Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

HVIEZDY Holáková, Štromská.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "HVIEZDY Holáková, Štromská."— Prepis prezentácie:

1 HVIEZDY Holáková, Štromská

2 ČO JE HVIEZDA... Hviezda (nesprávne tiež stálica) je plynné (plazmové), približne guľovité teleso vo vesmíre, ktoré má vlastný zdroj žiarenia, ktoré drží pokope jeho vlastná gravitácia a ktoré má hmotnosť 0,02 až 100 hmotností Slnka. Vo hviezdach je sústredená väčšina pozorovateľnej hmoty vesmíru.

3 AKO VZNIKA HVIEZDA... Hviezdy vznikajú z chladných a riedkych prachových a plynových mračien- hviezdotvorných hmlovín. Príkladom takých hmlovín, v ktorých vznikajú hviezdy, je Veľká hmlovina v Orióne, alebo Orlia hmlovina. Jednotlivé molekuly tohto mračna na seba pôsobia gravitačnou silou, čo má za následok, že sa priťahujú a pomaly hýbu. V miestach, kde sú zhluky najväčšie, utvoria sa jednotlivé gravitačné centrá- globuly, ktoré priťahujú ďalší materiál. Typickým príkladom globuly sú napríklad Thackerayove globuly v hmlovine IC Hmota okolo každého z týchto zhlukov do nich postupne padá, pričom jednotlivými zrážkami a premiešavaním molekúl vzrastá aj teplota látky. Tá rastie spolu s veľkosťou zhlukov až sa vytvorí guľa zhruba o veľkosti slnečnej sústavy, ktorú nazývame protohviezda. Po dosiahnutí takejto veľkosti sa začne jadro protohviezdy ohrievať, postupne ohrieva aj okolitú látku a premiešava ju. Hviezda sa nachádza v tzv. Hyashiho štádiu, ktoré predstavuje zárodok budúcej hviezdy. Teplota protohviezdy sa postupne zvyšuje. oteraz bola zdrojom energie iba gravitačná kontrakcia. V určitom štádiu, keď zvyšujúca sa teplota v jadre dosiahne niekoľko miliónov stupňov, vystúpi na scénu ďalší zdroj: termojadrová reakcia. To znamená, že teplota a tlak v jadre sú dostatočne silné na to, aby došlo k jadrovej premene prvkov. Tento okamih sa považuje za okamih vzniku hviezdy.

4 Globuly v hmlovine IC 2944 Hmlovina M42 - hviezdotvorná hmlovina mladé hviezdy vzniknuté v hmlovine v Orióne

5 ZÁNIK HVIEZDY ... Hviezda o relatívne malej hmotnosti v priebehu miliárd rokov spáli jadrové palivo a Hviezda vstupuje do fázi svojho zániku, keď skončia jadrové reakcie v jej vnútri. Tým sa hviezda stane nestabilnou. stane sa z nej červený obor. Ten sa potom rozloží a vytvorí planetárnu hmlovinu (oblak prachu a plynu ) obklopujúcu bieleho trpazlíka. Hviezda o veľkej hmotnosti spáli svoje jadrové palivo rýchlejšie ( niekoľko miliónov rokov ) a stane sa z nej veleobor ( gigant ). Ten potom vybuchne obrovskou explóziou zvanou supernova. Zvyšné jadro vytvorí neutrónovú hviezdu, alebo čiernu dieru.

6 VNÚTORNÁ STAVBA HVIEZDY
Jadro - najhorúcejšia a najhustejšia časť hviezdy. Tu prebieha jadrová syntéza. Vrstva žiarivej rovnováhy - veľmi hrubá vrstva plazmy, ktorá obklopuje jadro. Fotóny elektromagnetického žiarenia, ktoré vznikli v jadre, prechádzajú touto vrstvou veľmi pomaly a ich vlnová dĺžka klesá. Kvôli veľkej hustote prostredia je fotón neustále pohlcovaný a vyžarovaný okolitou hmotou. konvektívna zóna - ešte chladnejšia vrstva hviezdy, v ktorej sa nergia prenáša prúdením. Vrcholky zostupných a vzostupných prúdov môžeme vidieť na povrchu hviezdy ako útvary zvané granuly. fotosféra - viditeľný (nie však pevný) povrch hviezdy. Je to najchladnejšia časť hviezdy, pri veľmi chladných hviezdach alebo v oblasti hviezdnych škvŕn (slnečných škvŕn) sa tam dokonca udržia chemické zlúčeniny. Chromosféra - spodná časť atmosféry hviezdy. Teplota v chromosfére opäť začína stúpať. koróna - najvrchnejšia, najhorúcejšia a najmenej hustá vonkajšia atmosféra hviezdy.

