Geneticky modifikované potraviny Lenka Furdíková 3.L
Obsah Úvod 1. Čo sú GMP -Aké druhy GMP existujú 2. História GMP -Príčiny vzniku GMP 3. Ako prebieha genetická modifikácia 4. GMP u nás a vo svete 5. Výhody -Ekonomické výhody -Lepšia výživová hodnota -Riešenie problémov s hladom 6. Riziká -Zlý vplyv na životné prostredie -Alergie a toxicita -Nepredvídateľné výsledky -Rezistencia na antibiotiká 7.Dotazník
Čo sú GMP Sú to potraviny obsahujúce alebo pozostávajúce z geneticky modifikovaných organizmov (GMO) GMO môžu byť baktérie, vírusy, rastliny alebo zvieratá, ktorých genetický základ bol zmenený pomocou génových technológií. Obr.č.1- rozdiel medzi GMO a GMO-free potravinami
Čo sú GMP Existujú 2 hlavné typy GM potravín: Herbicídom odolné plodiny - sú schopné prežiť aj inak smrteľné dávky herbicídov Pesticídom odolné plodiny - rastliny schopné produkovať vlastné pesticídy Obr.č.2- pole s repkou po postreku herbicídmi, GM repka vpravo, obyčajná vľavo Obr.č.3- pesticídom odolná kukurica vs. obyčajná kukurica
História 1973 - Herbert Boyer a Stanley Cohen - prvý genetický modifikovaný organizmus 1974 - Rudolf Jaenisch a Beatrice Mintz - geneticky modifikované myši 1982 - prvý geneticky modifikovaný liek zvaný Genetech’s Humulin 1986 - geneticky modifikovaný tabak v Belgicku 1992 - paradajky Flavr Savr 1995 a 1996 - prvé GM plodiny na trhu 2000 - Golden rice Obr.č.4- rozdiel medzi zlatou ryžou a normálnou ryžou Obr.č.5- Genetech’s Humulin
Príčiny vzniku 1. generácia GM potravín uľahčenie práce pre pestovateľov 2. generácia GM potravín vyššia kvalita potravín Riešenie problému s nedostatkom potravy Obr.č.6- obilniny Obr.č.7- kukurica Obr.č.8- sója
Ako prebieha genetická modifikácia 6 etáp: Izolácia génu Delenie a spájanie Vloženie GM génovej kazety do kultivovaných rastlinných buniek Výber z modifikovaných rastlinných buniek Hormonálna liečba Overenie GM transformácie Obr.č.10- Geneticky modifikované rastliny v laboratóriu Cornellovej univerzity v USA. Obr.č.9- vloženie Bt génu do kukurice
GMP u nás a vo svete prvé schválené GM potraviny v Európe: kukurica a sója U nás: kukurica MON810 výrobky obsahujúce viac ako 0,9% geneticky upravenej zložky musia byť označené ako „výrobok obsahujúci GMO“ Obr.č.11- pestovanie GM kukurice na Slovensku
Obr.č.12- výskyt GMP vo svete v roku 2015
Výhody GMP Ekonomické výhody - menej náročné na pestovanie - menej pesticídov - GM potraviny majú schopnosť vydržať pdlhšie Lepšia výživová hodnota - Genetickými modifikáciami je možné zmeniť zloženie plodín aby mali viac žiadaných látok ako sú vitamíny alebo bielkoviny a takisto je možné znížiť obsahy látok ktoré by mohli byť nebezpečné. Riešenie problémov s hladom Jedlé vakcíny
Riziká Zlý vplyv na životné prostredie - vzniká herbicídom odolná burina - škodce sa stávajú odolnými voči pesticídu Alergie a toxicita - nové proteíny, ktoré vznikajú v GM môžu byť alergénne alebo toxické Nepredvídateľné výsledky Rezistencia na antibiotiká
