Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Integrovaný regionálny operačný program 2014 – 2020 Školenie pre MAS Výzva MAS Bratislava 16.5.2019.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Integrovaný regionálny operačný program 2014 – 2020 Školenie pre MAS Výzva MAS Bratislava 16.5.2019."— Prepis prezentácie:

1 Integrovaný regionálny operačný program 2014 – 2020 Školenie pre MAS Výzva MAS
Bratislava

2 Obsah BLOK I BLOK II – Podmienky poskytnutia príspevku (PPP)
Vyhlasovanie výzvy MAS, Kontrolné zoznamy MAS, Kontrola výzvy zo strany RO pre IROP, Výzva vs. Koncept implementácie stratégie CLLD vs. Stratégia CLLD, Formálne náležitosti výzvy, Časový harmonogram výzvy (vyhlásenie, uzatvorenie, kolá), Komunikácia MAS a užívateľov, Zmena a zrušenie výzvy, BLOK II – Podmienky poskytnutia príspevku (PPP) Spôsob financovania a miera (intenzita) spolufinancovania, Účel a podstata PPP, Spôsob preukazovania splnenia PPP, Prílohy žiadosti o príspevok (ŽoPr), Vzorové príklady

3 Vyhlasovanie výziev MAS
MAS vyhlasuje výzvu v súlade s harmonogramom výziev, ktorý zašle na RO pre IROP Výzvu so všetkými prílohami výzvy aj ŽoPr MAS zasiela na adresu: v editovateľnej forme (v prípade príloh, kde je to možné) a to až v momente, keď bol zverejnený Harmonogram výziev MAS a účinná zmluva o NFP medzi RO pre IROP a MAS. Inak sa na zaslanú výzvu neprihliada. Spolu s balíkom výzvy MAS zasiela aj riadne vyplnené dokumenty: Kontrolný zoznam k návrhu výzvy Kontrola disponibilnej alokácie Test štátnej pomoci – bude upravené MAS je oprávnená vyhlásiť výzvu až po súhlasnom stanovisku RO pre IROP V prípade MAS, ktoré zužovali aktivity oproti schválenej stratégii CLLD je nutné zabezpečiť schvaľujúce stanovisko v zmysle Usmernenia č. 3 PRV.

4 MAS spracováva výzvu v súlade s prílohou č
MAS spracováva výzvu v súlade s prílohou č. 19 IM CLLD a v súlade so vzormi zverejnenými RO pre IROP V prípade, ak MAS dopĺňa alebo akýmkoľvek spôsobom obsahovo upravuje text v dokumentácii výzvy nad rámec preddefinovaných vzorov, je povinná túto zmenu vyznačiť odlišnou farbou alebo zvýrazneným textom. V prípade, že MAS zmeny v preddefinovaných vzoroch dokumentácie osobitne nevyznačí, schvaľujúce stanovisko RO pre IROP k predloženému návrhu výzvy sa nebude vzťahovať na takto vykonané zmeny.

5 Koncept implementácie stratégie CLLD:
- záväzný vo všetkých svojich častiach Informácie obsiahnuté v schválenom Koncepte je nutné pretaviť do príslušnej Výzvy a neodchyľovať sa Pri procese schvaľovania RO pre IROP zaslanú výzvu: Vráti na dopracovanie Odsúhlasí Odsúhlasí s uvedením podmienok, ktoré musia byť splnené pred jej vyhlásením MAS je povinná poskytovať relevantné a objektívne informácie potenciálnym užívateľom, zverejniť výzvu na svojej webovej stránke a šíriť informáciu o zverejnení výzvy všetkými dostupnými komunikačnými prostriedkami.

6 Najčastejšie chyby: Nesprávne vyplnená príloha č. 3 Zoznam merateľných ukazovateľov Nezosúladenie príloh, ich číslovania Nedopracovanie popisu projektu tak, aby reflektoval dobrovoľne zvolené výberové kritériá Širší záber výzvy, ako je vybraná aktivita alebo okruh oprávnených prijímateľov Nerešpektovanie údajov zo schváleného Konceptu implementácie

7 Zmena výzvy: MAS je povinná zmenu výzvy postúpiť na RO pre IROP na odsúhlasenie. Zmena výzvy musí byť odôvodnená. Zmeny nie je možné vykonať v nasledovných častiach: Oprávnenosť ReS Oprávnenosť aktivít Oprávnenosť miesta realizácie Spôsob financovania Kritériá na výber projektov Podmienky uvedené v Koncepte implementácie stratégie Zrušenie výzvy: MAS je povinná zrušenie výzvy postúpiť na RO pre IROP na odsúhlasenie. Zrušenie výzvy musí byť odôvodnené. Zrušenie výzvy je možné, len ak je objektívne nemožné pristúpiť k schváleniu ŽoPr a následnému financovaniu projektov užívateľov alebo ak k dôjde k podstatnej zmene podmienok poskytnutia príspevku.

8 Blok II - Podmienky poskytnutia príspevku I.
Oprávnenosť aktivít projektu Súlad s horizontálnymi princípmi Oprávnenosť výdavkov projektu Kritériá pre výber projektov Podmienky poskytnutia príspevku z hľadiska definovania merateľných ukazovateľov projektu

9 PPP č. 8 Oprávnenosť aktivít projektu
MAS vyhlasuje výzvu iba na 1 aktivitu. Forma preukázania: Informácie uvedené v žiadosti o príspevok. Spôsob overenia: MAS v rámci odborného hodnotenia projektu posúdi, či je projekt v súlade s podporovanými aktivitami v rámci výzvy. Oprávnenosť výdavkov je stanovená v Prílohe č. 2 Výzvy, ktorá tvorí nemennú súčasť riadiacej dokumentácie. Demarkačná línia medzi EPFRV (PRV) a EFFR (IROP) PRV: subjekty pôsobiace v oblasti poľnohospodárskej prvovýroby, oblasť lesníctva, rybolovu a akvakultúry, vidieckeho cestovného ruchu a potravinárstva IROP: podpora ostatných podnikateľských aktivít v území MAS

10 5.1.1. Neoprávnené oblasti podpory:
Podpora sa nevzťahuje na nasledovné oblasti SK NACE: Sekcia A – Poľnohospodárstvo, lesníctvo a rybolov – celá sekcia neoprávnená Sekcia B – Ťažba a dobývanie – neoprávnené sú nasledovné divízie Divízia 05 – Ťažba uhlia a lignitu Divízia 06 – Ťažba ropy a zemného plynu Divízia 07 – Dobývanie kovových rúd Sekcia C – Priemyselná výroba – neoprávnené sú nasledovné divízie Divízia 10 – Výroba potravín Divízia 11 – Výroba nápojov Divízia 12 – Výroba tabakových nápojov Divízia 19 – Výroba koksu a rafinovaných ropných produktov Sekcia D – Dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu – celá sekcia neoprávnená

11 Sekcia I – Ubytovacie a stravovacie služby – celá sekcia neoprávnená
Sekcia K – Finančné a poisťovacie činnosti – celá sekcia neoprávnená Sekcia L – Činnosti v oblasti nehnuteľností – celá sekcia neoprávnená Sekcia O – Verejná správa a obrana, povinné sociálne zabezpečenie – celá sekcia neoprávnená Sekcia R – Umenie, zábava a rekreácia – neoprávnené sú nasledovné divízie Divízia 92 – Činnosti herní a stávkových kancelárií Sekcia S – Ostatné činnosti – neoprávnené sú nasledovné divízie Divízia 94 – Činnosti členských organizácií Sekcia T – Činnosti domácností ako zamestnávateľov, nediferencované činnosti v domácnosti produkujúce tovary a služby na vlastné použitie Sekcia U – Činnosti extrateritoriálnych organizácií a združení – celá sekcia neoprávnená

12 PPP č. 12 Oprávnenosť výdavkov projektu
Účel: Stanovenie podmienok oprávnenosti výdavkov, aby sa podporovali len také výdavky, ktoré majú vzhľadom na zameranie výzvy (oprávnenej aktivity) význam a priamy dôsledok na plnenie cieľov projektu a stratégie CLLD. Podmienka relevantná pre všetkých užívateľov. Podmienky oprávnenosti výdavkov sa líšia v závislosti od typu aktivity. Oprávnené výdavky musia byť v súlade s prílohou Implementačného modelu v rozsahu oprávnenej aktivity. Forma preukázania: Osobitné prílohy ŽoPr – Rozpočet projektu Spôsob overenia: MAS v rámci odborného hodnotenia projektu posúdi, či výdavky projektu možno považovať za oprávnené.

13 PPP č. 12 Oprávnenosť výdavkov projektu - rozpočet
Rozpočet projektu Rozpočet projektu obsahuje vyčíslenie oprávnených aj neoprávnených výdavkov súvisiacich s realizáciou projektu. Súčasťou rozpočtu projektu je aj: Názov výdavku, jednotková cena, merná jednotka a množstvo, Informácia o tom, či je užívateľ na účely projektu platcom DPH, Údaj o miere spolufinancovania, Vecný popis výdavku, Spôsob stanovenia výšky výdavku, Zdôvodnenie nevyhnutnosti výdavku. Rozpočet je rozdelený podľa oblastí podpory. Stanovenie výšky výdavkov žiadateľ vykoná niektorým z nasledujúcich spôsobov, alebo ich kombináciou.

