Register mimovládnych neziskových organizácií (R MNO)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
(elektronické služby) (určené pre potreby účastníkov konzultácií)
Advertisements

Iniciatívy pre otvorené vládnutie
Publicita malého projektu
Národný projekt Zvyšovanie transparentnosti neziskového sektora a kvality služieb poskytovaných neziskovými organizáciami cez mechanizmus akreditácie.
Výzva na doplnenie disciplinárneho previnenia
III. Riadny snem ZVLD SR o.z Nižná nad Oravou
Ako ušetriť peniaze a čas pomocou webového sídla a jeho služieb?
Podpora implementácie Stratégií CLLD a držiteľov regionálnej značky na území Nitrianskeho kraja.
523/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách
EFEKTÍVNA VEREJNÁ SPRÁVA POWERPOINT PREZENTÁCIE OPERAČNÝ PROGRAM
Rudolf Zajac Minister zdravotníctva Peter Pažitný
OBČIANSKE ZDRUŽENIE PRIMA ROK 2008
EFEKTÍVNA VEREJNÁ SPRÁVA POWERPOINT PREZENTÁCIE OPERAČNÝ PROGRAM
Mikulov Bc. Ľuboš Berky Mgr. Simona Majerníková
Zákonník práce 311/2001 Z.z. a jeho novely
Ing. Branislav Sekera, PhD.
Sprostredkovateľská zmluva
Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety
Automatizovaný spôsob prepúšťania vývozných colných vyhlásení
ROEP REGISTER OBNOVENEJ EVIDENCIE PODY
Bratislavský proces prechodu na zelené hospodárstvo (Transition to Green Economy – T2gE) Barbora Bondorová odbor politiky životného prostredia sekcia.
ZMLUVA O PREVODE VLASTNÍCTVA BYTU
PhDr. Marta Hanečáková, PhD.
Koncepcia a kompetencie komôr / lekárnikov, lekárov, sestier/
Štátny rozpočet Anna Valachová 3.B
REZERVAČNÁ ZMLUVA. REZERVAČNÁ ZMLUVA Rezervačná zmluva 1. krok k vysnívanému bývaniu výhoda RZ uzatvorenej cez sprostredkovateľa: nestrannosť – 3 stranná.
Zhodnotenie prípravy územia Žilinského samosprávneho kraja pre prístup LEADER v rokoch Žilina 21.január 2009.
Tlačová konferencia 28.júna 2016 Vitajte!.
Podmienky spracúvania osobných údajov samosprávou podľa novej právnej úpravy Konferencia Asociácie prednostov úradov miestnej samosprávy v SR 15. –
Daňové veci mi rieši zamestnávateľ Daňové priznanie si robím sám
Národný projekt Elektronické služby MPSVR SR na úseku výkonu správy štátne sociálne dávky, sociálna pomoc a pomoc v hmotnej núdzi Ministerstvo práce,
Predstavenie Projektu Rudolf Horváth Združenie DEUS
Právne normy upravujúce podnikateľskú činnosť na Slovensku
Posilňovanie rovnosti LGBTI osôb v Európskej únii
PhDr. Tatiana Arbe OEMP ÚM STU
Povinnosti obce ako právnickej osoby podľa zákona NR SR č. 314/2001 Z
SKLÁDKY ODPADOV NA ÚZEMÍ OBCE
Národný projekt: Kvalitnejšie verejné politiky prostredníctvom lepšieho poznania občianskej spoločnosti OP EVS: ,- euro Hlavným cieľom projektu.
doc. JUDr. Marek Domin, PhD.
Voľby do NR SR Voľby do EP
Ing. Alojz ANDROVIČ, PhD. – PhDr. Jana MATÚŠKOVÁ Bratislava, máj 2016
Sprostredkovateľská zmluva
Národný projekt Zvyšovanie transparentnosti neziskového sektora a kvality služieb poskytovaných neziskovými organizáciami cez mechanizmus akreditácie.
Inštalácia Windows verzie
pre potenciálnych žiadateľov a prijímateľov
Prednášky z Agrárneho práva EU
Právna úprava podnikania
JUDr. Miroslava Benediková
*Predmet dane právnickej osoby - § 12
Kvalita a uznávanie neformálneho vzdelávania
Stredná odborná škola - Szakközépiskola Rákocziho 23, Kráľovský Chlmec
Odosielanie výmerov daní cez Zelenú poštu
Aktualizačné vzdelávanie učiteľov cvičných firiem
Podnikanie a podnikateľský plán
VÝSTAVBA 2x400 kV VEDENIA Rimavská sobota – štátna hranica s Maďarskom
Business Partner Program
Vývoj spotreby liekov v Slovenskej republike
Národné fórum pre rozvoj celoživotného vzdelávania Košice,
VOĽBY DO NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY.
182 ZÁKON NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY z 8
Softvérové riešenia pre samosprávu
Oprávnené výdavky a ich dokladovanie OPLZ-PO (MOPS 2)
Ročné zúčtovanie dane za rok 2014
Minimálna mzda za každú hodinu odpracovanú zamestnancom 46,60 Sk,
EFEKTÍVNA VEREJNÁ SPRÁVA POWERPOINT PREZENTÁCIE OPERAČNÝ PROGRAM
EDUZBER 2019 Zber údajov o počtoch žiakov škôl v školskom roku 2019/2020 prostredníctvom RIS (§ 7 ods. 4 zákona NR SR č. 597/ 2003 Z. z. o financovaní.
Vykonávacie predpisy ( nariadenia vlády a vyhlášky)
Novela zákona č. 274/2009 Z. z. o poľovníctve
Informačné popoludnie SAEC
prof. RNDr. Libor Vozár, CSc. Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
Prepis prezentácie:

