Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Povrch tela KOŽA Biológia 7. ročník.
Advertisements

=MESIAC PRIRODZENÁ DRUŽICA ZEME =
“13 RÁD DO ŽIVOTA".
Kristína Fejková VIII.A
Lekcia od divých husí.
5.Trieda Vanesa Znachorová
TUNDRY RICHARD RYBÁR V.D.
Vyparovanie a var Gabriel Horos.
Múdry, kto rozumie iným, osvietený, kto rozumie sebe.
Pozorovanie rastlinných buniek
Litva Comenius 2015.
Madagaskar.
NA VIANOCE PAT A MAT.
Chlieb z hľadiska fyziky
Inovácia obsahu a metód vzdelávania prispôsobená potrebám vedomostnej spoločnosti EFEKT VODOVÝCH FARIEB VYPRACOVAL: MGR.ART. BARBORA ČISÁRÍKOVÁ.
Základná škola Rohožník
Štylistika syntaktických prostriedkov
Nebojte sa! Ján Pavol II..
MERANIE Krvného TLAKU V ZÁVISLOSTI OD VEKU a námahy
Občianske združenie Campanula
Nastavte sem na začiatok efekt prílet zhora zľava, ktorý pôjde automaticky a rýchlo. Na zvýraznenie použijete vlnu, ktorá pôjde automaticky a rýchlosť.
VÁPNIK.
HVIEZDY Holáková, Štromská.
Podnadpis Rozloženie nadpisu.
MONITORY.
Biologický experiment
FYZIKA & SNEH Zuzana Miklošková, Lucia Šantová, Zuzana Ščehovičová, Jana Tomaníková, II.D.
Tehotenstvo Veronika Bajzíková 3.L , 2012.
18/9/2018 Licitácia Tomáš Pavlík
HISTÓRIA SPODNÉHO PRÁDLA a módnych trendov
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Karin Blahová, II.B Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline
MODEL METEOROLOGICKÉHO
Pomôcky: Úloha: igelitové vrecká (4 kusy) 6 kúskov chleba Chladnička Čas: 3 týždne Zistiť ,v ktorom prostredí sa najrýchlejšie vytvorí pleseň na chlebe.
Otestuj sa Kvízové otázky 3. ročník.
Cieľ : Príjem a výdaj vody rastlinnými pletivami, pri rôznych koncentrovaných roztokoch. Materiál a pomôcky : hľuza zemiaka , nôž , sklené nádoby (3ks),
Slovenské Jedlá na všetky sviatky.
a jeho čarovná história
DO OKNA NIEČO NARAZILO. BOL TO VTÁČIK!
Následky fajčenia na pľúca
Čierne diery.
História a vývoj telefónu a nácvik správneho telefonovania
Michal Mičuch, II.A GSF v Žiline.
9. Vodné bomby Niektorí študenti sú neefektívni pri bitkách s balónmi naplnenými vodou, pretože sa ich balóny od nepriateľa odrazia bez prasknutia.
Sopky z chemického hľadiska
Dominik Medvecký II.B GSF v Žiline
Terestriálne PLANÉTY Merkúr a Venuša.
B A S K E T B A L Pravidlá.
SLNKO.
Rozprávka o nenásytnej Batérii
Výsledky projektu „V našej škole je pohoda“ za šk. rok 2011/12
Zdravá výživa.
Teplo TEPLO - úlohy.
Papier z hľadiska fyziky
Mystická sila pyramíd Dávid Lupták III.A.
Didaktický projekt Traja králi
ČOKOLÁDA Michaela Tuschlová 1.C.
I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
Banán č.1 Podmienky: - uzavretý priestor -žiadne svetlo
žiaci 3. A a 3.C sa pridali k projektu v Českej republike
Závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty
Opakovanie Zmesi a chemicky čisté látky.
Stredná odborná škola automobilová
Podnadpis Rozloženie nadpisu.
Michaela Kraľovanská, III.B Gymnázium J. Lettricha, Martin 2010/2011
Sopka z fyzikálneho hľadiska
Príbeh o anjeloch.
Vytvorenie diagramu zasadacieho poriadku
Nikola Mečárová,2.B GSF v Žiline
Nepriama úmernosť – tabuľka, rovnica a graf
Prepis prezentácie:

Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline Trvanlivosť potravín Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline

Úloha: Nájsť prostredie v ktorom potraviny vydržia najdlhšie nepokazené Cieľ: Zistiť ako dlho vydržia potraviny v rôznych podmienkach a v rôznych prostrediach čerstvé. Za akú dobu sa zmení ich stav a ako sa zmení ich stav. Trvanie pokusu: 11 dní Materiál: Chlieb, mlieko, šunka, kúsok jablka Pomôcky: podložky, igelitové vrecká, papier a pero, fotoaparát Chemikálie : žiadne