14 PPP č. 12 Oprávnenosť výdavkov projektu - rozpočet
Stanovenie výšky výdavkov žiadateľ vykoná niektorým z nasledujúcich spôsobov, alebo ich kombináciou: Rozpočet stavby ocenený stavebným rozpočtárom (v prípade stavebných prác), Zmluva s dodávateľom/zhotoviteľom, Prieskum trhu: Záznam z prieskumu trhu, ktorým sa určila PHZ – kapitola Príručky IROP k VO Výsledok prieskumu trhu ako výzvy na predkladanie ponúk, ak sa na príslušnú zákazku nevzťahuje zákon o VO. Užívateľ je povinný vždy použiť najaktuálnejšie údaje, t.j. ak disponuje dokumentáciou podľa bodu 1 a 3 a zároveň už uzatvoril zmluvu s dodávateľom, je povinný použiť údaje so zmlvuy s dodávateľom.aj prieskumom trhu aj zmluvou s dodávateľom, uvádza hodnoty podľa zmluvy s dodávateľom.

15 PPP č. 12 Oprávnenosť výdavkov projektu - rozpočet
Dokument Zmluva s dodávateľom /zhotoviteľom Prieskum trhu Rozpočet stavby Výsledok Alternatíva 1 Áno Zmluva Alternatíva 2 Nie Alternatíva 3 Prílohou rozpočtu je zmluva, prieskum trhu alebo rozpočet stavby, podľa ktorého boli určené položky v rozpočte projektu.

16 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov
Účel: Účelom kritérií je zabezpečenie výberu tých projektov, ktoré najviac prispejú k plneniu cieľov stratégie CLLD, resp. sú najvhodnejšie pre územie MAS. Podmienka relevantná pre všetkých užívateľov. Kritéria pre výber projektov musia byť v súlade s Konceptom implementácie stratégie CLLD v rozsahu oprávnenej aktivity a stratégiou CLLD. Kritéria pre výber projektov sú: Hodnotiace kritériá, Rozlišovacie kritériá Forma preukázania: Informácie uvedené v žiadosti o príspevok. Osobitné prílohy ŽoPr: - Rozpočet projektu, - Ukazovatele finančného zdravia žiadateľa, - Finančná analýza projektu.

17 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov
Spôsob overenia: MAS overí podmienku splnenia kritérií výberu v procese odborného hodnotenia a výberu. Prostredníctvom hodnotiacich kritérií posudzuje MAS kvalitatívnu úroveň projektu predloženého v rámci ŽoPr. Ich aplikáciou sa určuje zostupné poradie ŽoPr (od ŽoPr z najvyšším počtom bodov po ŽoPr s najnižším počtom bodov). Cieľom rozlišovacích kritérií je určiť konečné poradie ŽoPr v prípadoch, kedy sa na hranici alokácie určenej výzvou nachádzajú dve alebo viaceré ŽoPr., a tým zabezpečiť, že v prípade nedostatku finančných prostriedkov vyčlenených na výzvu budú vybrané projekty, ktoré v najväčšej miere prispievajú k napĺňaniu cieľov stratégie MAS.

18 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov
Hodnotiace kritériá Boli povinné, povinne voliteľné a dobrovoľné – stanovené MAS v rámci Konceptu implementácie stratégie CLLD po príslušných aktivitách. Výberové kritériá Boli povinne stanovené IROP ako: Hodnota Value for Money (nie pre všetky aktivity), Posúdenie vplyvu a dopadu projektu na plnenie stratégie CLLD - toto rozlišovacie kritérium sa aplikuje jedine v prípadoch, ak aplikácia na základe hodnoty value for money neurčila konečné poradie žiadostí o príspevok na hranici alokácie. Toto rozlišovacie kritérium aplikuje výberová komisia MAS. Toto nastavenie je MAS povinná preniesť do prílohy č. 4 výzvy.

19 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov Ukazovatele finančného zdravia žiadateľa
Rôzne modely posudzovania finančného zdravia pre verejný sektor a sektor súkromný: Verejný sektor a NÚJ – Index bonity verejnej správy Ostatní žiadatelia - Súkromný sektor – Altmanov index Zdroj údajov: Účtovná závierka užívateľa Do formulára sa vypĺňajú údaje z poslednej schválenej účtovnej závierky. Schválená účtovná závierka predstavuje zostavenú účtovnú závierku, ktorá je schválená štatutárnym orgánom užívateľa. Pre účely stanovenia referenčného obdobia sa schválenou účtovnou závierkou nemyslí jej overenie účtovným audítorom (ak má užívateľ povinnosť vykonať overenie účtovnej závierky audítorom), alebo schválenie zastupiteľstvom a pod.

20 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov Ukazovatele finančného zdravia žiadateľa
Účtovníctvo a ÚJ Podnikatelia podnikatelia MÚJ JÚ podnikatelia verejný sektor neziskové org. Vzor tlačív Úč POD Úč MÚJ Úč FO ROPO SFOV Úč NUJ Úč NO Opatrenie MF SR MF/14770/ VÚJ MF/14776/ malé ÚJ MF/14775/ MF/18451/ MF/21227/ MF/19760/ MF/19751/ Verejný sektor = rozpočtové, príspevkové org., štátne fondy, obce a VÚC Neziskové organizácie = občianske združenia, záujmové združenia právnických osôb, cirkvi a náboženské spoločnosti, neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby, nadácie, neinvestičné fondy, ďalšie právnické osoby (verejné vysoké školy, spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov a pod.). Používajú sa Netto údaje

21 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov Ukazovatele finančného zdravia žiadateľa
V prípade Altmanovho indexu je užívateľ povinný sám seba klasifikovať do jednej z nasledovných kategórií: firma obchodovaná na burze, firma neemitujúca akcie verejne na trhu, nevýrobný a začínajúci podnik. 1. Firmy obchodované na burze Do tejto kategórie sa zaradí užívateľ/firma, ktorý má právnu formu akciovej spoločnosti a zároveň obchoduje svoje akcie na burze cenných papierov. 2. Firmy neemitujúce akcie verejne na trhu Do tejto kategórie sa zaradí užívateľ/firma, ktorý má právnu formu inú než akciová spoločnosť, resp. ktorý neemituje svoje akcie na verejnom trhu hoci je akciovou spoločnosťou. Zároveň firma kategorizovaná v tejto kategórii musí byť výrobná, čo sa určuje podľa prevažujúcej činnosti firmy - SK NACE uvedenom na výkaze účtovnej závierky.

22 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov Ukazovatele finančného zdravia žiadateľa
3. Firmy nevýrobné a začínajúce podniky Do tejto kategórie sa zaradí užívateľ/firma, ktorého prevažujúca činnosť podľa SK NACE uvedenom na výkaze účtovnej závierke je nevýrobného charakteru. Do tejto kategórie sa zaradí aj užívateľ/firma, ktorá je začínajúca. Za začínajúci firmu sa považuje firma, od ktorej založenia neuplynuli 3 roky. Z hľadiska účtovných výkazov - závierok, ide o firmy ktorých účtovná závierka za referenčné obdobie obsahuje údaje o hospodárení podniku len za štvrtý a ďalší rok jeho existencie. T.j. ak účtovná závierka za referenčné obdobie pokrýva čo i len z časti obdobie, kedy ešte od založenia podniku neuplynuli 3 roky, bude takýto žiadateľ/firma vyhodnotený ako začínajúci podnik.

23 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov Ukazovatele finančného zdravia žiadateľa
Príklad: Určite hodnotu finančného zdravia žiadateľa – EUROSPAN, s.r.o. Použite údaje z registra účtovných závierok. Prideľte počet bodov. Znenie hodnotiaceho kritéria: Kritérium Hodnotenie Finančná charakteristika ReS 0 bodov Subjekt s nepriaznivou finančnou situáciou 4 body Subjekt s neurčitou finančnou situáciou 8 bodov Subjekt s dobrou finančnou situáciou

24 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov Ukazovatele finančného zdravia žiadateľa
Výsledok: Kritérium Hodnotenie Finančná charakteristika ReS 0 bodov Subjekt s nepriaznivou finančnou situáciou 4 body Subjekt s neurčitou finančnou situáciou 8 bodov Subjekt s dobrou finančnou situáciou

25 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov Finančná analýza
Finančná analýzy projektu má preukázať návratnosť, resp. mieru návratnosti investovaných prostriedkov žiadateľa a preukázať mieru udržateľnosti projektu. Finančnú analýzu rozdeľujeme na: Bussines finančná analýza (ŠC 511 – aktivita A1) Finančná analýza – verejný sektor (ŠC 512) Bussines finančná analýza: Finančná analýza musí preukázať rentabilnosť investície, t.j. že miera výnosovosti investície za dobu ekonomickej životnosti tejto investície bude vyššia ako 100%.

26 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov Finančná analýza
Finančná analýza – verejný sektor Projekt považuje za udržateľný, pokiaľ projekt vygeneruje aspoň toľko príjmov, že pokryje bežné prevádzkové výdavky činnosti súvisiace s prevádzkou projektu, t.j. keď prevádzkový zisk projektu bude rovný alebo vyšší ako 0 EUR v každom roku prevádzky. V prípade, ak verejne-prospešné projekty negenerujú príjem, alebo tento príjem nepostačuje na krytie výdavkov prevádzky projektu, je žiadateľ povinný dofinancovať prevádzku výsledkov projektu tak, aby nebola ohrozená udržateľnosť výsledkov projektu. Finančná analýza v tomto prípade vyčísluje hodnotu zdrojov, ktoré bude žiadateľ povinný dofinancovať z vlastných zdrojov (napr. zo zdrojov obecného rozpočtu a pod.) a to vo výške prevádzkovej straty v príslušných rokoch prevádzky projektu.

