označujúceho veľkonočnú šunku Najlepšia šovdra je domáca... RECEPT TU!

Hrudka Je v podstate syr z vajec známy najmä na východe Slovenska. Je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov. Jedlo z vajec, mlieka alebo syra Nie je extra veľká ani malá RECEPT TU!

Cviklový šalát Je príloha k šoudre, hrudke a všetkým veľkonočným jedlám. Je mierne štipľavý pretože je v ňom chren. Jeho príprava nie je náročná. RECEPT TU!

Vianočné jedlá Kapustnica- pripravuje sa z kapusty, húb, klobás, rôsolu Je mierne kyslá ale chutí perfektne  Väčšinou sa požíva na Štedrý večer, 1. sviatok Vianočný a Silvester 31.12 RECEPT TU!

Bobaľky (opekance) Tradičným vianočným jedlom, ktoré sa jedáva len raz v roku sú bobaľky. Poznáme kapustové, tvarohové a makové Cesto je z múky, mlieka, cukru a soli. RECEPT TU!

Vyprážaný Kapor Spolu so zemiakovým šalátom je pre väčšinu z nás kapor neodmysliteľnou súčasťou štedrovečernej večere a symbolom Vianoc. Podávame buď so zemiakovou kašou alebo so zemiakovým šalátom Kapor sa na vianočný stôl postupne prepracoval na prelome 19. a 20. storočia, do tej doby vyzeralo vianočné menu celkom ináč... RECEPT TU!

Svadobné jedlá Plnený kapustný list ( po východňarsky HOLUBKY) Holubky nie sú len jedlo, je to tradícia. Potrebné suroviny ryža, kapusta, bravčová masť... RECEPT TU!

Obedové menu Polievky -Kuracia polievka -Fazuľová polievka -Držková polievka Hlavné jedlá –Halušky -pirohy V názve jedla je prepojenie na recept...

Nápoje Slivovica- tradičný slovenský nápoj ktorý si väčšina Slovákov vyrába doma (alkohol) Žinšica- vyrobená z ovčieho mlieka, ktorá sa okrem kyslého mlieka podávala k bryndzovým haluškám. Víno -Tokajské víno z Tokaja patrí k najlepším zo známych odrôd. Značkovým vínom s tradíciou je aj červené víno Račianska frankovka.

Zdroje Varecha.sk Fanky.sk Wikipedia.sk

Ďakujem za pozornosť!