GM potraviny/krmivá nesmú: mať nepriaznivý účinok na zdravie ľudí, zvierat alebo na životné prostredie zavádzať spotrebiteľa líšiť sa od potravín/krmív, ktoré by mali nahradiť do takej miery, že ich bežná konzumácia by mohla byť z hľadiska výživy nevýhodná pre konzumentov/zvieratá. Obr.č.13- označenie potravín
Vyhodnotenie dotazníka 18 mužov, 50 žien Graf č. 1 - Pomer mužov a žien spomedzi respondentov Graf č. 2 - Vek respondentov
Graf č. 3 – Vedomosť respondentov o GMO
Rozdiely medzi GMP a potravinami bez GM Počet ľudí ktorí si to myslia Graf č.4- Rozdiely medzi GMP a normálnymi potravinami Rozdiely medzi GMP a potravinami bez GM Počet ľudí ktorí si to myslia Percento GMO je niečo neprirodzené a umelé 6 15,79 GMO sú väčšie 5 13,16 GMO sú odolnejšie 9 23,68 GMO majú zmenené gény GMO rastú rýchlejšie GMO majú inú chuť 4 10,53 Tab. č. 1 – Názor respondentov na rozdiely medzi GM a GM Free potravinami
Vplyv GMP podľa respondentov Počet ľudí ktorí si to myslia Graf č.5-Názor respondentov na vplyv GMP na naše zdravie Vplyv GMP podľa respondentov Počet ľudí ktorí si to myslia Percentá vznik alergií 7 33,33 sú karcinogénne 4 19,05 horšia imunita 2 9,52 ovplyvnia prirodzený chod nášho organizmu 5 23,81 závislosť 1 4,76 poškodzujú našu DNA choroby tráviacej sústavy Tab. č. 2 – Názor respondentov na vplyv GMP na naše zdravie
Graf č. 6 – Preferencie respondentov Graf č. 7 – Kritériá respondentov pri výbere potravín
graf č.8- názor respondentov na označovanie GMP
Zdroje http://beyond-gm.org/gm-faqs/ Obr.č.1- https://gymbeam.sk/blog/GMO-geneticky-modifikovane-potraviny http://pythagoreancrank.com/?p=414 Obr.č.2- http://agromanual.cz/cz/clanky/ochrana-rostlin-a-pestovani/plevele/technologie-herbicidni-tolerance- plodin-k-herbicidum Obr.č.3- https://www.google.sk/search?q=kukurica+mon+810&client=firefox- b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiX7e2Up4HUAhXKtBoKHT5PB98Q_AUICigB&biw=1280&bih =915#imgdii=t7useopRppo2CM:&imgrc=09zT_k-fXlkQ5M: Obr.č.4- https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_rice Obr.č.5- http://www.biology.iupui.edu/biocourses/Biol540/3firstwavefill2k6.htm Obr.č.6- http://www.liecenie.info/zdrava-vyziva/semena/psenica/ Obr.č.7- https://www.zdravejedlo.sk/kukurica Obr.č.8- http://www.dietyahubnuti.cz/zdrave-stravovani/soja-zdrava-volba-v-jidelnicku/ Obr.č.9- https://gymbeam.sk/blog/GMO-geneticky-modifikovane-potraviny Obr.č.10- https://www.aktuality.sk/fotogaleria/442820/biofyzicka-o-gm-plodinach-moze-sa-zrutit-cely- ekosystem/3/ Obr.č.11- http://www.pnky.sk/aktuality/hrozba-alebo-nadej-v-piestanoch-experimentuju-s-gmo-uz-20-rokov/ Obr.č.12- http://isaaa.org/resources/publications/briefs/51/executivesummary/default.asp http://www.ezyprotein.eu/sk/preco-ryzovy-protein https://cz.depositphotos.com/1614058/stock-photo-stop-vaccination-and-drugs.html https://openclipart.org/detail/252536/question-mark-fractal Obr.č.13- http://www.bezpecnostpotravin.cz/oznaceni-bez-gmo-jak-to-vidi-cesti-vyrobci.aspx http://www.pngall.com/healthy-food-png
Ďakujem za pozornosť