Register mimovládnych neziskových organizácií (R MNO) Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky Úrad Splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti

1. 1. 2019 nadobudol účinnosť zákon č. 346/2018 Z. z. o registri MNO

Najneskôr do 1. 1. 2021 spustí MV SR do prevádzky register MNO Najneskôr do 1.1.2021 spustí MV SR do prevádzky register MNO. Pôvodné registre sa zrušia, údaje v nich zapísané budú automaticky prenesené do registra MNO. Nie je potrebná „preregistrácia“!

Dotknuté MNO: - nadácie, - neziskové organizácie PVPS, - neinvestičné fondy, - občianske združenia, - odborové organizácie, - organizácie zamestnávateľov, - organizácie s medzinárodným prvkom.

Register MNO bude obsahovať: Povinné údaje o MNO (§ 3 ods. 1 až 4; ods Register MNO bude obsahovať: Povinné údaje o MNO (§ 3 ods. 1 až 4; ods. 6) Nepovinné údaje – webové sídlo a všeobecne prospešné účely, ktorým sa organizácia venuje (§ 3 ods. 5).

Doterajšie zákony o MNO sa nerušia a ostávajú v platnosti Doterajšie zákony o MNO sa nerušia a ostávajú v platnosti. Postup registrácie, oznamovanie zmien, vznik a zánik danej MNO aj ďalšie povinnosti ostávajú naďalej v platnosti.

Medzi 1.1.2019 - 1.1.2021 Zápisy o MNO v existujúcich registroch, evidenciách a zoznamoch sa už považujú za zápisy v R MNO.

Úprava legislatívy sa najviac dotkla: 1 Úprava legislatívy sa najviac dotkla: 1. občianskych združení, odborových organizácií, a organizácií zamestnávateľov (ďalej všetky len ako OZ), 2. organizácií s medzinárodným prvkom (OMP).

Nové oznamovacie povinnosti pre existujúce OZ: Do 30. 6 Nové oznamovacie povinnosti pre existujúce OZ: Do 30.6.2019 oznámiť aktuálne údaje o štatutárnom orgáne alebo členoch štatutárneho orgánu. (rozsah v § 20a ods. 1 zák. č. 83/1990 Zb.)

Nové oznamovacie povinnosti pre existujúce OZ: Do 31. 12 Nové oznamovacie povinnosti pre existujúce OZ: Do 31.12.2019 oznámiť aktuálne údaje o organizačných jednotkách (OJ) konajúcich vo svojom mene (a nezaniknutých do 31.12.2018). (rozsah v § 20a ods. 2 zák. č. 83/1990 Zb.)

Nové oznamovacie povinnosti pre existujúce OMP: Do 30. 6 Nové oznamovacie povinnosti pre existujúce OMP: Do 30.6.2019 oznámiť aktuálne údaje o štatutárnom orgáne alebo členoch štatutárneho orgánu. (rozsah v § 7a zák. č. 116/1985 Zb.)