Postup Rozdelenie potravín na podložky Rozloženie do štyroch prostredí : 1. chladnička 2. izbová teplota 3. miestnosť rôznymi teplotami 4. igelitové vrecko v rôznych teplotách, ktoré boli menené

1. Chladnička 2 ºC teplota sa nemení po celý čas Prvý deň: čerstvé potraviny, ktoré vyzerajú jedlé Druhý deň: po okraji pohára, v ktorom je mlieko sa začína vytvárať malá vrstva . Šunka po stranách, ale veľmi slabo začína schnúť. Rozštvrtené jablko začína žltnúť a chlieb je začína schnúť Tretí deň: na pohári s mliekom sa drží biela vrstva aj naďalej, nezapácha. Šunka zmenšuje sa nezoschnutý povrch. Jablko sa začína scvrkávať a zhnedlo. Chlieb je z dolnej strany mäkký z vrchnej tvrdý. Štvrtý deň : mlieko stále rovnaké, šunka je stále viac zoschnutá, jablko, sa scvrkáva chlieb je už iba na malej dolnej časti mäkký. Piaty deň mlieko stále rovnaké, šunka a chlieb zaschnuté a jablko sa scvrkáva. Ostatné dni sú chlieb, šunka, mlieko jablko stále rovnaké

2. Izbová teplota 22 º C nemení sa Prvý deň: potraviny sú v jedlom stave Druhý deň: na povrchu mlieka sa vytvára koža a mlieko hustne, šunka po okrajoch usušená, jablko sa sfarbuje do žlto-hnedej farby a chlieb je zoschnutý hlavne z vrchnej strany Tretí deň: zahustené mlieko sa začína okyslievať a zapáchať, šunka sa schne smerom z vonka dnu jablko sa scvrkáva a ohnedlo, chlieb uschol Štvrtý deň: mlieko okyslené, zapácha šunka zosušená, jablko sa scvrklo a chlieb je tvrdý Piaty deň: husté, zapácha ako tvaroch , šunka zaschnutá, jablko scvrknuté, hnedé, chlieb tvrdý. Potom sa menilo už iba mlieko. Vytvorila sa na ňom zoschnutá vrstva

3. Miestnosť s rôznymi teplotami Podľa počasia Prvý deň: potraviny boli v dobrom stave Druhý deň: po okraji pohára s mliekom sa vytvárala vrstva, šunka bola po okrajoch zoschnutá (najhoršie z troch podmienok), jablko hnedlo a scvrkávalo sa, chlieb stvrdnutý Tretí deň: mlieko zapácha hustá vrstva na povrchu okyslelo sa, šunka usušená ešte vnútri celkom dobrá, ale už nie moc, jablko scvrknuté hnedé, chlieb úplne usušený Štvrtý deň: mlieko zapácha a je husté okyslené šunka zosušená, jablko zhnednuté a scvrknuté, chlieb zoschnutý Piaty deň: mlieko zapácha je husté, šunka a chlieb sú zoschnuté a jablko hnedé scvrknuté. ďalšie dni sa už nič nemenilo.

4. Igelitové vrecko s rôznymi teplotami Menila som prostredia Prvý deň : chladná miestnosť (CHM): potraviny boli v jedlom stave Druhý deň: CHM- mlieko zapácha so šunkou sa nič nestalo, jablko zožltlo a chlieb bol stále dobrý Tretí deň: Izbová teplota (IT) – Silný zápach stuhlo šunka začína žltnúť, jablko si drží šťavu a chlieb je stále dobrý Štvrtý deň: IT- mlieko je stuhnuté na povrchu sa vytvorila voda a zapácha, šunka začína zapáchať a je žltá, jablko sa nezmenilo a chlieb je stále v poriadku Piaty deň : IT – trošku je tekutejšie a stále zapácha, šunka je žltá a zapácha, jablko stále rovnaké , chlieb trochu páchne Šiesty deň : Chladnička (CHL) - mlieko prestáva zapáchať, ale nemení sa, šunka začína zelenieť, jablko začína hniť po stranách ktoré boli poudierané a chlieb celkom dobrý až na menší zápach Ostatné dni sa bolo všetko rovnaké až na ôsmy deň sa na chlieb dala malá škvrna plesne a tá sa za jedenásť rozšírila, jablko zhnilo po okrajoch

Záver a vlastné postrehy Záver: Pri tomto pokuse som striedala prostredia potravín a pozorovala čo sa z potravinami dialo a za aký čas sa potraviny pokazili. Čo na nich vznikalo a ako vyzerali po pokazení alebo uschnutí. Vlastné postrehy: potraviny ktoré nie sú zabalené v igelitovom vrecku sa nepokazia, samozrejme okrem mlieka ktoré nebolo pasterizované, ale čerstvé. Ak nechcete aby sa vám mlieko pokazilo tak ho pred uskladnením odporúčam prevariť. Inak sa pokazí aj keď v chlade možno neskôr. Potraviny v igelitovom vrecku sa pokazili neskôr.

Ďakujem za pozornosť