Závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty Zuzana Zubčeková 2.A
Materiál a pomôcky: vajcový bielok, skúmavka (3ks), kadička, kahan (plynový horák), stojan na skúmavky, držiak na skúmavky, teplomer, chladnička/ľad Chemikálie: roztok Pancreolanu (trypsín), voda Úloha: Zistiť závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty Cieľ: Dokázať vplyv teploty na účinok enzýmu trypsín
Čas: 10-15 minút (+10 minút príprava) postup: Jednotlivé skúmavky odlíšime. Do každej skúmavky nalejeme roztok pancreolanu s bielkom (1:3). Skúmavku č.1 vložíme do vodného kúpeľa (37-40°C), Skúmavku č.2 vložíme do chladničky, Skúmavku č.3 zahrejeme približne na 60°C. Po 5 až 10 minútach pozorujeme obsah jednotlivých skúmaviek.
Skúmavka č.1 5 minút 10 minút
Skúmavka č.2 5minút 10 minút
Skúmavka č.3 cca. 30°C cca. 40°C 60+°C
Enzýmy sú bielkoviny, ktoré sa vysokou teplotou denaturujú. Zahrievaním reakčnej zmesi spočiatku rýchlosť enzymatickej reakcie stúpa, ale po dosiahnutí určitého kritického bodu (40-60°C) rýchlosť reakcie výrazne klesne až sa úplne zastaví v dôsledku úplnej denaturácie enzýmu.
Princíp: Súčasťou pankreatickej šťavy je enzým trypsín , ktorý rozkladá bielkoviny. Za vhodných podmienok štiepi bielkoviny na peptidy a niektoré až na aminokyseliny. Pancreolan Forte sú tabletky, ktoré obsahujú účinnú látku Pancreatinum, ktorá pomáha pri štiepení tukov, cukrov a bielkovín.
Hodnotenie: Reakcia prebehla najrýchlejšie pri zahrievaní na 40°C, ale v dôsledku dosiahnutia kritického bodu sa zmes úplne denaturovala. V prípade chladenej zmesi reakcia prebiehala najpomalšie a po uplynutí času boli viditeľné len malé zmeny. Reakcia prebehla najlepšie vo vodnom kúpeli s teplotou 37-40°C a po uplynutí času boli viditeľné pozitívne zmeny. Na základe pozorovania konštatujeme, že rozklad bielkovín prebieha najlepšie pri teplote 37°C , čo je približne teplota tela človeka.
Ďakujem za pozornosť Použitá literatúra : Biológia pre gymnáziá - Praktické cvičenia a seminár II.