Med Elixír zdravia.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Povrch tela KOŽA Biológia 7. ročník.
Advertisements

Ekosystém (ecology+system).
Crohnova choroba Zdenko Otruba,3.C.
Rast, vývin rastlín a Hydropónia
Fungovanie nervového systému počas vedomia a nevedomia
Liečivé rastliny Dominika Bohunická.
Endokrinné žľazy a účinky hormónov na život človeka.
Liečivé účinky Marihuany
KRV lat. sanguis.
Chlieb z hľadiska fyziky
Choroby tráviacej sústavy
Jedlé -Nejedlé -Jedovaté
Vitamíny Erika Majerová Dominika Pracná 3.C.
Vybrané návykové látky a ich dopad na ľudský organizmus
Michaela Žačková 3.A Nukleové kyseliny.
Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika - Pavol Jozef Šafárik Gimnázium Rožňava Kód ITMS projektu: Názov projektu: Kvalitou vzdelávania otvárame brány.
Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B
charakteristika a biologický význam
Človek – chemická továreň
Vírusy ...neviditeľní nepriatelia Natália Schlanková
OKO Lucia Benediktyová 3.L.
Víno z pohľadu etiky a umenia a kultúry
M. Bellušová, V. Foltínová, D. Kohútová, L. Lipová 2.A 2009/2010
TRÁVIACA SÚSTAVA Diana Halanová 3.E.
REGULAČNÉ SÚSTAVY ŽĽAZY S VNÚTORNOU SEKRÉCIOU Dária Šutáková, 3.C.
Nádorové ochorenie prsníka
Choroby hormonálnej sústavy
Biochémia makroergických molekúl
SOP pre prepuknutie epidémie cholery
Alkohol a alkoholické nápoje
Vaše PODNIKANIE Získava
Vírusové ochorenia Kristína Piliarová.
Krv a krvné skupiny Ivana Petáková III.L.
Uhlík Makroelementy.
Adriána Steinhübelová, III. A
Vplyv vína na ľudský organizmus
protivrásková starostlivosť
Znečistenie vody človekom
PSYCHOLÓGIA A UČITELIA
UHĽOVODÍKY Katarína Bullová 3.D.
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
Ploskavce, okrúhlovce.
CHLIEB V GEOGRAFII Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského Banská Bystrica
DEŇ VÝSKUMU RAKOVINY Nadácia Výskum rakoviny s cieľom upozorniť na priority a potenciál moderného onkologického výskumu na Slovensku sa v roku 2007.
Rebarbora Matej Babej 3.a.
Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline
Sopky z chemického hľadiska
Imunitný systém človeka
Vaše PODNIKANIE Získava
Živočíšna a rastlinná bunka
Chlorid sodný - užitočná, ale aj škodlivá látka pre ľudí
TUKY, SLADKOSTI, SOĽ ZŠ S MŠ HLADOVKA.
Zdravá výživa.
ZÁKLADNÉ ÚDAJE oblasť podnikania výroba organokremičitých prípravkov
Michaela Skúpa 3. B Barbora Javorská 3.B
Andrej Šimko 3.D Znečistenie pôdy V okolí Prešova.
ČOKOLÁDA Michaela Tuschlová 1.C.
I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
MINERÁLNE VODY.
Gymnázium J.G. Tajovského Simona Kulfasová 3.L
autor : Viktória Vitikáčová
Malé molekuly ako inhibítory amyloidnej agregácie
Zdravá contra nádorová bunka
Závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty
Mutácie.
Sopka z fyzikálneho hľadiska
Kyselina acetylsalicylová
Nikola Mečárová,2.B GSF v Žiline
Stavba Baktérií Tomáš Poliačik, 3.E.
Prepis prezentácie:

Med Elixír zdravia

„... Nijaké včely = nijaké opelenie, nijaké rastliny, nijaké zvieratá, nijakí ľudia ...“ Albert Einstein

História Najstaršie nálezy – Aranská jaskyňa v Španielsku Najstarší písomný dôkaz – Čína – 5.tis.p.n.l Egypťania, Gréci, Rimania U nás – odb. Veľkomoravskej ríše

Tvorba Včela nasáva sladinu cuciakom do medového vačku Lietavka ho odovzdá robotniciam Fyzikálne a biochemické zmeny Zahustenou sladinou robotnice plnia plásty Po odparení vody viečkujú tenkými voskovými viečkami

Chemické zloženie 90% cukry a voda Ovocné a rastlinné kyseliny, aminokyseliny, aromatické látky, peľové zrná Vitamíny, enzýmy, bielkoviny Minerálne látky – vápnik, sodík, draslík, železo, meď, fosfor, zinok...

Fyzikálne hľadisko Hlavné faktory: farba, vôňa a chuť Farbu a chuť ovplyvňujú znáškové rastliny, zafarbenie podľa pôvodu Viskozita – určuje ju pomer cukrov,vody a teplota Vôňa – ovplyvňuje vyše 120 látok, z nektáru rastlín

Kryštalizácia Scukornatienie, prirodzená vlastnosť Ovplyvnená zložením, pomerom glukózy a fruktózy Viac glukózy = rýchlejšie kryštalizácia Med možno rozpustiť, teplota do 40 ºC Pastovanie medu

Med v potrave Najčastejšie ako nátierka na chlieb, lyžička do čaju alebo mlieka Náhrada za repný cukor – rýchly zdroj energie Sladenie kaše, na pečené mäso, rôzne druhy zákuskov Max. pri teplote do 40ºC Odp. denná dávka – 20-30g

Med a diéta V redukčnej diéte med s vysokým podielom glukózy zakázaný Pri normálnych stavoch a objemoch má v strave svoje miesto – menej kalorický ako repný cukor Obsahuje diastázu – pri poruchách trávenia, kŕčoch, nadúvaní Pomáha pri liečbe vredových ochorení

Apiterapia Liečba včelími produktmi Rakovina hrubého čreva – látky v propolise a ich vplyv na rast makrofágov Skleróza multiplex – vplyvy včelieho jedu na rozpad a obnovu nervových vlákien Detská mozgová obrna – včelí jed a zlepšenie motorických schopností pacienta

Med ako liek Antiseptické účinky – hojenie rán bez jaziev a zápalov, na popáleniny Zamedzuje rastu a rozmnožovaniu mikroorganizmov Predchádza zhoršeniu artériosklerózy, pomáha svalom a pečeni Obsahuje: Fe, Mg, Ca, Cu – pri anémii Pri zápaloch dých. ciest a nespavosti

Negatívne účinky Jedovatý nektár – rododendron a azalka Nevhodné pre dojčatá – nedostatočne kyslé prostredie žalúdka – botulínové vírusy Alergia na med – potravinová neznášanlivosť

Využitie v kozmetickom priemysle Zvláčňujúce a hydratačné účinky Bohatý na bielkoviny, enzýmy, min. látky, vitamíny Ľahko sa rozotiera, nesteká a preniká aj do hlbších vrstiev pokožky – hebký vzhľad a mladícka elasticita Masáže, pleť. krémy a masky, balzamy

Ďakujeme za pozornosť