Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Využívanie metódy meraní ložísk u výťahoch

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Využívanie metódy meraní ložísk u výťahoch"— Prepis prezentácie:

1 Využívanie metódy meraní ložísk u výťahoch
Praktické využitie výsledkov SPM dBm/dBc (HDm/HDc) meraní na ložiskách ventilátorov v automobilovom priemysle Využívanie metódy meraní ložísk u výťahoch

2 Príklad poškodenia ložiska ventilátora
TS Vidíme grafický trend vývoja ložiskovej hodnoty ložiska ventilátora pri remenici a trend vývoja výchylky a efektívnej rýchlosti mohutnosti vibrácií v horizontálnom smere. Ložiskové hodnoty vykazujú nárast, následne vyrovnaný stav, trvale vysoké hodnoty, pričom vibračný stav je vyrovnaný. Národné fórum údržby 2013.

3 Príklad poškodenia ložiska ventilátora
Pri hodnotení ložiskového spektra, kde hľadáme prítomnosť symptomov BPFO, BPFI, BSF, FTF – teda chybové frekvencie ložiska. Spektrum ložiskovej hodnoty ukazoval jednoznačné poškodenie vonkajšieho krúžku ložiska. Bolo potrebné plánovať s výmenou ložiska. TS Národné fórum údržby 2013.

4 Príklad poškodenia ložiska ventilátora
Porovnanie SPM ložiskového spektra a spektra vibrácií. Vážnosť poškodenia signalizoval aj vibračný spektrum. Pri vibračných spektrách sa prejavovalo výrazne tiež symptom poškodenia vonkajšieho krúžku ložiska. Muselo ísť o hrubé, ostré poškodenie, ktoré dokázalo vygenerovať aj vibrácie v nižšej frekvenčnej oblasti, aj keď celková úroveň efektívnej rýchlosti mohutnosti vibrácií ešte nebola výrazná. TS Národné fórum údržby 2013.

5 Príklad poškodenia ložiska ventilátora
TS Národné fórum údržby 2013.

6 Poškodenie ložiska ventilátora – uvoľnenie ložiska
Môžeme vidieť trend vývoja decibelových hodnôt ložiska, ako aj výchyľku a efektívnu rýchlosť mohutnosti vibrácií ložiskového domca. V tomto prípade okrem nárastu SPM dBm/dBc hodnôt ložiska, došlo aj k výraznému nárastu vibračného signálu.

7 Poškodenie ložiska ventilátora – uvoľnenie ložiska
V analýze ložiskového SPM dBm/dBc signálu môžeme vidieť, že sa nezobrazuje chybová frekvencia ložiska, symptóm ložiska, ale sa objavuje otáčková frekvencia v SPM rázovom impulze a jej harmonické násobky, čo je náznakom vôle v ložisku, alebo v uložení ložiska.

8 Poškodenie ložiska ventilátora – uvoľnenie ložiska
V spektre ložiskovej hodnoty v prvom rade hľadáme prítomnosť symptómov ložiska. Ak ložiskové symptómy sa neobjavujú, ale je dominantná otáčková frekvencia a jej harmonické nsobky – ktoré sú chrakteristické pre vibračný spektrum, tak je to náznakom vôle v ložisku, alebo v uložení ložiska.

9 Poškodenie ložiska ventilátora – uvoľnenie ložiska
Keď sa pozrieme na vibračný spektrum toho istého meracieho bodu, vidíme, že je výrazná dvojnásobná otáčková frekvencia, čo okrem nesúosovosti, je charakteristická pri uvoľnení, geometrickej nepresnosti, atď.,..... teda súvisí s uložením, uchytením.

10 Poškodenie ložiska ventilátora – uvoľnenie ložiska
Zostáva dominantná vo všetkých meraných smeroch vibračného merania – horizontálne, vertikálne aj axiálne. Ak pri radiálnom zaťažení, okrem radiálnych smerov aj axiálne sú generované výrazné vibračné zložky otáčkovou frekvenciou a jej harmonickými násobkami, tak je to určite potvrdením uvoľnenia v uložení, uchytení. Pri radiálnom pôsobení sily, axiálne vibrácie by nemali vzniknúť.

11 Meranie ložísk výťahov v automobilovom priemysle
Ak sú ložiskové domce dostupné pomocou ručného merania – použitím rýchospojky môže byť vykonávané meranie stavu ložísk metódou SPM HD, pri nastavení potrebného času merania.

12 Meranie ložísk výťahov v automobilovom priemysle
Časový signál počas niekoľkých pracovných cyklov, zhruba 150 sekúnd – t.j. 2,5 minuty. Pre možnosť využívania užitočného signálu, bola zvolená metóda spúšťaného merania, kde spúšťacím signálom bolo dosiahnutie nastavenej hranice otáčok.

13 Meranie ložísk výťahov v automobilovom priemysle
Časový signál počas jedného zdvihu otáčky 0 – 70 ot./min. Meranie

14 Meranie ložísk výťahov v automobilovom priemysle
Nastavenie parametrov v softwarovej časti Condmaster Ruby.

15 Meranie ložísk výťahov v automobilovom priemysle
Spúšťací signál merania – dosiahnutie nastavených otáčok meranie Podmienka splnená

16 Meranie ložísk výťahov v automobilovom priemysle
Konkrétne namerané hodnoty jedného ložiska Z nameraných hodnôt HDm/HDc vidieť, že sa jedná o vyrovnaný trend ložiska, dobre hodnotiteľné výsledky. Počiatočné vysoké rázové impulzy generované rozbehovým momentom spúšťaným meraním sú vyfiltrované a dostávame len signál z ložiska bez rušenia.


Stiahnuť ppt "Využívanie metódy meraní ložísk u výťahoch"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google