27 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov Finančná analýza
Finančná analýza – základné premenné Investičné výdavky (oprávnené aj neoprávnené), Prevádzkové príjmy, Prevádzkové výdavky, Odpisy, Zisk, daň, Obdobie ekonomickej životnosti = daňovým odpisom, Používajú sa stále ceny, DPH je všetkých položiek analýzy, ak žiadateľ nie je platcom DPH, Diskontovanie – diskontná sadzba 4%, Výsledok: Výpočet Čistej súčasnej hodnoty Výpočet miery výnosovosti investície Zohľadňujú sa prevádzkové príjmy a výdavky vyvolané projektom. Užívateľ je povinný vo formulári ŽoPr slovne odôvodniť hodnoty jednotlivých premenných vstupujúcich do finančnej analýzy.

28 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov Finančná analýza
Príklad: Žiadateľ realizuje projekt – nákup CNC stroja. Stroj sa zaraďuje do druhej odpisovej skupiny 2, t.j. obdobie ekonomickej životnosti je 6 rokov. Hodnota investície: EUR Prevádzkové príjmy každý rok: Prevádzkové výdavky: Materiál: Mzdy: Vypočítajte Čistú súčasnú hodnotu a mieru výnosovosti investície.

29 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov Finančná analýza
Bussines finančná analýza: Výsledok: Miera výnosovosti je 148,29%, t.j. projekt je rentabilný. Projekt vytvára čistú súčasnú hodnotu vo výške ,60 EUR „navyše“. Kontrolná otázka, ako sa zmení výsledok, ak by boli tržby len EUR? Čistá súčasná hodnota = ,20 EUR Miera výnosovosti = - 54 % Projekt si nezarobí na prevádzku = potreba dofinancovania z vlastných/úverových zdrojov žiadateľa Ide o prípad spravidla verejných investícií.

30 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov Finančná analýza
Prideľte počet bodov za finančnú analýzu: Kritérium Hodnotenie Finančná udržateľnosť áno Finančná udržateľnosť je zabezpečená. nie Finančná udržateľnosť nie je zabezpečená.

31 PPP č. 13 Kritéria pre výber projektov
Školenie pre odborných hodnotiteľov zabezpečuje príslušná MAS, nakoľko MAS oboznamuje hodnotiteľov s prioritami a potrebami svojej stratégie. Vytvorenie pracovného miesta - Posudzuje sa, či žiadateľ vytvorí minimálne 0,5 úväzkové pracovné miesto FTE alebo 1 pracovné miesto FTE, v závislosti od výšky poskytovaného NFP. Udržateľnosť FTE je 3 roky. Projekt má dostatočnú pridanú hodnotu pre územie - Projekt má dostatočnú úroveň z hľadiska zabezpečenia komplexnosti služieb v území alebo z hľadiska jeho využiteľnosti v území – súvis so stratégiou a identifikáciou potrieb v území. Kritérium zabezpečuje, aby boli schválené a podporené plnohodnotné projekty, ktoré majú komplexný charakter a ich realizáciou dochádza k reálnemu prínosu a napĺňaniu stratégie MAS. Výber projektov patrí k najzásadnejšej a najdôležitejšej úlohe MAS aplikáciou prístupu zdola nahor. Výberu projektov je preto nutné venovať výraznú pozornosť!!!! RO pre IROP zverejní Príručku na aplikáciu výberových a hodnotiacich kritérií.

32 PPP č. 21 Podmienky poskytnutia príspevku z hľadiska definovania merateľných ukazovateľov projektu
Príloha č. 3 Výzvy

33 PPP č. 11 Súlad s horizontálnymi princípmi
Povinná podmienka uplatňujúca sa v každej výzve.

34 Blok II - Podmienky poskytnutia príspevku II.
Podmienka poskytnutia príspevku: Právna forma a veľkosť podniku (aktivita A1) Právna forma (ostatné aktivity) Podmienka, že žiadateľ nie je podnikom v ťažkostiach Podmienka finančnej spôsobilosti spolufinancovania projektu Podmienka, že žiadateľ má schválený program rozvoja a príslušnú územnoplánovaciu dokumentáciu (týka sa len obce) (MAS použije v prípade iných aktivít než A1) Podmienka, že žiadateľ ani jeho štatutárny orgán, ani žiadny člen štatutárneho orgánu, ani prokurista/i, ani osoba splnomocnená zastupovať žiadateľa v procese schvaľovania žiadosti o príspevok neboli právoplatne odsúdení za niektorý z vybraných trestných činov Podmienka, že žiadateľ, ktorým je právnická osoba, nemá právoplatným rozsudkom uložený trest zákazu prijímať dotácie alebo subvencie, trest zákazu prijímať pomoc a podporu poskytovanú z fondov Európskej únie alebo trest zákazu účasti vo verejnom obstarávaní Vyhlásené VO na hlavné aktivity projektu Časová oprávnenosť realizácie projektu

35 PPP č. 1 Právna forma a veľkosť podniku
Podmienka sa upravuje v závislosti od zamerania výzvy Účel PPP: Obmedziť poskytovanie príspevku len tým subjektom, ktorých rozvoj je na území MAS žiadúci (úzko spojené s typom podporovanej aktivity), Identifikovať osoby oprávnené konať v mene užívateľa, Oprávnené právne formy: ŠC 511: Aktivita A1 osoby zapísané v obchodnom registri, osoby, ktoré podnikajú na základe živnostenského oprávnenia. Súlad právnych foriem s Konceptom a stratégiou CLLD a OP IROP Forma preukázania (zo strany užívateľa): nevyžaduje sa V prípade splnomocnenej osoby: Osobitná príloha ŽoPr – Splnomocnenie Spôsob overenia MAS: cez

36 PPP č. 2 Právna forma ŠC 512 ostatné aktivity:
obce podľa zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení, združenia obcí podľa zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení, združenie právnických osôb podľa zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník, občianske združenia podľa zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov, neziskové organizácie podľa zákona č. 213/1997 Z. z. o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby, cirkvi a náboženské spoločnosti registrované podľa zákona č. 308/1991 Zb. o slobode viery a postavení cirkví a náboženských spoločností v znení neskorších predpisov. Súlad právnych foriem s Konceptom a stratégiou CLLD

37 PPP č. 2 Právna forma ŠC 512 ostatné aktivity:
Forma preukázania (zo strany užívateľa): V prípade právnej formy: Informácie uvedené žiadateľom vo formulári žiadosti o príspevok V prípade splnomocnenej osoby: Osobitná príloha ŽoPr – Splnomocnenie Spôsob overenia MAS: MAS overí právnu formu podľa písm. a) až e) cez MAS overí právnu formu podľa písm. f) cez UPOZORNENIE: Ak je to potrebné vyžiada si MAS stanovy alebo iné obdobné dokumenty, ktorými overí, ktoré osoby sú oprávnené konať v mene žiadateľa (štatutárny zástupcovia), pričom žiadateľ predkladá aktuálnu verziu.

38 PPP č. 1 Právna forma a veľkosť podniku
Veľkosť podniku – len pre ŠC 511 – aktivita A1, ktorá je zameraná na podniky Oprávnenými žiadateľmi v rámci tejto výzvy sú mikro a malé podniky Veľké ani stredné podniky nie sú oprávnené na poskytnutie príspevku. Určujúcou definíciou je odporúčanie komisie zo 6. mája 2003 o definícii mikro, malých a stredných podnikov (2003/361/ES). Forma preukázania: Osobitná príloha ŽoPr - Vyhlásenie o veľkosti podniku Spôsob overenia: MAS preverí splnenie podmienky poskytnutia príspevku na základe predloženej prílohy, pričom na základe verejne dostupných zdrojov overí správnosť zohľadnenia vzájomných majetkovo-právnych vzťahov medzi podnikmi a finančné údaje a údaje o počte zamestnancov na základe verejne dostupných účtovných závierok.

39 Veľkosť podniku Veľkostné kategórie podniku.

40 Veľkosť podniku Počet pracovníkov (RPJ)
Tento údaj zahŕňa tieto druhy pracovníkov: zamestnanci, osoby, ktoré pracujú pre podnik, sú mu podriadené a podľa vnútroštátnych právnych predpisov sa považujú za zamestnancov, vlastníci – manažéri, partneri, ktorí sa podieľajú na pravidelnej činnosti v podniku a majú z neho finančné výhody Nezapočítavajú sa sem: učni, resp. študenti, zamestnanci na materskej alebo rodičovskej dovolenke RPJ predstavuje ekvivalent ročných pracovných jednotiek (úväzkov). Dvaja zamestnanci pracujúci celý rok na polovičný úväzok = 1 RPJ. Ak pracovali len štvrť roka potom predstavujú 0,25 RPJ. Zdroj: poznámky k účtovnej závierke.