7 HMOTNOSŤ HVIEZDY Najvýznamnejšou charakteristikou hviezd je ich hmotnosť, ktorá určuje ich štruktúru a vývoj. Hmotnoasť hviezd sa udáva v hmotnostiach Sĺnk (Slnko má teda hmotnosť rovnú jednej ). Väčšina ostatných hviezd má hmotnosť medzi 0,08 až 60 hmotnoností Slnka, hoci niekoľko hviezd dosahuje až 120 hmotností Slnka.

8 JASNOSŤ A FARBA HVIEZD Jasnosť hviezdy je daná predovšetkým jej hmotnosťou a vývojovým štádiom. Čím je hviezda hmotnejšia, tým je hustejšia a teplejšia a bude sa javiť omnoho jasnejšia ako hviezda menej hmotná avšak v rovnakom vývojovom štádiu. Farba hviezdy súvisí z jej povrchovou teplotou. Modré hviezdy majú najvyššiu teplotu, bele sú o niečo chladnejšie. Za nimi nasledujú žlté a oranžové a najchladnejšie zo všetkých sú červené hviezdy.

9 PREMENNÉ HVIEZDY Hviezdy, ktoré menia niektorú zo svojich základných charakteristík, predovšetkým menia svoju jasnosť, intenzitu magnetického poľa alebo spektrum sú označované ako premenné hviezdy. Hovoríme tiež o fyzikálnych a geometrických premenných hviezdach.

10 Geometrické premenné hviezdy sú najčastejšie zákrytové premenné hviezdy, ich jasnosť sa periodicky mení v dôsledku geometrickej príčiny - zákrytu. Skutočná svietivosť hviezd sa pritom nemení. Ďalšou možnosťou je, že sa na ich povrchu nerovnomerne vyskytujú útvary, ktoré striedavo môžeme pozorovať s periódou rotácie hviezdy, napríklad výrazné škvrny spôsobujú zmenu jasnosti hviezdy. Fyzikálne premenné hviezdy sú hviezdy, ktorých vyžarovaná energia sa skutočne mení z nejakých fyzikálnych príčin. Fyzikálne premennými hviezdami sú napríklad pulzujúce a expandujúce hviezdy.

11 SÚHVEZDIA Súhvezdie v širšom zmysle je skupina hviezd, ktoré spolu nijako nesúvisia. Väčšinou ich spája jediné - premietajú sa nám do rovnakého smeru na oblohe. Pritom sú rôznych typov, rôzneho veku, jedna od druhej značne vzdialené a majú rôzne vlastné pohyby.

12 VEĽKÁ MEDVEDICA alebo Veľký voz, Ursa maior (UMa)
Toto súhvezdie je na našej oblohe zo všetkých najznámejšie jednak pre svoju typickú polohu, jednak pre pomerne jasne hviezdy.

13

14 MALÁ MEDVEDICA alebo Malý voz, Malý medveď, Ursa Minor
Toto súhvezdie je dôležité najmä kvôli navigácii na severnej pologuli. Jeho najjasnejšia hviezda Polárka ukazuje takmer presne polohu severného svetového pólu.

15

16 ORION je pravdepodobne najznámejšie súhvezdie vôbec, známe predovšetkým jasnými hviezdami. Nachádza sa na nebeskom rovníku a je viditeľné na celej Zemi, preto je ho možné jednoducho identifikovať.

17 Bellatrix


Stiahnuť ppt "HVIEZDY Holáková, Štromská."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google