Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

ŠTATISTIKA A EFKÁRI IVONA MAGYAROVÁ 3.F BANSKÁ BYSTRICA 2006.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "ŠTATISTIKA A EFKÁRI IVONA MAGYAROVÁ 3.F BANSKÁ BYSTRICA 2006."— Prepis prezentácie:

1 ŠTATISTIKA A EFKÁRI IVONA MAGYAROVÁ 3.F BANSKÁ BYSTRICA 2006

2 ÚVOD ZÁKLADNÉ POJMY GRAFY MOJA ANKETA

3 PÁR SLOV NA ÚVOD Prvýkrát som sa so štatistikou stretla
v Prahe na Dni otvorených dverí Matematicko-fyzikálnej fakulty Univerzity Karlovej, keď o nej na jednej z prednášok hovoril profesor Matoušek. Zo začiatku som ho počúvala len tak ,,jedným uchom dnu a druhým von“, ale po chvíli som si uvedomila, že hovorí celkom zaujímavé veci.

4 Štatistika je všade okolo nás a využívame ju každý deň, len si to neuvedomujeme. Veď napríklad: prečo z niektorých predmetov radšej píšem písomku ako odpovedám? No, lebo viem, že tak dostanem lepšiu známku. A ako to viem? Za tie roky, čo chodím do školy, som si všimla, že z písomiek mám lepšie známky. A aj toto povšimnutie možno považovať za využitie štatistiky.

5 A teda preto, že štatistika je všade okolo nás, som si ju vybrala ako tému na moju prácu. Písať o nej by sa dalo hodiny a hodiny (veď na niektorých vysokých školách je to predmet, ktorý sa preberá 4 semestre). Ja sa však chcem venovať štatistike v mojom živote, v prostredí, v ktorom žijem. Je to prostredie, ktoré poznám, a predsa v ňom mám čo skúmať. Veď každý človek je jedinečný, a keďže sa štatistika venuje práve ľuďom, je nevyčerpateľným zdrojom informácií.

6 ZÁKLADNÉ POJMY ŠTATISTIKY
Štatistika je presné spracovanie nepresných údajov. Aby bola štatistika čo najobjektívnejšia a najpresnejšia, je potrebné aby bolo skúmaných viac ako 1000 prvkov. Keďže štatistika je vedná disciplína, poznáme v nej niekoľko základných pojmov, ktorými štatistické súbory charakterizujeme.

7 Štatistický súbor Je to neprázdna konečná množina. V tejto práci sú to žiaci F tried na Gymnáziu J. G. Tajovského v Banskej Bystrici. Rozsah štatistického súboru Označujeme ho n a určuje počet prvkov danej množiny. Rozsah mnou skúmaného štatistického súboru je n = 92 prvkov. Štatistické jednotky Prvky. Žiaci.

8 Štatistický znak Je to spoločná vlastnosť, ktorú prvky obsahujú. V tejto práci napríklad: najobľúbenejší deň, predmet, voliteľné predmety, ... Hodnoty znakov Napr. x1, x2, , xn. Tieto hodnoty môžu byť kvantitatívne a kvalitatívne (nie v číslach). Pri možnosti výberu odpovede nie je správne, ak škála ponúkaných možností je nepárna. Dotazník vtedy nemá objektívnu výpovednú hodnotu (vyberá sa stred). Usporiadanie týchto znakov môže byť vzostupné alebo zostupné. Ak sa nám x1 = x3 = x xn, môžeme si tieto znaky označiť jedným znakom. (x1 = x3 = x5 = z)

9 Početnosti Absolútne - sú to počty jednotlivých konkrétnych hodnôt. Ich súčet sa rovná n. Relatívne - v menovateli je vždy n. Charakteristiky štatistického znaku Štatistický znak charakterizujeme polohou a variabilitou. Modus Hodnota, ktorá sa vyskytuje najčastejšie. Medián Stredná hodnota.

10 vzorce pre výpočty jednotlivých priemerov
Poloha štatistického znaku Priemery – kvadratický (ďalej KP), aritmetický (AP), geometrický (GP), harmonický (HP), vážený (VP) ,... vzorce pre výpočty jednotlivých priemerov Ostatné vzorce (najzákladnejšie)

11 1.F 2.F 3.F 4.F Otázky

12 1. otázka

13 2.otázka

14 3.otázka

15 4.otázka

16 5.otázka

17 6.otázka

18 7.otázka

19 8. otázka

20 1. otázka

21 2. otázka

22 3. otázka

23 4. otázka

24 5. otázka

25 6. otázka

26 7. otázka

27 8. otázka

28 1. otázka

29 2. otázka

30 3. otázka

31 4. otázka

32 5. otázka

33 6. otázka

34 7. otázka

35 8. otázka

36 1. otázka

37 2. otázka

38 3. otázka

39 4. otázka

40 5. otázka

41 6. otázka

42 7. otázka

43 8. otázka

44 GRAFY Grafy sú v štatistike dôležité. Jednoducho zobrazujú zistené údaje a človek si vďaka nim ľahšie vie predstaviť výsledok prieskumu. Všimneme si ich ako prvé. Graf je zobrazenie výsledku do nejakého obrazca. Podľa toho do akého, rozdeľujeme grafy na spojnicové, histogramy, kruhové, koláčové a iné.

45 Spojnicový diagram

46 Histogramy

47 Kruhové diagramy

48 Koláčové diagramy

49 Iné

50 ZÁVER Štatistika ľuďom umožňuje poznávať, robiť závery, analyzovať, predpovedať, ... Využíva ju každý predmet v škole (napr. geografia – počty obyvateľov; informatika – práca s Excelom; fyzika – štatistika optických polí a podobne). Taktiež profesionálne zamestnáva ľudí (štatistické úrady, prieskumné agentúry). Táto práca je zjednodušeným pohľadom na štatistiku.

51 POUŽITÉ ZDROJE Matematika pre 4. ročník Odmaturuj z matematiky 3
Minilexikón matematiky Matematické, fyzikálne a chemické tabuľky INTERNET (

52 ĎAKUJEM VÁM ZA POZORNOSŤ


Stiahnuť ppt "ŠTATISTIKA A EFKÁRI IVONA MAGYAROVÁ 3.F BANSKÁ BYSTRICA 2006."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google