EFEKTÍVNA VEREJNÁ SPRÁVA POWERPOINT PREZENTÁCIE OPERAČNÝ PROGRAM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
III. regionálny basketbalový workshop v bratislave
Advertisements

Centrum projektovej podpory
Systém refundácie výdavkov v Programe cezhraničnej spolupráce SR-AT
Seminár pre žiadateľov o nenávratný finančný príspevok z programu INTERREG V-A SK-CZ Ostrava, Žilina.
Miestna akčná skupina STREDNÝ LIPTOV
Vie sa aj moja organizácia zúčastniť na výzvach?
Miestna akčná skupina Stredný Liptov
Publicita malého projektu
Daň z nehnuteľnosti.
Národný projekt Zvyšovanie transparentnosti neziskového sektora a kvality služieb poskytovaných neziskovými organizáciami cez mechanizmus akreditácie.
III. Riadny snem ZVLD SR o.z Nižná nad Oravou
Rodinné právo prednáška č. 7.
523/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách
EFEKTÍVNA VEREJNÁ SPRÁVA POWERPOINT PREZENTÁCIE OPERAČNÝ PROGRAM
Realitná kancelária a realitný maklér
EFEKTÍVNA VEREJNÁ SPRÁVA POWERPOINT PREZENTÁCIE OPERAČNÝ PROGRAM
Register mimovládnych neziskových organizácií (R MNO)
Zákonník práce 311/2001 Z.z. a jeho novely
Nástroj pomoci pri zamestnávaní
Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety
Učíme efektívne a moderne – inovácia vyučovacieho procesu
Automatizovaný spôsob prepúšťania vývozných colných vyhlásení
MANAŽMENT ĽUDSKÝCH ZDROJOV
Štátny rozpočet Anna Valachová 3.B
Základné informácie ku konaniu o ŽoNFP
REZERVAČNÁ ZMLUVA. REZERVAČNÁ ZMLUVA Rezervačná zmluva 1. krok k vysnívanému bývaniu výhoda RZ uzatvorenej cez sprostredkovateľa: nestrannosť – 3 stranná.
Podopatrenie 19.3 Príprava a vykonávanie činností spolupráce miestnej akčnej skupiny PRV SR 2014 – 2020.
Seminár pre prijímateľov malých projektov
Účtovanie o peniazoch v hotovosti
Finančné riadenie štrukturálnych fondov (ŠF)
Sekcia environmentálnych programov a projektov 11. decembra 2007
ANALÝZA OBSAHOVÉHO ZAMERANIA VÝZIEV NA PREDKLADANIE ŽIADOSTÍ O NFP
Plnenie záväzkov a cieľov Operačného programu Životné prostredie financovaním verejných vodovodov, stokových sietí a čistiarní odpadových vôd Ministerstvo.
Prioritná os č. 6: TECHNICKÁ POMOC Odbor technickej pomoci
Aktuálny stav implementácie Operačného programu Životné prostredie
Ing. Alexandra Vašašová
Predstavenie Projektu Rudolf Horváth Združenie DEUS
ZÁVEREČNÁ SPRÁVA +VYÚČTOVANIE VÝDAVKOV V RÁMCI FONDU MALÝCH PROJEKTOV
Právne normy upravujúce podnikateľskú činnosť na Slovensku
Realitná kancelária a realitný maklér
Posilňovanie rovnosti LGBTI osôb v Európskej únii
Nezdaniteľné časti základu dane
Regionálna lekárska komora Prešov
Tvorba a manažment projektov
SKLÁDKY ODPADOV NA ÚZEMÍ OBCE
EU project guidelines Mgr. Mária Tunová
Tvorba a manažment projektov
Národný projekt Zvyšovanie transparentnosti neziskového sektora a kvality služieb poskytovaných neziskovými organizáciami cez mechanizmus akreditácie.
Využitie informácií pri verejnej kontrole
pre potenciálnych žiadateľov a prijímateľov
Finančné riadenie projektov a kategorizácia výdavkov
Právna úprava podnikania
JUDr. Miroslava Benediková
Dopady aktívnych opatrení trhu práce na zvyšovanie zamestnanosti
Európsky sociálny fond
EFEKTÍVNA VEREJNÁ SPRÁVA POWERPOINT PREZENTÁCIE ITUÁ STRANA
VÝSTAVBA 2x400 kV VEDENIA Rimavská sobota – štátna hranica s Maďarskom
Ex-post hodnotenie NSRR 2007–2013
Oprávnené výdavky a ich dokladovanie OPLZ-PO (MOPS 2)
Zadávanie zákaziek a kontrola VO
Minimálna mzda za každú hodinu odpracovanú zamestnancom 46,60 Sk,
Informačný seminár – MOPS
EFEKTÍVNA VEREJNÁ SPRÁVA POWERPOINT PREZENTÁCIE OPERAČNÝ PROGRAM
Prevencia kriminality
Seminár pre potenciálnych žiadateľov programu INTERREG V-A SK-CZ
Informačný seminár k pripravovaným výzvam pre mestá SR s počtom obyvateľov nad september 2019, Hotel Dixon, Banská Bystrica.
14. Rokovanie MONITOROVACIEHO VÝBORU pre operačný program Výskum a inovácie (MV OP VaI)
Informačný seminár – MOPS
Predkladanie čiastkových žiadostí o platbu
Miestna akčná skupina Stredný Liptov
Prepis prezentácie:

EFEKTÍVNA VEREJNÁ SPRÁVA POWERPOINT PREZENTÁCIE OPERAČNÝ PROGRAM ITUÁ STRANA Oprávnenosť výdavkov BRATISLAVA MÁJ 2017

Kde sa môžem dozvedieť viac o oprávnených výdavkoch? Základný rámec - legislatíva EÚ a SR nariadenie EP a Rady (EÚ) č. 1303/2013 (všeobecné nariadenie o EŠIF) nariadenie EP a Rady (EÚ) č.1304/2013 (ESF) nariadenie EP a Rady (EÚ) č.1301/2013 (EFRR) nariadenie EP a Rady (EÚ) č. 966/2012 (o rozpočtových pravidlách) zákon č. 292/2014 o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov zákon č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov zákon č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Oprávnenosť výdavkov ďalej usmerňuje Systém riadenia európskych štrukturálnych a investičných fondov Systém finančného riadenia štrukturálnych fondov, Kohézneho fondu a Európskeho námorného a rybárskeho fondu na programové obdobie 2014 – 2020 Metodický pokyn CKO č. 4 k číselníku oprávnených výdavkov Metodický pokyn CKO č. 6 k pravidlám oprávnenosti pre najčastejšie sa vyskytujúce skupiny výdavkov Príručka pre žiadateľa o nenávratný finančný príspevok z OP EVS Usmernenie riadiaceho orgánu č.5 k oprávnenosti vybraných skupín výdavkov pre PO 2014-2020 samotná výzva !!!

Všeobecné ustanovenia pre všetky výdavky projektu: musia súvisieť s realizáciou projektu musia byť pre dosiahnutie cieľov projektu nevyhnutné musia spĺňať pravidlá hospodárnosti, efektívnosti, účelnosti a účinnosti musia byť podrobne popísané v opise projektu a v komentári rozpočtu projektu

Oprávnené výdavky Oprávneným výdavkom je výdavok: skutočne vynaložený v oprávnenom období definovanom vo výzve vynaložený na projekt (existencia priameho spojenia s projektom) schválený RO pre OP EVS a realizovaný v zmysle podmienok a pravidiel stanovených vo výzve nevyhnutný pre realizáciu projektu a je vynaložený v súlade s pravidlami OP na oprávnené aktivity, v súlade s obsahovou stránkou projektu, zodpovedá časovej následnosti aktivít projektu, je plne v súlade s cieľmi projektu a prispieva k dosiahnutiu plánovaných cieľov projektu preukázaný a doložený faktúrami alebo účtovnými dokladmi rovnocennej dôkaznej hodnoty vynaložený v súlade s platnými všeobecne záväznými právnymi predpismi (napr. zákon o rozpočtových pravidlách, zákon o VO, Zákonník práce, Občiansky zákonník a pod.) primeraný, t. j. zodpovedá obvyklým cenám v danom mieste a čase a zodpovedá potrebám projektu ktorý spĺňa podmienky hospodárnosti, efektívnosti, účelnosti a účinnosti časovo a vecne sa neprekrýva a neprekrýva sa ani s inými prostriedkami z verejných zdrojov, tzn. že nie je uplatnený duplicitne v prípade dodávky stavebných prác, tovarov a služieb od tretích subjektov bol obstaraný v súlade so zákonom o VO, s ustanoveniami zmluvy o NFP výdavok, ktorý je vynakladaný na účely projektu len čiastočne, je oprávnený len v jeho alikvotnej (pomernej) časti prislúchajúcej k danému projektu