41 Veľkosť podniku Ročný obrat (EUR) Zdroj: účtovná závierka kde: VZaS - predstavuje výkaz účtovnej evidencie „Výkaz ziskov a strát“ PaV - predstavuje výkaz účtovnej evidencie „Výkaz o príjmoch a výdavkoch“, Číslo za písmenom predstavuje príslušný riadok výkazu obsahujúci údaje na posúdenie. Účtovníctvo podvojné účtovníctvo podvojné účtovníctvo pre tzv. mikro účtovnú jednotku Jednoduché účtovníctvo Riadky výkazu VZaS_01 VZaS_02 + VZaS_03 PaV_01 + PaV_02

42 Veľkosť podniku Bilančná suma (EUR) Zdroj: účtovná závierka kde: S - predstavuje výkaz účtovnej evidencie „Súvaha“ MaZ - predstavuje výkaz účtovnej evidencie „Výkaz o majetku a záväzkoch“, Číslo za písmenom predstavuje príslušný riadok výkazu obsahujúci údaje na posúdenie. Účtovníctvo podvojné účtovníctvo podvojné účtovníctvo pre tzv. mikro účtovnú jednotku Jednoduché účtovníctvo Riadky výkazu S_001 MaZ_15

43 Veľkosť podniku Majetkovo-právne vzťahy medzi podnikmi
Zdroj: účtovná závierka, obchodný register, modelové vyhlásenie MSP Do veľkostnej kategórie MSP sa započítavajú okrem údajov samotného žiadajúceho podniku podniku aj údaje partnerských, resp. prepojených podnikov. Samostatný podnik: nezávislý podnik (bez majetkovo-právnych prepojení) podnik, ktorého majetkovo-právne podiely neprekračujú 25%-ný podiel Do vyhlásenia sa počítajú len údaje samostatného žiadajúceho podniku.

44 Veľkosť podniku Majetkovo-právne vzťahy medzi podnikmi Partnerský podnik: podnik s majetkovo-právnym podielom (vyššie postaveného podniku alebo nižšie postaveného podniku) vyšším ako 25% ale nie vyšším ako 50 % Do vyhlásenia sa počítajú údaje všetkých priamych aj nepriamych partnerských podnikov žiadajúceho podniku v hodnote majetkovo-právnych podielu podnikov.

45 Veľkosť podniku Majetkovo-právne vzťahy medzi podnikmi
Prepojený podnik: Prepojený podnik, je podnik, ktorého majetkovo-právne podiely (vyššie postaveného alebo nižšie postaveného podniku) sú viac ako 50%, t.j.: podnik žiadateľa vlastní iný podnik, podnik žiadateľa je vlastnený iným podnikom. Prepojenosť podnikov sa posudzuje aj cez fyzickú osobu alebo skupinu fyzických osôb konajúcich spoločne na rovnakom alebo relevantnom trhu.

46 Veľkosť podniku Majetkovo-právne vzťahy medzi podnikmi Línie vzťahov:
Do úvahy sa berú majetkovo-právne vzťahy medzi podnikmi: vyššie postaveným aj nižšie postaveným (je vlastnený alebo vlastní podiel), priame (v prvej línii) aj nepriame (v ďalších líniách). Línie sú teoreticky nekonečné. Stop výpočtom nastáva pri druhom partnerovi v línii.

47 Veľkosť podniku Majetkovo-právne vzťahy medzi podnikmi
Pavúk a tlačivo: I. Tlačivo o prepojení – žiadateľ II. Tlačivo o partnerstve III. Tlačivo o prepojení – partner

48 Veľkosť podniku Majetkovo-právne vzťahy medzi podnikmi Príklad: Váš podnik A vlastní 51 % podniku C a 100 % podniku D. Zároveň je Váš podnik A vlastnený podnikom B v podiele 60%. Vypočítajte podiely, ktoré by sa mali zohľadniť. Vzhľadom na to, že podiel v každom prípade presahuje 50 %, pri výpočte svojho počtu pracovníkov a finančných limitov započítate 100 % údajov za každý zo štyroch dotknutých podnikov. SPOLU = 100%A+100%B+100%C+100%D Podnik B 60 % prepojený Podnik A 51 % prepojený 100 % prepojený Podnik C Podnik D

49 Veľkosť podniku Majetkovo-právne vzťahy medzi podnikmi Príklad: Vo Vašom podniku A má podiel 38 % podnik B a 38 % podnik C. Podnik B je vlastnený podnikom D v pdiele 60%. V podniku C má 40% podiel podnik E. Vypočítajte podiely, ktoré by sa mali zohľadniť. SPOLU = 100%A+38%(B+D)+38%C Podnik D Podnik E 60 % prepojený 40 % partner STOP 2. Partner v línii Podnik B Podnik C Podnik A 38 % partner 38 % partner

50 PPP č. 3 Podmienka, že žiadateľ nie je podnikom v ťažkostiach
Účel: Zabrániť situácii, aby bol príspevok poskytnutý podniku, ktorý je na pokraji bankrotu, t.j. spĺňa znaky podniku v ťažkostiach. Forma preukázania: Osobitná príloha ŽoPr - Test podniku v ťažkostiach. Osobitná príloha ŽoPr - Účtovná závierka overená podpisom štatutárneho zástupcu/splnomocnenej osoby (ak nie je zverejnená v registri účtovných závierok, potom uvedie hypertextový odkaz v časti 10 formulára ŽoPr) Spôsob overenia: MAS overí podmienku na základe výsledku testu podniku v ťažkostiach. MAS overí správnosť údajov, ktoré žiadateľ vložil do testu podniku v ťažkostiach z účtovnej závierky. Zároveň MAS overí, či nie je žiadateľ v konkurze alebo reštrukturalizácii a to na základe obchodného vestníka dostupného v elektronickej podobe na: Kapitoly: Konkurzy a reštrukturalizácie, Konkurzy a vyrovanania

51 PPP č. 3 Podmienka, že žiadateľ nie je podnikom v ťažkostiach
Uvedené platí bez ohľadu na skutočnosť, či je príspevok poskytovaný podniku: v režime štátnej pomoci, resp. pomoci de minimis alebo mimo nej, na rozvoj hospodárskych (ekonomických) aktivít podniku, alebo iných než hospodárskych (ekonomických) aktivít podniku, ktorý je zriadený mimo účelu dosahovania zisku, či vykonávania podnikateľskej činnosti (podnikateľská činnosť podľa národnej legislatívy nie je zhodná a nenahrádza pojem podnik, hoci sa môžu navzájom prelínať), subjektu súkromného, verejného sektora ale terciárneho sektora Podnik podľa EK sa nerovná pojmu podnik/podnikanie ako ho poznáme v podmienkach SR. Podnikom preto môže byť aj obec, alebo iný subjekt verejnej správy, ibaže by mal podnikanie zakázané zákonom (najmä štátna rozpočtová organizácia). S ohľadom na definovaný rozsah oprávnených žiadateľov je táto podmienka relevantná za každých okolností.

52 PPP č. 3 Podmienka, že žiadateľ nie je podnikom v ťažkostiach
Legálna definícia: Usmernenie o štátnej pomoci na záchranu a reštrukturalizáciu nefinančných podnikov v ťažkostiach (2014/C 249/01)

53 PPP č. 3 Podmienka, že žiadateľ nie je podnikom v ťažkostiach
Znaky podniku v ťažkostiach Postačí ak je splnená aspoň jedna z podmienok a) V prípade obchodnej spoločnosti povinne vytvárajúcej základné imanie, ak v dôsledku akumulovaných strát došlo k zániku viac ako polovice jej upísaného základného imania. Posudzuje sa referenčný rok (posledné dostupné údaje z účtovnej závierky). Ide o obchodné spoločnosti: s.r.o., a.s., j.s.a., š.p, družstvo b) V prípade spoločnosti, ktorá nie je povinná vytvárať základné imanie, ak v dôsledku akumulovaných strát došlo k zániku viac ako polovice jej imania ako je zaznamenané v účtovnej závierke spoločnosti. Ide o spoločnosti: k.s., v.o.s., FO podnikateľ „Kvázi“ spoločnosti: obec, mesto, VÚC, RO, PO, NO* *OZ, ZZPO, cirkev/náboženská spoločnosti, nadácie, neinvestičné fondy a ďalšie

54 PPP č. 3 Podmienka, že žiadateľ nie je podnikom v ťažkostiach
Znaky podniku v ťažkostiach c) Keď je podnik predmetom kolektívneho konkurzného konania alebo spĺňa kritériá domácich právnych predpisov na to, aby sa stal predmetom kolektívneho konkurzného konania na žiadosť svojich veriteľov.  d) Keď podnik dostal pomoc na záchranu a ešte neuhradil úver alebo nevypovedal záruku, alebo ak dostal pomoc na reštrukturalizáciu a stále podlieha reštrukturalizačnému plánu.  e) V prípade podniku, ktorý nie je MSP, keď za posledné dva roky:  účtovný pomer dlhu podniku k vlastnému kapitálu je vyšší než 7,5 a zároveň pomer EBITDA podniku k úrokovému krytiu je nižší ako 1,0 Výnimka pre MSP: z písm. e) vždy z písm. a) / b) ak ide o MSP do 3 rokov

55 PPP č. 3 Podmienka, že žiadateľ nie je podnikom v ťažkostiach
Znaky podniku v ťažkostiach Podmienky sa overujú na úrovni: Subjektu užívateľa podľa individuálnej účtovnej závierky Skupiny podnikov so spoločným zdrojom kontroly na základe: konsolidovanej účtovnej závierky ad – hoc konsolidovanej účtovnej závierky Podniky so spoločným zdrojom kontroly sú „kvázi“ partnerské podniky v zmysle definície MSP. Posúdenie na úrovni skupiny sa vykonáva na základe vyhlásenia subjektu užívateľa o tom, či skupina je / nie je podnikom v ťažkostiach.

