Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Riziká informačných technológií

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Riziká informačných technológií"— Prepis prezentácie:

1 Riziká informačných technológií
Adam Vonkomer Školský rok: 2014/2015

2 Druhy rizík Počítačový vírus Nevhodné stránky Spam Hoax Spyware Adware
Útok z internetu

3 Malware Malware je všeobecné označenie škodlivého softvéru.
Patria sem napríklad vírusy, trójske kone, spyware a adware. Malware sa do počítača v dnešnej dobe dostáva zvyčajne cez internet, hlavne pri prezeraní škodlivých stránok s nie dobre zabezpečeným systémom. Bojovať proti nemu môže veľmi jednoducho, stačí si stiahnuť jeden z mnoho antivírusov ktoré sú dostupné na internete. Tieto programy za nás vírus nájdu, zneškodnia a aj odstránia. Veľmi dobré je aj zálohovanie všetkých programov ktoré zabráni strate dát.

4 Základné druhy Malware
Klasický počítačový vírus: je program, ktorý dokáže rozmnožovať sám seba pridávaním svojho kódu do iných programov. Pre svoje rozširovanie teda potrebuje hosťovský program. Náš počítač napadne otvorením tohto programu, vďaka čomu sa zapíše do operačnej pamäte a napáda aj iné programy systému. Internetové červy: sú časti vírusov ktoré zodpovedajú za jeho šírenie. Kým klasickým vírusom trvalo mesiace až roky kým sa rozšírili, červom to trvá len pár minút, pretože sa šíria pomocou počítačovej siete a nepotrebujú aby bol ich hostiteľský program postupne prekladaný na iné počítače aby sa mohli šíriť. Trójske kone: je škodlivý kód pribalený k zdanlivo neškodnému softvéru. Nachádzajú sa najmä v pochybných súboroch najčastejšie na stránkach z ktorých sťahujeme hudbu alebo filmy. Trójske kone sú nebezpečné pretože môžu otvárať na našom počítači tzv. zadné vrátka cez ktoré sa do systému potom môžu ľahko dostať hackeri.

5 Spyware, Adware, Spam, Hoax
Spyware: tieto programy zisťujú informácie o počítači a jeho používateľovi a bez súhlasu odosielajú cudzej osobe. Informácie môžu byť najrôznejšieho druhu, ako napríklad zoznam ových adries, zoznam najčastejšie navštevovaných stránok a dokonca aj zoznam stlačených kláves, z ktorého sa dajú získať heslá a aj čísla bankových kariet. Adware: sú softvéry ktoré zobrazujú reklamu. Väčšinou sú súčasťou iného súboru ktorý nie je škodlivý, touto cestou sa snažia programátori získať peniaze. Spam: spammery sú programy, šíriace sa podobne ako vírusy, ktoré rozosielajú nežiadúcu poštu,  ktorá obsahuje reklamu. Každý napadnutý počítač sa stáva odosielateľom nevyžiadanej pošty. Hoax: je falošná poplašná správa šíriaca sa po internete, ktorá už stratila aktualitu alebo je vypustená len tak.

6 Počítačová kriminalita
Počítačová kriminalita sú trestné činy zamerané proti počítačom ako aj páchané pomocou počítačov. Ide napríklad o kyberšikanu, vydieranie, warez alebo špionáž. Najviac rozšírenou trestnou činnosťou je používanie, šírenie a vytváranie prostriedkov na odstránenie ochranných prvkov slúžiacich na chránenie autorských diel alebo používanie a šírenie takto upravených autorských diel, s ktorými je nakladané v rozpore s autorským právom. Toto sa nazýva warez a ľudia zaobchádzajúci s ním sú softvérový piráti.

7 Cracker a Hacker Cracker je označenie pre človeka ktorý využíva svoje poznatky na prienik do softvéru. Musí mať dobré poznatky o fungovaní informačných technológií a programovaní. Hacker je opakom crackera. Ten svoje znalosti využíva na pomoc užívateľom počítačových systémov. Odstraňuje programátorské chyby a diagnostikuje chybný hardware. V médiách je termín hacker často používaný namiesto crackera.

8 Zdroje: A1_kriminalita


Stiahnuť ppt "Riziká informačných technológií"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google