Závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Postup prípravy prezentácie
Advertisements

Typológia listov Kód ITMS projektu:
Vyparovanie a var Gabriel Horos.
Využívanie metódy meraní ložísk u výťahoch
Oheň v chémií 2011.
Rast, vývin rastlín a Hydropónia
Fungovanie nervového systému počas vedomia a nevedomia
Liečivé rastliny Dominika Bohunická.
Pozorovanie rastlinných buniek
Liečivé účinky Marihuany
Tehotenstvo a pôrod Tehotenstvo a pôrod Simona Pinková III.L
Chlieb z hľadiska fyziky
Choroby tráviacej sústavy
Jadrová energia.
ZVUK Marián Pitel.
Energia.
Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B
Základy jadrovej Fyziky
Riešenie krízových situácií
TRÁVIACA SÚSTAVA Diana Halanová 3.E.
REGULAČNÉ SÚSTAVY ŽĽAZY S VNÚTORNOU SEKRÉCIOU Dária Šutáková, 3.C.
Magnetické vlastnosti vybraných rýchlochladených kompozitných materiálov s amorfnou a nanokryštalickou štruktúrou Branislav Kunca Školiteľ: Ivan Škorvánek.
Katarína Garajová Romana Kováčiková 3. D
PROTOLYTICKÉ REAKCIE.
Biologický experiment
Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika - Pavol Jozef Šafárik Gimnázium Rožňava Kód ITMS projektu: Názov projektu: Kvalitou vzdelávania otvárame brány.
Maturita 2013.
Kompostovanie A. Minárik.
Alkohol a alkoholické nápoje
2. oddelenie školského internátu
Karin Blahová, II.B Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline
Pomôcky: Úloha: igelitové vrecká (4 kusy) 6 kúskov chleba Chladnička Čas: 3 týždne Zistiť ,v ktorom prostredí sa najrýchlejšie vytvorí pleseň na chlebe.
Cieľ : Príjem a výdaj vody rastlinnými pletivami, pri rôznych koncentrovaných roztokoch. Materiál a pomôcky : hľuza zemiaka , nôž , sklené nádoby (3ks),
Analytická chémia.
Prírodovedné predmety
Adriána Steinhübelová, III. A
Základy jadrovej fyziky
Vplyv vína na ľudský organizmus
Znečistenie vody človekom
PSYCHOLÓGIA A UČITELIA
UHĽOVODÍKY Katarína Bullová 3.D.
Tvorba projektu a prezentačné zručnosti
Následky fajčenia na pľúca
Čierne diery.
Elektrický prúd v kovoch
Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline
Michal Mičuch, II.A GSF v Žiline.
Papier z chemického hľadiska
Sopky z chemického hľadiska
Dominik Medvecký II.B GSF v Žiline
Vertikálne systémy zberu komunálnych odpadov
Balistika.
Terestriálne PLANÉTY Merkúr a Venuša.
Chlorid sodný - užitočná, ale aj škodlivá látka pre ľudí
TUKY, SLADKOSTI, SOĽ ZŠ S MŠ HLADOVKA.
Biosyntéza a metabolizmus bielkovín (Chémia - 3.ročník)
Téma: Nástroje na tvorbu prezentácie
ZÁKLADNÉ ÚDAJE oblasť podnikania výroba organokremičitých prípravkov
ČOKOLÁDA Michaela Tuschlová 1.C.
I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
Malé molekuly ako inhibítory amyloidnej agregácie
Opakovanie Zmesi a chemicky čisté látky.
Michaela Kraľovanská, III.B Gymnázium J. Lettricha, Martin 2010/2011
Sopka z fyzikálneho hľadiska
ALKÉNY IX.A.
Použitie počítačov v geografii (2)
Ukážky z inovácie výučby v predmete
Enzýmy David Čmejrek 3.D.
Magnetické a transportné vlastnosti zlúčenín La1-xAgx(Co0,03Mn0,97)O3
Nikola Mečárová,2.B GSF v Žiline
Prepis prezentácie:

Závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty Zuzana Zubčeková 2.A

Materiál a pomôcky: vajcový bielok, skúmavka (3ks), kadička, kahan (plynový horák), stojan na skúmavky, držiak na skúmavky, teplomer, chladnička/ľad Chemikálie: roztok Pancreolanu (trypsín), voda Úloha: Zistiť závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty Cieľ: Dokázať vplyv teploty na účinok enzýmu trypsín

Čas: 10-15 minút (+10 minút príprava) postup: Jednotlivé skúmavky odlíšime. Do každej skúmavky nalejeme roztok pancreolanu s bielkom (1:3). Skúmavku č.1 vložíme do vodného kúpeľa (37-40°C), Skúmavku č.2 vložíme do chladničky, Skúmavku č.3 zahrejeme približne na 60°C. Po 5 až 10 minútach pozorujeme obsah jednotlivých skúmaviek.

Skúmavka č.1 5 minút 10 minút

Skúmavka č.2 5minút 10 minút

Skúmavka č.3 cca. 30°C cca. 40°C 60+°C

Enzýmy sú bielkoviny, ktoré sa vysokou teplotou denaturujú. Zahrievaním reakčnej zmesi spočiatku rýchlosť enzymatickej reakcie stúpa, ale po dosiahnutí určitého kritického bodu (40-60°C) rýchlosť reakcie výrazne klesne až sa úplne zastaví v dôsledku úplnej denaturácie enzýmu.

Princíp: Súčasťou pankreatickej šťavy je enzým trypsín , ktorý rozkladá bielkoviny. Za vhodných podmienok štiepi bielkoviny na peptidy a niektoré až na aminokyseliny. Pancreolan Forte sú tabletky, ktoré obsahujú účinnú látku Pancreatinum, ktorá pomáha pri štiepení tukov, cukrov a bielkovín.

Hodnotenie: Reakcia prebehla najrýchlejšie pri zahrievaní na 40°C, ale v dôsledku dosiahnutia kritického bodu sa zmes úplne denaturovala. V prípade chladenej zmesi reakcia prebiehala najpomalšie a po uplynutí času boli viditeľné len malé zmeny. Reakcia prebehla najlepšie vo vodnom kúpeli s teplotou 37-40°C a po uplynutí času boli viditeľné pozitívne zmeny. Na základe pozorovania konštatujeme, že rozklad bielkovín prebieha najlepšie pri teplote 37°C , čo je približne teplota tela človeka.

Ďakujem za pozornosť Použitá literatúra : Biológia pre gymnáziá - Praktické cvičenia a seminár II.