56 Podnik v ťažkostiach (test)
PPP č. 3 Podmienka, že žiadateľ nie je podnikom v ťažkostiach Podnik v ťažkostiach (test) Podmienka, že žiadateľ nie je podnikom v ťažkostiach predpísaný formulár, užívateľ vyberá svoju právnu formu a spôsob vedenia účtovníctva, užívateľ vyplní hodnoty z príslušných riadkov účtovnej závierky, posudzujú sa hodnoty z poslednej schválenej účtovnej závierky užívateľa + doplňujúce údaje, Schválená účtovná závierka predstavuje zostavenú účtovnú závierku, ktorá je schválená štatutárnym orgánom užívateľa. Pre účely stanovenia referenčného obdobia sa schválenou účtovnou závierkou nemyslí jej overenie účtovným audítorom (ak má užívateľ povinnosť vykonať overenie účtovnej závierky audítorom), alebo schválenie zastupiteľstvom a pod. Obec sa posudzuje len na základe toho, či je v nútenej správe.

57 Podnik v ťažkostiach - test
PPP č. 3 Podmienka, že žiadateľ nie je podnikom v ťažkostiach Podnik v ťažkostiach - test

58 Podnik v ťažkostiach – test
PPP č. 3 Podmienka, že žiadateľ nie je podnikom v ťažkostiach Podnik v ťažkostiach – test Príklad: Vyhodnoťte podľa údajov účtovnej závierky EUROSPAN, s.r.o., či ide o podnik v ťažkostiach. Vychádzajme z predpokladu, že ide o malý podnik. Výsledok: Podnik nie je v ťažkostiach

59 PPP č. 4 Podmienka finančnej spôsobilosti spolufinancovania projektu
Účel: Overiť schopnosť užívateľa podieľať sa na povinnom spolufinancovaní projektu. Výška spolufinancovania projektu zo strany žiadateľa sa stanovuje ako rozdiel medzi celkovými oprávnenými výdavkami projektu a žiadaným príspevkom. Forma preukázania: Informácie uvedené v žiadosti o príspevok (čestné vyhlásenie). Osobitná príloha ŽoPr - Doklady preukazujúce finančnú spôsobilosť žiadateľa (ak relelvantné). Spôsob overenia: MAS overí podmienku na základe čestného vyhlásenia, ktoré tvorí súčasť formulára ŽoPr a predloženej prílohy (ak relevantné).

60 PPP č. 4 Podmienka finančnej spôsobilosti spolufinancovania projektu
Výnimka: Ak sa užívateľovi podľa podmienok výzvy poskytuje príspevok na oprávnený výdavok 90% a viac, žiadateľ nepredkladá žiadnu prílohu preukazujúcu spolufinancovanie oprávnených výdavkov projektu. V opačnom prípade užívateľ predkladá: Obec Obec predkladá úradne osvedčenú kópiu uznesenia zastupiteľstva, resp. výpis z uznesenia zastupiteľstva o tom, že schvaľuje zabezpečenie spolufinancovania projektu v rozsahu: názov projektu, výšku spolufinancovania projektu zo strany užívateľa z celkových oprávnených výdavkov. Výšku je potrebné uvádzať ako číselnú hodnotu výšky spolufinancovania v EUR. kód výzvy: (ide o kód výzvy MAS) alebo označenie príslušnej Aktivity z Konceptu stratégie CLLD MAS.

61 PPP č. 4 Podmienka finančnej spôsobilosti spolufinancovania projektu
Užívateľ iný ako obec Jeden alebo kombinácia nasledovných dokladov preukazujúcich spolufinancovanie: VBÚ o disponibilnom zostatku na účte (nie starší ako 3 mesiace ku dňu predloženia ŽoPr), potvrdenie komerčnej banky o tom, že žiadateľ disponuje požadovanou výškou finančných prostriedkov, nie staršie ako 3 mesiace ku dňu predloženia ŽoPr, záväzný úverový prísľub, nie starší ako 3 mesiace ku dňu predloženia ŽoPr (ak nie je na vydanom úverom prísľube doba platnosti), resp. s dobou platnosti uvedenou na úverovom prísľube, ktorá nesmie byť kratšia ako 3 mesiace odo dňa predloženia ŽoPr, z ktorého bude zrejmý prísľub banky spolufinancovať projekt zadefinovaný v ŽoPr minimálne vo výške sumy spolufinancovania zo strany žiadateľa. úverová zmluva s komerčnou bankou, z ktorej bude zrejmé, že úver bude slúžiť na financovanie projektu zadefinovaného v ŽoPr

62 PPP č. 5 Podmienka, že žiadateľ má schválený program rozvoja a príslušnú územnoplánovaciu dokumentáciu Účel: Splniť legislatívne požiadavky stanovené v zákon o podpore regionálneho rozvoja. Schválením týchto dokumentov je podmienené získanie verejného príspevku. Podmienka sa týka výlučne obcí. Žiadateľ, ktorým je obec musí mať schválený program rozvoja obce/spoločný program rozvoja obcí a príslušnú územnoplánovaciu dokumentáciu v súlade s ustanovením § 8 ods. 6/§ 8a ods. 4 (obec) zákona o podpore regionálneho rozvoja. Forma preukázania: Osobitná príloha ŽoPr - Uznesenie, resp. výpis z uznesenia o: schválení programu rozvoja schválení príslušnej územnoplánovacej dokumentácie Ak sú uznesenia zverejnené na webovom sídle obce uvedie užívateľ v časti 10 formulára ŽoPr hypertextový odkaz na tieto dokumenty).

63 PPP č. 5 Podmienka, že žiadateľ má schválený program rozvoja a príslušnú územnoplánovaciu dokumentáciu Spôsob overenia: MAS overí podmienku na základe údajov uvedených v Uznesení zastupiteľstva (výpise z uznesenia) o schválení programu rozvoja a príslušnej územnoplánovacej dokumentácie a čestného vyhlásenie žiadateľa (v prípade aplikácie § 11 stavebného zákona). V prípade pochybností (alebo ak MAS nebude schopná podmienku overiť z verejných zdrojov) je MAS oprávnená dožiadať listinnú formu Uznesenia (výpisu z uznesenia).

64 PPP č. 6 Podmienka „bezúhonnosti FO”
Účel: Zamedziť poskytovanie verejného príspevku užívateľom, v mene ktorých konajú také fyzické osoby, ktoré boli odsúdené za niektorých z týchto trestných činov: poškodzovania finančných záujmov EÚ, korupcia, legalizácia príjmu z trestnej činnosti, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Podmienka sa týka všetkých užívateľov a všetkých osôb oprávnených konať v mene užívateľa (štatutárny orgán, prokurista, splnomocnené osoby). Forma preukázania: Informácie uvedené žiadateľom vo formulári žiadosti o príspevok (fyzické osoby oprávnené konať v mene užívateľa), Osobitná príloha ŽoPr - Výpis z registra trestov FO – nie starší ako 3 mesiace

65 PPP č. 6 Podmienka „bezúhonnosti FO”
Spôsob overenia: MAS overí podmienku na základe predložených výpisov z registra trestov fyzických osôb. Osoby sa overia podľa údajov uvedených vo formulári ŽoPr. Osoby oprávnené konať v mene užívateľa boli overené v rámci PPP č. 1.

66 PPP č. 7 Podmienka „bezúhonnosti PO”
Účel: Zamedziť poskytovanie verejného príspevku užívateľom, ktorým bol ako právnickým osobám uložený trest zákazu: prijímať dotácie alebo subvencie, prijímať pomoc a podporu poskytovanú z fondov Európskej únie, účasti vo verejnom obstarávaní, Podmienka nie relevantná pre obce. Forma preukázania: Nevyžaduje sa. MAS overí splnenie podmienky bez súčinnosti užívateľa, prostredníctvom informácií dostupných na: pravnickych-osob.

67 PPP č. 16 Vyhlásené VO na hlavné aktivity projektu
Účel: Zvýšiť mieru pripravenosti projektu na okamžitú realizáciu, zrýchliť proces následnej implementácie, zdroj pre exaktné vyčíslenie výšky oprávnených výdavkov a príspevku. Podmienka relevantná pre všetkých užívateľov. Žiadateľ je povinný najneskôr ku dňu predloženia ŽoPr vyhlásiť verejné obstarávanie súvisiace s predmetom projektu (pre zákazky, na ktoré sa zákon o VO nevzťahuje platí táto podmienka rovnako). Žiadateľ je povinný realizovať verejné obstarávanie/obstarávanie v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní a usmerneniami RO k procesom verejného obstarávania.

68 PPP č. 16 Vyhlásené VO na hlavné aktivity projektu
Verejné obstarávanie sa považuje za vyhlásené dňom uverejnenia oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania alebo iného obdobného dokumentu, ktorým sa verejné obstarávanie vyhlasuje, spôsobom stanoveným zákonom o verejnom obstarávaní alebo v usmernení RO – najmä vyhlásenie výzvy na predkladanie ponúk. Usmernenie RO k procesom verejného obstarávania: Forma preukázania: Informácie uvedené v ŽoPr. Žiadateľ v rámci žiadosti o príspevok definuje typ verejného obstarávania, dátum jeho vyhlásenia a odkaz na webové sídlo, kde sa nachádza oznámenie, alebo iný obdobný dokument preukazujúci vyhlásené verejné obstarávanie/obstarávanie.

69 PPP č. 16 Vyhlásené VO na hlavné aktivity projektu
Spôsob overenia: MAS overí podmienku na základe informácií uvedených vo formulári ŽoPr. Kontrola postupov verejného obstarávania/obstarávanie v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní a usmerneniami RO bude vykonaná po nadobudnutí účinnosti zmluvy o príspevku uzatvorenej s úspešným uchádzačom. Užívateľ je oprávnený odložiť účinnosť zmluvy s dodávateľom.

70 PPP č. 20 Časová oprávnenosť realizácie aktivít projektu
Účel: Zrýchliť proces implementácie projektu, rýchlejšie dosiahnutia cieľov stratégie CLLD. Podmienka relevantná pre všetkých užívateľov. Užívateľ je povinný ukončiť práce na projekte do 9 mesiacov od nadobudnutia účinnosti zmluvy o poskytnutí príspevku. Forma preukázania: Informácie uvedené v žiadosti o príspevok. Žiadateľ v časti 10 Formulára ŽoPr čestne vyhlási, že ukončí práce na projekte do 9 mesiacov od nadobudnutia účinnosti zmluvy o príspevku. Spôsob overenia: MAS overí znenie čestného vyhlásenia, ktoré tvorí súčasť formulára ŽoPr.

71 PPP č. 20 Časová oprávnenosť realizácie aktivít projektu
Zmluva o príspevku: Podľa zmluvy o príspevku sa do lehoty na realizáciu projektu (do lehoty 9 mesiacov) nezapočítava lehota tzv. okolnosti vylučujúcej zodpovednosť, t.j. lehota počas ktorej z objektívnych dôvodov nemohol užívateľ realizovať projekt. Takým dôvodom môže byť napríklad prieťahy pri kontrole VO, resp. iné prekročenia termínov, ktoré blokujú užívateľa v možnosti realizácie projektu, alebo ho v zmysle zmluvy oprávňujú na pozastavenie realizácie projektu.

72 Blok II - Podmienky poskytnutia príspevku III.
Podmienka poskytnutia príspevku: Podmienka, že žiadateľ nezačal práce na projekte pred nadobudnutím účinnosti zmluvy o príspevku Podmienka, že projekt je realizovaný na území MAS Podmienky vyplývajúce zo schémy pomoci Podmienka neporušenia zákazu nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania štátneho príslušníka tretej krajiny Podmienka mať povolenia na realizáciu aktivít projektu Podmienka mať vysporiadané majetkovo-právne vzťahy Maximálna a minimálna výška príspevku Súlad s požiadavkami v oblasti dopadu projektu na územia sústavy NATURA 2000 Súlad s požiadavkami v oblasti posudzovania vplyvov na životné prostredie

73 PPP č. 9 Podmienka, že žiadateľ nezačal práce na projekte pred nadobudnutím účinnosti zmluvy o príspevku Účel: Eliminácia predkladania zrealizovaných projektov, resp. projektov, ktorých realizácia by prebehla aj bez poskytnutia príspevku. Podmienka relevantná pre všetky typy výziev a pre všetkých žiadateľov. Pod začatím prác sa rozumie: - začatie stavebných prác alebo - prvý právny záväzok objednať tovar alebo službu Prípravné práce (pred realizáciou prác na projekte) ako napr. vypracovanie projektovej dokumentácie a úkony súvisiace so získavaním povolení a realizácia verejného obstarávania sa nepokladá za začatie prác. Zmluva o príspevku nadobúda účinnosť deň po dni jej zverejnenia v CRZ prípadne neskoršie, ak tak ustanoví zmluva.

74 PPP č. 9 Podmienka, že žiadateľ nezačal práce na projekte pred nadobudnutím účinnosti zmluvy o príspevku MAS odporúča žiadateľovi, aby: odložil účinnosť zmluvy s dodávateľom tak, aby nevznikli pochybnosti o splnení podmienky, t.j. naviazal účinnosť zmluvy s dodávateľom na: nadobudnutie účinnosti zmluvy o príspevku, výsledok kontroly verejného obstarávania/obstarávania bez identifikácie nedostatkov vo verejnom obstarávaní/obstarávaní, alebo v zmluve s dodávateľom špecifikoval, že dodávateľ začne s realizáciou predmetu zmluvy až po vystavení písomnej objednávky žiadateľa, pričom žiadateľ túto vystaví až po nadobudnutí účinnosti zmluvy o príspevku. Forma preukázania a spôsob overenia: Informácie uvedené v ŽoPr (v časti 10 Formulára ŽoPr žiadateľ čestne vyhlási, že nezačne s prácami na projekte pred nadobudnutím účinnosti zmluvy o príspevku.

75 PPP č. 10 Podmienka, že projekt je realizovaný na území MAS
Účel: Obmedziť poskytovanie podpory výlučne na územie obcí spadajúcich do príslušnej MAS. V prípade, že sa územie MAS nachádza sčasti na území tzv. MRR (všetky VÚC okrem BSK) a súčasne VRR (územie BSK), je potrebné, aby boli vyhlásené dve samostatné výzvy, zvlášť pre MRR a VRR (rôzna skladba zdrojov pri financovaní projektov MRR a VRR) Podmienka relevantná pre všetky typy výziev a pre všetkých žiadateľov. Forma preukázania a spôsob overenia: Informácie uvedené v ŽoPr (v časti 3 Formulára ŽoPr žiadateľ identifikuje miesto realizácie projektu).

76 PPP č. 14 Podmienky vyplývajúce zo schémy pomoci
Účel: Zabezpečenie súladu s nariadením DM pri ŽoPr, ktoré podliehajú podmienkam pre poskytovanie minimálnej pomoci. Podmienka relevantná pre všetkých žiadateľov v rámci výzvy zameranej na aktivitu A1. Schéma minimálnej pomoci na podporu mikro a malých podnikov je dostupná na webovom sídle Čl. E Schémy (Prijímatelia pomoci) - žiadateľ nesmie byť podnik, ktorý: pôsobí v sektore rybolovu a akvakultúry, na ktoré sa vzťahuje Nariadenie EP a Rady (EÚ) č. 1379/2013 o spoločnej organizácii trhov s produktmi rybolovu a akvakultúry; pôsobí v oblasti prvovýroby poľnohospodárskych výrobkov;

77 PPP č. 14 Podmienky vyplývajúce zo schémy pomoci
Čl. E Schémy (Prijímatelia pomoci) - žiadateľ nesmie byť podnik, ktorý pôsobí v sektore spracovania a marketingu poľnohospodárskych produktov, v prípade ak je: výška pomoci stanovená na základe ceny alebo množstva takýchto výrobkov kúpených od prvovýrobcov alebo výrobkov umiestnených na trh príslušným podnikom; pomoc podmienená tým, že bude čiastočne alebo úplne postúpená prvovýrobcom; ktorý žiada o pomoc na činnosti súvisiace s vývozom do tretích krajín alebo členských štátov, konkrétne pomoc priamo súvisiacu s vyvážanými množstvami, na zriadenie a prevádzkovanie distribučnej siete alebo na iné bežné výdavky súvisiace s vývoznou činnosťou; ktorý žiada o pomoc, ktorá je podmienená uprednostňovaním používania domácich tovarov pred dovážanými; voči ktorému je nárokované vrátenie pomoci na základe predchádzajúceho rozhodnutia Komisie, ktorým bola poskytnutá pomoc označená za neoprávnenú a nezlučiteľnú s vnútorným trhom.

78 PPP č. 14 Podmienky vyplývajúce zo schémy pomoci
Čl. E Schémy (Prijímatelia pomoci) - žiadateľ nesmie byť podnik v ťažkostiach (PPP č. 3). Voči žiadateľovi nesmie byť nárokované vrátenie pomoci na základe rozhodnutia EK, ktorým bola poskytnutá pomoc označená za neoprávnenú a nezlučiteľnú s vnútorným trhom. Čl. F Schémy (Oprávnené projekty – PPP č. 8) Čl. G Schémy (Oprávnené výdavky – PPP č. 12) Čl. I Schémy (Výška a intenzita pomoci – PPP č. 19, kap. 1.4 – Financovanie projektu) Čl. J Schémy (Podmienky poskytnutia príspevku – sumár PPP) Čl. K Schémy (Kumulácia pomoci – PPP č. 19) Forma preukázania a spôsob overenia: Čestné vyhlásenie v ŽoPr (časť 10 formulára). Podmienka nárokovania vrátenia pomoci je overovaná aj na základe údajov na webovom sídle Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre hospodársku súťaž Upozorňujeme MAS, že je potrebná registrácia do IS SEMP

79 PPP č. 17 Podmienka mať povolenia na realizáciu aktivít projektu
V prípade, že sú predmetom projektu (ŽoPr) stavebné práce, je žiadateľ povinný preukázať, že má oprávnenie vykonať stavebné práce v zmysle stavebného zákona. Podmienka relevantná pre všetky typy výziev. Týka sa iba projektov, ktoré obsahujú (aj) stavebné práce. Účel: Zabezpečenie predkladania projektov pripravených na realizáciu. Forma preukázania a overenia: Informácie uvedené v ŽoPr (časť 7 formulára) a v prílohách: Rozpočet projektu, Doklady od stavebného úradu, Projektová dokumentácia stavby posudzovaná stavebným úradom.