Neoprávnené výdavky Neoprávnené výdavky (čl.13 ods.4 nariadenia č.1304/2013, čl.69 ods.3 nariadenia č.1303/2013): nákup infraštruktúry, nehnuteľností a pozemkov úroky z dlžných súm daň z pridanej hodnoty (DPH) v prípade, že prijímateľ má nárok na jej odpočet na vstupe výdavky sankčného charakteru (pokuty, penále, vrátane zmluvných, výdavky na trovy konania a pod.) výdavky zrealizované v rozpore so záväznými právnymi predpismi EÚ a SR

Odporúčanie pre žiadateľa... Oprávnené výdavky sú bližšie definované v príslušnej výzve. Oprávnené výdavky deklarované v ŽoNFP sú predmetom odborného hodnotenia v rámci schvaľovacieho procesu ŽoNFP. Odporúčame žiadateľovi, aby sa pri určovaní aktivít a prislúchajúcich výdavkov uistil, že tieto jednoznačne rešpektujú pravidlá oprávnenosti výdavkov uvedených v príručke a vo výzve. V prípade, ak nie je možné jednoznačne odlíšiť oprávnenú a neoprávnenú časť výdavku, bude výdavok v plnej výške uznaný za neoprávnený.

Zjednodušenie administrácie financovania projektov RO pre OP EVS sa rozhodol prijímateľom uľahčiť finančné riadenie projektu prostredníctvom využitia postupu zjednodušeného vykazovania výdavkov v zmysle čl. 14 ods. 2 Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1304/2013 z 17. decembra 2013 o Európskom sociálnom fonde a o zrušení nariadenia Rady (ES) č. 1081/2006. tzv. paušálna sadzba na krytie ostatných nákladov projektu stanovená vo výške 40% z celkových priamych nákladoch na zamestnancov prijímateľ bude v rámci žiadostí o platbu (ŽoP) v procese implementácie projektu reálnym vykazovaním deklarovať iba skutočne vynaložené priame výdavky na zamestnancov k deklarovaným výdavkom obdrží 40% z ich hodnoty na financovanie ostatných výdavkov napr. ak v ŽoP deklaruje oprávnené priame výdavky na zamestnancov v hodnote 10 000 EUR oprávnenými výdavkami bude aj 4000 EUR na ostané výdavky projektu (spôsob transferu závisí od zvoleného systému financovania, viac pri podmienkach poskytnutia príspevku)

Zjednodušenie administrácie financovania projektov Za priame výdavky na vlastných zamestnancov prijímateľa sa považujú všetky výdavky na zamestnancov s výnimkou nasledovných: - prípravná fáza realizácie projektu (napr. príprava žiadosti o NFP), právne poradenstvo (napr. spisovanie listín o právnych úkonoch, spracúvanie právnych rozborov), - publicita a informovanosť projektu, - vedenie účtovníctva, - vedenie agendy personalistiky a miezd, - verejného obstarávania (vrátane prieskumu trhu), - obslužné činnosti (upratovanie, čistenie, rozmnožovanie materiálov a pod.), - opravy a údržbu majetku využívaného pre účely projektu, - vedenie vozidla využívaného personálom projektu, - kontrola a odborný dohľad (vrátane riadenia organizácie ).

