Chlieb z hľadiska fyziky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentácie
Vyparovanie a var Gabriel Horos.
Advertisements

Katarína Kvaková Katarína Krupová 2. D
Odpad: problém či nepríjemnosť?
Liečivé rastliny Dominika Bohunická.
Pozorovanie rastlinných buniek
Madagaskar.
KRV lat. sanguis.
NA VIANOCE PAT A MAT.
Choroby tráviacej sústavy
Jadrová energia.
ZVUK Marián Pitel.
charakteristika a biologický význam
Meteorológia.
ODKIAĽ JEDLO POCHÁDZA? Zisťuj, skúmaj, pozoruj, povedz iným odkiaľ sa berie jedlo v našom regióne.
NOVÉ SYSTÉMY LOGITEX PRE NULOVÉ DOMY
Náhoda a pravdepodobnosť
12. Lampióny RNDr. Martin Plesch, PhD októbra 2011.
Albert Einstein – život a dielo
Magnetické vlastnosti vybraných rýchlochladených kompozitných materiálov s amorfnou a nanokryštalickou štruktúrou Branislav Kunca Školiteľ: Ivan Škorvánek.
FARBOSLEPOSŤ.
Alternatívne zdroje energie - solárna energia
VÁPNIK.
Týždeň zdravej výživy.
André Marie Ampére
Biologický experiment
RECYKLOHRY na našej ZŠ Ing. Milena Prušanská.
FYZIKA & SNEH Zuzana Miklošková, Lucia Šantová, Zuzana Ščehovičová, Jana Tomaníková, II.D.
Kompostovanie A. Minárik.
Matematika a Fyzika v umení
Časti prenosovej sústavy
SILVERGAS s.r.o. Bardejov
H u s t o t a l á t k y Dva rovnako veľké valčeky.
H u s t o t a l á t k y Dva rovnako veľké valčeky.
Pomôcky: Úloha: igelitové vrecká (4 kusy) 6 kúskov chleba Chladnička Čas: 3 týždne Zistiť ,v ktorom prostredí sa najrýchlejšie vytvorí pleseň na chlebe.
Otestuj sa Kvízové otázky 3. ročník.
Cieľ : Príjem a výdaj vody rastlinnými pletivami, pri rôznych koncentrovaných roztokoch. Materiál a pomôcky : hľuza zemiaka , nôž , sklené nádoby (3ks),
Analytická chémia.
Magnetické pole PaedDr. Jozef Beňuška
Krv a krvné skupiny Ivana Petáková III.L.
UHĽOVODÍKY Katarína Bullová 3.D.
Týždeň zdravej výživy v Školskom Klube Detí
Teplo Riešené príklady.
Čierne diery.
Elektrický prúd v kovoch
Čierne Diery.
Terézia Šeligová 2.A GSF v Žiline
ZÁKLADY STROJÁRSKEJ VÝROBY
Dominik Medvecký II.B GSF v Žiline
Aj plyn padá k zemi Kristínka Dovalová.
SLNKO.
Rozprávka o nenásytnej Batérii
Stereometria, rezy telies
Teplo TEPLO - úlohy.
Atóm a jeho stavba.
Michaela Skúpa 3. B Barbora Javorská 3.B
Andrej Šimko 3.D Znečistenie pôdy V okolí Prešova.
IÓNY..
I.Kupčová, L.Košalková, P.Parolková, T.Ballaschová, M.Mihalik 2010
Hans Christian Oersted, Oerstedov pokus
Ústav experimentálnej fyziky SAV, Košice Laboratórium nanomateriálov a aplikovaného magnetizmu Vplyv tepelného spracovania v externom magnetickom poli.
Závislosť tráviaceho účinku trypsínu od teploty
Opakovanie Zmesi a chemicky čisté látky.
ŠTATISTIKA A EFKÁRI IVONA MAGYAROVÁ 3.F BANSKÁ BYSTRICA 2006.
Vyjadrovacie prostriedky v štatistike
Aerodynamika u áut D.Jesenovský.
Sopka z fyzikálneho hľadiska
ALKÉNY IX.A.
Ukážky z inovácie výučby v predmete
Magnetické a transportné vlastnosti zlúčenín La1-xAgx(Co0,03Mn0,97)O3
Prepis prezentácie:

Chlieb z hľadiska fyziky 2010 Krajči, Kollár, Cesnak, Dolný

Elektrická vodivosť kovov Pod pojmom elektrická vodivosť rozumieme schopnosť materiálov viesť elektrický prúd. Je to jedna z najdôležitejších fyzikálnych vlastností.

Všetky látky rozdeľujeme do troch skupín vodiče (typu I alebo II) polovodiče izolanty

Ktorý kov je najlepší vodič ? Za štandardných termodynamických podmienok je z kovov najlepším vodičom elektrického prúdu striebro.  Prvok       Merný elektrický odpor  [n.m] Ag 15,05 Fe 87,1 Cu 15,55 Ti 420 Zr 421 V 197 Co 52 Mn 1440 Ni 65,8 Cr 130

Iónová vodivosť Ióny spolu s molekulami rozpušťadla vykonávajú neusporiadaný pohyb, keď do elektrolytu vložíme dve elektródy a zapojíme ich na zdroj jednosmerného napatia, vznikne medzi nimi vo vnútri elektrolytu elektrické pole, ktoré vyvolá usmernený pohyb iónov.

Vlhkosť v potravinách Voda ovplyvňuje vlastnosti potravín. Podiel vlhkosti označujeme gréckym písmenom ω (omega) a udávame v %. Materiál Podiel vlhkosti % Podiel vlhkosti % po vysušení ZELENINA 70 až 95 - OVOCIE 70 až 98 MLIEKO ≈87 PIVO ≈90 MASLO 16 až 18 5 RYŽA 12 až 14 CHLIEB ≈35

Absolútna vlhkosť – Φ Relatívna vlhkosť - ϕ - je podiel hmotnosti vodných pár m a objemu vzduchu V, v ktorom sú obsiahnuté. Udáva sa najčastejšie v [g.m-3], menej v [kg.m-3]. vzorec: Φ = V , m [g.m-3; kg.m-3]   Relatívna vlhkosť - ϕ - je to podiel absolútnej a maximálnej vlhkosti vzduchu za rovnakých podmienok. Udáva sa v %. ϕ = m Φ Φ 100

Pokus Pomôcky: 9V batériu vodiče soľ modrá skalica kyselina citrónová avometer kadičky chlieb

Najprv sme zapojili suchý chlieb do elektrického obvodu a na čo sme prišli? Diódy síce nezažiarili, tak ako by sme chceli ale predsa sme niečo zazreli.

Druhý pokus bol s vodou, takže sme na chlieb naliali vodu ..... ...troška presolili... ...A...

...sme géniovia!!!

Takže už vieme, že biely chlieb sa nespráva úplne ako izolant. Chlieb ako vodič je však nepoužiteľný, ale ako potravina má obrovský význam.

Ďakujeme za pozornosť