80 PPP č. 17 Podmienka mať povolenia na realizáciu aktivít projektu
Doklady od stavebného úradu, ak rozsah stavby: podlieha stavebnému konaniu, žiadateľ predkladá právoplatné stavebné povolenie, nepodlieha stavebnému konaniu, predkladá žiadateľ ohlásenie stavby stavebnému úradu spolu s vyjadrením stavebného úradu, že proti uskutočneniu stavby nemá námietky, nepodlieha stavebnému povoleniu ani ohláseniu stavby, predkladá žiadateľ vyjadrenie miestne príslušného stavebného úradu o tom, že predmetné stavebné práce nepodliehajú stavebnému povoleniu ani ohláseniu stavby vrátane odôvodnenia (napr. že sa jedná o štandardné udržiavacie stavebné práce a pod.) Forma predloženia prílohy: Listinná: Originál, alebo úradne overená kópia. Elektronická: Sken (vo formáte .pdf) na CD/DVD

81 PPP č. 17 Podmienka mať povolenia na realizáciu aktivít projektu
Projektová dokumentácia stavby V prípade, že sú predmetom ŽoPr stavebné práce a zároveň žiadateľ preukázal oprávnenie vykonať stavebné práce v zmysle stavebného zákona právoplatným stavebným povolením alebo ohlásením stavby stavebného úradu, je povinný tiež predložiť projektovú dokumentáciu, ktorá bola predmetom posúdenia stavebného úradu. Žiadateľ v časti 10 Formulára ŽoPr čestne vyhlási, že projektová dokumentácie je kompletná a je zhodná s projektovou dokumentáciou, ktorá bola posúdená príslušným stavebným úradom. Forma predloženia prílohy: Listinná: Originál, alebo úradne overená kópia. Elektronická: Sken (vo formáte .pdf) na CD/DVD

82 PPP č. 18 Podmienka mať vysporiadané majetkovo-právne vzťahy
Účel: Eliminácia prípadov, kedy žiadateľ nie je schopný realizovať projekt z dôvodu, že nemá príslušné oprávnenia využívať nehnuteľnosti, nevyhnutné na realizáciu a udržateľnosť projektu. Žiadateľ musí preukázať (vlastnícke alebo iné) právo k nehnuteľnostiam (pozemkom a/alebo stavbám), na ktorých bude projekt realizovaný a ktoré budú užívané v nadväznosti na zrealizovaný projekt v období udržateľnosti projektu. Nehnuteľný majetok môže byť zaťažený ťarchami za podmienky, že žiadna ťarcha nebráni realizácii projektu. V prípade, ak v dôsledku realizácie projektu vznikne nový stavebný objekt, osobitne evidovaný na LV, majetkovo-právne vysporiadanie sa preukazuje stavebným povolením v rámci podmienky poskytnutia príspevku č. 17.

83 PPP č. 18 Podmienka mať vysporiadané majetkovo-právne vzťahy
Forma preukázania a spôsob overenia: Osobitná príloha ŽoPr - Doklady preukazujúce vysporiadanie majetkovo-právnych vzťahov (a/alebo stavebné povolenie). V rámci tejto prílohy žiadateľ predkladá doklady preukazujúce právo žiadateľa užívať nehnuteľnosti, na ktorých bude projekt realizovaný a ktoré budú užívané v nadväznosti na zrealizovaný projekt v období udržateľnosti projektu. Nehnuteľnosti musia byť majetkovoprávne vysporiadané tak, aby v súlade s právnymi predpismi bolo nepochybné, že žiadateľ je oprávnený nehnuteľnosti užívať počas celého obdobia od plánovaného začatia prác na projekte do uplynutia 3 rokov, ktoré nasledujú po ukončení projektu.

84 PPP č. 18 Podmienka mať vysporiadané majetkovo-právne vzťahy
Dotknuté nehnuteľnosti môžu byť: vo výlučnom vlastníctve žiadateľa - LV, v podielovom spoluvlastníctve – LV + súhlas každého spoluvlastníka podľa §139 Občianskeho zákonníka na hospodárenie so spoločnou vecou, v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov – LV + súhlas manžela/manželka podľa §145 ods. 1 Občianskeho zákonníka, v nájme – LV + platná nájomná zmluva, v podnájme – ako pri nájme + platná podnájomná zmluva, v kombinácii týchto vzťahov v prípade existujúcich líniových stavieb (kanalizácia, vodovod) žiadateľ v časti 10 Formulára ŽoPr čestne vyhlási, že: je oprávnený realizovať projekt; nie sú známe žiadne okolnosti súvisiace s vlastníckymi a užívacími právami k predmetným nehnuteľnostiam, ktoré by mohli predstavovať riziko z hľadiska realizácie projektu a udržateľnosti výsledkov projektu.

85 PPP č. 18 Podmienka mať vysporiadané majetkovo-právne vzťahy
Náležitosti dokumentov: Nájomná zmluva, súhlas podielového, resp. bezpodielového spoluvlastníka musí byť uzatvorená/udelený na dobu neurčitú, alebo na dobu určitú, ktorá zahŕňa minimálne obdobie od začatia prác na projekte do uplynutia obdobia udržateľnosti projektu, t.j. 3 rokov, po finančnom ukončení projektu. LV môže byť čiastočný, preukazuje vlastnícke práva ku všetkým nehnuteľnostiam, ktoré sa majú zhodnotiť z prostriedkov príspevku, je postačujúci LV vytlačený z portálu (nie je starší ako 3 mesiace ku dňu predloženia ŽoPr, plomba je prípustná za podmienky, že žiadateľ predloží aj kópiu návrhu na zápis práv k nehnuteľnostiam potvrdenú príslušnou správou katastra vzťahujúcu sa na vyznačenú plombu, prípadne aj ďalšie doklady preukazujúce dôvody vyznačenia plomby tak, aby bolo možné jednoznačne posúdiť užívacie právo k nehnuteľnostiam).

86 PPP č. 18 Podmienka mať vysporiadané majetkovo-právne vzťahy
V prípade nájomnej zmluvu s pozemkovým spoločenstvom je potrebné predložiť dokumenty, ktoré preukážu, že štatutárny orgán pozemkového spoločenstva má oprávnenie konať v mene vlastníkov nehnuteľností, t.j.: zmluva o založení spoločenstva s právnou subjektivitou (jej súčasťou je zoznam vlastníkov podielov spoločnej nehnuteľnosti), stanovy, rozhodnutie valného zhromaždenia o nakladaní so spoločným majetkom spoločenstva, ktoré oprávňuje zástupcu/zástupcov pozemkového spoločenstva uzatvoriť nájomnú zmluvu. Forma predloženia prílohy Listinná: Originál, alebo úradne overená kópia. Elektronická: Sken (vo formáte .pdf) na CD/DVD

87 PPP č. 19 Maximálna a minimálna výška príspevku
Účel: Súlad so stratégiou CLLD a zabezpečenie predloženia projektov, ktoré pri obmedzených zdrojoch sú schopné prispieť cieľom stratégie CLLD. Osobitné pravidlá „kumulácie“ pomoci pri schéme (aktivita A1): Celková výška DM jedinému podniku v priebehu obdobia troch fiškálnych rokov nesmie presiahnuť ,- EUR. Celková výška DM subjektu vykonávajúcemu cestnú nákladnú dopravu v prenájme alebo za úhradu, nepresiahne EUR v priebehu obdobia troch fiškálnych rokov. Ak takýto podnik vykonáva aj iné oprávnené činnosti, uplatní sa strop EUR za predpokladu eliminácie použitia pomoci pre činnosti cestnej nákladnej dopravy. V prípade, že prijímateľovi bola v priebehu obdobia troch fiškálnych rokov poskytnutá DM na poskytovanie služieb všeobecného hospodárskeho záujmu, nesmie táto pomoc spolu s ďalšou DM (v priebehu troch fiškálnych rokov) a pomocou podľa tejto výzvy presiahnuť EUR v priebehu obdobia troch fiškálnych rokov.

88 PPP č. 19 Maximálna a minimálna výška príspevku
Výška príspevku nesmie prekročiť maximálnu výšku príspevku stanovenú MAS (v zmysle schváleného konceptu, resp. stratégie CLLD) ako aj pravidlá kumulácie pomoci de minimis. V prípade rizika prekročenia stropu kumulácie pomoci, MAS celkovú výšku skráti tak, aby výška pomoci podľa tejto výzvy spolu s predchádzajúcou DM spĺňala podmienky kumulácie. Forma preukázania: Informácie uvedené v ŽoPr a osobitné prílohy: - Rozpočet projektu, - Prehľad minimálnej pomoci, Spôsob overenia: Informácie uvedené v ŽoPr, prílohách a v IS SEMP.

89 PPP č. 19 Maximálna a minimálna výška príspevku
Prehľad minimálnej pomoci Forma predloženia prílohy: Listinná: Originál Elektronická: Word (vo formáte .doc) na CD/DVD

90 PPP č. 19 Maximálna a minimálna výška príspevku
Jediný podnik Pojem jediný podnik zahŕňa všetky podniky (subjekty vykonávajúce hospodársku činnosť), medzi ktorými je aspoň jeden z týchto vzťahov: jeden podnik má väčšinu hlasovacích práv akcionárov alebo spoločníkov v inom podniku; jeden podnik má právo vymenovať alebo odvolať väčšinu členov správneho, riadiaceho alebo dozorného orgánu iného podniku; jeden podnik má právo dominantným spôsobom ovplyvňovať iný podnik na základe zmluvy, ktorú s daným podnikom uzavrel, alebo na základe ustanovenia v zakladajúcom dokumente alebo stanovách spoločnosti; jeden podnik, ktorý je akcionárom alebo spoločníkom iného podniku, má sám na základe zmluvy s inými akcionármi alebo spoločníkmi daného podniku pod kontrolou väčšinu hlasovacích práv akcionárov alebo spoločníkov v danom podniku.

91 PPP č. 19 Maximálna a minimálna výška príspevku
Jediný podnik Metodické usmernenie k pojmu jediný podnik skúmanie vzťahov medzi podnikmi, a teda aj kumulácie pomoci len v rámci SR v prípade vzťahov s FO sa skúma, či daná FO vykonáva hospodársku činnosť, a teda, či je podnikom (pôsobenie na určitom trhu je na rozdiel od MSP irelevantné) podniky priamo napojené na jeden orgán verejnej moci (bez existencie ďalších vzťahov medzi týmito podnikmi) sa nepovažujú za jediný podnik

92 PPP č. 19 Maximálna a minimálna výška príspevku
Jediný podnik Príklad 100% 50% sro-A FO-C sro-E sro-B FO-D

93 PPP č. 22 Súlad s požiadavkami v oblasti dopadu projektu na územia sústavy NATURA 2000
Účel: Eliminácia podpory projektov s negatívnym vplyvom na územia sústavy NATURA Forma preukázania a spôsob overenia: Osobitná príloha ŽoPr - Doklady preukazujúce plnenie požiadaviek v oblasti dopadu projektu na územia sústavy Natura Predloženie prílohy sa netýka žiadateľov, ktorí v rámci Dokladov preukazujúcich plnenie požiadaviek v oblasti posudzovania vplyvov na životné prostredie predkladajú platné záverečné stanovisko alebo rozhodnutie zo zisťovacieho konania, nakoľko vyjadrenie príslušného orgánu bolo vydané v rámci zisťovacieho konania, resp. povinného hodnotenia.

94 PPP č. 22 Súlad s požiadavkami v oblasti dopadu projektu na územia sústavy NATURA 2000
Doklady preukazujúce súlad s požiadavkami v oblasti dopadu projektu na územia sústavy NATURA 2000 V rámci tejto prílohy žiadateľ predkladá pri projekte, pri ktorom realizácia aktivít: priamo zasahuje na územie Natura 2000, alebo pri ktorom je pravdepodobné, že môže mať samostatne alebo s iným projektom alebo plánom na tieto územia významný vplyv, odborné stanovisko (právoplatné rozhodnutie) okresného úradu v sídle kraja vydané podľa § 28 zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny k možnosti významného vplyvu projektu na územia Natura 2000, pričom zo stanoviska musí byť zrejmé, že aktivity projektu, resp. projekt pravdepodobne nebude mať významný nepriaznivý vplyv na územia patriace do európskej sústavy chránených území Natura 2000;

95 PPP č. 22 Súlad s požiadavkami v oblasti dopadu projektu na územia sústavy NATURA 2000
Doklady preukazujúce súlad s požiadavkami v oblasti dopadu projektu na územia sústavy NATURA 2000 V rámci tejto prílohy žiadateľ predkladá pri projekte, pri ktorom realizácia aktivít: nezasahuje na územia Natura 2000, resp. pri ktorom je pravdepodobné, že realizácia aktivít nemôže mať samostatne alebo v kombinácii s iným projektom alebo plánom na tieto územia významný vplyv, vyjadrenie okresného úradu podľa § 9 zákona o ochrane prírody a krajiny k plánovanej činnosti, pričom z vyjadrenia musí byť zrejmé, že projekt nenapĺňa znaky projektu, ktorý pravdepodobne bude mať vplyv na územia Natura Zároveň z obsahu dokumentu musí byť jednoznačne identifikovateľné, že vyjadrenie sa týka projektu, ktorý je predmetom ŽoPr (t.j. vyjadrenie musí obsahovať identifikáciu projektu, popis (charakteristiku a parametre) navrhovanej činnosti (príp. popis aktivít projektu), ktorá bola predmetom vyjadrenia, lokalizáciu navrhovanej činnosti (projektu), a to až na úrovni parciel, ak je to potrebné pre posúdenie navrhovanej činnosti (projektu) a vyjadrenie príslušného orgánu k navrhovanej činnosti (projektu).

96 PPP č. 23 Súlad s požiadavkami v oblasti posudzovania vplyvov na životné prostredie
Účel: Eliminácia podpory projektov s negatívnym vplyvom na životné prostredie. Projekt, ktorý je predmetom ŽoPr, musí byť v súlade s požiadavkami v oblasti posudzovania vplyvov navrhovanej činnosti na životné prostredie podľa zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. V prípade, ak v rámci navrhovanej činnosti došlo k zmene, musí byť rovnako v súlade s požiadavkami v oblasti posudzovania vplyvu navrhovanej činnosti na životné prostredie. Závery, uvedené v záverečnom stanovisku z posudzovania vplyvov na životné prostredie (ak navrhovaná činnosť alebo jej zmena podlieha povinnému hodnoteniu alebo z rozhodnutia zo zisťovacieho konania vyplynulo, že sa navrhovaná činnosť alebo jej zmena bude ďalej posudzovať podľa zákona o posudzovaní vplyvov), musia byť zohľadnené v povolení na realizáciu projektu, resp. v zmene takéhoto povolenia (t. j. uvedené platí rovnako aj v prípade zmien v povolení na realizáciu projektu).

97 PPP č. 23 Súlad s požiadavkami v oblasti posudzovania vplyvov na životné prostredie
Forma preukázania a spôsob overenia: Osobitná príloha ŽoPr - Doklady preukazujúce plnenie požiadaviek v oblasti posudzovania vplyvov na životné prostredie, t.j.: platné záverečné stanovisko z posúdenia vplyvov navrhovanej činnosti, resp. jej zmeny na životné prostredie podľa zákona o posudzovaní vplyvov (v prípade zmeny navrhovanej činnosti je žiadateľ povinný predložiť pôvodné záverečné stanovisko z posúdenia vplyvov na životné prostredie, ako aj záverečné stanovisko z posúdenia zmeny navrhovanej činnosti, ak zmena činnosti podliehala povinnému hodnoteniu alebo z rozhodnutia zo zisťovacieho konania vyplynulo, že sa navrhovaná zmena činnosti bude ďalej posudzovať). Záverečné stanovisko musí okrem povinných náležitostí, celkového hodnotenia vplyvov navrhovanej činnosti, alebo jej zmeny na životné prostredie obsahovať aj informáciu, že príslušný orgán súhlasí s navrhovanou činnosťou alebo jej zmenou, alebo

98 PPP č. 23 Súlad s požiadavkami v oblasti posudzovania vplyvov na životné prostredie
rozhodnutie zo zisťovacieho konania o tom, že navrhovaná činnosť, resp. zmena navrhovanej činnosti nepodlieha posudzovaniu vplyvov na životné prostredie podľa zákona o posudzovaní vplyvov (v prípade zmeny navrhovanej činnosti je žiadateľ povinný súčasne predložiť aj relevantný doklad k pôvodne navrhovanej činnosti), alebo rozhodnutie príslušného orgánu podľa § 19 ods. 1 zákona o posudzovaní vplyvov o tom, že navrhovaná činnosť alebo jej zmena nepodlieha posudzovaniu vplyvov na životné prostredie podľa zákona o posudzovaní vplyvov, alebo vyjadrenie príslušného orgánu o tom, že navrhovaná činnosť, resp. zmena navrhovanej činnosti nepodlieha posudzovaniu vplyvov na životné prostredie podľa zákona o posudzovaní vplyvov. Z vyjadrenia musí byť zrejmé, že je vydané k predmetu ŽoPr (t. j. musí obsahovať identifikáciu navrhovanej činnosti, resp. zmeny navrhovanej činnosti (projektu), parametre navrhovanej činnosti (príp. popis aktivít projektu), ktoré boli predmetom posúdenia, lokalizáciu navrhovanej činnosti (projektu).

99 PPP č. 23 Súlad s požiadavkami v oblasti posudzovania vplyvov na životné prostredie
Doklady preukazujúce plnenie požiadaviek v oblasti posudzovania vplyvov na životné prostredie Vo vzťahu k zmene navrhovanej činnosti, ktorá bola posudzovaná podľa zákona o posudzovaní vplyvov účinného do , je žiadateľ v prípade, ak bolo rozhodnuté o tom, že zmena navrhovanej činnosti nepodlieha posudzovania vplyvov na životné prostredie, povinný predložiť vyjadrenie príslušného orgánu podľa § 18 ods. 4 alebo ods. 5 zákona o posudzovaní vplyvov v znení účinnom do Aj v tomto prípade platí, že žiadateľ je povinný predložiť aj pôvodný dokument z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie, ktorý bol vydaný k pôvodne navrhovanej činnosti pred jej zmenou. Forma predloženia prílohy Listinná: Originál alebo úradne osvedčená kópia Elektronická: Sken (vo formáte .pdf) na CD/DVD

100 Ďakujem za pozornosť! Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka
Slovenskej republiky


Stiahnuť ppt "Integrovaný regionálny operačný program 2014 – 2020 Školenie pre MAS Výzva MAS Bratislava 16.5.2019."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google