Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Základné informácie ku konaniu o ŽoNFP

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Základné informácie ku konaniu o ŽoNFP"— Prepis prezentácie:

1 Základné informácie ku konaniu o ŽoNFP
Konanie o ŽoNFP začína pri otvorených výzvach doručením ŽoNFP na SO, pričom lehoty na vydanie rozhodnutia začínajú plynúť dňom nasledujúcim po dni uzávierky príslušného hodnotiaceho kola. Proces schvaľovania ŽoNFP sa skladá z nasledovných fáz: administratívne overenie ŽoNFP (obligatórna časť) odborné hodnotenie a výber ŽoNFP (obligatórna časť) konanie o opravných prostriedkoch (neobligatórna časť) Administratívne overenie sa začína overením splnenia podmienok doručenia ŽoNFP riadne, včas a v určenej forme, pričom po ich overení SO zaregistruje ŽoNFP v ITMS

2 Administratívne overenie Po registrácii ŽoNFP sa v rámci administratívneho overenia overuje splnenie základných podmienok poskytnutia príspevku stanovených vo výzve akými sú napr. oprávnenosť žiadateľa, oprávnenosť miesta realizácie projektu, oprávnenosť cieľovej skupiny, oprávnenosť aktivít, súlad s horizontálnymi princípmi a s princípmi destigmatizácie, desegregácie a degetoizácie. V prípade ak sú pochybnosti o pravdivosti alebo úplnosti ŽoNFP alebo jej príloh, resp. boli identifikovaný nesúlad v poskytnutých údajoch žiadateľovi sa zašle výzva na doplnenie resp. vysvetlenie žiadosti so stanovením lehoty na doplnenie. Po doplnení sa opätovne overia podmienky poskytnutia príspevku. ŽoNFP, ktoré splnili podmienky administratívneho overenia postupujú do procesu odborného hodnotenia. “.

3 Odborné hodnotenie žiadosti
V rámci odborného hodnotenia sa posudzuje ŽoNFP podľa dokumentu “Kritériá pre výber projektov OP ĽZ a metodika ich uplatňovania” a „Príručky pre odborného hodnotiteľa. Cieľom odborného hodnotenia je posúdiť kvalitatívnu stránku žiadosti, pričom je posudzovaná predovšetkým v oblastiach: príspevok navrhovaného projektu k cieľom a výsledkom operačného programu a prioritnej osi navrhovaný spôsob realizácie; administratívna a prevádzková kapacita; finančná a ekonomická stránka projektu.

4 Na záver konania o žiadosti sa vypracujú pre žiadosti:
ktoré splnili všetky podmienky konania o žiadosti: rozhodnutie o schválení, ktoré nesplnili jednu alebo viac podmienok konania o žiadosti: rozhodnutie o neschválení ŽoNFP. SO je oprávnený v konaní o ŽoNFP vydať rozhodnutie o zastavení konania za podmienok uvedených v § 20 zákona o príspevku z EŠIF (napr. v prípade, ak žiadateľ nedoručil riadne a včas ŽoNFP, vzal ŽoNFP späť a pod.).

5 Po skončení konania o ŽoNFP sa na webovom sídle zverejňujú informácie o schválených a neschválených ŽoNFP v nasledovnom rozsahu: meno a priezvisko fyzickej osoby alebo obchodné meno a identifikačné číslo právnickej osoby, ktorá požiadala o poskytnutie príspevku; názov projektu; výška schváleného príspevku (v prípade neschválenia sa uvádzajú dôvody neschválenia ŽoNFP), d) zoznam všetkých odborných hodnotiteľov (v rozsahu titul, meno, priezvisko), ktorí hodnotili ŽoNFP v danej výzve.

6 Najčastejšie pochybenia žiadateľov identifikované v procese konania o žiadosti
v samotnej žiadosti v prílohách žiadosti nedodržanie lehoty na doplnenie

7 Pochybenia v samotnom dokumente „žiadosť o NFP“
Predovšetkým chyby formálneho charakteru, resp. nesúlad údajov v rôznych častiach žiadosti a príloh. Uvádzame tie najčastejšie: nesúlad v určení typu aktivity projektu a na ňu naviazaný spôsob realizácie aktivity: Napr. typ aktivity uvedený výstavba novej MŠ no spôsob realizácie je uvedený ako rekonštrukcia MŠ. Tento nesúlad býva často v popisnej časti žiadosti a na ňu naviazaných prílohy ako rozpočet a projektová dokumentácia Neodstránenie nesúladu môže mať za následok vylúčenie žiadosti z posudzovania.

