Geneticky modifikované potraviny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Lesy SR,š.p. Banská Bystrica Odštepný závod Palárikovo
Advertisements

Ekosystém (ecology+system).
EUROPEAN ACADEMY OF SCEINCES AND ARTS
(c) Koman ACH 2006/2007.
Algorithmic Chemistry in Genetic Programming Informatics and Information Technologies Student Research Conference, 2006 Vojtech Szöcs Vedúci projektu:
Dedičné choroby človeka
Rast, vývin rastlín a Hydropónia
Endokrinné žľazy a účinky hormónov na život človeka.
Liečivé účinky Marihuany
Biológia Endokrinné žľazy a vplyv hormónov na život človeka
KRV lat. sanguis.
KRV Natália Adamove, Barbora Huštáková 3.L.
Choroby tráviacej sústavy
,,Dobrý sluha, ale zlý pán.“
3D Technológie Michal Kubaľa III.A.
Základné ukazovatele vývoja národného hospodárstva
Andrea Čaklóšová, 3.B Lukáš Poliak, 3.B
charakteristika a biologický význam
Vírusy ...neviditeľní nepriatelia Natália Schlanková
Náhoda a pravdepodobnosť
Riasy Peter Magic, III.D.
Ako sú na tom naši štvrtáci v čítaní, matematike a prírodovede?
Genetické choroby človeka a možnosti ich prevencie
Tomáš Peprný Filip Wagner 3.C
Nádorové ochorenie prsníka
Alternatívne zdroje energie
Med Elixír zdravia.
FARBOSLEPOSŤ.
Elektromagnetické vlnenie
Alternatívne zdroje energie - solárna energia
ZÁMORSKÉ OBJAVY Katarína Vargová 3.E.
Psychické zdravie a stres
POĽNOHOSPODÁRSTVO.
Schizofrénia Lea Uhliarová, III.L.
Kompostovanie A. Minárik.
SOP pre prepuknutie epidémie cholery
Alkohol a alkoholické nápoje
Vyššia nervová činnosť
Vírusové ochorenia Kristína Piliarová.
Víno TVORBA PROJEKTOV Téma: Dejepis - Víno.
Otestuj sa Kvízové otázky 3. ročník.
Dopyt, ponuka, rovnovážna cena
Krv a krvné skupiny Ivana Petáková III.L.
Legalizácia marihuany (klady a zápory)
Povinnosti obce ako právnickej osoby podľa zákona NR SR č. 314/2001 Z
Adriána Steinhübelová, III. A
orangutany A PALMOVÉ OLEJE
Vplyv vína na ľudský organizmus
Znečistenie vody človekom
Geneticky podmienené choroby
CHLIEB V GEOGRAFII Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského Banská Bystrica
Imunitný systém človeka
PYRAMÍDA ZDRAVEJ VÝŽIVY
ZNALOSTNÉ SYSTÉMY prednáška č. 1
ŠTRUKTÚRA TURISTICKEJ PONUKY. Bezpečnostné faktory turizmu
Kamila Ambrošová Šk. r 2011/ D
Biosyntéza a metabolizmus bielkovín (Chémia - 3.ročník)
Iný pohľad na globálne otepľovanie
Michaela Skúpa 3. B Barbora Javorská 3.B
Vírusy (Vírusové ochorenia).
ČOKOLÁDA Michaela Tuschlová 1.C.
I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
Gymnázium J.G. Tajovského Simona Kulfasová 3.L
autor : Viktória Vitikáčová
Zdravá contra nádorová bunka
Mutácie.
Kvantitatívny prieskum TV BA
Vyučovanie prírodopisu / biológie na Slovensku
Sopka z fyzikálneho hľadiska
Štatistika Martin Čuka 2010/ B.
Prepis prezentácie:

Geneticky modifikované potraviny Lenka Furdíková 3.L

Obsah Úvod 1. Čo sú GMP -Aké druhy GMP existujú 2. História GMP -Príčiny vzniku GMP 3. Ako prebieha genetická modifikácia 4. GMP u nás a vo svete 5. Výhody -Ekonomické výhody -Lepšia výživová hodnota -Riešenie problémov s hladom 6. Riziká -Zlý vplyv na životné prostredie -Alergie a toxicita -Nepredvídateľné výsledky -Rezistencia na antibiotiká 7.Dotazník

Čo sú GMP Sú to potraviny obsahujúce alebo pozostávajúce z geneticky modifikovaných organizmov (GMO) GMO môžu byť baktérie, vírusy, rastliny alebo zvieratá, ktorých genetický základ bol zmenený pomocou génových technológií. Obr.č.1- rozdiel medzi GMO a GMO-free potravinami

Čo sú GMP Existujú 2 hlavné typy GM potravín: Herbicídom odolné plodiny - sú schopné prežiť aj inak smrteľné dávky herbicídov Pesticídom odolné plodiny - rastliny schopné produkovať vlastné pesticídy Obr.č.2- pole s repkou po postreku herbicídmi, GM repka vpravo, obyčajná vľavo Obr.č.3- pesticídom odolná kukurica vs. obyčajná kukurica

História 1973 - Herbert Boyer a Stanley Cohen - prvý genetický modifikovaný organizmus 1974 - Rudolf Jaenisch a Beatrice Mintz - geneticky modifikované myši 1982 - prvý geneticky modifikovaný liek zvaný Genetech’s Humulin 1986 - geneticky modifikovaný tabak v Belgicku 1992 - paradajky Flavr Savr 1995 a 1996 - prvé GM plodiny na trhu 2000 - Golden rice Obr.č.4- rozdiel medzi zlatou ryžou a normálnou ryžou Obr.č.5- Genetech’s Humulin

Príčiny vzniku 1. generácia GM potravín uľahčenie práce pre pestovateľov 2. generácia GM potravín vyššia kvalita potravín Riešenie problému s nedostatkom potravy Obr.č.6- obilniny Obr.č.7- kukurica Obr.č.8- sója

Ako prebieha genetická modifikácia 6 etáp: Izolácia génu Delenie a spájanie Vloženie GM génovej kazety do kultivovaných rastlinných buniek Výber z modifikovaných rastlinných buniek Hormonálna liečba Overenie GM transformácie Obr.č.10- Geneticky modifikované rastliny v laboratóriu Cornellovej univerzity v USA. Obr.č.9- vloženie Bt génu do kukurice

GMP u nás a vo svete prvé schválené GM potraviny v Európe: kukurica a sója U nás: kukurica MON810 výrobky obsahujúce viac ako 0,9% geneticky upravenej zložky musia byť označené ako „výrobok obsahujúci GMO“ Obr.č.11- pestovanie GM kukurice na Slovensku

Obr.č.12- výskyt GMP vo svete v roku 2015

Výhody GMP Ekonomické výhody - menej náročné na pestovanie - menej pesticídov - GM potraviny majú schopnosť vydržať pdlhšie Lepšia výživová hodnota - Genetickými modifikáciami je možné zmeniť zloženie plodín aby mali viac žiadaných látok ako sú vitamíny alebo bielkoviny a takisto je možné znížiť obsahy látok ktoré by mohli byť nebezpečné. Riešenie problémov s hladom Jedlé vakcíny

Riziká Zlý vplyv na životné prostredie - vzniká herbicídom odolná burina - škodce sa stávajú odolnými voči pesticídu Alergie a toxicita - nové proteíny, ktoré vznikajú v GM môžu byť alergénne alebo toxické Nepredvídateľné výsledky  Rezistencia na antibiotiká

GM potraviny/krmivá nesmú: mať nepriaznivý účinok na zdravie ľudí, zvierat alebo na životné prostredie zavádzať spotrebiteľa líšiť sa od potravín/krmív, ktoré by mali nahradiť do takej miery, že ich bežná konzumácia by mohla byť z hľadiska výživy nevýhodná pre konzumentov/zvieratá. Obr.č.13- označenie potravín

Vyhodnotenie dotazníka 18 mužov, 50 žien Graf č. 1 - Pomer mužov a žien spomedzi respondentov Graf č. 2 - Vek respondentov

Graf č. 3 – Vedomosť respondentov o GMO

Rozdiely medzi GMP a potravinami bez GM Počet ľudí ktorí si to myslia Graf č.4- Rozdiely medzi GMP a normálnymi potravinami Rozdiely medzi GMP a potravinami bez GM Počet ľudí ktorí si to myslia Percento GMO je niečo neprirodzené a umelé 6 15,79 GMO sú väčšie 5 13,16 GMO sú odolnejšie 9 23,68 GMO majú zmenené gény GMO rastú rýchlejšie GMO majú inú chuť 4 10,53 Tab. č. 1 – Názor respondentov na rozdiely medzi GM a GM Free potravinami

Vplyv GMP podľa respondentov Počet ľudí ktorí si to myslia Graf č.5-Názor respondentov na vplyv GMP na naše zdravie Vplyv GMP podľa respondentov Počet ľudí ktorí si to myslia Percentá vznik alergií 7 33,33 sú karcinogénne 4 19,05 horšia imunita 2 9,52 ovplyvnia prirodzený chod nášho organizmu 5 23,81 závislosť 1 4,76 poškodzujú našu DNA choroby tráviacej sústavy Tab. č. 2 – Názor respondentov na vplyv GMP na naše zdravie

Graf č. 6 – Preferencie respondentov Graf č. 7 – Kritériá respondentov pri výbere potravín

graf č.8- názor respondentov na označovanie GMP

Zdroje http://beyond-gm.org/gm-faqs/ Obr.č.1- https://gymbeam.sk/blog/GMO-geneticky-modifikovane-potraviny http://pythagoreancrank.com/?p=414 Obr.č.2- http://agromanual.cz/cz/clanky/ochrana-rostlin-a-pestovani/plevele/technologie-herbicidni-tolerance- plodin-k-herbicidum Obr.č.3- https://www.google.sk/search?q=kukurica+mon+810&client=firefox- b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiX7e2Up4HUAhXKtBoKHT5PB98Q_AUICigB&biw=1280&bih =915#imgdii=t7useopRppo2CM:&imgrc=09zT_k-fXlkQ5M: Obr.č.4- https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_rice Obr.č.5- http://www.biology.iupui.edu/biocourses/Biol540/3firstwavefill2k6.htm Obr.č.6- http://www.liecenie.info/zdrava-vyziva/semena/psenica/ Obr.č.7- https://www.zdravejedlo.sk/kukurica Obr.č.8- http://www.dietyahubnuti.cz/zdrave-stravovani/soja-zdrava-volba-v-jidelnicku/ Obr.č.9- https://gymbeam.sk/blog/GMO-geneticky-modifikovane-potraviny Obr.č.10- https://www.aktuality.sk/fotogaleria/442820/biofyzicka-o-gm-plodinach-moze-sa-zrutit-cely- ekosystem/3/ Obr.č.11- http://www.pnky.sk/aktuality/hrozba-alebo-nadej-v-piestanoch-experimentuju-s-gmo-uz-20-rokov/ Obr.č.12- http://isaaa.org/resources/publications/briefs/51/executivesummary/default.asp http://www.ezyprotein.eu/sk/preco-ryzovy-protein https://cz.depositphotos.com/1614058/stock-photo-stop-vaccination-and-drugs.html https://openclipart.org/detail/252536/question-mark-fractal Obr.č.13- http://www.bezpecnostpotravin.cz/oznaceni-bez-gmo-jak-to-vidi-cesti-vyrobci.aspx http://www.pngall.com/healthy-food-png

Ďakujem za pozornosť