Spolufinancovanie projektu Konanie o ŽoNFP zmluva o účte preukázanie disponibility zdrojov v hodnote 5 % COV B) Implementácia projektu (systém financovania - zálohové platby) vklad 5% COV zodpovedajúci celkovej hodnote zálohovej platby (osobitný účet/výdavkové účty na špecifické skupiny výdavkov) priebežný vklad 5% COV zodpovedajúci hodnote jednotlivého výdavku (osobitný účet/výdavkové účty na špecifické skupiny výdavkov)

Účty prijímateľa Systém finančného riadenia štrukturálnych fondov, Kohézneho fondu a Európskeho námorného a rybárskeho fondu na programové obdobie 2014 – 2020 (časť 5.9, súkromný sektor) v prípade, ak prostriedky EÚ a štátneho rozpočtu na spolufinancovanie určené na financovanie projektu sú poskytované iba systémom refundácie, prijímateľ je povinný prijímať ich na jeden účet vedený v komerčnej banke; v prípade, ak prijímateľ využíva systém refundácie, môže realizovať úhrady oprávnených výdavkov aj z iných účtov otvorených prijímateľom pri dodržaní podmienky existencie jedného účtu na príjem prostriedkov EÚ a štátneho rozpočtu na spolufinancovanie. Prijímateľ je povinný oznámiť riadiacemu orgánu identifikáciu takýchto účtov; prijímateľ si môže otvoriť v komerčnej banke osobitný účet pre projekt; v prípade, ak prostriedky EÚ a štátneho rozpočtu na spolufinancovanie sú poskytované systémom refundácie, sú úroky vzniknuté na tomto účte príjmom prijímateľa; v prípade, ak prostriedky EÚ a štátneho rozpočtu na spolufinancovanie poskytnuté systémom zálohovej platby / predfinancovania sú úročené, prijímateľ je povinný otvoriť si osobitný účet na projekt. Vlastné zdroje prijímateľa na realizáciu projektu môžu prechádzať cez osobitný účet. V prípade, ak vlastné zdroje prijímateľa prechádzajú cez osobitný účet, prijímateľ je povinný vložiť vlastné zdroje na spolufinancovanie najneskôr pred vykonaním platby dodávateľovi / zhotoviteľovi na osobitný účet prijímateľa a predložiť riadiacemu orgánu výpis z osobitného účtu ako potvrdenie o prevode vlastných zdrojov. V prípade, ak vlastné zdroje prijímateľa neprechádzajú cez osobitný účet, prijímateľ je povinný ku každému uhradenému výdavku predložiť riadiacemu orgánu výpis z iného účtu otvoreného prijímateľom o úhrade vlastných zdrojov prijímateľa. Prijímateľ je povinný výnosy za prostriedky EÚ a štátneho rozpočtu na spolufinancovanie vzniknuté na osobitnom účte odviesť do príjmov štátneho rozpočtu na príjmový účet platobnej jednotky jedenkrát ročne. Odvod výnosov prijímateľ potvrdí predložením výpisu z osobitného účtu; v prípade, ak prijímateľ využije systém zálohovej platby, môžu byť špecifické výdavky realizované aj z iného účtu otvoreného prijímateľom. Prijímateľ je povinný oznámiť riadiacemu orgánu identifikáciu takéhoto účtu. Tieto výdavky nesmú byť hradené z osobitného účtu zriadeného na realizáciu iných programov zahraničnej pomoci (napr. projektov Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu alebo iných projektov financovaných zo štrukturálnych fondov, Kohézneho fondu a Európskeho námorného a rybárskeho fondu). Prijímateľ po pripísaní prostriedkov zálohovej platby prevádza prostriedky EÚ a štátneho rozpočtu na spolufinancovanie na úhradu špecifických výdavkov jedným z nasledovných spôsobov: z osobitného účtu prevedie alikvotný podiel špecifického výdavku na iný účet otvorený prijímateľom a následne realizuje platbu dodávateľovi / zhotoviteľovi. Prijímateľ predloží riadiacemu orgánu výpis z iného účtu otvoreného prijímateľom potvrdzujúci úhradu výdavku dodávateľovi / zhotoviteľovi a výpis z osobitného účtu potvrdzujúci použitie prostriedkov z poskytnutej zálohovej platby; minimálne raz mesačne prevedie prostriedky z osobitného účtu na iný účet otvorený prijímateľom, z ktorého priebežne realizuje úhrady špecifických výdavkov. Prijímateľ prevedie sumu vo výške oprávnených výdavkov vzniknutých počas predchádzajúceho kalendárneho mesiaca najneskôr do 5 pracovných dní od ukončenia predmetného kalendárneho mesiaca; účet je vedený v EUR.