8 Nedostatočný popis projektu vo vzťahu k splneniu podmienky súladu s princípmi desegregácie, degetoizácie a destigmácie (viď. prílohu č. 9 výzvy) – venovaná osobitná časť prezentácie Nedoplnenie údajov môže mať za následok vylúčenie žiadosti z posudzovania.

9 Nedostatočný popis projektu predovšetkým vo vzťahu k spôsobu realizácie projektu (7.2) a administratívnej a prevádzkovej kapacite žiadateľa (7.4) Pri vypĺňaní časti 7 žiadosti odporúčame postupovať podľa inštrukcií uvedených vo výzve. Nedoplnenie údajov má vplyv na výšku pridelených bodov v OH, čo v konečnom dôsledku môže viesť k nesplneniu podmienok OH. Odporúčame dôslednú kontrolu zadaných údajov v žiadosti či vo vzťahu k ich rozsahu a obsahu ako i súladu údajov v rôznych častiach žiadosti a príloh.

10 Pochybenia v prílohách „žiadosť o NFP“
Nedoručenie príloh (predovšetkým PD a rozpočtu) V takomto prípade SO nevie overiť správnosť aktivity projektu, popisnú časť, ukazovatele ani výšku nárokovaných výdavkov. Žiadateľ síce bude vyzvaný na ich doplnenie no ak SO identifikuje nesúlad alebo pochybenia po doplnení žiadateľ nemusí mať druhu možnosť na ich opravu a vysvetlenie a žiadosť môže byť vyradená z ďalšieho posudzovania. Odporúčame podávať kompletné žiadosti so všetkými relevantnými prílohami.

11 Príloha č.4 žiadosti – Doklad preukazujúci finančnú spôsobilosť
Uvádzať prosím všetky náležitosti prílohy to: kód výzvy, názov projektu, súhlas zastupiteľstva s predložením žiadosti na SO, pričom ciele projektu sú v súlade s platným programom rozvoja obce a platným územným plánom obce ( ak obec má povinnosť mať vypracovanú územnoplánovaciu dokumentáciu), súhlas zastupiteľstva so zabezpečením povinného spolufinancovania projektu t.j. min. 5% z celkových oprávnených výdavkov súhlas zastupiteľstva so zabezpečením financovania neoprávnených výdavkov projektu, ktoré vzniknú v priebehu realizácie projektu a budú nevyhnutné na dosiahnutie jeho cieľa. Nepredloženie prílohy, resp. príloha neobsahuje všetky náležitosti má za následok vylúčenie projektu s posudzovania.

12 Príloha č. 5 – uznesenie zastupiteľstva o schválení plánu rozvoja obce a územnoplánovacej dokumentácie (ak relevantné) Obec k podaniu žiadosti už musí mať predmetné dokumenty schválené. Nestačí napr. uznesenie o tom, že obec schválila zámer pre vypracovanie PHSR/územného plánu alebo, že dokumentácia je už pripravená na schválenie a pod. Nepredloženie prílohy, resp. nepotvrdenie schváleného PHSR alebo územnoplánovacej dokumentácie (ak relevantné) ma za následok vylúčenie žiadosti z ďalšieho posudzovania.

13 Príloha č. 7 – Projektová dokumentácia stavby vrátane položkovitého rozpočtu
nesúlad výkresovej časti s rozpočtom, resp. popisom v žiadosti (chýbajú nacenené stavebné objekty), nesúlad rozpočtu stavby s prílohou č. 6 žiadosti- rozpočet, pri teplotechnickom posudku chýbajú údaje o „zníženie ročnej spotreby primárnej energie v renovovaných verejných budovách“ a „odhadovanom ročnom znížení emisií skleníkových plynov v renovovaných budovách“ resp. tieto údaje nie sú správne premietnuté do žiadosti (MU č. P0698 a P0150), pri prekročení benchmarkov chýba zdôvodnenie, PD nie je opečiatkovaná projektantom a nie je schválená v stavebnom konaní. Neodstránenie nesúladu môže viesť k vylúčeniu žiadosti z ďalšieho posudzovania.

14 Príloha č. 8 – časť prieskum trhu
nepredloženie prieskumu trhu na všetky položky rozpočtu (okrem stavebných prác) – platí pre tie položky, ktoré si žiadateľ nárokuje na preplatenie (napr. vybavenie MŠ, externý manažment...), neobsahuje minimálne 3 cenové ponuky, ak prieskum trhu obsahuje viacero položiek je potrebné doložiť špecifikáciu jednotlivých položiek ako i cenu za jednotku a cenu celkom, nesprávne stanovený medián, nesprávne premietnutá suma z prieskumu trhu do rozpočtu projektu, ak je na danú položku hotové VO (z podpísanou realizačnou zmluvou) je potrebné ju predložiť, pričom hodnota položky vychádza z predmetnej zmluvy. Nepredloženie prieskumu trhu, resp. neodstránenie nesúladu môže mať za následok vylúčenie výdavkov z financovania.

15 Podmienky súladu žiadosti s princípom 3D
3 oblasti: Desegregácia, Degetoizácie, Destigmácia Splnenie podmienky súladu projektu s 3D je v prípade ak sa prostredníctvom projektu výrazne zníži sociálna vylúčenosť v jednej z hore uvedených troch oblastiach, a zároveň nezhorší vylúčenosť v ostatných dvoch.

16 DESEGREGÁCIA určovaná na základe: popisu lokality/pozície MŠ vo vzťahu k MRK ako i obci, popisu ako umiestnenie MŠ v danej lokalite ovplyvní segregáciu detí z MRK, popisu zabezpečenia dostupnosti deti z MRK k MŠ (cesta, chodník, prechody pre chodcov, doprovod hliadok MOPS....) vrátane vzdialenosti k MŠ, popisu opatrení pre zabezpečenie inkluzívneho vzdelávania (príloha č.9 výzvy), popisu prípadne ďalších aktivít projektu, ktorými prispeje k desegregácii.

17 DEGETOIZÁCIA určovaná na základe: popisu či projekt ovplyvňuje getoizáciu MRK v obci – teda či prostredníctvom výstavby sa pozitívne mení charakter lokality, kde žije MRK, popísať tak aby navrhnuté opatrenia znižovali rozdiel medzi obecnými časťami a obytných jednotiek v getoizovanej časti.

18 DESTIGMATIZÁCIA určovaná na základe: popisu či a ako projekt ovplyvňuje stigmatizáciu deti z MRK – znižovanie rozdielu v životných podmienkach MRK a majority (spoločné aktivity rómskych a nerómskych detí, ich rodín, vzájomné spoznávanie, stieranie predsudkov o MRK), popísať tak aby navrhnuté aktivity/opatrenia obmedzovali výskyt stigmatizovaných foriem správanie/predsudkov voči MRK.

19 Odporúčame žiadateľom pred odoslaním žiadosti aby
si „sami pre seba“ objektívne zhodnotili či spĺňajú podmienky poskytnutia príspevku, či predkladajú všetky relevantné prílohy a tie spĺňajú požadované náležitosti, či majú v ITMS nahrané všetky relevantné prílohy a tie sa dajú i korektne otvoriť, si skontrolovali súlad údajov vo všetkých textoch, objektívne a kriticky zhodnotili žiadosť na základe hodnotiacich kritérií, pred odoslaním skontrolovali správnosť údajov a kompletnosť žiadosti (všetky prílohy).

20 aby po doručení výzvy na doplnenie resp. vysvetlenie
sledovali a dodržali lehotu na doručenie, vyjadrili sa ku každému bodu doplnenia, skontrolovali nahratie elektronicky príloh do ITMS , posunuli stav žiadosti „po doplnení“, vytlačili, podpísali a odoslali formulár žiadosti a to i v prípade ak predmetom doplnenia sú iba prílohy žiadosti.


Stiahnuť ppt "Základné informácie ku konaniu o ŽoNFP"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google