Správne poplatky: Upravuje položka 34 a 35 sadzobníka správnych poplatkov - prílohy zák. č. 145/1995 Z.z. o správnych poplatkoch. https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1995/145/#prilohy

Správne poplatky (nadácie): I. Návrh na registráciu = 66 € II Správne poplatky (nadácie): I. Návrh na registráciu = 66 € II. Zmena nadačnej listiny alebo údajov nadácie zapísaných do registra = 16,50 € III. Vyhotovenie nadačnej listiny ako náhrady za stratenú, zničenú, poškodenú alebo odcudzenú nadačnú listinu = 16,50 € IV. Vyhotovenie výpisu z registra = 5 € V. Vyhotovenie písomnej informácie z registra = 5 € VI. Výmaz z registra = 33 €

Správne poplatky (neziskové organizácie poskyt. všeob. pros. služby): I. Návrh na registráciu = 66 € II. Zmena štatútu alebo údajov neziskovej organizácie poskytujúcej všeobecne prospešné služby zapísaných do registra = 16,50 € III. Vyhotovenie štatútu ako náhrady za stratený, zničený, poškodený alebo odcudzený štatút = 16,50 € IV. Vyhotovenie výpisu z registra = 5 € V. Vyhotovenie písomnej informácie z registra = 5 € VI. Výmaz z registra = 33 €

Správne poplatky (neinvestičné fondy): I Správne poplatky (neinvestičné fondy): I. Návrh na registráciu = 66 € II. Zmena štatútu alebo údajov neinvestičného fondu zapísaných do registra = 16,50 € III. Vyhotovenie štatútu ako náhrady za stratený, zničený, poškodený alebo odcudzený štatút = 13 € IV. Vyhotovenie výpisu z registra = 5 € V. Vyhotovenie písomnej informácie z registra = 5 € VI. Výmaz z registra = 16,50 €

Správne poplatky (občianske združenia): I Správne poplatky (občianske združenia): I. Návrh na registráciu = 66 € II. Zmena stanov alebo údajov združenia občanov zapísaných do registra = 16,50 € III. Oznámenie údajov o štatutárnom orgáne alebo členoch štatutárneho orgánu združenia občanov do registra = 16,50 € IV. Vyhotovenie stanov ako náhrady za stratené, zničené, poškodené alebo odcudzené stanovy= 13 € V. Vyhotovenie výpisu z registra = 5 €

Správne poplatky (občianske združenia): VI Správne poplatky (občianske združenia): VI. Vyhotovenie písomnej informácie z registra = 5 € VII. Výmaz z registra = 16,50 € VIII. Zápis údajov o zriadenej organizačnej jednotke združenia občanov oprávnenej konať vo svojom mene do registra = 66 € IX. Zmena údajov zapísanej organizačnej jednotky združenia občanov oprávnenej konať vo svojom mene v registri = 16,50 € X. Výmaz údajov zapísanej organizačnej jednotky združenia občanov oprávnenej konať vo svojom mene z registra = 16,50 €

Správne poplatky (organizácie s medzinárodným prvkom): I Správne poplatky (organizácie s medzinárodným prvkom): I. Podanie žiadosti o povolenie zriadiť organizáciu s medzinárodným prvkom alebo o povolenie vyvíjať činnosť alebo mať sídlo takej organizácie na území Slovenskej republiky = 66 € II. Zmena stanov, štatútu alebo štatutárneho orgánu organizácie s medzinárodným prvkom = 16,50 € III. Vyhotovenie stanov alebo štatútu ako náhrady za stratené, zničené, poškodené alebo odcudzené stanovy alebo štatút organizácie s medzinárodným prvkom = 16,50 € IV. Vyhotovenie výpisu z registra = 5 € V. Vyhotovenie písomnej informácie z registra = 5 €

Oslobodenie od správnych poplatkov: Odborové organizácie Organizácie zamestnávateľov na všetky povinnosti (prechodné aj budúce).

Oslobodenie od správnych poplatkov: Občianske združenia na splnenie povinností podľa ustanovenia § 20a zák. č. 83/1990 Zb.

Oslobodenie od správnych poplatkov: Organizácie s medzinárodným prvkom na splnenie povinnosti podľa § 7a zák. č. 116/1985 Zb.

Pre viac informácií: http://www. minv. sk/

Odkaz na často kladené otázky: https://www. minv

Ďakujeme za pozornosť! Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti